2016. január 20., szerda

Baklavát sütöttem.


Életemben először készítettem.
 Már rég vágyom megkóstolni.
A paprika TV-ben láttam, és  elkészült.
A diót a késes aprítóval durvára daráltam.
A rétes tészta bolti volt.
Kész levendula szirup várakozott a hűtőben.


 Egy kis barna cukorral és  repce mézzel javítottam fel.
 Alulra 4 réteg réteslap került, egyenként megkenve olvasztott laktózmentes margarinnal.
Ezt egy réteg dió követte, megszórtam kevés barna cukorral.

Újból 4 réteg tészta, megint dió, és végül az utolsó 4 tészta réteg.
Sajnos nagyon vékony és töredezett volt a rétestésztám.
Vastagabb jobb lenne hozzá.
Legközelebb én készítem.
Felszeleteltem.
Előbb  négyzet  majd háromszög alakúra,  de csak a felét, mert nagyon kicsinek találtam a háromszögeket.
Jól döntöttem.

180C°-os sütöben sült légkeverésen 30 percet.
Félidőben meglocsoltam a szirup felével. 

A végén mind rákerült, pár percre grilleztem.
A sütőből kivéve még rásegítettem a széleken a zsebsárkánnyal .
Finom, édes csemege,  a ropogós tészta és a dió, mennyei!

Egyszerre csak keveset fogyaszt belőle az ember.
A teteje ropogós piros, a dió, szinte karamellizálódik  a sziruppal.

Máskor is elkészítem.
Egy kis citrom,  vagy fahéj fogja ízesíteni a diót.
Szerintem sokáig eláll,kivétel,ha nem csapnak le rá naponta többször is.
Reggeli kávéhoz is remek.

2016. január 15., péntek

Kacsamáj burgonyával, sült almával.


Gyors egyszemélyes, és ízletes.
 Burgonyát megmostam, egyet meghámoztam beirdaltam, de úgy, hogy ne essen szét.
 Mikróban, tál alatt 6 perc 800W-on
Ezalatt a megborsozott, hízott kacsamáj szeletek , saját zsírjukban megsülnek.
A burgonyákat hámozás után felezem és ebben a finom zsiradékban pirosra sütöm.
Kovászos uborka volt mellé, fehér
 céklával.

2016. január 10., vasárnap

Korhely levesem.


Szilveszterkor készült.
Finom pecsenye lé maradt a karácsonyi sültek után, lefagyasztva várta a felhasználást.
Hagymát dinszteltem, pecsenye zsírban.

Felengedtem kevés vízzel.
Piros paprika és füstölt sonka kockák, kolbász karikák kerültek bele.
Kicsit össze főztem, ment hozzá a savanyú káposzta, házi, unokahúgom készítette.


 2 db burgonya kockára vágva.

Még volt saját termésű paradicsom, az is bele került.


Fűszereztem: tárkony, izsóp, oregánó, római kömény, színes  bors, csombor, fokhagyma, babérlevél.

Felöntve szűrt vízzel k 30 perc alatt kész.



Kávés szelet,karamell krémmel.


Egy gyorsan elkészülő tortaféle.
 2dl liszt
2 ek rizsliszt
 3 ek barna cukor
2 egész tojás
 1.5 dl tej
1 tasak kettő az egyben kávé por
 3 ek olaj
 1 kk sütőpor.
Folyós massza legyen.
A liszttől függ, hogy liszt, vagy tej kerül még bele.
Elektromos habverővel, jól kikevertem.
 Sütőpapírral bélelt, kerek teflon formába sült.
160 C °-on 25 percig
A lapot most  így feleztem és egymásra került a két félkör.
Krém:
3 ek karamellkrém-ez a dobozos sűrített tejből készült.
Jól össze kevertem.
Rákentem az egyik félkörre, rátettem a másik lapot.



Egy kevés töltelékkel átsimítottam a tetejét, csak annyival, hogy a kis csillag díszek megtapadjanak.
Gyorsan elkészül és nagyon finom. 
A kávé és a karamell együtt nagyon finom.







2016. január 6., szerda

Sült hal, zöldséges rizzsel.


Egy gyors, egy tál étel. 
A rizs(most, kerek szemű rizset használtam) hagymás kacsa zsíron pirul.
Húslevessel és 1 dl fehér borral felengedem, borsó, darált zöldség, bors, só, egy gomba szeletelve,  egy fej hagyma ezek kerültek még hozzá.
Most kész panírozott tengeri halfilé sül.
A hal előtt egy fej karikára vágott hagymát sütök elő, a pálma olajba.
Így ízesebb lesz a hal.
Nyáron eltett, kovászos uborkával, fehér céklával fogyasztom.

2016. január 1., péntek

Sült alma és hokkaidó tök.




Nem volt valami jó az idén a sütőtök termés.
Egy nagy szürke Dobosi tök és egy kis piros hokkaidó tök termett összesen.

