2017. november 22., szerda

Gyuri kifli!


A nyáron, egy volt, általános iskolai osztályom , osztálytalálkozót szervezett.
De, nem volt nekik elég az egész napos találkozó, egy hónap múlva nálam, szalonna sütésre gyülekeztek.
Batyus kis találkozás volt, mindenki hozott valamit.
 Lányok édeset, töltött káposztát, fiuk, pizzát, sósat, üdítőt, ki mit gondolt.
Balogh Gyurim felesége Katika, ezt a kiflit küldte.
Még meleg volt, mikor Gyurim hozta. 
Mindenkinek nagyon ízlett.
Elkértük a receptet.
Ma ki is próbáltam, egy fél adaggal.
Hozzávalók: 
1 kg liszt, 
1 evőkanál só, 
1 evőkanál cukor,
10 szem édesítőszer /egy pici forró vízzel feloldva/ 
1/2 liter tej, 
7 dkg élesztő, 
2dl olaj
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 6 részre osztjuk /keleszteni nem kell, egyből lehet elkészíteni/.
1 cipót kör alakra nyújtunk /kb 3 mm vastagra/, és 12 részre vágjuk. 

A cikk vastagabb részére egy kis kanál nagyságú rámát teszünk,(én olvasztott vajjal kentem le a kerek lapot) majd kifli formára feltekerjük.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tojással megkenjük.

Szezámmaggal ,vagy sajttal,megszórjuk, és arany barnára sütjük.

150C°-on 30 perc- légkeverésen sütöttem.
Nagyon gyorsan elkészül és ,nagyon finom.

2017. november 19., vasárnap

Rakott brokkoli, másképpen!


Abban más, hogy az alsó réteg nem brokkoli, hanem  nyers burgonya karikák, és cukkini, kerül a kivajazott, zsemlemorzsás formába.
Sózom, borsozom.

II. réteg.
A lisztben megforgatott, olajban kisütött , közepesen vastag csirkemell szeletek.

 III. réteg.
Főtt,villával összetört,  sajtos, tojásos besamellel elkevert brokkoli.

IV. réteg.
Sajtos, tojásos besamel.
Tetejére kiemelkedő sajt kockák.

Szép pirosra sül 150C°-on 25 perc alatt!



2017. november 6., hétfő

Kemencében sütögettem!



Annyi éghető anyag összegyűlt a kemencémben, be kellett gyújtanom!

 Gondoltam egyet és a kenyérsütőre bíztam egy adag kenyér  tészta gyúrását, kelesztését.
Az őszi kerti munka közben, szépen egyengettem a tüzemet, melegedett a kemence.
Másfél óra alatt megkelt a tésztám.
Három felé osztottam.
Készült vastag tésztájú pizza,  


2 db buci,

kapros lángos, 


aszalt paradicsomos kifli



és tepertős pogácsa is.

Egy kis pernye is került a tepsikbe, de ettől nem lett semmi bajuk!
A kenyértészta illata az udvaron valami csodás, azt csak az tudja milyen, aki már érezte!
Visszahozza gyerekkorom ízeit, illatait!
A kapros lángost kacsazsírral kentem be!
Egy kedves ismerős is megkóstolta, megdicsérte. 


2017. szeptember 17., vasárnap

Gesztenye krémes, piskóta tekercs.


Piskótát sütöttem.
5 db tojás 
5 ek kristály cukor
pici só
habosra keveri a robotgép
5 ek sima lisztbe elkeverünk 1 cs sütőport
 kanalanként állandó everés mellett, hozzá adjuk a habos tojásokhoz.
 3-4 evőkanálnyit kakaóval ,megszínezek.
Nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, elsimítjuk benne a masszát.
Tetejére csurgatom a kakaós masszát spirál alakban, majd megmárványozom.

 Forró sütőbe kerül, 10 perc után 150 C°-on még 15 perc sütés.
A tetejére sütőpapírt rakok, még melegen, megfordítom, az aljáról lehúzom a sütőpapírt.

Feltekerem, beborítom a papírral, amíg kihűl. 

