2010. január 22., péntek

Fekete retek .másképpen!


A téli ,megfázós időszakban, nagyon fontos a vitaminbevitel.
A fekete retek az emésztésben is segít. Tisztítja az epeutakat.
Elég nehéz összeaprítani egy műfogsorral, de talán még az egészséges fogakkal is.
Elektromos, késs darabolóval(kutterrel) felaprítom, a retket, hagymákat.
 Káposztareszelőn is le reszelhető.
A felaprított reszeléket, kevés ételízesítővel(saját készítésű só nélküli), őrölt színes borssal , sóval, zöld  fűszer porommal(saját készítés) olíva olajon megpárolom.
Így nem is csíp és könnyen fogyasztható.

Egyszerre többet is készítek és kis üvegekbe , hideg helyre rakom.
Pirítóssal, kis sült bacon szalonnával, fenséges reggeli!
Hozzá egy jó forró citromos menta tea ,és már  jól indul  a nap!
Reggel étek, este vétek!
 Mármint a fekete retek!




2010. január 20., szerda

Csodatölcsér!

A napokban kaptam egy üzenetben.Hát nem csodálatos? Megosztom veletek.




ELKÉPESZTŐ ÉS CSODÁLATOS!

"Valami különleges dolog történt a Río Blanco városban,amely a mexikói Veracruz állam középső részén elhelyezkedő magas hegyekben található.
Kivirágzott a világ legnagyobb méretű virágjaként számon tartott növény.
Különleges tulajdonsága, hogy 40 évente egyszer,
csak három napig virágzik.
Ezt a kiváltságot az „anyatermészet”
ennek a városnak adományozta!" 

 
 

Az első gofrim.

Kaptam egy gofri sütőt, már régebben, de csak most próbáltam ki.A menyemtől kaptam egy jó receptet. Újítottam is rajta, egy párdarab tetejére áfonyát szórtam.
Nagyon ízlik, természetesen jobb, mint amit készen veszek.A barátnőmnek is vittem belőle még melegen.
Finom házi dzsemmel  fogyasztottuk.(őszibarack, alma,narancs keveréke)
8 darab lesz belőle.
20dkg liszt
fél cs sütőpor
3db tojás fehérje habbá felverve
6 dkg Ráma
6 dkg kristály cukor
pici só
2.5 dl tej
A vajat kissé megolvasztom, a cukorral habosra keverem.
Fokozatosan bele a liszt, a tej, legvégén a hab.
Reszelt almát, darabos diót, mogyorót is szórhatunk a tetejére.
Én egyszer megfordítom.
Nagyon finom, gyors, édesség!

2010. január 16., szombat

Cékla.

Cékla készült a múlt héten.
Vízben egészben főzöm.Van, aki sütőben süti.Lehet így több színes anyag, vitamin marad meg benne?Nem tudom.
Készítettem egy ecetes, cukros alaplevet, só,bors,torma ,őrölt kömény, aprómagvas mustár,szójaszósz, kevés olíva olaj került bele.
Ebbe reszeltem a káposztareszelőhöz hasonló tüskés gyalun a céklákat.
Kicsi poharakba zárva, 1-2 hétig is eláll(na).De nálam elfogy. Ajándékoztam is belőle,(egy idős szomszéd néninek mindig viszek, meg van a szeretetotthonba egy nyugdíjas nagynénén, neki is küldtem) Minden nap eszem.Joghurtba keverve, mézzel, savanyúságként ételekhez. 
Most olyan nagyokat kaptam,hosszúkásat. Amit itt a faluban termeltek,kapok hozzá még cukorrépát, és vegyesen fogom csinálni, mint régen a nagymamám.

Állítólag jó vérképző és magas a vastartalma.











Beteg férjemnek nyersen készítettem a céklalevet.Turmixoltam ásványvízzel lazítva és átszűrtem. Mindig jó volt a vérképe a kezelések előtt. Csak ennyit használt!!!

2010. január 13., szerda

Reggelim.

Ma szerényen reggelíztem.
Majd az ebéddel bepótolom, de a tegnapi töltöttkáposzta után ennyi elég volt. 
Natur joghurtba:
zabpehely,
müzli,
kukorica pehely
cékla(saját készítésű )
és méz került. 
Hogy jobb legyen hozzá az étvágyam, citromfű és bazsalikom díszítette!
(meg is ettem,ők az ablakomba telelnek és csipegetem őket)
                                Így nézett ki!



Töltött káposzta.

A finomra darabolt hagymát,1-2 gerezd fokhagymát(én a késes,gépi gyors darabolót használom)bő olajon megpárolom.

Pirospaprika, színes , frissen őrölt bors kerül bele.
Összedolgozom a darált hússal és a rizzsel.
Káposzta, kelkáposzta, vagy torma levélbe tekerem.
Most kelkáposzta és rendes káposzta volt kéznél.
Fagyasztható is későbbi főzéshez.(az unokának)
Apróbb káposzta darabok, paprika, paradicsom(nyáron kevés kapor levél) kerülnek a fazék aljára.Egy két szelet füstölt szalonnát is elbír!!!
Felöntöm vízzel, mikor felfő kerül rá a passzírozott paradicsom.


