2015. február 21., szombat

Vadkovászos kenyerem.4.


A vadkovász  a fagyasztóba pihen 20 dkg-os csomagokban.
Sütés előtti napom kiveszem, felélesztem, etetem.
Most egy kis  szárított búzacsíra is került bele, meg 2 ek joghurt.
Sima Bl55-ös lisztet használok, egy kevés rétessel.
Semmit nem mértem, csak az állagát figyeltem, amikor a kenyérsütőbe raktam.


Víz helyett, most fele tejet használtam.
 Kevés sikér,kacsa zsír,is került bele.
Dagasztás után lemértem 146 dkg volt.
Ez egy nagyobb kenyér lesz gondoltam.
Elővettem az Édesanyám rendbe tett szakajtóját, kendővel kibéleltem, és a dagasztás után ebben kelt a radiátor előtt.


Nehezen indult meg.
A sütőt 40 C°ra állítottam és bekerült kosarastól a sütőbe.
Szépen megindult.
Egyszer átdagasztottam, de nem formáztam, csak alá hajtogattam.
Újabb kelesztés, majd bevagdostam a tetejét egy kisebb tapéta vágó késsel.
Átraktam egy kerek jénaiba, amibe vizes  sütőpapírt raktam. 
Bele tettem egy nejlonba és ismét kelt vagy fél órát.
Még most sem voltam megelégedve a magasságával, ezért nájlont levéve, a sütőt 250 C°-ra állítva, elindítottam a sütést a kenyérrel együtt. 
A sütő aljában egy lábasban víz, de spriccelgettem is egy flakonból.
Későn vettem észre, annyira megindult, hogy hozzá ért a felső grill rácshoz, lejjebb raktam.
Ez a kovász, nagyon öntörvényű, nehéz kitapasztalni kikor indul meg.
Egyszer látom akkora"forradás" van rajta, jól kicsücsörödött, szinte felemelkedett az egyik oldala.


Hatalmas lett, megindult , a kovász dolgozni kezdett.
Nagyon szép a belseje is.

Aznap sült  friss,kacsa tepertővel ettem, a lágy kenyeret. 
Gyerekkorom emlékei jöttek elő.
Láttam, ahogyan Édesanyám a dagasztó teknő fölé hajol, majd bele rakja a szakajtóba. 
Nagyon fárasztó munka volt 3 kenyeret és egy kis lepényt kidagasztani.
A vakaróból, meg 2 kis kapros lángost sütött.
De szerettem gyerek koromban ezeket a "kemencés" napokat.
Rakattam is egy igazi kemencét az udvaromra. 

Nyáron gyakran sütünk, ha össze jön a család, a barátok.
Főleg pizza sül benne, meg malac hús.
Ebben a kis teknőben a kalácsot dagasztotta, és a gyúrt tészta is ebben állt össze.
Kis gyúró teknőnek hívtuk.
Ebben a házi pamut vászonból varrt stanicliban tartom egy papír zacskóban a kenyeret.
A papír zacskót egy ismerős kenyeres pajtás,Rigó Katica küldte nekem Németországból.
Sokáig friss marad benne a kenyér.


2015. február 16., hétfő

Macaron készült.


Első próbálkozás a macaron világában.
A receptet innen választottam ki, a Troll a konyhában-blogból.
Nagylány unokám készített mindent, rám csak a hab felverése maradt.
Igazán finom lett, elsőre.
Egy kis gondunk volt a  macaron készítő szilikon lappal. 
Le kellett vágni belőle 2 sort, mert nem fért bele a legnagyobb tepsibe sem.

De ebben a levágott részben is tudtunk sütni.
Az adagolónk sem működött, kitüremkedett belőle a massza. 
Maradt a kiskanál.
Egyedül biztosan nem készítem, csak , ha segítség van.
Igen aprólékos munka.


2015. február 15., vasárnap

Hagyma hajtatás télen, az ablakban.


Minden télen van az ablakban.
Nagyon szeretem a zöld levelét.
Vajas kenyéren, nagyon ízletes.
Jó téli vitamin forrás, és  ételek díszítésére is kiváló.
A szár csúcsát éles késsel bevagdosva, vissza kunkorodik, mint egy kis pálmafa.
Ehető díszítés.

