2014. július 29., kedd

Rácsos,mézes, meggyes.


Egy nagyon kedvelt régi családi recept.
Egy kedves ismerőstől származik, aki már sajnos nincs közöttünk.
Nála ettem először kb 40  éve!
A tésztája puha és finom, a méz és a mézes fűszerkeverék zamata  teszi jellegzetessé.
Aki nem szereti, csak fahéjat tegyen bele.
Nálam át van írva kétszeres adagra a recept, sokáig ilyen adagban, nagy gáztepsiben sütöttem, amíg nagy volt a családom.
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
12,5 dkg margarin
3 ek méz
 1kk szódabikarbóna
2 egész tojás+1 sárgája.
1 ek mézes fűszerkeverék.
pici só
-----------
2 dl sárga barack lekvár
 fél kg magozott meggy
 10 dkg darabos dió
Összegyúrjuk, 3/4 részét kinyújtjuk, sütőpapiros ,közepes tepsibe kerül.
Megkenjük barack lekvárral. 
Megszórjuk a magozott meggyel.
Ha nem cukros a meggy ,porcukorral megszórjuk
A tészta maradék részével berácsozzuk.
A rácsok közé darabos dió kerül.


 200C°-os forró sütőbe rakjuk 5 percre, majd 180 c°-on sütjük még 15 percig.


Ha kihűlt csokimáz kerülhet a tetejére.


Most barna és fehér csokit csurgattam rá.
Ezzel a receptemmel évekkel ezelőtt nyertem egy kávédarálót a Kelet Magyarország, egyik aktuális  recept versenyén, turmix feltéttel. Mai napig működik.

Baconös lapcsánka, bokcsánka.

A nagylány unokámmal készítettük.
Az ő ötlete alapján, bacon szalonna is került bele.
Nálunk ez a BOKCSÁNKA.
Megsütötte az apróra vágott szalonnát , és ezt kevertük a lapcsánka massza felébe.

A másik fele hagyományosan  szép pirosra és ropogósra sült. 


 Most szálasra reszeltük a burgonyát a káposzta reszelőn.
1 tojás, 2 cikk zúzott fokhagyma, egy fej reszelt vöröshagyma, só, fehér bors, és egy kanál ételízsítő is került bele.
Annyi liszt, hogy közepesen lágy masszát kapjunk.
Ez nálunk  kb 4 ek.
Forró olajba, kanállal szaggatunk.
         


2014. július 15., kedd

Fordított barackos



12.5  dkg ráma margarin vagy 1 dl olaj

15 dkg cukor

 3 egész tojás
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
4 ek tej
kevés só
1 cs vaníliás cukor-én ezt elhagytam, allergiás vagyok rá.
Egy vajazott tortaformába, vagy jénaiba bele rakom a megcukrozott, lecsepegtetett barackot (szilva, alma, szőlő is lehet)
Margarin cukorral,tojással habosra keverve, bele a tej, a sütőporos liszt a vanília.
Jól kidolgozom, mehet a gyümölcsre.
Sütő 200c°-ra előmelegítve, berakom középre, és 180c°-on 25 perc alatt kész.
A formában hagyom kihűlni.
Egy tányért ráhelyezve kifordítom, szeletelhető.
Még krém is kerülhet a tetejére, (akkor már egy torta). csoki reszelékkel megszórható.
  Én fagylalttal ettem.
Több variációban készült már.

Krémmel, a tetején csokival.


 Már készült szilvával+barackkal vegyesen is.
Bármilyen idény gyümölccsel elkészíthető.



Sütögetés szabad tüzön.II.

Nincs is párja a a szabad tűzön, faszénparázson sült húsoknak.

Ha húst sütünk, elő kerül a tárcsa.



Ezen kívül van egy nagyon praktikus , házi készítésű grillezőnk is.
Ferdén lejtenek a "V "alakú szorosan egymást érő vas csövek.

 A lejtés segít abban, hogy ne a tűzbe csorogjon a zsiradék, hanem a végén lévő hengerbe.




