2016. június 11., szombat

Habos,cseresznyés pite.


Gizi receptjeinél találtam ezt a süteményt.

Nálam hab is került a tetejére 5 tojás fehérjéből, 25 dkg cukorral ,kevés sóval, 1 ek citrom lével keményre verve. teteje, bodza lével 
megszínezve. 

Vanília  és citromhéj nélkül, mert allergiás vagyok rájuk.
Nagyon finom sütemény!

"Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez:

30 dkg vaj
3 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj
15 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
70 dkg cseresznye.
 Magozzuk ki a cseresznyét, majd tegyük egy szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen mielőtt a tésztára szórjuk.



A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.



A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk.



Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a keményre felvert habot.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapirral, majd öntsük bele a fele mennyiségű tésztát. 
(Kevesebb cukorral is finom.)

A cseresznyét egy ek kukorica keményítőbe forgattam,így nem ázik el a tészta.
Ezután szórjuk meg a cseresznye felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék cseresznyével.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem.
Az utolsó 10 percben kerül rá a hab.
Majd 100C °-on még 10 percig szárad a hab rajta.

A hab tetejére, bodzalével megfestett kevés habot simítottam, majd egy kicsit villával csúcsosra felhúzgáltam.
Meggyel is készülhet.





Nincsenek megjegyzések: