2016. október 16., vasárnap

Tészta, zöldségekkel!


A kert a bőségek tárháza.
Van benne: 
mangold nyél-piros
mangold levél fehér
 paradicsom
sült lugas paprika
  sárgarépa
cukkini
zöldbab
 petrezselyem zöld
 zsálya
kakukkfű
rukkola
 oreganó
thai citromfű
 majoránna
 spenót
 hagyma
 paradicsom.
Ezeket kevés kókusz zsírban megpároltam.
A zöld fűszerek egy csokorba kötve kerültek bele.


A fodros tésztát kifőztem.
 Összekevertem.
Került még hozzá kukorica is.
Gyors egytál étel.
Egy kis pirított feketeerdei sonka teszi ízesebbé.
A tetejére cheddar sajtot  reszeltem.
A piros mangold nyél , kissé rózsaszínre színezte a tésztát.


Fagyasztóba készültek!


A sok esőnek köszönhetően, a petrezselyemnek szép a levele.
A kertemben moha fodrozatú is nőtt.

Aromásabb, mint a hagyományos.
Most ezt tömködtem paprikába.
A paprika is saját nevelés.
A csúcsába egy kis koktél paradicsom kerül, aztán, kevés zeller és lestyán(ez is saját)
Majd megtömködöm a zöld levéllel.
Egy darab kelkáposzta levéllel zárom le. (Ez is a kertemből)
Megy a fagyasztóba , télen a húslevest ízesítjük vele.

2016. szeptember 17., szombat

30.blogkóstoló!


30. blogkóstoló alkalmából XSARA blogger ezt a receptemet választotta.
http://bloggeranyo.blogspot.hu/2015/04/sodort-sonkas-rudak.html
Köszönöm az elismerő szavakat a blogomról.
http://xsarakonyha.blogspot.hu/2016/09/sodort-sonkas-rudak-1-kis-raadas.html

2016. szeptember 13., kedd

Szines tésztával.


Volt kevés zöld(spenóttal színezett) saját készítésű, cavaletti tésztám.

 És egy kevés ,szederlével pirosított széles metéltem.

Készült hozzá egy hagymás,  gombás,lecsós alap.
Tetejére, sült Feketeerdei sonka, majonéz és csedár sajt került, egy kevés paprika  zselével.

Gyors és finom.

2016. szeptember 10., szombat

Cukkini spagetti!


Nagylány unokámtól kaptam a receptet, kipróbáltam.
Ízletes, és nem hizlal.

A recept innen.
Nálam sült tarjával  készült.
Friss kaporral a tetején.
Az unokámé sokkal mutatósabb.
Ő natúr csirkemellet készített hozzá.


2016. szeptember 6., kedd

Paradicsomaim!



A barátnőm termelte a tőlem kapott magból, ezt a gyönyörű lila szív paradicsomot.
A fotó nem adja vissza az igazi színét, lilásabb.
Olyan kevés magja, van, alig lehet belőle magot szedni!

Hasonló, mint a paprika alakú, parázs, nem leves.
Lecsó is készült belőle, ebből a lugas paprikából.

Ebből főztem be az idén,jó sűrű lett.
A paprika alakúval vetekszik!

2016. augusztus 28., vasárnap

Bazsalikomos keksz készült, a 30. blogkóstolóra!




Újból jelentkeztem a blogkóstolóra. 
Ez már a 30. Anna a szervezője a Parókia Konyhájából, blog írója.
Egy pár blogkóstolót kihagytam,  számomra nehéz blogokat kaptam az utóbbi időben.(paleós, diabetikus, nem hagyományos)
Olyan alapanyagokkal dolgoznak, ami nálam nem található. 
Ezért kimaradtam az utóbbi nevezésekből.
Gáborné Szakál-azaz Tortafüggyő Marisz blogját kaptam a sorsoláson.

Marisz , mint a blog neve jelzi, főleg tortákat készít.
De nagyon sokoldalú, jó praktikákat olvashatunk az igencsak látogatott blogján.
Családjának, de barátoknak, ismerősöknek is süt, meglepi sütiket.
Örülök, hogy az ő blogját kaptam, gyakran járok a blogjában.
Sokszor készítek kekszet és Marisznál találtam egy érdekeset.
El nem tudtam képzelni, milyen lehet a keksz bazsalikommal.
Hát, nagyon finom.
Bazsalikom terem a kertemben és volt minden  más hozzávaló is.
Az ő receptje az alap, kicsit változtattam, csak.
Sima liszt helyett fehér és barna rizslisztet használtam, és egy kevés darált dió is került az alapanyagokhoz.
A nagylány unokámnak is jutott belőle és ő nem eszik lisztet, csak rizs, vagy kókusz lisztet.
Ezért lett barnább az én kekszem.