Én most befagyasztott egész paradicsomot használtam.
15-20 perc alatt kész.
Ez a mi szabolcsi töltött káposztánk.
Tormába, füstölt hússal, kukorica kásával is készítjük.

Ebbe több fokhagyma kerül.

2010. január 10., vasárnap

Kenyér és lángos.

Kenyeret sütöttem, a napokban.Elvettem belőle 3 db kis cipót.
Ebből lángos készült, egy régi palacsintasütőnek használt elektromos készüléken.
Még frissen elfogyott.
Egy tányért felfordítva húztam ki a tésztát aránylag, kerekre.
Egy lábassal leborítva  nem távozott el a meleg.
A kenyértészta őrölt köménymaggal készült.
A napokban darált lenmaggal is kipróbáltam.
Kenyér receptje:
50 dkg liszt
3 ek olaj, vagy olvasztott vaj
3 dl tej-víz is lehet
 1 kk só,1 tk cukor
2.5 dkg élesztő.
Kenyérsütőben készül.

                                                                     Fő az egészség!
 

2010. január 7., csütörtök

Csöröge.

A mai gyümölcsleves mellé, csörögét készítettem.
2 csésze liszt
4 tojás sárgája
2 dl tejföl-de lehet joghurt, vagy kefir is.
1 ek olaj
csipet só
1 kk cukor
1 kk szódabikarbóna
Jól kidolgozzuk.Ha pihentetjük fél órát , csak jót tesz neki.
De azonnal süthető.
JÓ ÉTVÁGYAT!



 

Derelye készült.

Ma, olyan "gyúrós napom volt.Nem mindig van kedve az embernek ezekhez a dolgokhoz.
kaptam szép sárgájú, házi tojást.Így adva volt a mai nap programja.
Először csörögét sütöttem, aztán gyúrtam.A nagylány unokám nagyon szereti a derelyét.Lefagyasztottam és bármikor jön itt lesz.Vagy elviszem én.Az időmből kitelik, miért ne járjak a kedvébe.Most nem fotóztam le.Ez a képsor egy régebbi felvétel.


2010. január 1., péntek

Jókívánság!

Photobucket






Minden kedves blog olvasómnak, kívánom az Új Évre!

Egészség,Szeretet, Békesség!
Photobucket
Photobucket


2009. december 31., csütörtök

Szívünk védelméért!


Két fontos táplálék, a szív védelméért!

Második telihold ebben a hónapban!

Csodáld meg te is Szilveszterkor! Részletek ezen a linken!

http://www.otvenentul.hu/forumtopic.php?PageID=29905#post

Marlenka- töltött,mézes lapok.



Egy nagyon ízletes, puha sütemény.Karácsonykor a menyemnél ettem. Hasonlít a mi mézes zserbónkhoz. Örményországból származik.
Cukrászdai, de nincs benne tartósító.Megtaláltam a receptjét.Van Budapesten egy ilyen nevű cég, aki forgalmazza és házhoz is szállít.Már sok helyen kapható.
Marlenka hozzávalói
450-500 g liszt
100 g vaj (puha)
2-3 evőkanál méz
200 g cukor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
2 egész tojás
2 evőkanál tejföl
KRÉM
500 ml sűrített tej (cukrozott)
350 g vaj
80 g dió (darált)
3 cl konyak
Marlenka elkészítése
(Marlenka elkészítése)
1. Öntse a sűrített tejet egy jól zárható konzerves üvegbe és szorosan csavarja rá a tetejét.
2. Tegye vízfürdőbe, a víz épp a tető alá érjen, és főzze 3 órán keresztül.
3. Tegye egy edénybe a mézet, a cukrot, 100g vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítse be.
4. Vegye le a szirupot a tűzről, hagyja kicsit hűlni.
5. Keverje el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adja a meleg sziruphoz.
6. Dolgozza bele a lisztet is, ha szükség van rá, egy-két kanál tejföllel gyúrja rugalmas tésztává.
7. Hagyja állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
8. Keverje habosra a vajat és lassan keverje hozzá a szobahőmérsékletű karamellizált sűrített tejet.
9. Adja hozzá a finomra darált diót és a konyakot és keverje össze.
10. Ossza a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsa ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
11. Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
12. Tegyen a sütőlemezre sütőpapírt, helyezze rá a kinyújtott tésztát és süsse 5-7 percig.
13. Sütőpapírral együtt tegye egy tálra a tésztát és süsse meg a következő lapot.
14. Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostul halmozza a kisült lapokat egymásra.
15. Hagyja kihűlni a lapokat.
16. Rétegezze a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön.
17. Szórja meg darált dióval és alaposan fedje le frissen tartó fóliával.
18. Hagyja állni szobahőmérsékleten 1 napig, hűtőben 2-3 napig.
19. Tálalja a marlenkát, mikor kellően megpuhult.
Tipp: Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel benne cukrot. 400ml sűrített tejbe 100g cukrot.