2014. október 4., szombat

Vadkovászom.


Nagyon régen készülök, vadkovászt készíteni, hogy élesztő nélküli kenyeret süssek.
Most rászántam magam.
Egy hete kezdtem.
3 literes befőttes üvegbe következő alapanyagok kerültek.

2 ek fehér rozsliszt
2 ek árpaliszt
2 ek szójaliszt
2 ek búza korpa
 2 ek búzacsíra
2 ek zabliszt
 2 ek burgonya pehely
 2dl vízzel elkevertem és vártam

Este megetettem még 2 ek bl 55-ös liszttel.
Másnap reggelre így nézett ki.

5 napon át etettem 2-3 ek liszttel és 1 dl vízzel
Egy 3 literes üvegben így helyezkedett el.

A 6. napon 20 dkg lisztet kapott és 1 dl vizet.
Az üvegnek a kétharmadáig telt meg.
 Ki vettem belőle kb 30 dkg-ot, a többit a hűtőbe raktam, ott pihen.
 A kivett adaghoz került
20dkg  liszt ,
 1 kk cukor
fél dl tej.
Másnapig kelt.
Reggel újra megetettem 10 dkg liszttel, és 1 dl tejjel.
Délután ezzel sütöttem a kenyerem.

2014. október 3., péntek

Túrós nyögő.

Gyakran  készítek nyögőt, vagy másképpen sztrapacskát.
Most túróval ,mangalica tepertővel ,és sült kolbásszal készült.

2014. szeptember 28., vasárnap

Diós kosárkák.2


 Kosárkák készültek.
 Receptet ITT találsz.
A család kedvence, gyakran készítem.
50 db formám van.
Ezenkívül van még 8 db csillag alakú szilikon formám, most ezekben is kipróbáltam.
Két tepsi sülhet egyszerre.
 Az összeállításban most ez a kis praktikus szerkezet segített a vajat eldolgozni a liszttel.
Így nem melegszik fel a vaj a kezünk melegétől.


 New Yorkból küldte egy kedves internetes ismerős Andrea. Rita hozta haza Magyarországra és küldte el nekem csomagban. 
Egy főzős csoportban mutatták meg és mivel tetszett nekem , kaptam egyet.
Tündéri teremtések, majd a Jézuska küld nekik egy kis ajándékot.


Kókuszos hab
 Diós hab

 Szilikonos csillag formában is sült.
Kisülve.

Kínai csirke bundában.

                                 
A csirke mellet kétujjnyi vastagra, kockázzuk, vagy csíkozzuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Megforgatjuk a bundában. Egyszerre többet is rakhatunk a tésztába, szaporább.
Bő forró olajba helyezzük,  szinte azonnal megforgatom, hogy le ne folyjon róla a bunda.
Aztán fedő alatt, majd a nélkül sütöm.
Még egyszer forgatom.
A bunda:
Sűrű palacsinta tésztát készítünk, sütőpor is kerül bele, vagy szódabikarbóna, az szelídebb.
 Víz, tojás liszt 1 ek olaj.
Víz helyett tejjel is finom.
A mártogatós:
Ketchup, (szója szósz), méz (csili),pirított szezám mag.
Össze is forralhatjuk, akkor jobban tapad a meleg húsra.

A kisütött húsokat még forrón bele forgatjuk a mártogatósba.

2014. szeptember 22., hétfő

Szilvalekváros derelye készült.



Nagyon vágytam már egy kis derelyére. 
Készült  bőségesen, még a fagyasztóba is került belőle.
A nyújtásban ez az olasz tésztanyújtó gép a segítségem.

Ez a kis szerkezet, a derelye formázásban segít.









Rézüstben főtt házi szilvalekvárom van.
 Jófajta  sárga házi tojásokat kaptam.
A szabálytalan, levágott szélek egy lebbencs levest gazdagítanak.
A hagyományos formában is készült.

Formáztam többféle képen.

 Volt házi zsemlemorzsám, amibe a saját sütésű kenyéren kívül  kukorica pelyhet is daráltam.
Egy kis szárított búza csirát is pirítottam bele, ez még ízesebbé tette.
A darált dió sem rontja el.
Kristálycukrot szeretek bele tenni, amivel kicsit át is pirítom a morzsát, jó ropogós lesz benne.
A kifőtt derelyét, ebbe a morzsába forgattam.
Elmondhatom, nagyon ízletes és finom lett. 
Szoktam még kapros túróval is tölteni.
A túrót egy egész tojás fogja össze.

Visszaköszöntek a gyerekkor ízei, az Édesanyám derelyéje.
Minden évben földbe ásott katlanba, réz üstbe főztük a jó , saját termésű berzencei(berbenci) szilvát
A szűkebb családunknak közös réz üstje volt, járt házról házra a rokonságban.
Egy egész nap és éjszaka kevertük felváltva az üstben a ciberét, amíg sűrű lekvár nem lett.
Szomszédok rokonok segítettek a szilva magozástól a lekvár kifőzéséig. 
Mennyi anekdota elhangzott ezen a két napon!
Mi gyerekek szájtátva hallgattuk a tűz melegénél.
Ebbe  a lekvárba nem került cukor, az agyag szilkékben évekig elállt.
Féltve őrzök egy" berbenci" szilva fát, amit a szüleim kertjéből hoztam el.


