2016. augusztus 1., hétfő

Diós sütemény!


Nálam most fél adagból készült, annyit változtattam, hogy egy lapban sütöttem és 3 felé vágtam.
A cukrok mennyiségét is csökkentettem.
Nagyon finom, a tészta roppan az ember foga alatt, de másnapra meg is puhul.
Akkor is süthető, ha van lefagyasztva sok tojásfehérje, de akkor pudingból főzött, diós krémmel készíthetjük.
A mazsolás , és kókuszos , csokoládés krém helyett csak diós krémmel készítem legközelebb.
Jobban passzol a diós lapokhoz.


Az interneten találtam, valahol ezt a receptet és ezt dolgoztam át.
"Hozzávalók:

12 tojásfehérje
12 evőkanál darált dió
12 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
 
a krémhez:
12 tojássárgája
14 evőkanál cukor

2 tasak vaníliás cukor

8 evőkanál tej
30 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg mazsola
5 dkg csokoládéreszelék

a tetejére:

5 dkg fehér csokoládé

5 dkg étcsokoládé


Elkészítése:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot is hozzáadjuk. A diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, a habba dolgozzuk, majd három részre osztjuk.

Egy 25 x 38 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, eloszlatjuk rajta az egyik adag habot és 180 fokos sütőben nagyjából 15 perc alatt megsütjük. Mind a három lapot így készítjük el.

Közben elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a tejet és gőz fölött addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk hűlni.

A vajat habosra kavarjuk, majd a kihűtött krémből folyamatosan hozzákeverünk egy kanállal. Az alaposan kikevert krémet három részre osztjuk. Az egyikbe belekeverjük a kókuszreszeléket, a másikba a mazsolát, a harmadikba pedig a csokoládéreszeléket.

Összeállítjuk a süteményt: az első lapot a kókuszos krémmel kenjük meg, befedjük egy lappal, erre kerül a mazsolás krém, majd egy lap és a csokoládéreszelékes krémmel fedjük be."

2016. július 23., szombat

Kenyérsütés!


A megszokott  kenyér recept, most kevés szója és árpaliszttel,buzakorpával és savóval készült.
A hagyományos , bevált kenyér receptem használtam.
De, került bele, 1 ek burgonya pehely, 1 ek búza korpa, és 1 ek szárított búza csíra is.
A víz fele tej.
A kovászt előző este elkészítettem.
 2 dkg élesztő 12,5 dkg liszt 125 ml víz és kevés olaj.
Jól kikevertem!
Éjszaka a pulton pihent.
Ma ment hozzá fél kg BL 55-ös liszt.
300 ml  folyadék,- most savó
3 kk só
 pici aszkorbin 
1 kk sikér
1 ek olaj.
1 kk cukor
Mindent bele raktam a gépbe és ő dolgozott.
Kenyérsütőben indult,  a dagasztás, kelesztés, de sütőben sült.
Régi öntött vas lábasba került.

Félidőig a fedő is rajta volt, egy kis víz is került a lábas és a sütőpapír közé, hogy gőzben kezdjen sülni.
Átdagasztáskor elcsippentettem 3 vastag pizzára valót.
Én vastag tésztával szeretem!



Az aznap készült friss pizza alap, zöld fűszerekkel, feketeerdei sonka, és mizó,  laktózmentes sajt került rá.
A finom kolbászos, tejfölös, zelleres  kriplilevesemhez, másodikként éppen, jól passzolt a pizza.

2016. július 19., kedd

Mozgalmas napok, a blogomon!


Ilyen a napi és az általános statisztika, a megtekintésekről.
Örülök, hogy ennyien olvassák!
És 60 fő rendszeres olvasóm van!

Oldalmegjelenítések száma ma
135
Oldalmegjelenítések száma tegnap
118
Oldalmegjelenítések száma az elmúlt hónapban
5 057
Oldalmegjelenítési előzmények (összes)
230 709

Rendszeres olvasók
60

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7401396686830179946#overviewstats/src=dashboard

2016. július 8., péntek

Kockás,tarka torta!


Egy videón találtam.
Ott 4 lap került egymásra, úgy mutatósabb.
Nálam csak 2 lap.Majd legközelebb 4 készül, és finomabb,piskóta tésztából. 
Ez most egy gyors, kavart tészta lett. 
A felébe 2&1 ben, karamellás ízű instant kávépor került egy tasakkal.
Fázisfotók készültek, hogy szúrjuk ki és cseréljük fel a sárga és a barna lapok gyűrűit.
Nálam most puncs krém került bele.









2016. június 13., hétfő

Kapros sztrapacska.


Még volt jó minőségű"öreg" krumplim, sztrapacskát készítettem.
Most friss apróra vágott kapor is került a masszába.

Érdemes kipróbálni, nagyon ízletes a kaportól.
 Párolt káposztával, szalonna tepertővel.

Kapros túróval.

2016. június 11., szombat

Habos,cseresznyés pite.


Gizi receptjeinél találtam ezt a süteményt.