Így a bazsalikom nem nagyon látszik, de érződik rajta.
Pikáns izt ad neki, különleges.
Keksznyomóval még kicsit szinesebbé tettem.

Izlett a családnak.
Sokáig eláll.
A recept:
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt-(nálam a rizslisztek fele-fele arányban)

5 dkg zabpehely
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg nádcukor + egy kevés a tetejére
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25-30 bazsalikom levél
12 dkg vaj
A lisztbe belekevertem a sütőport, sót, cukrot, zabpelyhet, reszelt citromhéjat, apróra metélt bazsalikomlevelet. A hideg vajat sajtreszelőn belereszeltem és elmorzsoltam a liszttel. A citrom levét kikevertem egy törpetyúk tojásával és ezzel gyúrtam meg a tésztát. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtottam és kb. 4 centis pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a kekszeket (28 darab lett).  Szilikon ecsettel citromlevet kentem mindegyik tetejére és megszórtam barna nádcukorral. kétszáz fokra előmelegített sütőben 15 percig kellett volna sütni, de az én sütőm másként működik. Én 220 fokra melegítettem elő és 25 percig sütöttem alsó-felső lángon(jobb ízűek lesznek, ha kicsit megpirulnak). Hekvanc szerint az ízek hidegen érvényesülnek igazán. 
Biztosan így igaz, de nekünk langyosan is igen ízlett, felét mindjárt megettük.

Nagyon kellemes,  különleges íze lett a bazsalikomtól, mivel a nádcukor elég öregszemű és nem olvadt el a tésztában, ropogós lett a kekszek állaga. Előnye még, hogy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető.





2016. augusztus 21., vasárnap

Bundás csirkemell, és gomba!


A vékonyra szeletelt, csirkemell csíkokat, és a gombát egészben, most egy nagyon finom bundában sütöttem.
Bunda: 
  tej
 liszt
 reszelt csedár sajt
 tojás+ egy fehérje
sütőpor.
Átdarált kukoríca pehely.
Kókuszolajban sült.
Héjában sült, kissé áttürt burgonya volt a köret, kevés kókusz olajjal meglocsolva.
Friss uborka saláta készült hozzá.

Burgonyafánk, maradékból!


Előző napról megmaradt burgonya püré, feljavítva:
reszelt csedár sajt
1 kk sütőpor
 2 ek tejföl
 annyi liszt, amennyit felvesz.
1 db tojás
Késes aprítóban állítottam össze, nagyon jól kikeveri, de még kanállal jót átforgattam, had levegősödjön.
Forró kókusz olajban sütöttem. 
Két kanál segítségével szaggattam az olajba.
Köretnek, de fahéjas cukorral megszórva, édességnek is kíváló.
Most egy kis pikáns, kökénylekvárral ettem.

2016. augusztus 6., szombat

Tésztát gyúrtam!


Kifogytunk a tésztából, pótlás történt.
Most spenót pürével  zöldre, szeder lével pirosra színeztem.
kell egy kis változatosság.
Nagylány unokám szereti a pesztós tésztákat, neki kedveskedtem.
A zöld tésztából egy adag  húsos pelmenyi is készült, kaporral .








Magyarok kenyere 2016!


Az idén is elkészül az ország Szent István napi kenyere!
"Idén a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót ismét Parajdról küldik, elkészítéséhez a Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak, a megőrölt liszt pedig a külhoni rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut."
2011-ben indult a program.
ITT olvashatod!
 Idén is gyűlnek a búzaszemek!
Nemzeti összefogással búzát gyűjtenek, jótékonysági célra!
ITT olvashatsz róla!
Augusztus 7-én lesz az Összeöntés ünnepe!
Én is sütök minden évben augusztus 20.-ra is.

Már nagyon sok kenyeret sütöttem, hetente egyet sütök

Élesztő nélkül ,  saját készítésű kovásszal is készítettem már.

Cukcsánka, sült , lugas paprikával.


 Egy nagy burgonya, ugyanannyi cukkini, szálasra reszelve.
egy tojás
 4 ek liszt
 1 cikk fokhagyma
Só , bors.
Olaj a sütéshez.
 Sült lugas paprika volt hozzá.
Ez egy futós paprika!


Sütve, grillezve savanyítva,, nagyon ízletes.

 Ez a paprika,dekorációnak is szép, egy kis piros, mangold szárral. 
Ha megvágjuk vissza kunkorodik!


Magyarország tortája 2016.


 Ő a nyertes!
ITT olvashatsz róla!
Meg ITT!
Zöld és tökmagos!

Ezek a torták indultak a versenyben!
Van cukormentes is!
ITT olvashatsz róla!
http://egycseppfigyelem.hu/programjaink/magyarorszag_cukormentes_tortaja_verseny
Áfonya hercegnő elnevezéssel!

10 jelölt!
 ITT megnézheted!