2017. december 27., szerda

Karácsonyi zserbóm!


Elmaradhatatlan karácsonykor. 

Tésztája
60 dkg liszt
 1 pohár tejföl (150gr)
 4 dkg élesztő(nálam kovász)+ 1 kk szódabikarbóna
25 dkg margarin( nálam laktózmentes)+1 ek zsír
15 dkg cukor

2 egész tojás+1 sárgája
Most  4 laposan készült.
Kétféle lekvárral, birs és sárgabarack.
Saját befőzés.

A dióba kevés pirított búzacsírát is tettem.
Nagyon finom lett.
A tésztát külön kimértem digitális mérlegen,  4 felé,hogy egyformák legyenek. 
A tepsihez kivágtam egy bele illő sütőpapírt és ezeken nyújtottam a lapokat, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.



Megérte, mert szép egyenletes lett a tészta.




2017. december 19., kedd

Gyümölcsös,rakott mákos!


Megszikkadt kifliből készült. 
Ez most olyan kalács kifli, ami kakaósan csíkos,és édes.
A felkarikázott, szikkadt kifliket egy tepsibe raktam.
Leöntöttem a következő keverékkel.
fél liter tej
3 db tojás
fél cs tejszínes puding
3 ek porcukor
 simára keverem
bele forgatok 20 dkg darált mákot
10 dkg kókusz reszeléket
5 dkg darált diót
Ráöntöm a kiflikre.
Rá reszelek 2 db almát

kerül még hozzá
 3 ek lenmag pehely
reszelt cukrozott citromhéj, és gyömbér
aszalt szilva
 aszalt cseresznye
arany mazsola. 
(ezek  meleg gyümölcs teában puhultak fél órát)
Mindent jól átforgatok a tepsiben. 

Fél órát állni hagyom.
150 C°-os sütőben 40 perc alatt, légkeverésen kész.
Szép pirosra sül az alja és a teteje is.

A mák a kókusszal és az almával , nagyon jó barátok.

2017. december 17., vasárnap

Mézesek 2017!




Elkészült egy adag mézes!
Most egy kedves Erdélyi ismerős receptje alapján!
Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
2db tojás 
5dkg margarin.
csipet só
Mézes fűszerek, ízlés szerint:
fahéj, gyömbér, szerecsendió, citromhéj,mézeskalács fűszerkeverék
Nálam egy kis kurkuma is került bele, szép szint ad neki.
A lisztel elkeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzá kerül minden más és ,jól kidolgozzuk.
Én a robotgépre bíztam.
Legalább egy éjszakát hideg helyen pihen.
Akár egy hétig is eláll a hűtőben.
Nálam 2 napot pihent.
Újból átgyúrtam és kezdődhet a formázás. 
Folpack közt nyújtom, praktikus és egyenletes.
A gyűrődéseket a nyújtófa egyszeri átgurításával eltüntethetjük.


Készültek apró figurák és saját tervezésű alkotások is.
Mézes tál is készült. Egy fém tálat, kívülről, alufóliával bevontam, erre szíveket illesztettem.




A kiszaggatott figurák és a tál is egy éjszakát szikkadt szabad levegőn, így megtartja a formáját.
Semmivel nem kenem le sütés előtt.
 Szeretem a mézes igazi szép aranyló színét.
Díszítéshez porcukor mázat használtam.
1 db tojás fehérjét, csipet sóval , fehér habzásig vertem kézi habverővel . 
Kanalanként került hozzá 20 dkg átszitált porcukor, benne 2 csapott evőkanál kukorica keményítővel.
Közben adtam hozzá 3 teáskanál citromlevet is.
Jó simára kell keverni.
Nylon zacskóba kerül, aminek egy csücskét kivágok, így díszítek.
Szükség szerint kerülhet még bele citromlé.
Egy részét ,jól felhígítom citromlével, ez lesz a terülő máz.
Most dupla adag készült az írókázáshoz.
Piros folyékony ételfestékkel színeztem keveset pöttyözéshez, rózsaszín lett.



















2017. december 5., kedd

Mézeskalács szívből, Mikulás fej!


Mézeskalács figurák készültek
A szív alakúból Mikulás fejet dekoráltam,piros és fehér cukormázzal.

2017. december 4., hétfő

Narancslekvár készült!


Régen készülök, hogy narancslekvárt főzök.
1,2 kg narancsot meghámoztam a fehér részeket is eltávolítottam.(attól keserű lehet)
20 dkg cukorral, egy cs 3&1-ben zselésítővel , kevés kardámommal, pici sóval,állandóan kavargatva, jól összefőztem.
Botmixerrel átpürésítettem, újból felfőztem, és üvegekbe töltöttem.
Papirba csomagolva,  még forrón,ment a hűtőtáskába, száraz dunsztba.
A felébe fehér csokoládét kevertem.
Ennyi lett belőle.
Nekem kicsit kesernyés!




2017. november 22., szerda

Gyuri kifli!


A nyáron, egy volt, általános iskolai osztályom , osztálytalálkozót szervezett.
De, nem volt nekik elég az egész napos találkozó, egy hónap múlva nálam, szalonna sütésre gyülekeztek.
Batyus kis találkozás volt, mindenki hozott valamit.
 Lányok édeset, töltött káposztát, fiuk, pizzát, sósat, üdítőt, ki mit gondolt.
Balogh Gyurim felesége Katika, ezt a kiflit küldte.
Még meleg volt, mikor Gyurim hozta. 
Mindenkinek nagyon ízlett.
Elkértük a receptet.
Ma ki is próbáltam, egy fél adaggal.
Hozzávalók: 
1 kg liszt, 
1 evőkanál só, 
1 evőkanál cukor,
10 szem édesítőszer /egy pici forró vízzel feloldva/ 
1/2 liter tej, 
7 dkg élesztő, 
2dl olaj
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 6 részre osztjuk /keleszteni nem kell, egyből lehet elkészíteni/.
1 cipót kör alakra nyújtunk /kb 3 mm vastagra/, és 12 részre vágjuk. 

A cikk vastagabb részére egy kis kanál nagyságú rámát teszünk,(én olvasztott vajjal kentem le a kerek lapot) majd kifli formára feltekerjük.


Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, tojással megkenjük.

Szezámmaggal ,vagy sajttal,megszórjuk, és arany barnára sütjük.

150C°-on 30 perc- légkeverésen sütöttem.
Nagyon gyorsan elkészül és ,nagyon finom.

2017. november 19., vasárnap

Rakott brokkoli, másképpen!


Abban más, hogy az alsó réteg nem brokkoli, hanem  nyers burgonya karikák, és cukkini, kerül a kivajazott, zsemlemorzsás formába.
Sózom, borsozom.

II. réteg.
A lisztben megforgatott, olajban kisütött , közepesen vastag csirkemell szeletek.

 III. réteg.
Főtt,villával összetört,  sajtos, tojásos besamellel elkevert brokkoli.

IV. réteg.
Sajtos, tojásos besamel.
Tetejére kiemelkedő sajt kockák.

Szép pirosra sül 150C°-on 25 perc alatt!