A gyökerét is elfogyasztom, ha már a hajtatás véget ér.
Praktikusak ezek a kis hajtató üvegek, a hagyma nem ér a vízbe, csak a gyökere.

Kisebb szájú üvegek is megfelelnek.
Az öblösebb üvegeket alufóliával szűkíthetjük,vagy
 legumizhatjuk nejlonnal, rést vágva a közepén, ahova a hagymát helyezzük.
Az a lényeg a hagyma maga , ne érjen vizet, mert elrohad.
Fokhagymát is lehet így hajtatni!

2015. február 9., hétfő

Puskatészta készült.




Így hívtuk régen a nyomós keksz sütit.


Régen, gyakran sütöttem.
Évek óta elő sem vettem a nyomót.
Most  megláttam a Gabi blogjában és ,nagyon meg akartam sütni.
Végül előkerült az én receptem is, de az nagyon nagy adag, inkább ezt választottam.
Fűszermánia receptjét használtam.
Felébe diót raktam, 10 dkg-ot.

Nagyon finom lett


2015. február 8., vasárnap

Szezámmagos háromszögek, a nagylány unokámtól.


Úgy örülök, hogy a nagylány unokám szeret sütögetni, és főzni is.
Ez a blog is azért tartalmaz , olyan részletes leírásokat, fázis fotókat, hogy neki adjon majd útmutatást, ha én már nem leszek.
Most is sütögettek a barátnőjével.
Egy kis kikapcsolódás a vizsgaidőszakban.
A testet is táplálni kell.

A tésztához
80 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
1 ek cukor (csapott)
1 ek  (csapott)
0.5 l tej
A töltelékhez
30 dkg sonka (vagy füstölt-főtt tarja)
30 dkg sajt (reszelt)
2 nagy fej lilahagyma
450 g tejföl
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
 ízlés szerint
A tetejére
2 ek tejföl
1 ek szezámmag
1 ek napraforgómag (hántolt)
10 dkg kockákra vágott sonka, vagy bacon
 Kevés langyos, a cukorral ízesített tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. 
A sót belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, valamint apránként a többit is. Ha összeállt a tészta, az olajat is beledolgozzuk. 
Hagyjuk duplájára megkelni.
Amíg a tészta pihen, felaprítjuk a belevalókat, a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, ici-picit megsózzuk.
A megkelt tésztát kettévesszük, egyszerre nehéz lenne elnyújtani. 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföl felével, rászórjuk a reszelt sajt és a többi hozzávaló felét. 
Feltekerjük, mint a bejglit.

Lekenjük a tetejét a tejfölös tojással, megszórjuk a magokkal. Cikk-cakk alakzatban daraboljuk (/\/\/\). A másik adag tésztával ugyanígy járunk el. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ne közel egymáshoz, mert nőni fognak.

Hőlégkeverésen és 180 fokon 25-30 percig sütjük.
 De ez sütőnként változik, érdemes időnként ránézni.


2015. február 6., péntek

Wellington, sertés szűzpecsenye.


Most  sertés szűzpecsenyét készítettem, Wellington módra.
 Egy nagy darab folpackra fekete erdei sonka került.

Közben elkészült a hagymás, gombás,  sóval borssal fűszerezett massza, amit kevés tejföl, egy db tojás ízesített,és 3 ek zsemlemorzsa kötött meg.
Ezzel a masszával egyenletesen lekentem a sonkákat.

A szűz pecsenyét , körkörösen, forró kókusz olajban megpörösítettem, bezártam a rostokat.
Sóval, borssal,török húsfűszerrel megszórtam és ráfektettem a gombás masszára.

A folpakkal  feltekertem és hűtőbe pihent két órát.
A kiolvasztott leveles tésztába tekertem, amit megkentem tojással.
Forró 200C°-os sütőbe került 10 percre, majd 150 C°-on sült fél órát.
Burgonya püré,  és  őszibarack befőtt került mellé.

E-heti kenyerem.


Pakmaya élesztőt kaptam egy nagyon kedves székely internetes ismerősömtől, csomagban.
Most ezzel készült a kenyerem.
30 dkg sima liszt
20 dkg rétes liszt
3 dl tej
 2 kk só
3 dkg élesztő
1 ek cukor
1 kk sikér
 késhegynyi aszkorbin
Kelesztés.

