2017. január 21., szombat

Kelt tésztából variáltam!


Ma egy adag kelt tésztát kelesztett a kenyérsütő. 

Nagyon jó ez a recept!
Készült belőle:
FÁTYOL KALÁCS

 Gyönyörű a belseje!

 CSERESZNYÉS BUKTA

 Főzött Pudingba tettem a cseresznyét, kevés útifű maghéjjal. 
Ez megfogja a tölteléket, nem folyik ki.


Nyírfa cukrot használtam, fahéjjal ás tonka babbal  is izesítettem.

A  kimaradt tojás fehérjébe belekevertem a maradék cukrot, a diót ,egy kis  szeletelt,mandulát és megsütöttem. 
Kis kekszek lettek.
Csodás ízű!
Maradt egy kevés darált tepertőm, az előző sütésből. Hajtogattam, illetve tekertem, mint a bejglit.
Citrom bors és őrölt római kömény ízesítette a tepertőt, és Himalája só, mert az alaptészta kissé édeskés.


2017. január 13., péntek

21.Szakácsmustra !-Grissini Limarától!

A 21.Szakácsmustrát, Korsócska, a Parókia Konyhájából blog írója hirdette meg. Blogjában.
http://korsocska.blogspot.hu/2016/12/21-szakacsmustra-kiiras.html

Limara blogjából lehetett választani egy recepetet. 
Limara blogja ITT  érhető el.
http://www.limarapeksege.hu/

Én a grissini receptjét választottam, mivel gyakran sütöm ezt a jó kis ropogtatni valót!

Az eredeti bejegyzés linkje ITT
http://www.limarapeksege.hu/search?q=grissini

Annyit változtattam a recepten,, hogy a csili és a mák kimaradt.
Nálam így készült!
A kenyértészta felét, fűszerekkel ízesítettem--citrom borssal, tárkonnyal, oregánóval és kakukkfűvelgírosz, és grill fűszer sóval, és Himalája sóval.
A kenyérsütő készre dagasztja.
 A gyúrótáblán átgyúrom, letakarva pihen.

Kinyújtás után megint pihentetem.

Csíkokat vágok és megsodrom.
Tojással lekenem.
                          A tetején, ollóval  kis becsípéseket készítek. 
Ezek sütéskor felemelkednek és finom ropogósra sülnek.
Szezámmagot,(most sikerült bio minőségűt kapnom) egész  rómaiköménymaggal, durva tengeri sóval összekeverek, ebben megmártom és a tepsin még pihen kicsit. 
160 C°-on sül 20 percet.
Nagyon finom sós ropogtatni való.
 Ha vastagabbra készítjük, még köretként is funkcionálhat sült húsokhoz, virslihez.
Mártogatós is készülhet hozzá.


2016. december 28., szerda

Tepertős pogácsám!


Tésztája:
50 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
2 kk só.
3 ek tejföl
 1 dl tej
2 ek vaj-nálam kacsa zsír
 1 db tojás+ egy sárgája
3 dkg élesztő-nálam saját kovász
1 kk cukor
darált tepertő (a késes daraboló segít)ízlés szerint, kevés liszttel össze keverve.
Bors,  római köménymag is kerülhet bele, aki szereti.
Tetejére sajt , szezámmag.
Ehhez a mennyiséghez 35 dkg-ot raktam.(saját sütésű házi tepertő)
 Kenyérsütő össze dolgozza, keleszti.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom, vissza rakom a kenyérsütőbe kelni.
Kinyújtom, rákenem a tepertő harmadát, és feltekerem, mint a bejglit.
Ezt háromszor ismétlem félórás pihenők után.

Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.

Itt látszik, milyen hólyagos lesz a harmadik tekerés után.
2 ujjnyira nyújtom bevagdosom , szaggatom, és tetejét  tejes tojás sárgájával kenem le.
 Reszelt sajt és szezámmag kerül a tetejére.
180C °-os sütőben 25 perc alatt kész.
Most kis kuglóf formában is sült. 

Ilyen szép lett a belseje.
Ha szilveszterre készül, malackákat is formázok belőle.


Mézesek 2016!


Egy új recept szerint készültek.
Remek recept, jó tippekkel.
Másfél adag készült az idén.
Annyit változtattam, hogy 2 cs mézes kalács fűszer, plusz 2 kk fahéj  és  1kk kurkuma, és1 kk  kardamom  is került bele. 
Ajándékba is készült belőle.
Nagyon szép sima felületű lesz, ha jól átgyúrjuk. 
Itt látszik a különbség.
Sütés előtt pihen a tepsin fél órát, tejjel lekenve ilyen szép lesz a felülete.

