2016. november 13., vasárnap

Gombás rizottó készült!


1 db közepes fej,felkockázott hagymát, 2 cikk fokhagymát kacsazsíron megpirítunk, rá tesszük a rizst, addig pirítjuk, amíg a rizs üveges lesz. 
Gömbölyű szemű rizst használtam.
Legjobb a rizottó rizs, hamar megpuhul.
Felöntjük fehér borral.Sózom, borsozom.
Állandó kevergetés mellett ,alacsony hőfokon főzzük és apránként pótoljuk a vizet, vagy húslevest.
Leveskocka is jó bele.
Közben a felszeletelt gombát is hozzá adjuk.
A gomba vizet enged, erre figyeljünk.
A vége felé, amikor már puha a rizs és  a gomba isfehér,  még  kevés borral öntjük fel. 
Nálam került bele 1 kk piros paprika is a színe miatt.
De sáfránnyal, vagy kurkumával is színezhetjük sárgára.
A legvégén reszelt parmezánt és csedár sajtot kevertem el benne.



Most sült sertés máj  volt a feltét, gránátalma magokkal,  tálaltam.
Savanyú uborkával ettem.
A maradékot másnap egy szelet sült tarjával turbóztam fel.

A megmaradt rizottót, kigömbölyítve, egy kis kocka sajtot a közepébe rakva, kiránthatjuk.
ilyenkor a panírba reszelt sajtot tegyünk.
Most ilyen sajtokat kóstolgatok!



2016. november 9., szerda

Darált zöldség készült , a fagyasztóba!



A hozzávalókat megtermeltem a kertemben.
Már nem is mérem a hozzávalókat.
került bele.
sárgarépa.
petrezselyem
 karalábé
 zeller és petrezselyem levél
piros, zöld ,sárga paprika
Mangold levél és nyél.
Most a hagymát,paradicsomot és a karfiolt mellőztem.
Késes aprítóval daraboltam.
Eredeti receptet ITT találod.
Nagyon jó alap, egy gyors leves elkészítésénél.


 Mire a darált zöldség felfő a vízben, mehet bele a reszelt, vagy más tészta , egy kevés zsiradék( pl,kacsaszír)és együtt készre főnek.
1 burgonyát és egy hagymát is bele főzök.
Párolt rizsbe, lapcsánkába is rakhatunk belőle.
Az idén 6 tasakkal készült.

2016. október 22., szombat

31.blogkóstolóra!


A 31. blogkóstolóra Tortafüggő Marisz blogját kaptam, már másodszorra.
Legutóbb is tőle főztem.
Annyi sokféle sütit készít, hogy nagyon nehéz volt a választás, hiszen mindegyik finom, jól kipróbált receptekkel.
Csodálom, hogy győzi heti szinten ezt a sok sütést.
Most ezt a sütés nélküli desszertjét választottam.
Feketeeerdő szerű, tálas desszert.
Hasonlót már készítettem, de ez , egészen más.
Egy kicsit változtattam a csoki krém helyett gesztenye került egy rétegként bele.

És a tetejére , nem csoki dara,reszelt csoki került.
Cukrot nem használtam, xilittel dolgoztam.

Laktózmentes tejszínt használtam,és  vanília helyett, mandula aroma került bele, mivel a vaníliára allergiás vagyok.
Nagyon finom lett.

Másnap a legfinomabb, ha marad belőle.
Köszönöm Marisz!



2016. október 18., kedd

Virslivel töltött, leveles tészta!


Egy fél  csomag leveles tésztára 4 db virslit rakok.

Megkenem mustárral, megfonnyasztott spenótlevelekkel betakarom.
 Fűszeres lapka sajtot sajtot fektetek a tetejére. 

 Savanyú uborka karikával, piros paprika csíkokkal,majd barnára pirított hagymakarikákkal borítom be.


Piros paprika csíkok teszik kicsit színesebbé. 
 A leveles tészta széleit ferdén, egyenletesen bevágom, majd felváltva, egyenként ráhajtom.

