2020. augusztus 23., vasárnap

Befőző automata használata.

 

 Van, amikor csak pár üveg, nem egyforma magasak és kicsik kerülnek az edénybe.

Most is így történt.

Sütőben sült fűszeres, fokhagymás, sült  paradicsom készült,pár kis üveggel.

De nem álltak meg a rácson., elborultak.

Víz is sok kellett volna bele, hogy a magasabbakat ellepje.

Ezért kitaláltam, egy kisebb fazekat helyezek bele vízzel,és abban, szépen megállnak.

Természetesen, az automatában is volt víz.


2020. augusztus 10., hétfő

Egy tésztából, többféle is készülhet!

 

Kelt tészta készült, kovásszal, kevés cukorral.

Formáztam belőle pár zsömlét.


Sajtos feketeerdei sonkával töltött rudakat.


Volt készen párolt káposztám, 4 db káposztás batyu is készült.

Kacsa tepertős, borsos,római köményes kocka is kitelt belőle egy pár.

Csodásan dolgozik a kovászom!Gyönyörű a tészta belseje!


Egy darabig lesz"kézbe való" a film nézés közben!

2020. július 23., csütörtök

Töltött káposzta készült!



A héten káposztát töltöttem.
Ez a kis fém tál, amiben van-nekem csak PITLI- még az Édesanyámé volt.
Nem vagyok elégedett, ahány annyi féle nagyságú, ilyen volt a káposzta.
Nagyon nehéz, vékony levelű káposztához jutni.
A kertemben még nincs,de majd lesz jó vékony levelű.
Most tormába is tekertem.
Készült vagy 45 db, ez a fotón csak egy része.
A család szerint nagyon finom.
Kacsa zsírral, füstölt paprikával és füstölt sóval is ízesítettem.
Egy kevés ,piros, cayenne bors is került bele, adott egy kis pikáns enyhén csípőst ízt neki.


Legutóbb ez a kis szerkezet segített szép egyenletes tekerést.
Torma levélhez,és nagyon vékony káposzta levélhez kiváló.
Kicsit babrásabb, de egyenlő nagyságúak lesznek.


2020. július 18., szombat

Fűszernövények szárítása, porítása, fagyasztása, adalékmentesen,só és tartósító nélkül.

Szép a termés, mindenből van egy kevés..
Mutogatják már magukat.
Nagy kincs,most minden szál növény.
Ebben az évben nem kényeztetett el bennünket az időjárás.
Már több adag, zöld fűszert megszárítottam aszalóban, fűszerpor készül belőle.
Szinte minden nap megy az aszalógépem.
Később meg delikát ételízesítő,készül, a gyökérzöldségek kerülnek hozzá, sárgarépa,zeller, petrezselyem,paszternák,mind megterem a kertemben.
Kerül bele , izsóp, oregánó, paprika, majoranna, tárkony, hagymaszár,( a mindig hagymám szára, egész a fagyokig zöld) kakukkfű, mindig fokhagyma levele,lestyán, petrezselyem , zeller, kelkáposzta, spenót levél.
Ezek a zöld levelek az aszalóban megszáradnak, majd porrá őrlöm, átszitálom.
Egy szép zöld alap fűszerport kapok, ezt még lehet tovább ízesíteni,halakhoz, húsokhoz,salátákhoz.
Kerülhet bele, koriander, vagy kurkuma, ízlés szerint piros por paprika, (nálam saját füstölésű) paradicsom por is készül,azzal is ízesíthető, meg gomba porral.

Cékla és piros spenót ,szép pirosra színezi, ezt salátákra használom.
Darálok is zöldség keveréket,só nélkül kerülnek a fagyóba.
Ajándékozok is belőle.

Szereti a család, a barátok.

Sok a baj vele, de megéri, nincs benne semmi adalék anyag, tartósító, és só mentes.

2020. július 17., péntek

Vegyes gyümölcsök kerültek a fagyasztóba!


Ami a kertemben megterem,mindent elrakok télre.
Most ribizlik-fehér,piros,fekete- josta, földieper, köszméte-zöld És piros- kerültek, kis simítózáras tasakokba, a fagyasztóba.
Egy nagy 5 literes zárt üvegbe,kerülnek a fagyasztóba, így nem járja át semmi szag.
 A folyton termő földi eper,  szépen terem!
Az ősszel ültetett köszméték első termései!