Tál  és Betlehem is készült.















2016. december 2., péntek

Sprotni, paprikás, kukorica lisztben sütve.


A LIDL-ben jutottam hozzá, unokahúgom jóvoltából. Eddig az ő fagyasztójában pihent.
Sok vita volt róla egy főzős oldalon, hogy meg kell-e pucolni, ki kell-e belezni. 

Sokan nem teszik.
Pedig szerintem ki kell belezni, sót a fejét is le kell vágni, mert benne a kopoltyú keserű.
Így néz ki a belseje. Ezt bizony nem enném meg.

Megpróbáltam kiszedni a kopoltyút, mert szeretem a fejét, de nagyon nehéz, olyan kicsi a fej.
Így maradt a "lefejezés".
Egy párból a gerincet is kiszedtem, filéztem. 

Nagyon apró szálkák vannak benne.


Ha jó ropogósra sül, ezt is meg lehet ennyi, jó kalcium forrás.
Sóban állt kicsit és paprikás kukorica lisztbe forgattam meg.





Jó kis házi savanyú uborka  is került , a zöldséges, kusz-kusz  köret mellé.

Sertés zsírban sül, így ropogósabb, mint olajban.
Nagyon ízletes hal. Csak, nagyon babrás, időigényes a pucolása, és kissé pocsolya íze van.
Puliszka körettel is finom!

2016. november 30., szerda

Püfögő!


Ahogyan Édesanyám készítette.
 A nyári konyhánkba volt beépítve, zárt helyen a kemencénk, abban sült a kenyér. 
Volt, úgy, hogy elfogyott, másnap sült ugyan, de nem volt reggelire. 
Édesanyám olyankor sütötte ezt a püfögőt, ami a kenyeret helyettesítette.
Tojás volt bőven, így oldotta meg a reggelinket.
Közben már a kenyér be volt dagasztva, Édesapám fűtötte a kemencét. 
De reggelizni, csak kellett.
A tojást habosra verte a habverővel, a lisztet csomómentesre keverte benne.
Só és szódabikarbóna került bele és tej, vagy rosszabb esetben víz.
Egy sűrű, palacsinta tészta sikeredett belőle, amit forró zsírba csurgatott.
Szinte csíkokban, nem összefüggően.
Frissen a finom.
Néha még lekvárral is ettük, mint édességet.
Gyakran készítem én is.

2016. november 14., hétfő

Sütőtökös keksz.

Minden maradékot felhasználok.
Most  2 szelet sütőtök maradt.
Kikapartam, késes aprítóba került.
Adtam hozzá kevés olajat, rizs lisztet, 1 db tojást, maradék mézes müzlit, mézet ,zabpelyhet.
1 kk szódabikarbónát.
Egy kis liszttel még sűrítettem.
Sütőpapírra fagylaltos kanállal gömböket nyomtam, majd ellapítottam.
180 C °-on sült 25 percig.
Finom  lett és egészséges.

2016. november 13., vasárnap

Gombás rizottó készült!


1 db közepes fej,felkockázott hagymát, 2 cikk fokhagymát kacsazsíron megpirítunk, rá tesszük a rizst, addig pirítjuk, amíg a rizs üveges lesz. 
Gömbölyű szemű rizst használtam.
Legjobb a rizottó rizs, hamar megpuhul.
Felöntjük fehér borral.Sózom, borsozom.
Állandó kevergetés mellett ,alacsony hőfokon főzzük és apránként pótoljuk a vizet, vagy húslevest.
Leveskocka is jó bele.
Közben a felszeletelt gombát is hozzá adjuk.
A gomba vizet enged, erre figyeljünk.
A vége felé, amikor már puha a rizs és  a gomba isfehér,  még  kevés borral öntjük fel. 
Nálam került bele 1 kk piros paprika is a színe miatt.
De sáfránnyal, vagy kurkumával is színezhetjük sárgára.
A legvégén reszelt parmezánt és csedár sajtot kevertem el benne.



Most sült sertés máj  volt a feltét, gránátalma magokkal,  tálaltam.
Savanyú uborkával ettem.
A maradékot másnap egy szelet sült tarjával turbóztam fel.

A megmaradt rizottót, kigömbölyítve, egy kis kocka sajtot a közepébe rakva, kiránthatjuk.
ilyenkor a panírba reszelt sajtot tegyünk.
Most ilyen sajtokat kóstolgatok!