Egész tojással lekenem. 
Reszelt cheddar sajttal megszórom.

180 C°-on sül 25 percig. 
Mellé ,héjas  ,fűszeres,burgonya hasábokat raktam köretnek.


A teteje szép piros lesz, és a burgonya is.
Szeletelés után elő bukkannak a virsli karikák!

Gyors diós süti, levendula sziruppal!


Mikróban sült  a diós ,kerek lap.
Ketté vágva. 
 RECEPT
3 ek liszt
 1  kis  tasak kapucsínó port
1 db tojás
 1 kk sütőpor
1.5 dl tej
2 ek olaj
3 ek barna cukor
 4 ek darált dió
Mindezt jól összekeverem egy jénaiban, ebben is sül.
5 perc 800W-on 
Mascarponés diós, vajas krémmel megtöltve.
tetejére is jut krém.
 KRÉM:A vajat a cukorral habosra keverem, hozzá adom a maszkrapónét, a darált diót. 
Kis háromszögekre szeleteltem a cikk tortát.
levendula sziruppal locsoltam meg.




2016. október 16., vasárnap

Tészta, zöldségekkel!


A kert a bőségek tárháza.
Van benne: 
mangold nyél-piros
mangold levél fehér
 paradicsom
sült lugas paprika
  sárgarépa
cukkini
zöldbab
 petrezselyem zöld
 zsálya
kakukkfű
rukkola
 oreganó
thai citromfű
 majoránna
 spenót
 hagyma
 paradicsom.
Ezeket kevés kókusz zsírban megpároltam.
A zöld fűszerek egy csokorba kötve kerültek bele.


A fodros tésztát kifőztem.
 Összekevertem.
Került még hozzá kukorica is.
Gyors egytál étel.
Egy kis pirított feketeerdei sonka teszi ízesebbé.
A tetejére cheddar sajtot  reszeltem.
A piros mangold nyél , kissé rózsaszínre színezte a tésztát.


Fagyasztóba készültek!


A sok esőnek köszönhetően, a petrezselyemnek szép a levele.
A kertemben moha fodrozatú is nőtt.

Aromásabb, mint a hagyományos.
Most ezt tömködtem paprikába.
A paprika is saját nevelés.
A csúcsába egy kis koktél paradicsom kerül, aztán, kevés zeller és lestyán(ez is saját)
Majd megtömködöm a zöld levéllel.
Egy darab kelkáposzta levéllel zárom le. (Ez is a kertemből)
Megy a fagyasztóba , télen a húslevest ízesítjük vele.

2016. szeptember 17., szombat

30.blogkóstoló!


30. blogkóstoló alkalmából XSARA blogger ezt a receptemet választotta.
http://bloggeranyo.blogspot.hu/2015/04/sodort-sonkas-rudak.html
Köszönöm az elismerő szavakat a blogomról.
http://xsarakonyha.blogspot.hu/2016/09/sodort-sonkas-rudak-1-kis-raadas.html

2016. szeptember 13., kedd

Szines tésztával.


Volt kevés zöld(spenóttal színezett) saját készítésű, cavaletti tésztám.

 És egy kevés ,szederlével pirosított széles metéltem.

Készült hozzá egy hagymás,  gombás,lecsós alap.
Tetejére, sült Feketeerdei sonka, majonéz és csedár sajt került, egy kevés paprika  zselével.

Gyors és finom.

2016. szeptember 10., szombat

Cukkini spagetti!


Nagylány unokámtól kaptam a receptet, kipróbáltam.
Ízletes, és nem hizlal.

A recept innen.
Nálam sült tarjával  készült.
Friss kaporral a tetején.
Az unokámé sokkal mutatósabb.
Ő natúr csirkemellet készített hozzá.


2016. szeptember 6., kedd

Paradicsomaim!



A barátnőm termelte a tőlem kapott magból, ezt a gyönyörű lila szív paradicsomot.
A fotó nem adja vissza az igazi színét, lilásabb.
Olyan kevés magja, van, alig lehet belőle magot szedni!