Ide rakunk paradicsomot, egész hagymát , ami megsül és közben ízesíti a zsiradékot, amit a kenéssel vissza juttatunk. 
Ezenkívül, saslik sütésre alkalmas  állványom is van, tartó nyársakkal, ami szintén a faszén parázs fölé helyezhető.
összecsukható, kis helyen elfér.


Ez az alkalmatosság azért készült, hogy esős idő esetén, ebben rakunk tüzet és fedett helyen süthetünk rajta.


Ők pedig Erdélyből származó kürtős kalács sütőnk.

Ez a fából készült két darabos, tűzhelyen is használható, a tartályba olajat kell önteni és a forró olaj fölött sül a kürtős.
A nyársak, a piszkavas is kéznél van a kerti tűzhely közelében. Igaz a tűzhely felújításra vár, de jó munkához idő kell.


Rántott cukkini.


A csibe hús mellé, mindig rántok valamilyen zöldséget.
Ma 5 csibét vágtam le.
Saját nevelés.
Frissen rántottam belőle szárnyat és mellé cukkinit.
A szokásos módon paníroztam.  
Bár az én panírom más, ,saját sütésű kenyeremből és kukorica pehelyből készítem.
A késes darabolóval aprítom, majd átengedem a tésztaszűrőn.
Szeretjük, ha kicsit durván szemcsés.
Néha keverek bele  szárított búza csírát is, vagy diót.
Mindegyiktől, nagyon finom lesz.
Mos saját termésű jégsaláta, volt hozzá,majonézes dresszinggel.
A köret: héjában, a mikróban sült burgonya, zöld kapor levéllel.

2014. július 13., vasárnap

Sütögetés szabad tűzön.

Időnként sor kerül rá, pihenés képen, hogy tűzet rakok.
Készülök előre, hús bepácolva, zöldségek felaprítva.
Ha nem segít a hús puhító só. 
Fél óra alatt elvégzi a pácolás hosszú folyamatát.
Most halat sütöttem.
van egy halsütő rácsom.

Kifóliázom, olajozom,kibélelem zöld fűszerekkel és erre kerül a hal,amit besóztam, borsoztam.
Egyik oldalát füstölt szalonna szeletekkel borítom be.
ismét befedem zöld fűszernövényekkel.
Fóliát szorosan ráhajtom és megy a faszénparázsra, amire kevés páfrány levelet is teszek és a megmaradt fűszer növényeket.
Illatuk csodás.
Sült már így csuka is egészben.

A vége felé kibontom a fóliát, hogy átjárja a páfrány és a fűszerek füstje, kicsit megpirítom mindkét oldalát.

10 perc alatt kész a hal.
Zöld fűszernövények: oregánó, tárkony, izsóp, kevés bazsalikom, kakukkfű,majoránna,és a kapor.
Fóliába csomagolva a parázsban sül hozzá a burgonya.
S

2014. július 12., szombat

Mákos bobajka.


Egy nagyon régi , paraszti étel.
Mákos "gubának" is nevezik.
A kemencében a kalács mellett sültek meg a rudak. 
Mindig kéznél voltak, a mezőről hazatérő gazdasszony, hamar "megöntötte" tejjel.
A darált mákot cukorral összekeverte és már kész is volt a laktató vacsora.
Nálam is a kemencében sültek most a rudak.
A kalács tésztájából sodortam és ollóval kicsit megcakkoztam a tetejét.
Így a mák is nagyobb felületen tapadhat majd rá.


Így ropogósabb is lesz a teteje.


Annyit változtattam, hogy a cukros mákhoz kevertem egy kevés kókusz reszeléket.
A mák és a kókusz nagyon jó barátok.
Felszeleteltem a rudakat ujjnyi vastagra.

Forró tejet öntöttem rá, állt egy kicsit és keverhettem össze a cukros,kókuszos mákkal.

Kókuszosan!

2014. július 11., péntek

Grillezés.

 Nekem egy elektromos kontakt grillem van.
"A grill készülékek közül azok az elektromos grill készülékek a kontaktgrillek, melyek 200˘C feletti sütést tesznek lehetővé és a grillezendő étel felületével mindkét oldalon érintkezik, alulról és felülről is nyomást gyakorol a grill készülék. Hirtelen átsütésre alkalmasak a kontaktgrill készülékek, ideális a 240˘C sütésre is képes kontaktgrill."
A húsokat bepácolom egy éjszakára. 
Olaj és grill fűszerkeverék, egy pár cikk fokhagyma és egy fej szeletelt vörös hagyma.
Zöldségeket is grillezek.

