2015. augusztus 15., szombat

Paradicsomaim!

Az első adag már a polcon. 
Most egy nagyobb mennyiség érett meg.
Ma azt főztem be. Tartósító nélkül, befőző automatában készül.
A paprika alakú, a lila szív alakú, és egy nagyobb fajta, ami eddig soha nem volt. 
Szerintem össze porozta a méhecske, a bordást és a szív alakút,de, nagyon finom.
Én ezeket a fajtákat szeretem, mert nem lédúsak, parázsok, jó sűrű lé lesz belőle.
És jó ízűek.
Szedem a magot és magam nevelem a palántákat is. 
Most egy vödörrel gyűlt össze, mindenféle a kertből.

Kedvencem a paprika alakú. 

Ilyen feldarabolva.

Ez a fajta szinte barna. 
A fotó nem adja vissza a színét!

Ő a nagy piros és a lila szív.

Feldarabolva is látszik, hogy milyen szép a belseje.

Szendvics fajták!

A piros fürtös a datolya. Nagyon ízletes.
Egyszer vettem egy kis dobozzal a LIDL-be , megszedtem a magját, mert nagyon ízlett. 
Évek óta megvan.
Van még egy fajta a csoki, ő is különösen finom.
ITT megnézhető, az összes fajta egy albumban!


ITT megnézhető, az összes fajta egy albumban!

2015. augusztus 12., szerda

Laktózmentes karamell fagylalt!


Fél liter laktózmentes tejszínből elveszek keveset, elkeverem benne a 3 tojás sárgáját, 2 ek  nyírfa cukorral habosra.
Közben forralom a tejszínt( vagy tejet is lehet).
Mikor még nem fő, de már forró, elkeverem benne a habos tojás sárgáját és  2 ek  megkaramellizált nyírfa cukrot.
Állandó kevergetés mellett alacsony hőfokon sűrűre főzöm.
A kihűlt masszát a fagylaltgépbe rakom, a gép készíti el hideg, fagyos állagúra.

Ezután lefagyasztható, mindig kéznél van.
Én kissé folyósan szeretem, ezért jó előre kigombócolom.
Egy ostya  szív ,kicsit feldobja, és finom is hozzá.

2015. augusztus 8., szombat

Pelmenyi, kapros tésztában.


Mostanában gyakran készítek PELMENYIT.
Főleg, ha kapok házi ,kapirgálós tojást.
Bár, most nem lett szép sárga a tésztám.
Ebben a melegben, a jó hűvös,klimás konyhában ,hamar elkészült.
A kinti hőmérséklet az ajtó mellett a teraszon, árnyékban, majdnem 40 fok!!!

TÉSZTA
A lisztben elkeverem a szárított kaprot és egy kis tárkonyt is.
Tojással, egy ek zsírral, pici sóval, össze dolgozom.
Lágyabb tészta készüljön, könnyebb a formázás.
A kapros illat már nyújtáskor érezhető.
A töltelék: darált hús, fokhagyma, vöröshagyma, ,bors , só. most egy kevés római köményt,és felcsíkozott medve hagymát  is raktam bele.
A kimaradt tésztát újra nyújtva, kipróbáltam nagyobb köröket szaggatva, de nekem a kicsi, formázott jobban ízlik.
Öntet:  szárított kapor, kevés grill fűszer, 1 cikk fokhagyma, Friss oreganó,  metélő hagyma szár,tárkony és bazsalikom levél,1 ek olajon és 1 ek vajon átfuttatva.
A tésztát rá szedem és még pár kanál főző vizet is teszek rá.
Fedő alatt átgőzölöm, átforgatva időnként.
A végén tejfölt öntök rá.
Tálaláskor  reszelt sajt kerül a tetejére.
Fenséges, különleges ízvilág.
Érdemes kipróbálni.

Ui:Sokan érdeklődnek,honnan rendeltem a pelmenyi készítőtt.
Itt a link:       http://akciosan.com/Ravioli-keszito

2015. augusztus 7., péntek

Áfonyás lepény.


Itt az áfonya szezonja!
Kaptam a piacon friss áfonyát!
Már dzsem is készült belőle, meg lekvár.

Finom lepényt sütöttem.
A fordított barackos tésztájának a receptjét használtam fel. 
Csak most a tetejére került az áfonya.
Volt még pár sárgabarck a hűtőbe, azt is bele daraboltam. 
Amíg a robotgép dolgozott, a sütő elő melegedett.
160C° -on 30 perc alatt megsül .
Tűpróbát kell végezni, ha lágyabb a tészta!
Most sütőpor helyett szálikát használtam hajtó anyagnak.
Nagyon szép lett tőle a tészta belseje!



2015. augusztus 6., csütörtök

Orbáncfüves és körömvirágos olaj készült.

