2010. május 23., vasárnap

Kukorica csipsz.

A sütő jó meleg volt.
A pita sütés közben összekevertem a kukorica lisztet és a finom kását tejjel ,szódabikarbónával, sóval.
Jól kidolgoztam
Két sütőpapír közt a tepsibe helyezve nyújtottam ki. 
Derelye metszővel elvagdostam és a jó forró sütőbe pár perc alatt elkészült. 
Este már Tv nézés közben ettem.
Természetesen az unokámnak is jutott belőle.

      Nagyon szeretem a kukoricás ételeket!

2010. május 19., szerda

Pitát sütöttem!

Már egyszer próbálkoztunk az unokámmal, de nem jött fel.
Most a napokban "Limara péksége" blogban találtam egy jó receptet, csodálatos szép piták a fotón és neki álltam. Az eső esett, kerti munka kizárva irány a konyha!
Annál is inkább, mert másnap a nagylány unokámhoz készültem. Vittem a kocsimat műszaki szemlére . És úgy kértem időpontot, hogy mehessek érte a gimibe. Esett az eső, még jókor mentem. A barátnőt is hazavittük.
                        Ilyen lett a pitám!

El nem mondhatom, hogy örültem, amikor láttam emelkedik fel egyre nagyobbra a sütőben.
Úgy indultam, hogy tudjak bevásárolni, egy gíroszhoz.
Csirkemell,zöldségfélék, sajtok, joghurt, tejföl, minden, ki mit szeret.
Amíg a fiam elvitte a szervizbe a kocsimat, mi lányok beindultunk.
Én a két kő virágládát ültettem be, vittem belevaló virágokat itthonról.
A menyem a gíroszt  sütötte, az unokám a zöldségeket darabolta. 
A majonézt készen vittem , előző nap készült jó sárga házi tojásból, olíva olajjal.
A menyem kóstolót hozott ki nekem és a számba rakta, na kell még bele valami?
Én egy kis friss bazsalikomot ajánlottam, volt cserépben és tett bele.
Jól beuzsonnáztunk, mert ebéddel várt a menyem, finom hal és rizs, meg sajtos lángos is volt.
A nagylány tanult, a fiam lepihent, valami vírus kínozza.
A menyemmel a kertet rendeztük.Kapóra jött, hogy a fiam nem látja ,egy nagy száraznak tűnő loncot kivágtunk.
Bizony jól tettük, mert a föld száraz volt alatta olyan sűrű volt. A mellette lévő szép boróka tuja levele már sárgult, nem jutott csapadék alá.
Nem kaptunk ki, örült a fiam, hogy nem neki kell csinálni.
Ültetgettünk is.
Közben jót beszélgettünk, és még jókat nevettünk is.Már azt sem tudom mit, de jött magától.
Az unokám is kijött időnként ő is bekapcsolódott.
Késő esete jöttem haza.
Nagyon szép napom volt.

2010. május 17., hétfő

Görcs leves.




Görcsöket készítettem, leves betétnek.
Ez úgy indul, hogy tojásos,  tésztát gyúrok és lepárolt, 
ízesített darált hús kerül bele.
Fűszerekkel(oreganó, majoránna, tárkony, izsóp, bors) ízesítem.
Egy nyers tojással kötöm meg, ezt a tölteléket.
Téglalap alakú tésztára kerül, , feltekerem, a végét kissé meghúzom és görcsre kötöm.
Le is fagyasztható, mindig kéznél van egy zöldségleves alapba főzzük bele.
Nagyanyáink, csak  paprikás  mangalica zsírban megpárolt hagymával töltötték.

Egy laktató leves betét.
        GÖRCSÖK!
                     

2010. május 16., vasárnap

Íriszeim

Kecsesek, szépek!
Amíg az eső el nem veri őket.

Almás krémes.



Tésztája
40 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs sütőpor
15 dkg vaj
 1egész tojás
1 tojás sárgája
Annyi tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk
Jól kidolgozzuk, pihen, amig az almát elkészítjük.
Alma:
 1 kg almát lereszelünk ,5 dkg vajjal, 10 dkg cukorral megpároljuk.
Ha kihűlt fél citrom levét teszünk bele.
 A tésztát három részre osztjuk, tepsi hátán sütjük. (villával megszurkáljuk.)
Amig a lapok sülnek elkészítjük a krémet.
Főzött krém:
2 egész tojás
2 dl tej
2 ek étkezési keményítő(lehet sima liszt is)
5 dkg cukor
Állandó keverés mellett., lassú tűzön sűrűre főzzük.
Vajas krém.
15 dkg vajat fél citrom levével 5 ek porcukorral simára keverünk.
A kihűlt főzött krémet kanalanként adjuk hozzá.
 Az alsó lapra kerül a krém  fele, rá rumos tejben megforgatott babapiskóta, rá a krém, másik fele.
Második lap , rá a párolt alma, harmadik lap.
A tetejét porcukorral hintjük meg.
Folpackba csomagolva kerül a hűtőbe puhulni pár órára.
                           Nagyon finom!


Csigák ,canellonnik.