Kihűlés után kitekerem, még hagyom szellőzni, hűlni, aztán kerül rá a krém.
Gesztenyés vajas, pudingos krém
fél cs tejszín ízű puding porból 2.5 dl tejjel pudingot készítek.
Még forrón diónyi vajat keverek el benne, hogy ne bőrösödjön be a teteje.

 15 dkg vajat 4 ek átszitált porcukorral elkeverek, robotgéppel habosítom, kanalanként hozzá adom a kihűlt pudingot.
A legvégén fél csomag gesztenye masszát keverek el benne. 
A piskóta lapot ezzel a krémmel megkenem, feltekerem.

Hűtőbe kerül szeletelés előtt.





2017. szeptember 11., hétfő

Paprikába bujtatott zöld levelek!




Fagyasztóba került!
Most kipróbálom ebbe az üreges paradicsomba is!
Jó kemény a húsa, remélem nem fő szét.


Paprikába bujtatott zöld levelek.
A paprika hegyébe egy pici paradicsom. 
Aztán lestyán, zeller és petrezselyem levél. 
Lezárva egy mangold, vagy kelkáposzta  levéllel, hogy ki ne türemkedjenek a zöld levelek.
Minden megtermett a kertben! Bármilyen levesbe ,köretbe bele főzhető.
A húsleves is ízesebb lesz tőle!


2017. szeptember 4., hétfő

Gyúrt tészta, zöld levelekkel!


Gyakran gyúrok tésztát.
Szeretem színezni, különböző alakúra formálni. 
A különböző alakok, ugyanabból a tésztából, más ízt eredményeznek.
ILYENEK is készültek már.
Nagyon szép sárga házi tojást kaptam.
A késes daraboló segít az összeállításban.
A nyújtásban a tésztagép a segítségem.
Van egy szélesebb és egy keskenyebb is.

Kipróbáltam a zöld levelekkel kombinálni, ezt laminálásnak hívják!
Egy ismerős Takácsné Halmosi Ilona oldalán láttam ezt a megoldást először, ki kellett próbálnom.
Két réteg kinyújtott tészta közé helyeztem a leveleket, és újra áthajtottam a tésztanyújtón. 
Bazsalikom, zeller , oreganó és tárkony került most a tészták közé.
Ilyenek lettek.







Széles metélt és lebbencs lett belőlük.
Párolt káposztával, frissen ki is próbáltam.
Nagyon ízletes, érződik a tésztában lévő zöld levelek íze is.
A többit aszalógépben kiszárítottam.

Az a tapasztalatom, hogy a szárítással ,nem tartható el sokáig, a zöld levelek, nem száradnak ki igazán, lesz egy mellék íze a tésztának.
 

2017. július 13., csütörtök

Salátalevesem!


A salátával eddig csak ecetes, cukros dresszinggel voltam jó barátságban.
Az idén jól befejesedett a jégsalátám. 

Itt olvastam az élettani hatásairól.
https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-fejes-salata-borre-hajra-es-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasa-20-pontban

Főztem is egy salátalevest!
De nem a hagyományosat!
 Nálam került bele kapor, fokhagyma, egy kis fej mogyoróhagyma, pár kocka rebarbara nyél, egy szál tárkony,1 db húsleves  leveskocka,és hogy ne legyen olyan fakó, pár levél piros spenót. 
Egy világos rántást tejjel és tejföllel vegyesen engedtem fel. Ez volt a habarás.
Jól kifőztem, hogy ne érezzem a lisztes ízt.
Nagyon ízletes, ehető leves készült.
Azt hiszem barátságom a salátalevessel örök marad!

2017. május 23., kedd

Bodzavirágos palacsinta.


A megszokott módon, palacsinta masszát készítünk.
Egy réteg megy a  forró, olajjal kikent, palacsinta sütőbe, rá a bodzavirág. 
Fordítás előtt, még ajánlatos újból palacsinta tésztával meglocsolni, hogy elfedje a virágokat.
Nagyobb, és kisebb palacsinták is készültek. 
Birslekvárral , vagy fahéjas kakaós cukorral nagyon finom.
Szárított bodza virágot is keverhetünk a palacsinta tésztájába.
Nálam bodzás porcukor is készült, azzal szórom meg.