2013. május 5., vasárnap

Keksz masszából.


Az alap recept ITT található.
Ha keksztekercs készül, mindig  készítek kis tornyokat és más formákat is. 
Ilyenek készülnek.
A kis tornyok közepébe krém kerül és egy szem meggy.
Egy kerek kekszre állítom.

Ezekkel a formákkal készül.
.


Tormás töltikék.


Felénk Szabolcsban a töltött káposzta hagyománya igen régi.
Töltjük rizzsel, kukorica kásával, gerslivel.
Tengeris káposzta, juh hússal.

Tavasszal viszont nem káposztába, torma levélbe tekerjük. 
A töltelék:
fél kg darált hús, fél kg rizs.
paprikás hagymás zsír 
só, bors ,  sok fokhagyma cikk kerül bele.
Jól össze gyúrjuk.
A tormát meg gerezdeljük.
Forrásban lévő sós ecetes vízbe kerül, kevés időre.
Éppen csak, hogy fel forr, lekapcsolom.
Nálam benne áll legalább egy órát.
Lecsepegtetem és lehet tekergetni.
Lábas aljára füstölt sonka,kolbász karikák, paprika , paradicsom kerül. 
Annyi forró vizet öntök rá, hogy ellepje.
Tetejét megszórom kevés ételízesítővel.
Egy kis tányérral lenyomatom, fedő kerül rá
Ha felfőtt egy kis üveg paradicsomot öntök rá.
Nálam 20 perc a főzési idő. 
A családom úgy szereti, ha roppanós a rizs  nem szabad elfőzni lágyra.
Igaz ez nem sikerül mindig.
Pláne ha melegen szeretném tartani fogyasztásig.
 Nyersen lefagyasztva is kiváló, mindig kéznél van.
Egy másik variáció is szokott készülni. 
Durva kukorica kása, darált füstölt sonka,és olajban dinsztelt hagyma.
 Sok fokhagyma, só, bors, ételízesítő.
Ez a tengeris töltikénk.
A torma levelet még padludkának is elkészíthetjük.
Mikor még olyan kicsi, hogy nem lehet bele tölteni.
Télire lefagyasztva, vagy újabban a befőző automatában teszem el télire.



2013. május 1., szerda

Kapucsinós muffin, habcsókkal.


Több, kipróbált receptből variáltam össze,nagyon finom lett.
Egy csésze liszt,
 egy csésze cukor
fél cs sütőpor
 1 cs 2 az egyben kapucsínó por
3 db tojás
1 ek kókusz zsír
1 kk kakaó
A cukrot a tojással habosra kevertem, a végén bele a kókuszzsír.
A sütőporos liszttel jól elkevertem.
Fagylaltos kanállal adagoltam a muffin sütő kipapírozott mélyedéseibe.
kevés fehér csoki darabokat raktam bele, amit egy hústűvel elkevertem, így lesüllyedt.
 Pontosan 11 db lett.
Tetejére "zizi" puffasztott rizs, némelyikre jégcukor, francia drazsé került.
Nagyon laza, könnyű lett a belseje.

Volt még 6 db tojás fehérjém, ebből diós habcsókok készültek, 1 ek zöld dió sziruppal ízesítve..
Együtt nagyon finom. 




2013. április 25., csütörtök

Díj Marisztól!



Megtisztelő számomra ,hogy Marisztól kaptam ezt a díjat.
Tovább adom az alább felsorolt bloglátogatóimnak. 
A dij átadási szabályai.
1. Megemlítjük, hogy kitől kaptuk a díjat.
2. Felsorolunk 4 bloggert, akinél 200-nál kevesebb a feliratkozott rendszeres olvasók száma.
3. Egy-egy kommentet hagyunk a kiválasztott 4 blogon a díjazásról.
1. Marianna Beszteri
Mary konyhája vár mindenkit aki szereti a finom ételeket, kenyereket, süteményeket tortákat.
2.Sikli Tímea
Szereti az egyszerű, mégis nagyszerű fogásokat, melyeknek elkészítése nem bonyolult, a végeredmény viszont szemet gyönyörködtető és ízletes.
3.  Tücsi
Szeret sütni-főzni.Hobbija a baba-szalvéta-szakácskönyvek-receptújságok-könyvek-videó kazetták gyűjtögetése.
4. mellissina2
Hétköznapi ételek és sütemények,kevés időből.

