2015. július 14., kedd

Cukkinis,oregánós pelmenyi készült.


Kétfajta nagyságú  pelmenyi készítőm is van.
Most a nagyobbikat használtam. Bár ez sem túl nagy.
Egy tojásból, 1 ek olajjal, liszttel,szárított oregánóval tésztát gyúrtam.
Kétfelé osztottam.

 Az elsőt kinyújtva, kerül a pelmenyi készítőre. 

Rárakom a tölteléket.

Itt látszik, sokat raktam a töltelékből.
 Ki is nyomta oldalra a nyújtófa. 
A lelógó részeket a kinyomott töltelékkel újra össze gyúrtam és átnyomtam a készítőn.
Ez is finom lett.
Ráhelyeztem a második tésztát, és a tésztanyújtóval erőteljesen végig megyek rajta többször is, amíg el nem vágja a készítő kiálló része a tésztát.

Ezután megfordítva a készítőt, kissé a pulthoz ütögetve a szélét, kihullanak a kis pelmenyik.


               Sós, olajos vízbe főzöm ki. 
Oliva olaj, vaj, oregánó keverékbe átforgatom.
Töltelék:
Egy fej hagymát megfonnyasztok, kókusz zsírban. 
A reszelt cukkinit megpárolom rajta.
Oregánó, kevés kapor, piros paprika só, bors ízesítette.
Vágtam még bele egy pár szál metélő fokhagyma szárat, és kevés, zöld majoránnát is.
Mikor kihűlt, ezt kevertem a darált sertés húsba.
Most nyers tojással nem kötöttem meg, a cukkinitől jól összeáll.
Csodálatos ízvilág.
Fogyasztáskor kerülhet  bármilyen pesztó, tejföl, vagy sajt a tetejére, ezekkel csak átmelegítem.
Van, aki külön szószt készít hozzá.
Régebben készítettem már, csak húsosat és kapros túrósat is!


   
Itt egy videó róla!
Sütve is finom!
Ezzel a kis szerkezettel gyorsan lehet  szabályosköröket kivágni.

Itt egy videó róla!
https://www.facebook.com/Olgiska/videos/1348523162641451
Ezek a kisebb készítők!

Ha nagyobbakat szeretnénk ezzel is el lehet készíteni!



2015. július 11., szombat

Fordított, gyümölcsös lepény!


Egy gyors süti.
Vendéget várok, egy régi tanítványomat,aki visszajön a gyermekkora emlékeit keresni a faluba, Dorogról. 
Engem is meglátogat.
Ezzel a sütivel kedveskedek neki.
A fordított barackos receptjét választottam.
Most fele magozott megy, fele barack.
Szerintem finom lett.

2015. július 7., kedd

Eperhabos gofri.


Gyakran sül nálam gofri.
Szeretem, mert hamar elkészül,és variálhatom, mivel fogyasztom. 
Most eperhabbal készült. 
Eperhab: 3 tojásfehérjét , egy marék eperrel,  kristály cukorral, robotgépben kemény habbá keverem. 
Vigyázat!!!! Nagyon fröcsköl, én letakarom egy konyha ruhával, vagy kint az udvaron készítem.
Most a habba került egy evőkanál gránátalma szirup is, amit magam készítettem.

Egy gyors ebéd!


Biztosan van más is úgy, hogy  eltölti az időt, pl. a kertben,ott éri a déli harangszó, és nincs ebédje.
Egy főzelék, sonka, kolbász, buggyantott tojás feltéttel, mindig hamar elkészül.
Nálam egy burgonya, vagy tök  főzelék készül el hamar.



Rántott csirke szárnyak , puffasztott amarántos panírban.


Kevés volt a panírhoz a házi zsemlemorzsám. 
A vendég, már úton, idő nincs zsemlemorzsa készítésére.
Így puffasztott amaránttal, és szárított búza csirával pótoltam ki .
Most .főtt, bulgur volt  a köret.
Nagyon finom lett , bár kicsit sötétebb a színe kisütve a panírnak.



2015. július 5., vasárnap

Habos, kávés süti, mikróban.


Már többször is elkészítettem ezt a kávés szeletet a mikróban.
Most habbal variáltam.




 3 tojásfehérjét a robotgéppel felvertem, kevés sót és 1 ek citromlevet adva hozzá.
Mikor már jó kemény, 2 ek gránátalma szirupot adtam hozzá, és 2 ek porcukrot.
A végén 2 ek kukorica keményítőt.
A süti jénaiba sült, 4 perc 800W.
Ekkor került rá a hab és még 2 perc 700W-on.
A zsebsárkánnyal  meg karamellizáltam a tetejét.

