2016. január 10., vasárnap

Kávés szelet,karamell krémmel.


Egy gyorsan elkészülő tortaféle.
 2dl liszt
2 ek rizsliszt
 3 ek barna cukor
2 egész tojás
 1.5 dl tej
1 tasak kettő az egyben kávé por
 3 ek olaj
 1 kk sütőpor.
Folyós massza legyen.
A liszttől függ, hogy liszt, vagy tej kerül még bele.
Elektromos habverővel, jól kikevertem.
 Sütőpapírral bélelt, kerek teflon formába sült.
160 C °-on 25 percig
A lapot most  így feleztem és egymásra került a két félkör.
Krém:
3 ek karamellkrém-ez a dobozos sűrített tejből készült.
Jól össze kevertem.
Rákentem az egyik félkörre, rátettem a másik lapot.



Egy kevés töltelékkel átsimítottam a tetejét, csak annyival, hogy a kis csillag díszek megtapadjanak.
Gyorsan elkészül és nagyon finom. 
A kávé és a karamell együtt nagyon finom.







2016. január 6., szerda

Sült hal, zöldséges rizzsel.


Egy gyors, egy tál étel. 
A rizs(most, kerek szemű rizset használtam) hagymás kacsa zsíron pirul.
Húslevessel és 1 dl fehér borral felengedem, borsó, darált zöldség, bors, só, egy gomba szeletelve,  egy fej hagyma ezek kerültek még hozzá.
Most kész panírozott tengeri halfilé sül.
A hal előtt egy fej karikára vágott hagymát sütök elő, a pálma olajba.
Így ízesebb lesz a hal.
Nyáron eltett, kovászos uborkával, fehér céklával fogyasztom.

2016. január 1., péntek

Sült alma és hokkaidó tök.




Nem volt valami jó az idén a sütőtök termés.
Egy nagy szürke Dobosi tök és egy kis piros hokkaidó tök termett összesen.

Ez utóbbit most sütöttem meg szilvesztere.
Nálunk hagyomány, hogy sült tököt kell enni Új Évkor.
Alma is sült és az abból kimaradt tölteléket és egy citromot is sütöttem bele.
Töltelék.
búzacsíra
méz-repce
 birsalma lekvár
zabpelyhes müzli(sok féle maggal)
És egy kevés útifű maghéj, hogy össze tartsa.
Szoktam szeletelt mandulát rakni a tetejére, ez most kimaradt.
A kivájt almákba ez került,és a tökbe is. 
A megolvasztott mézzel meg is locsoltam őket kívülről is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek.


Az alma gyorsan sül, őket kiszedtem hamarabb, a tököt tovább kell sütni.
Egy egész citromot keresztbe bemetszettem, ez is sült mellettük. 
Kivájva a tök húsával, egy kis kakukkfűvel megszórva, nagyon ízletes csemege.




Újévi malackák!


Minden évben készítek,hátha szerencsét hoznak!
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.
Itt látszik, milyen hólyagos.

                                                             



Tepsik előkészítve.



3 ek kacsa zsirt össze keverek 4 ek sima liszttel.
Kinyújtás után, rákenem a tésztára, a széleket is érje.

 Itt látszik, milyen hólyagos.


Feltekerem, mint a bejglit.


Újabb fél óra pihenés.
 Látszanak a rétegek!

Ezt még egyszer megismétlem ,és jöhet a formázás.
Pohárral köröket szaggatok,középen bevágom, ráhajtom, ez lesz a füle.
Szeme  vörös lencse.
Tojással lekenem.
Orra egy kis henger,ellapítva, 2 lyukat szurok rá hústűvel.

Most ebből a tésztából sonkás medve hagymás ,sajtos ,szezámmagosmuffinok és tepertős pogácsa is készült egy pár darab.





2015. december 30., szerda

Karácsonyi süteményeim 2015.


Habkarikák és habcsókok,színesben is.

Kétfajta bejgli: diós-mazsolával 

mákos bejgli torta-áfonyával, kókuszreszelékkel, almával.