Most nem fotóztam, ezek régebbi fotók.
    Ilyen tésztákat töltöttem meg, előfőzés után!



Főzőcskéztem.

Minden napom, egy rohanás.
Anyák napja óta nem voltam itt a blogomba. Együtt volt a család.Egyik fele. A kisunokás családom volt itthon.
A másik fele egy előre lekötött kiránduláson vett részt. Ők , tegnap voltak itt utó Anyák napján.
Sütés főzésből állok ki.
 A hét elején a fűnyírás, majd a házi orvosi rendelő vette igénybe a napjaimat.
Beteg látogatáson is voltam egy szeretet otthonban. Két kedves ismerősöm van egy helyen.
 Majd sürgős üzenetet  kaptam. Szül a keresztlányom, a húgom lánya.
De a bölcső szivacs mérete még nem volt megadva, így azonnal megkaptam és varrtam rá a huzatot. Másnap vitte a húgom Budapestre.
 Felraktam a vonatra. Ahogy megérkezett már ment is a lány a kórházba, aznap megszületett az új családtag Zsombor, Huba.
Jól vannak, már talán ma haza is mennek.
Meg is volt az eredménye a kapkodásomnak, a 3 huzatból egy pászol a szivacsra, de szerencsére inkább nagyok, alá hajthatóak. 3 hónapja elküldtem a bölcsőt, nem volt idő mérni. A fiatalok is elfoglaltak.
 Nem megy már nekem ez a centizés.
Inkább sütök egy finom sütit vagy főzök valami finomat.
Volt is benne részem az utóbbi hónapokban.
Névnapok, szüli nap.
Hétvégén kacsa sült burgonyával.
  Friss oragánót, kakukkfüvet és majoránna levelet apróra vágva, olajban eldörzsöltem és ezzel a bőre alatt jól bedörzsöltem. A belsejébe egy csokor zöld fűszer, alma ,és hagyma került.
Az előfőzött burgonyát a sütő zacskóban sült egész kacsa zaftjában átsütöttem a sütőben.
Nagy sikere volt.
Párolt vörös káposzta, uborka ment hozzá.
 Ez a fiam kedvence.
A menyemnek az unokámnak,canellonit és óriás csigát töltöttem meg .
A tésztákat pár percig előfőztem, óvatosan kevergetve, mert hamar szétesik a durum tészta.
Most a darált húshoz egy kis rizs és zöldség keverék is került.
A húst a pénteken készült 32 görcshöz készült húsból  vettem el.(másfél kilót sütöttem le)
Egy kis Worcester szósszal tettem pikánsabbá. Egy nyers tojás kötötte meg a tölteléket.
Főző tejszín ,kétfajta sajt(egyik füstölt)került   rá. Sütőbe sült.
A sütemény almás krémes volt.
Később felteszem a receptet és a fotót.
Várta őket még 35 db kukoricás káposzta lefagyasztva és rizses is, mert a fiam nem szereti a kukoricásat.
Örömmel készítettem és még nagyobb öröm volt látni, hogy ízlett nekik. 
A lányok terítettek, nekem meg itt maradt a mosogatás.
Olyan jó ülni az asztalnál és látni, milyen jóízűen esznek. 
Utána nosztalgiáztunk kicsit. Előtte voltak a papa sírjánál.
Előkerültek a héten a fiam katona kori levelei és azon derültünk jókat, az unokám felolvasta őket.
Kicsit fáj integetni, a kocsi után, mert tudom egyedül maradtam.
De a héten még találkozom velük, viszem a kocsimat szemlére és hamarabb megyek,hogy találkozzam velük.
Ma pihentem, csak rendezgettem.Főznöm nem kellett még holnapra is maradt.

2010. május 6., csütörtök

Sóskával!

Egy kis gíroszt sütöttem csirkemellből a napokban és hagymás tört burgonya, meg sóskamártás készült hozzá. 

Ma nyúlpörkölt és tökfőzelék volt az ebédem.

Hétvégén húsleves házi tyúkból csiga tésztával,töltöttkáposzta. 
Szombaton este szalonna sütés volt. A húgom is itt volt velünk.
Vasárnap délután frissen készült a fánk.
Itt volt a messzi családom és már rég igértem nekik a friss fánkot.
Most Anyák napjára megkapták.
A fiam meg a zserbóért van oda, neki az készült.
Mindenki a kedve szerint kapta.
Ennek a szép tulipánnak a hagymáját az unokám vette nekem a holland repülőtéren Thaiföldről hazafelé.
Az idén tavasszal! Nem is gondoltam volna, hogy  már virágot  is hoz a napokban.
És nem is egyet 3-at egy száron.
Így került a nevünk is a homokba a  Thai tengerparton.
A papa biztosan örült,ha látta odaföntről, hogy még ott is gondolt ránk az unokánk.
Photobucket

Photobucket

2010. május 4., kedd

Nézelődjünk

Egy nagyon szép, és igényes munkát találtok ezen a linken.
Művelőjével, egy másik közösségi oldalon ismerkedtem meg.
Ajánlom figyelmetekbe. Gyönyörű bőrkötésben láthattok bibliákat, könyveket.
www.borkotes.hu

2010. április 20., kedd

Uzsonnám.