Hasonló, mint a paprika alakú, parázs, nem leves.
Lecsó is készült belőle, ebből a lugas paprikából.

Ebből főztem be az idén,jó sűrű lett.
A paprika alakúval vetekszik!

2016. augusztus 28., vasárnap

Bazsalikomos keksz készült, a 30. blogkóstolóra!




Újból jelentkeztem a blogkóstolóra. 
Ez már a 30. Anna a szervezője a Parókia Konyhájából, blog írója.
Egy pár blogkóstolót kihagytam,  számomra nehéz blogokat kaptam az utóbbi időben.(paleós, diabetikus, nem hagyományos)
Olyan alapanyagokkal dolgoznak, ami nálam nem található. 
Ezért kimaradtam az utóbbi nevezésekből.
Gáborné Szakál-azaz Tortafüggyő Marisz blogját kaptam a sorsoláson.

Marisz , mint a blog neve jelzi, főleg tortákat készít.
De nagyon sokoldalú, jó praktikákat olvashatunk az igencsak látogatott blogján.
Családjának, de barátoknak, ismerősöknek is süt, meglepi sütiket.
Örülök, hogy az ő blogját kaptam, gyakran járok a blogjában.
Sokszor készítek kekszet és Marisznál találtam egy érdekeset.
El nem tudtam képzelni, milyen lehet a keksz bazsalikommal.
Hát, nagyon finom.
Bazsalikom terem a kertemben és volt minden  más hozzávaló is.
Az ő receptje az alap, kicsit változtattam, csak.
Sima liszt helyett fehér és barna rizslisztet használtam, és egy kevés darált dió is került az alapanyagokhoz.
A nagylány unokámnak is jutott belőle és ő nem eszik lisztet, csak rizs, vagy kókusz lisztet.
Ezért lett barnább az én kekszem.

Így a bazsalikom nem nagyon látszik, de érződik rajta.
Pikáns izt ad neki, különleges.
Keksznyomóval még kicsit szinesebbé tettem.

Izlett a családnak.
Sokáig eláll.
A recept:
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt-(nálam a rizslisztek fele-fele arányban)

5 dkg zabpehely
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg nádcukor + egy kevés a tetejére
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25-30 bazsalikom levél
12 dkg vaj
A lisztbe belekevertem a sütőport, sót, cukrot, zabpelyhet, reszelt citromhéjat, apróra metélt bazsalikomlevelet. A hideg vajat sajtreszelőn belereszeltem és elmorzsoltam a liszttel. A citrom levét kikevertem egy törpetyúk tojásával és ezzel gyúrtam meg a tésztát. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtottam és kb. 4 centis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kekszeket (28 darab lett).  Szilikon ecsettel citromlevet kentem mindegyik tetejére és megszórtam barna nádcukorral. kétszáz fokra előmelegített sütőben 15 percig kellett volna sütni, de az én sütőm másként működik. Én 220 fokra melegítettem elő és 25 percig sütöttem alsó-felső lángon(jobb ízűek lesznek, ha kicsit megpirulnak). Hekvanc szerint az ízek hidegen érvényesülnek igazán. 
Biztosan így igaz, de nekünk langyosan is igen ízlett, felét mindjárt megettük.

Nagyon kellemes,  különleges íze lett a bazsalikomtól, mivel a nádcukor elég öregszemű és nem olvadt el a tésztában, ropogós lett a kekszek állaga. Előnye még, hogy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető.





2016. augusztus 21., vasárnap

Bundás csirkemell, és gomba!


A vékonyra szeletelt, csirkemell csíkokat, és a gombát egészben, most egy nagyon finom bundában sütöttem.
Bunda: 
  tej
 liszt
 reszelt csedár sajt
 tojás+ egy fehérje
sütőpor.
Átdarált kukoríca pehely.
Kókuszolajban sült.
Héjában sült, kissé áttürt burgonya volt a köret, kevés kókusz olajjal meglocsolva.
Friss uborka saláta készült hozzá.