Fogyasztáskor is csurgatok gránátalma szirupot a tetejére!



Gránátalma szirup: 
8 dl  100%-os gránátalma levet .30 dkg cukorral befőztem méz sűrűségűre, ,gyakori kevergetések mellett.
Vigyázva, ne karamellizálódjon meg a cukor.
Hűtőbe eláll, a levendula sziruppal együtt.
Krémekbe, habokba, kekszekbe nagyon jól felhasználható.

Bundázott tökvirág!


Sok mindent készítek a cukkiniből,de a virágját eddig még nem használtam fel.
Most megtörtént.


Sörtésztában és zsemlemorzsásan is finom.
Sörtészta bunda.
2 tojás
1 dl sör,
 3 ek rizsliszt

Bundáztam még, karfiolt, cukkinit, gombát is.
Most rizslisztet használtam a bundázáshoz.
Zöld borsós rizs volt hozzá a köret.
Tegnap, reggelire sült tökvirág készült, hagymásan, kevés friss kakukkfű és majoránna ízesítéssel, fehér borssal.
A bundázott zöldségek.
Zsemlemorzsásan.


2015. július 4., szombat

Cukkini, és virágja!


Minden évben terem a kertemben. 

Szereti a családom és én is.
Cukkini felkarikázva,már a fagyasztóba is került, télre.
Sokféle módon készítem.
Rántva, sütve, főzeléknek, töltve, rakottan, lecsóba.
Vagy csak egyszerűen lereszelve, rántottának.
Egy kis piros mangold nyéllel, kaporral párosítva.



Most a virágját próbáltam ki.
Hagymásan sütöttem le, nagyon finom. 
A hagymát olajon megpárolom,  én sózom is,és átforgatom rajta a cukkini virágokat. Gyorsan megpárolódik. Fehér bors kerül rá a végén.
Ma is szedtem egy adagot, holnap reggelire készül.
Rántani is szokták a virágot,palacsinta , vagy sör tésztába forgatva.
Hallottam már , hogy megtöltik, fűszeres,sajtos, darált hússal,és sütőben megsütik.

2015. június 29., hétfő

Tartósítás,befőző automatával.


Karfiolt és paprikát is rakhatunk el télre.

Így zárjuk üvegekbe a kert terméseit.
A zöldségeket  nyersen,az üvegbe helyezzük, pici só és késhegynyi citromsó kerülhet rá.
Felöntjük vízzel, lezárjuk a kupakkal. 
Fejre állítás előtt vízszintes helyzetben körbe forgatjuk az üveget, meggyőződve ezzel, hogy jól zár a kupak. 
Ha folyik újra húzunk a kupakon, vagy kicseréljük másikra.
Mehet az automatába.
Karfiol, Kochen/90 (100/90)
A Weninger befőző automata, és a  befőzési útmutatója.

Az üvegekre címkéket nyomtatok.



 Most éppen a birsalma van soron, még címkézés előtt.






2015. június 28., vasárnap

Fűszeres csirkemell, mangolddal.


Elég mellőzött növény. 
Nemrég nevelem a kertemben. Bár előbb neveltem volna.
A télen kifagyott, bár az írás szerint áttelelhet.
Most tavasszal újra vetettem.
Van piros nyelű és fehér, bár zöld a színe, de így olvastam a tasakján.



Nagyon finom.Leveléből főzelék készülhet.
A levélnyél íze vetekszik a bambuszrügy ízével.

Nálam a zakuszkába is került belőle.
Ma fűszeres csirkemell készült.
Ehhez raktam a levélnyelekből is. 
Került még hozzá, gyöngyhagyma, és cukkini virág.

Egy kevés rizslisztet szórtam rá a végén, és friss föllel főztem össze.
Nagyon finom lett.

Jó a kiskert, lemegy az ember és mindent talál.
A lugas paprikán már volt egy termés, ezt is bele sütöttem.

Hasáb burgonya sült a húshoz.Mellette az olajban mindig sütök ropogósra petrezselyem levelet.
A mangold leveleket a burgonya után hirtelen átforgattam a kevés , forró, vajas, olajban. 
Kellemes íze lett.

Kapros,kakukkfüves, joghurtos uborka saláta is készült mellé.

A leves ma borsó leves volt, levesbetétként, húsos medvehagymás tésztából készült  görcsökkel.