2013. május 5., vasárnap

Tormás töltikék.


Felénk Szabolcsban a töltött káposzta hagyománya igen régi.
Töltjük rizzsel, kukorica kásával, gerslivel.
Tengeris káposzta, juh hússal.

Tavasszal viszont nem káposztába, torma levélbe tekerjük. 
A töltelék:
fél kg darált hús, fél kg rizs.
paprikás hagymás zsír 
só, bors ,  sok fokhagyma cikk kerül bele.
Jól össze gyúrjuk.
A tormát meg gerezdeljük.
Forrásban lévő sós ecetes vízbe kerül, kevés időre.
Éppen csak, hogy fel forr, lekapcsolom.
Nálam benne áll legalább egy órát.
Lecsepegtetem és lehet tekergetni.
Lábas aljára füstölt sonka,kolbász karikák, paprika , paradicsom kerül. 
Annyi forró vizet öntök rá, hogy ellepje.
Tetejét megszórom kevés ételízesítővel.
Egy kis tányérral lenyomatom, fedő kerül rá
Ha felfőtt egy kis üveg paradicsomot öntök rá.
Nálam 20 perc a főzési idő. 
A családom úgy szereti, ha roppanós a rizs  nem szabad elfőzni lágyra.
Igaz ez nem sikerül mindig.
Pláne ha melegen szeretném tartani fogyasztásig.
 Nyersen lefagyasztva is kiváló, mindig kéznél van.
Egy másik variáció is szokott készülni. 
Durva kukorica kása, darált füstölt sonka,és olajban dinsztelt hagyma.
 Sok fokhagyma, só, bors, ételízesítő.
Ez a tengeris töltikénk.
A torma levelet még padludkának is elkészíthetjük.
Mikor még olyan kicsi, hogy nem lehet bele tölteni.
Télire lefagyasztva, vagy újabban a befőző automatában teszem el télire.



1 megjegyzés:

László írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.