2015. június 8., hétfő

Csokis eperlekvár!


 Földi eperből, dzsemet készítettem. 
2 üvegnyibe tettem 4 kis szelet 70%-os csokit, kicsit össze főztem.

Valami különlegesen finom íz jött össze.
Már régebben foglalkozom a gondolattal, hogy kipróbálom.
Olvastam ismerősök bejegyzéseit, mennyit áradoznak a csokis lekvárról.
Nem véletlen.
Még a csiliset fogom kipróbálni, nagylány unoka szereti a csípőset.
Most a Pavlova tortához használtam fel.
Kipróbáltam, kikevertem a nemrég készített karamellel is, nagyon finom így is.


2015. június 6., szombat

Szűzpecsenye, Wellington módra!



Wellington módra készült a szűzpecsenye.
Most egy kicsit díszítettem is a leveles tésztát.
Mellette sült még fekete erdei sonkába tekert, medvehagymával, sajttal töltött szűz szelet is.






E-heti kenyerem.


Kenyér készült.
Most került az alapreceptbe :
3 ek félfogós
2 ek rétes
 2 ek rozsliszt is
1 ek búzacsíra
1 ek búzakorpa
A folyadék most fele tej-fele víz.
A folyadékot is pótoltam, a hozzáadott lisztek miatt.
Fél dl joghurt írója került bele. 
Nagyon finom lett.
Kacsazsírral ettem, még langyosan, mint gyermekkoromban az Édesanyám  frissen sült,kemencés kenyerét!
Nálam, most cserép edényben sült!



2015. június 4., csütörtök

Befőzés 2015.


Elkészültek az első, automatázott befőttek, tartósítószer nélkül.
Spenót, eper és eperdzsem készült.

Ez a befőző automata segít nekem ebben.


A gyümölcsnek megfelelően, beállított hőfokon és ideig , csírátlanít, nem szükséges tartósító szer a befőzéshez.

2015. június 3., szerda

Karamell készült, dobozos, sűrített tejből.



Végre kipróbálhattam  dobozos, sűrített tejből a karamell készítést!


Másfél órát főtt kuktában!
csodás íze van!
Marlenkát fogok készíteni vele!
Kóstolgatom, remélem nem fogy el a süti készítésig!
Ezt a receptet fogom használni.
http://sutnijo.hupont.hu/10/csokis-marlenka
Remélem ilyen szépre, és finomra sikerül majd!


2015. június 1., hétfő

Eperpudingos, rebarbara szószos palacsinta.


Van bőven eper, a rebarbara is szedhető.

Palacsinta készült, amit epres pudinggal  és rebarbara szósszal töltöttem meg.

Természetesen eper is került bele


A rebarbara és az eper , nagyon jó barátok. A rebarbara ad egy kis pikáns savanykás ízt az epernek.
A puding elkészítése egyszerű. 
Még melegen diónyi vaj kerül bele, így nem bőrösödik.
Tojás fehérjéből cukorral,eperrel habot kevertem, egy cs habfixálóval. Még melegen a pudingba kevertem ezt a habot.
Ettől laza és könnyű lett a puding.
A kétujjnyira darabolt rebarbarát kevés vízzel, és nyírfa cukorral pároltam puhára.

2015. április 29., szerda

Sodort, sonkás rudak.


Egy csomag leveles tészta
 sonka, vagy békön
reszelt sajt
(nálam, most feketeerdei sonkával készült.)
A tésztát kétfelé vágom. 
Ráhelyezem a sonkát, sajtot.



Befedem a másik tésztával és kétujjnyi csíkokra vágom, megsodrom, a két végét, jól össze nyomom.
Most egy pár darabba medvehagyma is került.

Forró sütőbe kerül, majd  5 perc után mérséklem, 150 C°-on
10 perc alatt megsül.
Pár kis lekváros táska is sült mellette.

  Töltelék:almás rebarbara és sárgabarack lekvárt , 
1 ek útifű maghéjjal össze keverve.
Az útifű maghéj összetartja a lekvárt.
A tészta teteje rácsozva. 
Ezzel a rácsozóval.



Kávés szelet, mikróban.