Orbáncfű olaj.
A növényt beültettem a kertembe.
 A patikánk  árokpartján találtam.
Mivel lyukas a levele, ha a nap felé tartod,"lyukas linkának" is hívják.
"(növ., Hypericum L., linka), a róla nevezett család füve, félcserjéje v. cserjéje, 160 fajta leginkább az északi földgomb mérsékelt vidékén és a hegyi régióban terem, hazánkban mintegy 13 faj. Levele épszélü, gyakran mirigyes-pontos, virága többnyire sárga, ágas-bogas, termése sokmagu tok. A H. perforatum L. (csengőfű, csengővirág, 77-liku fű, Szentiván-virág, lyukas levelű fű, néhol arannyal versengő fű) egész 6 dm. magas, levele nyeletlen, széles, hosszas tojásdad. Balzsamos illatú, fanyar, keserű, gyántás ízü; verőfényes helyen mindenütt nő, régen babonás fű, szt. Iván éjjelén kell szedni; a boszorkány és kísértet ellen véd, a fiatal bimbójából kinyomott lilapiros lé (szt. Iván vére) varázsló szer, különben pedig orvosságnak használatos. 
Az O. legtöbb faját kertbe lehet ültetni. Mindegyikben több-kevesebb piros festék van, különösen a virágnak fekete szinü mirigyeiben. Ujjunk közt dörzsölve szépen pirosít. Belőle főzik sebre a szentiván-olajat (oleum Hyperici). Borszesszel kivont festékével a pálinkát szinesítik. Officinális volt a D.-európai H. coris L., a sziciliai és görög H. hircinum L. A nagy virágu, örökzöld, görög H. calycinum L. meg a H. Balearicum L. kedvelt kerti virág. Szép az örökzöld H. oblongifolium Wall. piros ágaival a Himálajáról. A H. androsaemum L., l. Androsaemum.)
Forrás: Pallas Nagylexikon"


Saját alapanyaggal, a nap energiáját felhasználva készült az orbáncfű olajam.
Kis üvegbe a helyeztem a virág szirmokat, felöntöttem extra szűz olíva olajjal és lezártam az üveget.


Minden nap kitettem a napra.
2 hét után ilyen szép vöröses lett az olaj. 


Átszűrtem és hűvös helyen tárolom, használom is a kisebb bőrhibákra,jó hatással.

A töredezett körmöknek is nagy segítség, ha éjszakára bekenjük vele.


"Hangulatjavító, melegítő hatású gyógynövény olaj, amely megnyugtat, ha stresszes vagy. Kivételes bőrápoló és regeneráló tulajdonságával kiegyenlíti bőröd tónusát, valamint megújítja azt és gátolja az öregedési folyamatokat. Sebgyógyító és fertőtlenítő hatásai révén a gyulladások kezelésére is kiváló: használatával gyorsabban gyógyulnak a sebek."
Körömvirág olaj.
 Ez a  növény is nő a kertemben.

Leszedve a virágokat, lecsipegettem a szirmait és olíva olajba raktam.



Ő is ment a napra.
Van, aki főzi, de most a melegben nagyon szépen oldódott az olajban.
Ő is 2 hétig érlelődött.

Átszűrés után várakozik a hűvös spájz polcon a felhasználásra. 

" Régóta használják enyhítő gyógyírként bőrgyulladásra, ekcémára, sőt fogfájásra és még méhcsípésre is alkalmazzák. Déd-és nagyszüleink korában sokan készítettek belőle krémeket,teákat és olajakat is. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket vásárolhatunk."

2015. augusztus 3., hétfő

Görögös saláta.


A hétvégét az egyik családommal töltöttem.
Sütögettünk, és a salátát a nagylány unokám készítette.

Nagyon finom lett.
Most én is elkészítettem. 
Nálam, most gomolya sajt volt kéznél, ezzel is finom.
Zöldségek:
paprika
uborka
retek
lila hagyma
pici fokhagyma
 zöld olíva bogyó
paradicsomok-sárga és piros
 bazsalikom,kakukkfű
Egy zöld dió felkockázva
!(nagyon pikánssá teszi)
Öntet: citromlé, magos mustár,bors, só, kevés nyírfacukor.
A végén morzsoltam bele a sajtot.
Most grillezett húsom volt , burgonyával, gombával, sült hagymával.

Még tök főzelék is volt mellé.( az unoka újítása)
Hozzá jutottam friss áfonyához.



És frissen készített áfonya dzsem is került mellé.




2015. augusztus 2., vasárnap

Keksz készült.


A nagylány unokám kívánságára, liszt és cukor nélkül.
Sokáig gondolkodtam, ugyan, hogyan?
Ezt a receptet variáltam át!
Aztán elővettem a tálat. 
került bele:
rizsliszt-fehér és barna
 amaránt liszt
zabkorpa
zabpehely és zabliszt
mazsolás, zabpelyhes müzli
lenmag liszt
kókuszreszelék
útifűmaghéj
kakaó
áfonya
darált dió
mandula -mandula aroma
eritrit(cukor helyett)
kókuszolaj
 laktózmentes tejföl és tej
tojás
laktózmentes vaj.
szódabikarbóna
Mindezt jól összegyúrtam, állni hagytam.
Folpack közt kinyújtottam, részletekbe és szaggattam, különböző süti kinyomóval.