Nálam hab is került a tetejére 5 tojás fehérjéből, 25 dkg cukorral ,kevés sóval, 1 ek citrom lével keményre verve. teteje, bodza lével 
megszínezve. 

Vanília  és citromhéj nélkül, mert allergiás vagyok rájuk.
Nagyon finom sütemény!

"Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez:

30 dkg vaj
3 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj
15 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
70 dkg cseresznye.
 Magozzuk ki a cseresznyét, majd tegyük egy szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen mielőtt a tésztára szórjuk.



A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.



A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk.



Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a keményre felvert habot.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapirral, majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. 
(Kevesebb cukorral is finom.)

A cseresznyét egy ek kukorica keményítőbe forgattam,így nem ázik el a tészta.
Ezután szórjuk meg a cseresznye felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék cseresznyével.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem.
Az utolsó 10 percben kerül rá a hab.
Majd 100C °-on még 10 percig szárad a hab rajta.

A hab tetejére, bodzalével megfestett kevés habot simítottam, majd egy kicsit villával csúcsosra felhúzgáltam.
Meggyel is készülhet.





2016. május 22., vasárnap

Gyors ebéd!


Kerti munka után, nagyon hamar elkészül.
Szűz pecsenyét sütöttem, csak só és frissen darált színes bors került rá. 
Kókuszzsírban sült.
A visszamaradt zsírban sültek a gombák.
Közben párolódott a vegyes zöldség, saját delikáttal ízesítve.
Közben főtt az előfőzött tasakos barna rizs is.
Saláta rukkola a kertből, ecetes, cukros sós, dresszinggel.

Fél óra alatt kész lett.
A desszert most joghurtos eper volt!

2016. május 2., hétfő

Fenyőrügy szirup.


A  tavasszal leszedett fenyő ügyeket cukorral rétegeztem. 
Naponta átrázom.

A cukor kivonja a nedvességet a fenyő rügyekből.
Több héten át érik össze.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Melegen is is készíthető, akkora rügyeket vízzel felforraljuk, pihentetjük, majd újra átfőzzük,és cukorral, édesítőszerrel átfőzzük, vagy mézzel ízesítjük. 
Téli időszakban köhögésre kiváló.
"A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.
A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is."


"Kiemelkedő hatásfokkal gyógyítja a légúti betegségeket. Csillapítja a köhögést, a torokfájást, nyugtatja a légutakat. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. Tüdőerősítő hatásáért köhögéscsillapítóként használják
A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható

Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti."

2016. április 24., vasárnap

Rebarbarás batyuk.


Kész leveles tésztából, készültek.
Most két fajtából normál, és élesztős.
Töltelék:
Saját készítésű,laktózmentes maszkarpone, 
 Földieper(kevés keményítőbe forgatva) 
és párolt rebarbara(a kertemből)
Nagyon finom lett.
Gyorsan elkészül.
Sonkás tekert csíkok és koszorúk is készültek.
Tetejét tojással kentem le.





Rendhagyó lángosom!


Kenyérsütéskor mindig elveszek a tésztából 2 lángosra valót.
Most is így történt.
A belseje üreges lett, mint a pitának.
Biztosan a savó és a jó élesztő, és  a hosszú kelesztés miatt.
Sült feketeerdei sonka, metélő fokhagyma, medvehagyma kapor, kecskesajt, új hagyma került bele,egy kis saját készítésű pizza szósz kíséretében. 
Megvolt a finom  ebédem.


Kenyerem,savóval.


Most savóval sütöttem a heti kenyerem.
Laktózmentes mascarpone készült, és a lecsepegett savót használtam fel, víz helyett.
Nagyon finom lett, a belseje csodás.
Mindent a kenyérsütőre bíztam.



2016. március 19., szombat

Chili zselé.II.







Újból elkészítettem  a család kedvence lett.
Hozzávalók:
4-5 kápia paprika
  •  4-5 db chili  
  • 4,5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)

Elkészítése:
A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük.
1/2 dl vizet öntünk hozzá, alaposan összedaráljuk.
Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.
A darált paprikához hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.
Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Csípős és  nem csípős változatban, kápia paprikából készült.


Most annyit változtattam, hogy száraz csípős paprikából erős levet főztem és ez került bele.
Az alap az a kápia paprika volt.
Így változtattam a recepten, hogy nem csípős is készüljön.
Készült nem csípős is, mert a fiam és én nem szeretjük a csípőset.
Kicsit változtattam a recepten.
Késes darabolóval ledaráltam a kápia paprikát, főztem, átpasszíroztam, leszűrtem, ízesítés, dzsemfix, 10 perc főzés. Kivettem, ami nem csipősnek kell, a többit főzött, átszűrt csípős paprika lével tettem csípőssé.
Nálam a tulipán chili terem!
Még karácsonykor a halászlébe ezekből került!


Dunsztba került!

És , most fehérbor ecettel és folyékony édesítővel (nem cukorral) készült.


A megfőtt csípős paprikát is bele turmixoltam.
Ősszel készült  zöld, és sárga paprikából is.