2011. április 19., kedd

Húsvéti kalácsok!

Régebbi húsvétok kalácsai!








HÚSVÉT !

Kör hajtogatása,vágása sütőpapírból.

Megmutatom, lehet, ismerik sokan.
Én már régóta így vágom a kört, nem  a forma körberajzolásával.
                   Fázisfotókat készítettem.
             Klikk a képre és nagyban látod!
Néha nem is vágom ollóval, egyszerű tépéssel is jó.

Sajtos pogácsa.

Ez egy készen, fagyasztva vásárolt pogácsa.
Kilós kiszerelésben kapható.
Már háromszor sütöttem az indukciós edényben.
Van olvasztási funkciója is.
3 perc olvasztás, 200 C°-on  15  perc alatt kész.
                    Friss, és gyors!

2011. április 18., hétfő

Új sütőedényem van!

Régen jártam erre.

Pedig van recept és kép bőven.
Vettem egy indukciós edényt.
Egy pár napot a sógornőmnél töltöttem Debrecenben, és nagyon megtetszett nála ez a praktikus edény.
Be is szereztem.
Zsiradék nélkül sütök benne hasáb burgonyát.
15 perc alatt kész a pogácsa benne.
Először fűszeres, fokhagymás kacsa comb készült, almával, és csirkemell.
                               Így néz ki.

2011. március 18., péntek

Újra itt.

A télnek vége. Most meg itt a tavaszi munka.

Többször utaztam a „messzi” unokámhoz.

Így a blogomat elhanyagoltam.
Főznöm sem kellett.
Ma viszont kénytelen voltam valamit"kotyvasztani", nem volt ebédem. Lefotóztam a mai menümet.
Pangasius halfilét sütöttem.
Natúr formában.
Kukorica liszt és apró kukorica kása, piros paprikával elkeverve.
A megsózott, borsozott halfilét ebben megforgattam.
Kevés olíva olajon 2-3 perc és készre sül.
Ropogós kéreg alakul rajta.
3 db burgonyát ujjnyira szeletelve a hal után sütöttem ki. Szeretem, hogy a kis „pöröket” megköti.
2 db almát nyolcadoltam héjastól. Az olajba diónyi vaj került, és egy evő kanál méz.
Ebbe forgattam az almát 2 percig fedő alatt, majd a nélkül.
Szinte meg karamellizálódott,.
Nagyon pikáns íze lett.
Saját készítésű céklával fogyasztottam.


         Imádom a tengeri halat!

A kis bazsalikom ág, már idei vetés, az ablakban nő cserépben.

2011. február 23., szerda

Visszatérés

Nagyon elhanyagoltam a blogom.
Az ünnepek, a család. Rövidek a nappalok.
Most is unokáztam több, mint egy hétig.
Aztán felvételire készült két baráti család csemetéje, akiket matematikából segítettem felkészülni.
Annyi apró feladat  tölti be a napokat, észre sem veszem és este van.
Pedig most nem is főzök, a kert, udvar sem ad munkát.
Egy farm játékba kezdetem, amit nagyon élvezek.
Horgoltam a télen egy sapkát, hozzá egy zongora kesztyüt a nagylány unokámnak. Sajnos fotót nem készítettem.
Igaz a fák metszése már folyamatban, de természetesen nem én csinálom.
Felénk még hideg van, erős minuszokkal.
Szét is nézek, milyen étel, vagy süti recept kerüljön fel.
      Ő már tavaszt jelez?


2011. január 6., csütörtök

Váltottam.

Mármint a főzés,étkezés terén. A téli időszakban hozatom az ebédet.
A helyi iskola konyhájáról házhoz hozzák.
Bőséges mennyiség, vacsorára is jut belőle. És elfogadható áron.
Nem vagyok válogatós, és a legfontosabb, hogy sokfajta főzeléket készítenek, ízesen főznek. Mikor még tanítottam, ott ebédeztem .
Ezentúl, csak a hétvégeken "kotyvasztok"
Azért vannak még receptjeim fotóval, amit felrakok majd.
Remélem nem okozok csalódást a blog látogatóinak.
Ez a saját termésű tulipán paprikám, csípős és bírja a teraszon a mínuszokat is!








2011. január 5., szerda

Napjaim.

Nagyon régen írtam a blogomba.
Az ünnepeket a kisebbik unokámmal töltöttem.5 napig voltam vele.
Ebből élek most.Fel idézem a simogatását a mosolyát, a közös játékot.
Nagyon értelmes, tele szeretettel. Még csak 3és fél éves, de olyanokat mond, hogy csak nézek.
Annyira feltöltött, hogy le tudtam ülni a szőnyegre hozzá és "pattantam", mikor mentünk a fürdőszobába. Már nem kell pelus, nagyfiú.
Fürösztöttem, haját szárítottam.  Esti mesét olvastam. Sokat játszottunk.
Csak én kellettem neki. Mondta is menyem 2 nap után, már hiányzott neki, hogy nem őt igényelte. Nekem ez boldogság.
Kikísért a pályaudvarra,  beült mellém a kocsiba. Ilyen helyen még nem volt.Integetet, magyarázta a vonat működését a fiamnak.
És egyszer csak elsírta magát. Majdnem én is.
Azonnal "jöjjél" hozzám, csak adj meleg vízet a Pamacs kutyusodnak és gyere.
Nagyon hiányzik a kis okosságom, "gyönyörűségem"
Megyek hozzá gyakrabban.