2013. április 20., szombat

Kelt tésztából.


Kelt tészta

50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.- nálam 20 dkg kovász
4 ek olvasztott vaj(vagy 2 ek liba zsír)
2 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle
2 ek burgonya pehely
jön még hozzá a gyors kovász

gyors kovász.
3 ek liszt pici  cukor,1 ek olaj
1 dl tej, a 3dkg élesztő-nálam a  20 dkg saját kovász.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
A kenyér sütőre bízom a dagasztást és a kelesztést.
Most több féle is készült.
Egy részéből:12 db pudingos alma töltelékkel muffin.
A majomkenyér tölteléke került bele.
 Egy párnak a tetején a maradék tojás fehérje habos kókusz barna cukorral flambirozva.
 Ilyen a belseje.

Másik részből 4 db káposztás batyú
 Készült még 4 db diós duda, és a maradékból kókuszos  csigák.
 Cukorral habbá vert tojás fehérjébe kókusz reszelék bele forgatva.
 Feltekerem és csigákat vágok belőle.

4 db diós szív.


Nagyon kiadós tészta, csodálatosan puha és könnyű.
A tetejét vajjal, vagy liba zsírral kenem le.
Most a liba szír  volt kéznél.

2013. április 14., vasárnap

Medvehagymás pestó.


Turmixba:
Olíva olaj, 
bors, só, 
pici barna cukor,
mustár, 
citromlé ,
sok medve hagyma levél.  

Fenyőmag vagy dió.
 A végén reszelt sajt.
Jól össze turmixolom.
 Kicsi üvegekbe lefagyasztható télire is.

Egy szelet kenyeret megkentem saját készítésű pestóval.
Sajt, pirított mandula a tetejére, piros paprika csík a dísz. 

Medvehagymás csirkemell tekercs



Jó vékonyra kiklopfolom a csirke mellet, folpak alatt.
Sóval, durvára őrölt színes borssal megszórom
Sajt, rá a medvehagyma levél, sonka, megint sajt kerül. 
A végére egy sorban őszi barack cikkek, aszalt szilva,és feltekerem a folpakkal, amibe klopfoltam.
Kicsit pihen, érnek az ízek. 
Vajjal dúsított olajban átforgatom és megy a grillbe.(ha több is készül a sütőbe)
Tejszínnel kenegetem és 10 perc alatt pirosra sül.
Most fűszeres toast lapka sajt került bele, ami nagyon pikáns ízt ad neki.
Szeleteléskor a medvehagyma zöld színe nagyon mutatós és jóízű is.
Készült már spárgával is, barack helyett.
 és saját zöld dió befőttel, szilva helyett.
Hidegen is finom. Vendégvárónak előre elkészíthető. 
Most medvehagymával, a spenót helyett.
Kétféle sajt, medvehagyma.
Sonka
Már zöld dió is került rá,  az aszalt szilva ,áfonya és barack mellé.

   Tejszín, és vaj  a tetejére.
Sütés közben még kenegetem tejszínnel.
A végén grillezem kicsit.
Csodálatos ízvilág  a zöld dió, az aszalt szilva édessége, a barack íze  a medvehagyma fűszeres, fokhagymás izével keveredve.


Medvehagymás muffin és pogácsa.

A medvehagyma jótékony hatásairól ITT olvashatsz.
Ha már van medvehagymám,  muffint és pogácsát sütöttem vele.
40 dkg  sima liszt
20 dkg rétes liszt
10 dkg vaj
10 dkg kókuszzsír
2 db tojás
2 dl tejföl
1,5 tk só
pici cukor
4 dkg élesztő
4 ek burgonya pehely
Fél marék darabolt medvehagyma.
A kenyér sütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Minden hozzá valót bele raktam és dolgozott. 
Ez az én gépemen 150 perc.
Elő melegít, kever, keleszt ennyi idő alatt.
Mikor leáll a dagasztással, kiveszem , kézzel átgyúrom. 
Levegősebb lesz a tészta.
Vissza teszem és keleszti a gép tovább.
A program végén kinyújtom , felezem. 
Csodálatos zöld színe lett a medvehagymától.
Egyik felét hajtogattam, másik felét megkentem kevés puha kókusz zsírral és feltekertem rúdba. 