Ez utóbbit most sütöttem meg szilvesztere.
Nálunk hagyomány, hogy sült tököt kell enni Új Évkor.
Alma is sült és az abból kimaradt tölteléket és egy citromot is sütöttem bele.
Töltelék.
búzacsíra
méz-repce
 birsalma lekvár
zabpelyhes müzli(sok féle maggal)
És egy kevés útifű maghéj, hogy össze tartsa.
Szoktam szeletelt mandulát rakni a tetejére, ez most kimaradt.
A kivájt almákba ez került,és a tökbe is. 
A megolvasztott mézzel meg is locsoltam őket kívülről is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek.


Az alma gyorsan sül, őket kiszedtem hamarabb, a tököt tovább kell sütni.
Egy egész citromot keresztbe bemetszettem, ez is sült mellettük. 
Kivájva a tök húsával, egy kis kakukkfűvel megszórva, nagyon ízletes csemege.




Újévi malackák!


Minden évben készítek,hátha szerencsét hoznak!
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.
Itt látszik, milyen hólyagos.

                                                             



Tepsik előkészítve.



3 ek kacsa zsirt össze keverek 4 ek sima liszttel.
Kinyújtás után, rákenem a tésztára, a széleket is érje.

 Itt látszik, milyen hólyagos.


Feltekerem, mint a bejglit.


Újabb fél óra pihenés.
 Látszanak a rétegek!

Ezt még egyszer megismétlem ,és jöhet a formázás.
Pohárral köröket szaggatok,középen bevágom, ráhajtom, ez lesz a füle.
Szeme  vörös lencse.
Tojással lekenem.
Orra egy kis henger,ellapítva, 2 lyukat szurok rá hústűvel.

Most ebből a tésztából sonkás medve hagymás ,sajtos ,szezámmagosmuffinok és tepertős pogácsa is készült egy pár darab.





2015. december 30., szerda

Karácsonyi süteményeim 2015.


Habkarikák és habcsókok,színesben is.

Kétfajta bejgli: diós-mazsolával 

mákos bejgli torta-áfonyával, kókuszreszelékkel, almával.

Sós: perec,pogácsa, figurák
sajtos, szezámmagos


Mézes zserbó-gesztenye krémmel,márványozott csoki mázzal



Kókuszos szelet
tetején főzött krémmel, csurgatott csokival

Barna kosárkák: birsalma lekvárral
 tetején:kókusz habbal, áfonyával.
Diócska-diós krémmel.

Pár darab madeleine a diócska tésztájából
Mézes figurák- sima,és cukormázzal díszített.
 Mézes asztali díszek

És a karácsonyfám!
Saját horgolású díszekkel!



2015. december 29., kedd

Maradékokból!


Ami a hűtőben feltalálható.
Gomba, cukkini, hal.
Paprikás, borsos kukorica lisztben megforgattam.
Bundáztam.
 BUNDA:Tej, kukorica liszt, szárított oreganó, tojás, paprika, bors,szárított búza csíra. 
Kevés szódabikarbóna.
Kókusz olajban sültek ki.
Egy sárga golden alma cikkeit is megforgattam a zsiradékban.
Savanykás íze, jól passzolt a halhoz.
Az előző napi, lecsós paprikás krumpli remek köret volt hozzá.
A karácsonyi pecsenye levet használtam a paprikás krumplihoz.
Tényleg maradékokból, és fél óra alatt elkészült.

2015. december 27., vasárnap

Kacsasült, és töltött húsok..


Vadkacsák(3 db), sertés dagadó, és csirke combok vártak feldolgozásra a fagyóban.
Sertés dagadót,és csirke combot töltöttem, és ezek mellett sültek a kacsák is.
Egy kacsába töltelék is került
 Töltelék:
 áztatott, kicsavart házi kenyér
csirke máj
darált sertés hús
hagymás kacsa zsír -borssal sóval-saját készítésű ételízesítővel.
kevés piros paprika.
petrezselyem zöld
nyers tojás
fokhagyma

főtt tojás-egészben és szeletelve
Saját szárított fűszer keverékkel dörzsöltem be a húsokat.
Fűszerek:
 oreganó
kakukkfű
ételizesítő-saját készítés
zsályás só
 majoranna
tárkony
citrom bors, és fehér bors
Egy csokor zöld izsóp és majoranna is volt még mellette.
Volt mellette még friss kolbász is.
A maradék tölteléket kizsírozott fóliába   tekertem, ez sült meg leghamarabb és hamar el is fogyott.

Kevés víz került a tepsibe, amit kacsa zsírral kentem ki.
Vastag grill fóliaával fedtem le mindkét tepsit.
20 percig 200C°-on, majd egy óráig 150C°-on sült.
A kacsa kicsit száraz lett, ezek a vadak nagyon soványak, pedig locsolgattam.De, nagyon ízletes lett.




Párolt káposzta, barna rizs és francia saláta volt a köret.