2025. szeptember 12., péntek

Padlutka!


Olyankor készítették, amikor még kicsi volt a torma levél, nem lehetett bele tekerni a tölteléket.
Hozzávalók:
 2 fej vöröshagyma
3 ek zsír
 15 dkg kolbász
15 dkg  füstölt nyers, sonka
piros paprika
 két maréknyi ecetes vízben megdinsztelt torma levél
2.5 dl kukorica kása
 só, bors, kaporlevél, édeskömény,  ízlés szerint
nálam lestyán zöldje is kerül bele, és majoranna levél
 3 gerezd fokhagyma
fél dl paradicsomlé
A vöröshagymát zsiradékon megdinsztelünk.
Házi füstölt sonkát kockára, a kolbászt vastagabb karikára szeleteljük.
A hagymás zsiradékon(sertés, vagy  kacsa zsír,) átforgatjuk, piros paprikát teszünk bele, felöntjük vízzel, hogy ellepje.
A gyenge torma levelet , bele forgatjuk. 
Só, bors, őrölt köménymag, zöld kapor, fokhagyma kerül még bele.
Lefedve főzzük.
Ha majdnem puha , a  kukoríca kását a tetejére tesszük, még nem keverjük bele.
Úgy 5 perc után, bele forgatjuk, készre főzzük. 
Az utolsó a paradicsomlé, amit belerakunk. 
A kukoricakása mellé kerülhet kevés rizs is csak finomabb lesz tőle. 
A sóval vigyázzunk, mert a sonka is sós lehet.  
Ha a kása  megpuhult, kész is van.
Letakarjuk abrosszal, hogy jól összeérjenek az ízek.
Friss, lágy kenyérrel ették őseink!
Tetejére finom tejföl is kerülhet.

2025. szeptember 8., hétfő

Rákóczi túrós, sütés nélkül.


 

Hozzávalók:

25 dkg túró

0.5 dl cukrászhab- habtejszín

10 dkg porcukor

1 ek citromlé

fél doboz (12.5 dkg) maszkarpóne (helyette lehet tejfölt is használni)

1 cs (10 db) babapiskóta

1 dl tej a piskóta beáztatásához

baracklekvár ízlés szerint

Elkészítése: 

A túrót a maszkarpónéval, cukorral, citromlével botmixerrel, krémesre dolgozzuk.

A felvert tejszínhabot óvatosan hozzá keverjük.

Jénai tálba, egy réteg krém, rá a beáztatott piskóta, megint krém. 

Tetejére baracklekvárt kenünk.

Piskóta reszelékkel meg szórhatjuk a tetejét.

Gyorsan elkészül, nagyon ízletes.



Aki szereti és sok tojás fehérje van, készíthet hozzá  gőz fölött felvert cukros tojásfehérje habot.

Nálam plusz tejszínhabbal,  friss málnával került fogyasztásra.

Ha kisebb, mélyebb tálat választunk, több réteg kerül egymás fölé. 

Én laposabbat választottam, igy 2 réteg krém  közt van az 1 réteg piskóta.