Egy gyors sütemény délutánra.
Az eredeti receptet ITT találod.
Most a kakaó kimaradt belőle és a zöld dió is.
Csak simán, 2 cs  kettő az egyben kávéporral készült.
A krém , maszkarpone tojás, sárgával, cukorral elkeverve.
A maszkarpone is házi készítés.

2015. április 26., vasárnap

Tiramisu, házilag készült maszkarpónéval.


Laktózmentesen étkezik a nagylány unokám.
Igyekszem neki mindent beszerezni, ha én főzök.
Sajnos, laktózmentes maszkarponéval még nem találkoztam.
Már nagyon vágyott rá.
Kénytelen voltam megtanulni az elkészítését.
Nagyon egyszerű, laktózmentes joghurtot vásároltam. 
Egy szűrőbe , dupla tüll anyagot tettem és ezen lecsöpögött a kevés laktózmentes tejszínnel,és 2 ek olíva olajjal elkevert joghurt, a hűtőbe egy éjszaka.

Finom és elfogadható állagú lett.
Nem zsíros, jó lájtos.


Ezt használtam a sütemény elkészítéséhez.
3 tojás sárgáját 3 ek porcukorral habosra kevertem.
Hozzá adtam 10 dkg 2 ek porcukorral kikevert laktózmentes  vajat, és 1 ek mandula esencet, a likört kikerülve.

Ez is saját készítésű. Laktózmentes tejszínből készítettem.



A maszkarponéval még jó csomómentesre kikevertem a tojásos, vajas  masszát, habverővel. 
A baba piskótákat fekete kávéba mártva, kiraktam vele egy jénai alját. 

Erre került a krém.

Tetejére cukrozatlan holland kakaó port szitáltam.

A 22. blogkóstolóra!



Én is beneveztem a 22. blogkóstolóra.
"Tűpárna és habverő-alkotok" című , blogját kaptam, már másodszorra.
                                                     
Nagyon nehéz volt a választás , mert ő paleós módon készít ételeket.
Nálam nem minden hozzávaló volt a készleten.
Útifű maghéjat csak ezért szereztem be.
Azóta nagyon megkedveltem.

Előbb egy mártogatóst választottam, de utána megjelent a blogjában ez a soklisztes kenyérke recept.

                             A nagylány unokám éppen diétázó korszakában van, kacsingatva a paleo felé.
Épp kapóra jött ez a recept.
Nekem nem lett annyira barna, mint az eredeti recept, de nagyon finom.
Talán azért, mert én daráltam a lenmagot , csicseriborsót és az amarántot lisztté? Nem tudom.
Egy kicsit több szódabikarbóna került bele, könnyű is lett a bélzete.
Gyakran sütök kenyeret magamnak és láttam az állagából, hogy kell bele kicsit több.
Oreganó a kertemből került szárításra, ennyiben a sajátom.
Nekem is nagyon ízlett és máskor is elkészítem.
Mindig van tojásfehérje lefagyasztva,  lenmagot is mindig használok,így az sem akadály.
Az amaránt már régóta várt felhasználásra.
A puffasztott változatát is használom.

Baconos, sajtos pulykamell, szavarin formában.


A nagylány unokám találta a receptet, innen!  
A recepten kicsit változtattam,került bele           petrezselyem zöld és  piros paprika is.
Hozzávalók:
fél kg pulyka mell
25 dkg bacon (szeletelt)
20 dkg sajt (trappista)
3db tojás
3 ek liszt
1.5 dl tejföl

bors, só,petrezselyem levél, piros paprika felcsíkozva. 
Elkészítés:
A húst -2-3 cm-es kockákra szeleteljük.
Összekeverjük a többi hozzávalóval, a sajtból hagyunk ki a tetejére keveset.
A formát kivajazzuk majd zsemle-morzsázzuk, kibéleljük a baconnel, beleöntjük a masszát.
A sonkát szorosan ráhajtjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sül. Az utolsó 5 percben kerül a sajt a tetejére.









A sajt és a tejföl  laktózmentes.
Rizslisztet , kukorica keményítőt használtam,   1kk útifűmaghéjjal együtt.
Fél adag készült, másik fél adag nem laktózmentes ,és szögletes formában sült.


Most szavarin -koszorú formában sütöttem és a bacon mellé került egy kis feketeerdei sonka is.

Pikánsabb lett az íze.