Padlizsán, sárgarépa, burgonya,hagyma, cukkini,paradicsom paprika.
Tzatziki is készül hozzá, jó kísérője a grillezett dolgoknak..
Gyakran használom, a teraszomon üzemel.
Egy kis füstölt szalonna sül elsőként ez megadja a többi hozzávalónak is a füstös ízt.






2014. július 7., hétfő

Kemencézés.

Sok apró fa ,papír hulladék össze gyűlt a kemencémben.
Mielőtt begyujtottam, beüzemeltem egy kenyér tésztával a kenyérsütő gépet, dagasztásra,kelesztésre állítva.
Előkészítettem a hozzávalókat.
Hagymát, zöld fűszereket(oreganó, tárkony, kapor, izsóp, majoránna, kakukkfű), sonkát ,sajtot daraboltam.
Burgonyákat mostam,tepsiket készítettem elő.
A kemencébe olyan tepsik kerülnek, amiket már a benti tűzhelyben nem használok.
Van ugyan egy nagy 1.5 méteres kemencés tepsim, de ez most nem volt praktikus, mert sokféle készült kis adagokban.
A  kenyér tészta receptje ITT található.
A kemencét begyújtottam, a tészta megkelt.
Ment helyére egy kalács tészta.
Ehhez párolt káposztát és cukros kakaót készítettem elő.
A kenyér tésztából gyorsan egy lángost lapogattam a tepsibe, amit megkentem olajjal, tejföllel és hagymát ,zöld kaprot raktam még rá.
A kemencében még égett a tűz, de az elejébe már be raktam ezt a tepsit.
Szinte 3-4 perc alatt megsült a vékony lángos.
A szélét kicsit megkapták a lángok, de semmi baja nem lett tőle. 
Ez elfogyott, amíg a többi kenyér tésztát elő készítettem.
 Egy darabra tejföl, hagyma, kapor került, rá egy friss kolbász darab és becsomagoltam, megkentem tojás sárgájával.
.Tetejére len, tök és napraforgó mag került .


Sütés után.




A kolbászos, felszeletelve.

Mellé egy lángos, tejfölös, hagymás kapros, sajtos került.
Gazdagítva egy kis szarvas kolbász karikákkal, kevés ketchuppal.
Oda fért még a tepsibe melléjük egy kis bagett is, aminek a tetejét ollóval megcsipkedtem lenmaggal megszórtam.
Ő lett az igazi  kenyér.
Keltek szépen, amíg elkészült egy tejfölös hagymás,zöld fűszeres , házi sonkás, sajtos tekercs.
Ezt egy őzgerinc formába raktam, így szép formás lett.
Tetejét  tojással kentem le, és szintén magvakkal szórtam meg.

Sütés után.

Közben égett a tűz a kemencében.
Minden gallyat, vékonyabb fát,papír dobozokat eltüzeltem, jól melegedett a kemence.
Megkelt a kalács tésztája is a kenyérsütő, jól dolgozott.
Itt is többféle készült.
Volt a fagyasztóba párolt káposztám, ebből lett egy tepsivel.
Egy kisebb megvajazott darabra cukros kakaó került. Tekercs lett belőle.

A levágott szélekből rudakat sodortam, ollóval megcakkoztam a tetejét, ebből lesz egy adag mákos "bobájka" majd . 
Későbbi felhasználásig pihen a fagyasztóban.

A burgonya saját termés a kertemből.
Egy tepsiben ők is megsültek.
Minden nagyon finom lett.
A kemencében sült dolgok íze valami egészen különleges, utánozhatatlan.
Jutott a kedves szomszédnak is belőlük, és még a fagyóba is van tartalék mindenből, mivel a családom most nem volt nálam.
Igaz egy délelőtt elment az előkészületekkel, a  kemence befűtésével, de megérte.
Az okos kis kemencém.