Valami különös íze van, hiszem, hogy benne van az őseim emléke is.

Széles metélt.


Nincs is finomabb, mint egy friss gyúrt tésztából túrós, mákos vagy káposztás tésztát készíteni.
Aki még nem próbálta ki, nagyon sokat veszített.
Nem ördöngősség a tésztagyúrás.
Nálam most széles metélt is készült, az olasz tésztanyújtó gép segítségével.



Cérnametélt készült.

Ha gyúrok, egyszerre többfélét is készítek.
Az édesanyám tésztavágója nagyon vékonyat készít.
Az én olasz tésztagépem kissé vastagabbat és széles metéltet is készít.

Most ilyenek készültek.
Kétféle cérnametélt.
Vékonyabb és vastagabb.

Húsos görcsök, leves betétnek. 

2014. szeptember 20., szombat

Krumpli tokány.


A burgonyákat héjában ,sós vízben megfőzöm, 
 1 kk kacsa zsírral, 1 cikk fokhagymával.
Bő hagymás zsiradékot készítek, kacsa zsírral.(bármilyen zsiradékkal készülhet)
 3 cikk fokhagymával,piros paprikával, borssal megszórva.
A meghámozott, felkarikázott burgonyákat megforgatom benne,  jól átpirítom. 
Ha szükséges sózom még.
Uborkával, vagy savanyú káposztával nagyon finom.
Kiváló feltét hozzá egy kis házi sült sonka.

2014. szeptember 9., kedd

Pizzás muffin.


Fűszeres ,pizza alap tésztából készült.
50 dkg liszt
2 ek kacsa zsír
2 dl kókusztej
1 dl víz.
1 db tojás
3 dkg élesztő
2 kk só
1 kk cukor
1 mk őrölt tárkony.
1 mk girosz fűszer
1 mk oreganó
csipet majoránna
1 kk sikér
csipet aszkorbitum
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Nyújtás után kerekre szaggattam.
Pizzakrém és sajt a tölteléke.
A tetejére margaréta szaggatóval szúrtam ki a tésztát.

Tojással lekentem

Sajttal és bio szezámmaggal szórtam meg.

2014. szeptember 7., vasárnap

Zsályás , tengeri só.



"Az ókor óta tudjuk, hogy egészséges és finom, manapság azonban nem túl gyakran találkozunk vele, pedig érdemes zsályát enni.
A zsálya jelképezte az öregek bölcsességét, a hosszú életet.
A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény.
Ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is jól kezelhetőek vele.
Antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt.
Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent.
Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle."

Paradicsomos ételekhez, levesekhez, sült húsokhoz is használhatjuk.
Nálam most zsályás só készült.
Finom szemcséjű tengeri sót ,összekeverek szárított és finomra őrölt zsályával. 

Üvegbe töltve, sokáig eláll a fűszer polcunkon.
Sült húsok, levesek, pizza,paradicsomos ételek ízesítésére használom fel.

Maradékokból.


Tegnapról maradék májgombóc leves.
Tegnapi toros káposztámból maradt kevés savanyú káposzta.
Sütöttem a mikróba 4 db burgonyát héjában.
Feldaraboltam,össze kevertem a káposztával.
Szintén maradék,  friss szalonna pörc és egy darab  sült oldalas.
Ezek együtt egy csodás ízvilág.
Nekem legalábbis bejött.
Amíg a burgonya sült kikevertem egy mikrós sütit.
Ez is maradékból.
Kevés volt a tej, de volt fél pohár tejföl és fél pohár natúr joghurt.
Liszt, barna cukor, olaj, tojás, szódabikarbóna.
Jól kikevertem.
Egy marék zabpelyhes, mazsolás, banános, mindenfélés müzlivel dúsítottam.
Itt a végeredmény.

Szilvát és őszibarackot eszem hozzá.
Később egy kis maszkarpónés krémet keverek ki hozzá.

2014. szeptember 1., hétfő

Többféle, kelt tésztából.

Másfél  adag kelt tészta készült.
Mint, mindig, most is több félét készítettem belőle.
Káposztás batyut



 Diós kiflit.

 4 db tepertős pogácsa is sült.


Egy kis cipót kinyújtottam, megkentem házi zsírral és feltekertem.
Kinyújtva,sózva ráterítettem a tepertőt.
Újra feltekertem,pihent, nyújtottam.
Ezt még háromszor megismételtem.
Tetejét bevagdosva szaggattam.
 Bio szezámmag, és darált lenmag került a tetejére.
Pizzás csigákat is tekertem.


Egy másik cipót kinyújtottam, lezsíroztam, sóztam. 
Pizza krémmel lekentem, fokhagymás, sült paradicsom került rá, és sajt csíkok.
Feltekertem, daraboltam , tetejére sajt került még.
A kinyújtott tészta széleit egyenesre levágva, a lekerült Darabokból készült egy kevés bobájka (guba)

Elég lesz egy mákos, kókuszos  szórással egy ebédre.