2010. december 13., hétfő

Vacsorám.

Hétvégén általában megfőzök szombaton, vasárnapra és hétfőre is marad.
Most is így történt. Finom gordon bleu készült két nagy szelet sertés húsból , egy másik csirke mellből. Mellé még a csirkemell levágott kisebb darabjait is kirántottam.
Finom vékony füstölt sonka, fűszeres toast sajt került a közepébe.
A panírba darált diót kevertem.
Ez adott egy karakteres ízt a húsnak, a füstölt ízzel együtt nagyon dominált.
Házi kenyeremmel, és saját készítésű cékla salátával fogyasztottam.
Egy körte, egy alma és a mai vacsora megvan.
             Ma ez volt a vacsorám!

2010. december 11., szombat

Ludaskása készült.

Nagyon szeretjük.
 A családomba, mindenkinek a kedvence. Most "csak"csirke aprólékból készült.
Merthogy a liba vagy a kacsa hozzá a legjobb. Én a kacsát szeretem.
A közepes nagyságúra feldarabolt húsokat hideg vízben felrakom főni.
 A víz, épp, hogy csak ellepje.
 Lehabozom, fűszerezem: só, bors,  1 fej hagyma , étel ízesítő,
                                               1 db leves kocka(nálam a saját darált zöldség kerül bele)
Ha a hús majdnem puha , a zöldségek és a rizs egyszerre kerülnek bele.
                       Zöldségek:sárga és fehér répa, zeller, karalábé, 
                    egy  lefagyasztott paprika, amibe zöldségeket bujtattam az ősszel.
1 csésze rizs és fél csésze kukorica dara kerül bele.(a durvább őrlésűből)
Az igazság az, én kuktába készítem.
Lehabozás után lezárom a hússal és 10 perc után kinyitom, akkor kerül bele a zöldség és a kása, rizs.
Még 5 percig hagyom főni , lezárom, és amikor lehet nyitni a kukta tetejét akkor összekavarom.
Ugyanis kicsit összenyomódnak az anyagok a kuktában, fel kell lazítani.
Legközelebbre már beszereztem nagyon jó kacsa far hátat, szárny tövet és combot.
Feldarabolva, lefagyasztva várják az elkészítést.
                    

2010. december 6., hétfő

Adventi készülődés.

Csodálatos dolog egy gyerek közösségben készülni az adventre.
Én is voltam abban a faluban, ahol iskola igazgató a fiam , egy adventi előkészületi napon.
Hálaadással, a cserkészekkel közös imával, énekléssel kezdtük a napot.
Majd koszorúkat, ajtó és fenyőfa díszeket készítettünk, gyerekek, szülők nevelők, közösen.
Jó volt látni, milyen egy igazi kis közösség.
A szülők sütiket hoztak, a konyhások káposztát töltöttek, egész délelőtt sült a tök, készült a tea.
 A gyerekektől is lehet tanulni, annyi új ötletet láttam tőlük.
Készen kaptuk a koszorú alapot, és a gyertyákat beszúróval.
A díszítést már mindenki maga oldotta meg.
Egy kerek, 4  gyertyásat készítettem, amit odaadtam a menyemnek, viszi a temetőbe az édesanyja sírjára.
Nagyon szép nap volt!
 Még ez  a kisebb csokor készült az elhunyt kedveseim  emlék helye mellé.
             Az előszobában van a helyük, hogy mindig lássam őket!


2010. december 5., vasárnap

Variációk!

Nagyon ritkán készül étel , amit ugyanúgy készítek el.
Mindig változtatok valamit.
Nem mindig sikeres. A legutóbbi kráter sütim is levizsgázott.
Nem volt csak karamell pudingom, ezért étkezési kukorica keményítőből készítettem helyette egy főzött krémet.
De hát úgy megkeményedett a sütés után, mint a kő. A búza keményítő nem csinál ilyet!!
Nem szólt a nagylány unokám, csak amikor pár nap múlva rákérdeztem, milyen volt, mert nekem nem tetszett,akkor mondta el neki sem.
De azért ma is variáltam. A töltött kanelloni és csiga töltelékével.
Most rizses ,zöldséges tökös,hússal töltöttem.
A húshoz még apróra vágott patisszon is került,(ez volt az utolsó tök a pincébe.) és
vegyes párolt zöldség is.
 A tetejére besamell mártás került tejszínnel.
Ez most bejött, máskor is kipróbálom.
A csak darált hússal töltött már nekem nagyon nehéz étel.
                 Régebbi felvétel-sütés előtti állapotban.