A zabpehely és áfonya miatt nehezen szaggatható.
Ez a tészta a rányomott formát sem tartja meg egészen.
Azért láthatóak a lenyomatok.

160C°-on 20 perc alatt megsül légkeverésen.
2-3 db délig biztosan elég energiát ad a gyógyszertári gyakorlaton a drága nagylány unokámnak..


Egy kis adagból pár diócska és madeleine(madelein) is készült,
most karamell krémmel töltve.
Útra készen, dobozolva!





2015. július 30., csütörtök

Sült csirkecomb , köménymagos, mangoldos,új burgonyával.


Csirkecomb sült , almával, zöld fűszerekkel: oregano, tárkony, izsóp, majoránna, kakukkfű.
 A csirkecombot kivéve, a zaftot felengedtem kevés vízzel.
Ebbe került az új burgonya, a mangold.
Készre főztem.
Egész köménymaggal,  kevés római köménnyel ízesítve.
Tejföllel is lehet gazdagítani.
 Kovászos uborkával fogyasztottam.

Töltött cukkini!


A meghámozott cukkinik belsejét kivájom.
 Sózom, borsozom.Kivajazott tepsibe kerülnek
A megfőtt, sárgarépás, borsós rizst összekeverem a pörkölt szerűen lesütött darált hússal.
A maradék pörkölt is jó. Nálam a rizs is maradék volt!
(Nálam legtöbbször van készen a fagyóban.)
Egy nyers tojás, só bors kerül még bele.
Jól össze dolgozom, ezzel töltöm meg púposan a cukkíniket.

Tetejére tojással elkevert tejföl, rá reszelt sajt kerül.



Kevés vizet öntök alá, lefedem alufóliával.180 C °25 perc.
A fóliát levéve 4 perc grillezés. 
Így lesz szép piros a teteje.
Van, aki csak hússal tölti,  nekem úgy nehéz étel, én zöldséges, húsos, rizzsel szeretem.


Kapros,kenyér lángos!


Ma délelőtt a rádióban a lángosról volt egy elbeszélés.
Nagyon megkívántam, olyan részletesen elbeszélték a lángos sütését a régi időkre emlékezve, amikor még a pékhez vitték a kenyeret, de kivettek belőle és otthon lángost sütöttek. Olajban, vagy tepsiben, egyben.
Befejeztem a zöldbab pucolást, az ebéd főzést és gyorsan a kenyérsütőbe került  a lángos alapanyaga.
Tej, tojás, liszt,(rétes és sima) 1 kk tyúk zsír, só, élesztő,(nálam saját kovász) pici cukor.
Semmit nem mértem, csak figyeltem az állagát és javítottam. 
Hol tejjel, hol liszttel, amíg kenyér tészta állagú lett.
Remek kis cipó kerekedett.
A gépből kivéve átdagasztottam,pihent egy fél órát a pulton.
3 kisebb cipót kivettem
40 C°-ra kapcsoltam a sütőt, ott kelesztettem tovább, már kinyújtva,  a tepsiben.
A kis cipókat egy idő után, kerekre formáztam és vékonyra.
Közben elkészült a tetejükre  a kapros, fokhagymás, tejföl.
Került bele pár levél tárkony, oregáno, és izsóp is.
Egy tojással és reszelt sajttal tettem még tartalmasabbá.
 180 C°-ra vettem a sütőt, a tepsin a lángos már benne, de még tejfölös massza nélkül, csak 20 perc után kentem rá. 


A kis lángosokat azonnal megkentem, 10 perc alatt megsültek.
Mire a tepsibe megsült, a kicsik már elfogytak. 



Sima kenyér tésztából ettem először egy idős néni invitált meg kóstolóra.
Azóta többször készült.
Édesanyám a kemencébe sütötte ,a kenyér tésztából elvett egy keveset, kerekre igazította.
Kacsa zsírral lekente, az ujjával mélyedéseket nyomott bele, kaporral leszórta.
Ma is magam előtt látom a mélyedésekben összegyűlt zsiradékot.
Régi paraszti étel, általában a habart levesek(bab, burgonya) mellé készítették őseink, második, laktató fogásnak.
 Most még finomabb lett, a tejtől és a tojástól. 
Máskor csak vízzel készül. Az illatával tele a konyha. 
Kenyér és kapor illat lengi be a lakást.
Kutyusom Foltos az ajtóban várta a kóstolót.

Egy kis kerek lángosnak parancsolt!

Azóta is itt alszik az ajtó előtt, látjuk egymást a szúnyoghálón keresztül.



2015. július 26., vasárnap

Gránátalma szirup!


Kaptam egy liter 100%-os gránátalma levet.
Befőztem jó sűrűre, és cukor hozzá adásával szirupot főztem belőle.
Sokáig eláll a hűtőbe.
Krémek , habok ízesítője lesz.