Unokám örülni fog neki, imádja.
Befőttnek készítem-tartósító nélkül,-fagyasztom, -szárítom-vagy porítom teának, amit én filterezek- ívólevek is készülnek.
Vagy frissen fogyasztom joghurttal.
Semmi nem megy kárba!
Télen, minden elfogy.
Gyerekkoromban az Édesanyám, azt mondta, akkor bonthatjuk meg az elrakott befőtteket, ha az első hó leesik.
Addig volt szőlő, alma, körte, aszalványok, azt ettük.
Nagyon vártuk az első hó szállingózását!

2020. július 14., kedd

Piros paprikát és sót füstöltem!





A család, ismerősök is szeretik a füstölt sót, paprikát.
Most tudtam szerezni kalocsai piros paprikát 1 kg-ot.


  Nagy szemű Himalája sót és tengeri sót is beszereztem.

Egy laza szövésű konyha kendőből tasakokat varrtam.

Ebbe kerültek a füstölőbe.

Bükkfa pellet és forgács volt a füstölő anyag,

Kb egy óra alatt, lassan megfüstölődött minden.
Most a füstölő dobozban, csak az egyik borszesz égőt gyújtottam meg, ennyi hő is elég volt ,hogy jól átjárja.
Egyszer megfordítottam a tasakokat,és újra is kellett egyszer töltenem a bükkfa  pellettel, és forgáccsal.


Már kipróbáltam, tyúkpörkölt készült, nagyon különös ízt adott neki.
Most fele-fele arányban használtam a füstölt és a nem füstölt sót és paprikát,hogy tudjam, nem harsogja túl az ízeket.
Kis tasakokba kerültek,és ajándékba is küldtem!




2020. július 12., vasárnap

Torta szelet jelölő eszköz!






Szeretem a kis kütyüket, a munkámat megkönnyítő eszközöket. 
Ez a torta szelet jelölő is ilyen.
Nem, mondom, hogy könnyű elmosogatni, de a mosogatógép szépen elmossa.
Türelmes kézi mosogatással is rendbe tartható.


2020. július 11., szombat

Praktikus eszközök a konyhában!


Nagyon jó szolgálatot tesz benti grillezésre, ez a serpenyő, és a hozzá tartozó "hús vasaló",
Már sok finomság készült rajta.
A kerámia lapos tűzhelyen is tudom használni.



2020. július 10., péntek

Befőzést segítő eszközök!


Nagyon jól használható a csőrös kiöntő edény és a nagy lukú tölcsér befőzéskor.

Könnyen önthető az üvegekbe a befőtt, a lekvár, a levek ezekkel az eszközökkel.
Maradék levek, szószok, húsleves tárolására,fagyasztására, a jégkocka készítő tasakot használom, önzáró.
Kis adag is könnyen leválasztható róla.
A képen,maradék paradicsom lé került bele.
A befőző automata is nagy segítség.
Tartósító nélkül rakhatunk el  bármit.
Akár cukor nélkül is.
Van hozzá lékészítőm is.
Belerakom a gyümölcsöt és a levet leengedem üvegekbe,ezek  is cukor és tartósító nélkül készülnek.

2020. június 29., hétfő

Egy praktikus eszköz, a földi eper csumázásához!

Én, már ezzel csumáztam az idén!
Fiamtól kaptam ajándékba! 
Paradicsom magozásához is kiváló!











2020. június 20., szombat

Burgonyás kenyér sült!


A heti  kovászos kenyerem, most főtt burgonyával gazdagítottam. 
Az első szeletet  vajasan,(házi jellegű tea vajjal)a kertből levett, 
első ,érett,sárga paradicsommal ettem meg!


Zöldség lé készült!





A kertemben található zöldségekből turmixoltam.
Került bele:
Cékla-(levéllel együtt)- 
csalán- 
saláta-
petrezselyem- 
zöld és piros spenót-
  ginko biloba levél-
menta-
rózsaszirom-
fügefa levél.
Késes aprítóba kerültek,-kevés citromsavval.
 Állni hagytam,közben párszor újra kevertem a géppel,majd átszűrtem.
Egy vitamin bomba!
Reggeli után iszom egy pohárral, citrommal ízesítem.
Hűtőben,pár napig eláll, zárt üvegben.
A vissza maradt zöldség darálékot aszalógépben megszárítottam, a téli tea keverékbe kerül, majd filterezem.
Semmi nem megy kárba.
Bármilyen gyógy- ,fűszer, vagy zöldség növényből készíthető.