Így pihent, majd kinyújtás után , bevagdostam,  szaggattam, formáztam, tojással lekentem.
Egy adag muffin formában sült.



Most amaránt, és szezám mag,sajt is került rá.
AMARÁNT MAG
Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Amaránt növény.



Medvehagyma levél ,fagyóba.

Itt a medvehagyma szezon.
 Lassan már vége is. 
Kaptam csomagban levelet és hagymát is. 
A hagymát elültettem.
Fagyóba került a levél. 
Felaprítva késes darabolóval,kis adagokban.
Egészben is raktam el.




2013. április 11., csütörtök

Medvehagymás lapcsánka.


Az ebédem zöldség leves, és lapcsánka.
Semmi nem a hagyományosan, most a kókuszzsírral barátkozom, mert koleszterin mentes zsiradék. Szagtalan, többször felhasználható.
Először használtam, ezért kevertem E vitaminos Floriol olajjal.
A levesbe is került, ami a fagyasztott zöldségemből és egy kevés borsóból, csiga tésztával készült.
A lapcsánka 3 db sárga belsejű , 
 magas keményítő tartalmú burgonya.
3 ek liszt
2 db tojás,
 1 kk étel ízesítő
4 db medvehagyma levél
1 db nagyobb gomba
1 db zöld dió.
kevés fokhagyma krém.
A burgonyát nagy lyukú reszelőn reszelem le.
Így sütéskor a kilógó szálak jó ropogósra sülnek.
 a hozzá valókat jól összedolgozom, bele ollózom a medve hagyma leveleket.
Forró olaj, kókuszzsír keverékében sütöttem, egy-egy kanálnyi masszát, kissé ellapítva.
Az egy nagyobb gombát hámoztam , vékonyra szeleteltem.
Betakartam a lapcsánka masszával mindkét oldalát, így sült. 
Nagyon finom lett.
Tejföl sajt, és bazsalikom levél a tetején.
Így az igazi élvezet.
 Hozzá, pár szelet zöld dió, ez már a ráadás, ami pikánssá teszi.
Egy jó adag citromos menta tea fogyott el utána.



2013. április 9., kedd

Kenyerem.



A szokásos kenyér recept alapján készült. 
Mégis minden sütésnél más. Most  egy 6 l-es kacsa sütő jénaiban készült.
Még mindig nem cserepesedik.  Sajnos.
Sőt most a teteje a zsilettes vágás mentén ki sem nyílt, csak oldalt.
 A bélzete viszont puha. lyukacsos szerkezetű.
Kissé elterült a jénaiban, de finom.
Unoka húgomnak viszek belőle holnap. 

2013. április 7., vasárnap

Rakott baba piskóta.


Ha nincs kedvem, vagy időm sütni, ezzel az édességgel kényeztetem magam. 
Gyorsan elkészül.
3 ek cukrot karamellízálok
Fel engedem 1 dl tejjel,és főzöm.
Kerül még bele 1 ek kapucsínó por
 Mikor simára főtt, besűrítem
3 ek étkezési keményítő és kb 3 dl tejből készült habarással.
Amibe 1 ek zselatint is fel oldottam.
 Még melegen bele keverek 10 dkg vajat.
Ha langyosra hűlt, 2 ek mascarponével keverem össze.. 
Mikor kihűl, rétegezem  kávés tejben átforgatott baba piskótával.
Hűtőben tartom.
A zselatintól jó állaga lesz, a mascarpone kellemes szelíd ízt ad neki.
 A díszítés már csak ráadás a fotó miatt.

Gírosz fűszeres csirkemell.


A csirke mell szokványos elkészítésén kicsit változtatva, készült ez az étel.
Abban az edényben , amiben sül, készítem elő a húsit. 
Két evő kanál olaj
1 kk gírosz fűszer keverék
Színes bors.
 Ebben a fűszeres olajban várja a sütést a vékonyra szeletelt hús.
Egy fél órával a sütés előtt keverem össze a fűszeres olajjal.
 2 db burgonyát megmosok.
Héjastól sül a mikróban 800 W-on 7 percig.
Egy tányéron a mikró tállal lefedve.
Amíg a burgonya sül a hús is elkészül. 
Tíz perc alatt kész a menü.
Burgonyát karikázom, meglocsolom a hús zaftjával.
Savanyúság illik hozzá.
A bazsalikom dísz saját nevelés, el is fogyasztom.