Nagyon szép lett a belseje.

Mikor kihűlt, ebbe a nagyon praktikus papír zacskóba raktam, amit szintén csomagban kaptam, egy német internetes ismerőstől.
Sokáig friss marad benne, lyukacsos szerkezete miatt.




Pita sült!




A pita tésztája,  nálam ugyan az , mint a pizzáé .
50 dkg liszt-30 dkg sima +20 dkg rétes
1db tojás
3dl tej
2kk só
1 ek cukor
3 dkg élesztő
1 kk sikér
 1 ek burgonya pehely
 1 késhegynyi aszkorbin
A kenyérsütő végzi a dagasztást, kelesztést.
Rám a formázás vár. 
Most pita és pizza lapok készültek a fagyasztóba.
Egy pár tepertős négyszöget is hajtogattam a tésztából.
Nálam a hajtogatás rúddá tekerés , legalább háromszor.

Pizza  is készült.





2015. február 4., szerda

Gyúrt tészták, színezve.


Az alaptészta gyúrása, majd egy rész  színezése következik.
Használhatunk, céklát, bodza bogyót, spenótot.
Sárgát:  sáfrány vagy sáfrányos szeklice vízbe áztatásával lehet előállítani, vagy világos okker kurkuma porral. 
        Zöldet:  spenót, sóska  leturmixolásával kis vízzel és átpasszírozva.
 Rózsaszín, halványlila: a meggy, ribizlik, cékla, bodzabogyó levével.
Kékeslilát: kék áfonya, fekete szeder, bodzabogyó
        Narancssárgát: Őrölt piros paprikát olajban kell áztatni és leszűrni.

Barnát: kakaópor hozzáadásával
Használhatsz egy környezetbarát teát, a
MATCHA zöld tea port.

"A Matcha egy 100 %-ban tiszta zöld tea. Nem tartalmaz színező-, adalék- és konzerváló anyagokat. A nagy mennyiségű klorofillnak köszönheti a smaragdzöld színét. Minden évben 4 héttel a betakarítás előtt a teaültetvényeket letakarják. Ez a speciális árnyékolási módszer 90 %-kal lecsökkenti a napsugárzás hatásait a tealevelekre, minek következtében a növények szinte sötétben növekednek, a hiányzó napfényt nagy mennyiségű klorofill termeléssel kompenzálják. Ennek, az aminosavakban gazdag klorofillnak köszönhető a smaragdzöld szín."
Nálam most  zölddel lett színezve a tészta egyharmada.
Tésztanyújtón többször áthajtva egy nagyon szép sima felületű tészta alakul ki.
A színezéket is egyenletesen eloszlatja a többszöri áthajtás.
                   Vonalzóval darabolom egyenlő nagyságúra.

Nálam most ők készültek.
Most az aszaló gépben szárítottam. hamar megszárad így.

Egy pikáns pesztóval, pirított fenyőmaggal, nagyon finomak.




Pirosra céklaporral, vagy főtt,átpasszírozott cékla lével lehet színezni!

2015. február 1., vasárnap

111111 -en látták a blogomat!


Érdekes számok.
Ma a látogatóim száma  111111!
Köszönöm  mindenkinek a látogatást.
Igyekszem még több recepttel meghálálni.
Üdvözlök mindenkit, Olgi néni.


Oldalmegjelenítések száma ma
213
Oldalmegjelenítések száma tegnap
238
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
6 997
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
111 111



2015. január 29., csütörtök

Kávés szelet,mikróban.


Gyakran készítem a mikróban.
Receptjét ITT olvashatod.
Most kávé ízű készült, zabpehellyel, és tejszínhab került rá.
A krém is kávés.
3 dl tejben, 3 ek rizslisztet , 1 ek kapucsínó port,3 ek nyírfa cukorral megfőzök és még melegen 10 dkg laktózmentes  vaj került bele.

Színes, metélt tészták.


Elkészítettem az alaptésztát, majd egy részét színeztem.

Most széles és vékony metélt készült. 
A vékony metélt a megmaradt tészták össze gyúrásától, kissé szivárványos lett,  talán, így még érdekesebb.