A a mai nap kenyér sült.
Még melegen megkentem kacsazsírral a levágott végét .Egy csokor metélőhagymával ettem meg. A gyerekkor ízeire emlékeztetett.
Amint a képen látható, egy része elfogyott a fotózásig.(A hagymaszár takarja a szelet hiányzó részét)

2010. április 17., szombat

Ami kimaradt!-elmondom.

Kapkodok, mint Bernáth...sok minden kimaradt, de majd pótolom.
De mentségemre szolgáljon, nem unatkozom. A virágaim a családom, az egészségi állapotom, mind adnak feladatot.
Végül is a fiam szüli napjára kosárka, és muffin -ok készültek. 
Meg egy csekk szelet.
Két diós lap közé főzött krém és a krémbe kávéba mártott babapiskóta. 
Az unokám fotózott és még nem jött át a kép.A receptet leírom, mert nagyon finom.

2 diós lap:4 tojás, 10 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 ek baracklekvár, 6 ek. víz, pici pezsgő. 1 kk szálika A tojások sárgáját, lekvárt,vizet jól kikavarjuk,hozzáadjuk a lisztet, pezsgőt, diót, cukrot, végül a keményre vert tojásfehérjét sütjük.
Krém:
2 vanillin cukor, 6 ek liszt, 4 tojás, 5 dl tej sűrűre főzzük.25 dkg ráma,25 dkg cukor habosra keverjük és a két krémet összedolgozzuk.1 cs babapiskóta lehűtött feketekávé. az alsó lapot megkenjük a krém felével, sorba rátesszük a kávéba áztatott babapiskótát, majd krém, lap Csoki máz.
Olyan, mint egy torta, jó magasra sikerült.Lehetne a lapokat nagyobb tepsibe is sütni és alacsonyabb lenne.
Most készült másodszor és most nem akartam változtatni.
A fotót majd hozom! 
Nagyon örülök, hogy tudok még segíteni nekik. időben érkeztem , a menyem ebéddel várt. A francia és a kukorica salátát ő készítette, én díszítettem.Elkészítettem egy műanyag dobozba a z ételek díszítéséhez is az hagymaszárat, amiből kis pálmafákat, vagdostam. felkarikáztam a piros paprikát, volt egy szép kápia paprikám azt vittem. Vittem még a savanyú uborkát, azt is feldaraboltam. A süteményeket tálcára rendeztem, lefolpakkoztam.
Másnapra a barátokat várták , nekik is készült egy tálca süti. Különben bográcsoztak, marhalábszár főtt.
Szerették volna , ha megyek én is , de tudom egy kis közösség úgy érzi jól magát, ahogyan összeszoktak, jobban felszabadulnak. Nem akartam menni. Maradtam az unokámmal , amig ő tanult én a kertben gazoltam , ültettem egy pár fűszernövényt.
Oregánót, citromfüvet, snidlinget,tárkonyt. Szeretik a finom sülteket.
most tarja és csirkecomb sült .
aztán beszélgettünk a nagylányomal egy félórácskát és jöttem haza.
 Nagyon szeretek velük lenni.
Ma is hívtak, körömpörkölt készül bográcsban, menjek, de most nem volt kedvem ,meg időm se.
Kukorica kásás töltött káposztát készítettem, füstölt sonkával és kelkáposztába tekertem
megfőztem ,már vasárnapra is marad.Nekik meg 30 db le van fagyasztva. 
A jövő héten cserélem a zuhanykabint, holnap még összepakolom a fürdőszobát délelőtt. Hétfőn jön a mester.
Délután szeretnék menni a temetőbe a férjem sírjához. Nagypénteken voltam , most annyi ra vágyom már. A húgom is jön velem.
Sok szép tulipánom van, és sokat viszek neki. Nagyon hiányzik az életemből. 
Ilyenkor mindent elmesélek neki ami velem történik. 
Sokszor érzem itt van velem, még a hangját is hallom. 
Pedig tudom már 10. hónapja nincs velem. 
Sok pótcselekvés sem pótolja a hiányát. 
Nagyon szeretem a virágaimat gondozni, de néha már az is teher.
Egy ilyen alkalom, amikor a gyerekeimnek segítek ez az igazi életem.
Ilyenkor érzem, hogy vagyok.

Maradékból, vacsora.

A mai ebédem két szép szelet hízott libamáj, libazsírban sütve.Két gerezd fokhagyma és egy fél fej vöröshagyma is került mellé. A végén egy pici rozmaring ág.
Hagymás tört burgonyát készítettem hozzá. Céklával ettem.
Egy adag burgonya megmaradt
Ehhez adtam egy tojást 1kk szódabikarbónát, borsot és annyi lisztet, hogy nyújtható legyen. Jól összedolgoztam, pihent egy félórát, nyújtás előtt.Négy kis lángos lett belőle.
Olajozott serpenyőben kisütöttem.
Ilyen lett és nagyon finom. 
A széle azért van aláhajtva, mert fotózás előtt elcsipegettem.Előtte kettőt már megettem.
                                Ez a torkosság.