Sós: perec,pogácsa, figurák
sajtos, szezámmagos


Mézes zserbó-gesztenye krémmel,márványozott csoki mázzal



Kókuszos szelet
tetején főzött krémmel, csurgatott csokival

Barna kosárkák: birsalma lekvárral
 tetején:kókusz habbal, áfonyával.
Diócska-diós krémmel.

Pár darab madeleine a diócska tésztájából
Mézes figurák- sima,és cukormázzal díszített.
 Mézes asztali díszek

És a karácsonyfám!
Saját horgolású díszekkel!



2015. december 29., kedd

Maradékokból!


Ami a hűtőben feltalálható.
Gomba, cukkini, hal.
Paprikás, borsos kukorica lisztben megforgattam.
Bundáztam.
 BUNDA:Tej, kukorica liszt, szárított oreganó, tojás, paprika, bors,szárított búza csíra. 
Kevés szódabikarbóna.
Kókusz olajban sültek ki.
Egy sárga golden alma cikkeit is megforgattam a zsiradékban.
Savanykás íze, jól passzolt a halhoz.
Az előző napi, lecsós paprikás krumpli remek köret volt hozzá.
A karácsonyi pecsenye levet használtam a paprikás krumplihoz.
Tényleg maradékokból, és fél óra alatt elkészült.

2015. december 27., vasárnap

Kacsasült, és töltött húsok..


Vadkacsák(3 db), sertés dagadó, és csirke combok vártak feldolgozásra a fagyóban.
Sertés dagadót,és csirke combot töltöttem, és ezek mellett sültek a kacsák is.
Egy kacsába töltelék is került
 Töltelék:
 áztatott, kicsavart házi kenyér
csirke máj
darált sertés hús
hagymás kacsa zsír -borssal sóval-saját készítésű ételízesítővel.
kevés piros paprika.
petrezselyem zöld
nyers tojás
fokhagyma

főtt tojás-egészben és szeletelve
Saját szárított fűszer keverékkel dörzsöltem be a húsokat.
Fűszerek:
 oreganó
kakukkfű
ételizesítő-saját készítés
zsályás só
 majoranna
tárkony
citrom bors, és fehér bors
Egy csokor zöld izsóp és majoranna is volt még mellette.
Volt mellette még friss kolbász is.
A maradék tölteléket kizsírozott fóliába   tekertem, ez sült meg leghamarabb és hamar el is fogyott.

Kevés víz került a tepsibe, amit kacsa zsírral kentem ki.
Vastag grill fóliaával fedtem le mindkét tepsit.
20 percig 200C°-on, majd egy óráig 150C°-on sült.
A kacsa kicsit száraz lett, ezek a vadak nagyon soványak, pedig locsolgattam.De, nagyon ízletes lett.




Párolt káposzta, barna rizs és francia saláta volt a köret.



2015. december 26., szombat

Harcsapaprikás, túrós tésztával.


Szent este ez volt a menü. Mindenki kivette a készítésből a részét.
Halászlé, amit a menyem készített.
Harcsapaprikás a fiamtól.

Én a túrós tésztához gyúrtam a tésztát.
A nagylány unokám bacont sütött rá, és ment a sütőbe kicsit pirulni.

Valami fenséges étel, csodás ízekkel.
Finom, 7 éves bort ittunk hozzá.
Előtte egy kis házi dió pálinkával ágyaztunk meg neki.

Mákos, kókuszos, áfonyás bejgli torta.





Bejgli, az kell karácsonykor!
Most is készült, mákos és diós.
A mákosba,reszelt alma, kókusz és áfonya, a diósba mazsola került.
A mákosat torta formába raktam.
Már máskor is készítettem így.
Receptet ITT találod.



Diós is készült.




Habkarika, habcsók.






A süteményezéskor, főzéskor kimaradt tojás fehérjét, lefagyasztom. 
Most is összegyűlt kevés és ,újból készült habcsók, habkarika.
Színeztem is.
A receptet ITT találod!