2018. december 8., szombat

Mézesek, mézes kalács házikó.


Már sok fajtát készítettem, saját szabásminta alapján. 

Előző évek mézesei , ezen a linken, ITT
Most sikerült szereznem egy szilikon formát. 







              Így sikerült benne a mézes tésztát megsütnöm.
Összeállításra vár.
 Még kipróbálásra vár egy másik forma is. Ebben egy kavart mézes tészta sül majd.

Már a mézes tál is elkészült !

Még díszítésre vár.

A belevaló apró mézes figurák is megsültek. 





2018. december 2., vasárnap

Tejszínhabos, túrós süti, laktózmentesen.


Az elmúlt napokban kóstolót kaptam ebből a finom ,túrós sütiből.
Elkértem a receptet, mert nagyon ízlett.
Nálam nemporcukor, hanem bodzalével készült cukormáz került a tetejére.
Cukormáz:30 dkg porcukor, 2 ek bodza vagy meggylé,3 ek olaj, 1 ek citromlé-simára keverjük. 

Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Már a második alkalommal sütöm, két születésnapi torta is készült belőle, habcukorból készült fondantal bevonva.
Recept
Tésztához.
40 dkg liszt
10 dkg ráma
20 dkg porcukor
1 db tojás
1  kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 ek  tejföl
 Krém:
1/2 kg túró
 1/2 l Hulala tejszín
1 cs habfixáló
1 citrom reszelt héja
 1 ek citromlé
20 dkg porcukor
2 ek tejföl

Elkészítés
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, kicsit pihenhet is.
2 lapban sütjük,tepsi hátán.
Nagyobb tepsi szükséges.

A túrót a porcukorral, a tejföllel, a citromhéjjal elkeverjük.
A tejszínhabot a habfixálóval kemény habbá verjük.
Össze keverjük a túrós masszával. 
A két lap közé kenjük.
Tetejére porcukor kerül, de csoki, vagy citrom mázzal is nagyon finom.

Megfeleztem a lapokat egyikből torta készült a menyemnek.

Már szív alakban is sütöttem, ebből a tésztából.

A maradékból 2 lap sült, citrommázzal bevonva.
 Első,saját termésű citromomat használtam fel.
Mindkét esetben laktózmentes hozzávalókat használtam.






2018. november 28., szerda

Sült alma,mint téli csemege!


Ma egy , töltött, sült almát ajánlok, gyorsan elkészül és finom édesség pótló.



Az igazi téli hangulatot nálam a sütőtök és a sült alma jelzi igazán.
A konyhát áthatja az illatuk, mikor sülnek.
Kint a zord hideg, bent a jó meleg, a finomságok illatával.
Általában egyszerre sül a tök és az alma.
A tepsit alufóliával kibélelem.
Az almákat karalábé vájóval középen a magháztól megszabadítom.
Ide kerül a töltelék.
4 db almához elegendő
2 ek lekvár,
3 ek darált dió és
1 kk méz. 1 kk zöld dió szirup --
elhagyható
Jól átkeverem, betöltöm az almákba.
A fóliára helyezem, megcsurgatom a tetejét mézzel és a 200C°-ra előmelegített sütőbe kerül 5 percre.
Ezután 150 C°-on még 10 perc és kész a finomság.
Tetejére kakukkfüvet szórok.
Természetesen a zöld dió karikák is mellé kerülnek.

Töltelék nélküli almákat is süthetünk.

Ebből finom almahab készülhet.
A pürésített sült alma húsát felvert cukros tejszínbe keverjük.
De készülhet gőz fölött felvert cukros tojás fehérje habbal is.
Már kész is az esti nassolni való, már csak egy jó film kell hozzá.
Nálam a méltán híres szabolcsi Jonatán almából készül igazán finom sült alma.

2018. november 25., vasárnap

Az árpa, jótékony hatásairól, a maláta felhasználásáról a kenyérsütésnél!



Elfeledett gabonaféle az árpa, amiből a maláta készül. 
Hatása, az egészségre igen számottevő.
Több fajtája létezik.
        Malátatöret, malátaliszt (enzimaktív) 
Karamellmaláta (zöldmalátából) 
            Aromamaláta (forrázott zöldmalátából) 
Pörkölt maláta (aszalt malátából) 
 Malátakivonat - világos vagy sötét (malátatöretből)
ITT olvashatsz a hatásairól.
A lábadozó betegek gabonájaként emlegetik.
Idézet az írásból.
"Fontos, hogy ha árpát vásárolunk, mindig a teljes árpát keressük, amit nem hántoltak le, vagyis nem szabadítottak meg a pelyvától és a korpától. Ez ugyanis rengeteg B- és A-vitamint tartalmaz, vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és szilíciumot. 
A hántolt árpagyöngy, amit másként gerslinek is hívnak, viszont ezeknek az értékes anyagoknak csak a töredékével rendelkezik, mert a hántolás során elveszíti ezeket.
 Az árpáról tudni kell még, hogy rendkívül jó hatással van az anyagcserére, felgyorsítja azt. Könnyen emészthető, erősen vízhajtó és székletlazító hatású. A betegségekért felelős szabad gyököket megköti, vagyis antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik. Ezen kívül erősíti a szívet, a májat, az idegrendszert, tisztítja a vért. Gyomorrontás és légzőszervi gyulladások, asztma, hörghurut esetén is bátran nyúljunk hozzá.Az árpából egyszerű eljárással sűrű, édes szirup is készül, amit növényi méznek is neveznek. Az árpa-malátaszirupot lábadozóknak és gyerekeknek is adhatjuk, hiszen erősíti az immunrendszert és ugyancsak roboráló hatású.Készíthetünk belőle kását, lepényt, kenyeret, köretet, vagy nyákot is. Minden formában ízletes és tápláló."
A gerslit köretként használom.
Az árpalisztet 1-2 evőkanállal a heti kenyerem sütésekor  adagolok a tésztához.

"Enzimaktív malátaliszt tésztára és pékárura gyakorolt hatása 
 Jobb fejlődés a kemencében, nagyobb térfogat (búzatermékeknél) 
Aromásabb, ízletesebb termék 
 Puhább, nedvesebb bélzet (búzatermékeknél) 
Hosszú frissesség 
Kellemes héjszín, sokáig ress héj"

Az árpából sokféle malátát készítenek.
Részletesen ITT olvashatunk a malátáról.
Felhasznált irodalom.
Maláta előállítása és felhasználása a sütőiparban.
 Gáspár Ilona IREKS-STAMAG Kft. 2016. június 16.



2018. november 13., kedd

Almás torta, sütés nélkül!


Egy finom, gyors édesség, amit nem kell sütni.

Gyorsan elkészül, de legalább 2 órát álljon.
 Recept.
Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • 2 dl víz
  • 1 csomag babapiskóta-legalább 25db
  • a pudinghoz 4 dl tej.
  • 2 csomag vaníliapuding
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • 3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • Egy cs habfixáló a tejszínhabba.
  • Elkészítése:
    Az almát meghámozzuk, 2 dl vízzel megpároljuk, majd 4 dl tejjel összekevert pudingporral sűrűre főzzük.
    Kapcsos tortaformát kirakunk felezett babapiskótával, rátesszük az alma felét, erre a babapiskóta másik felét, és végül a maradék almát.
    Tetejét a felvert tejszínnel díszítjük, és a végén hűtőben pihentetjük legalább 2 órát. Addig a babapiskóta megpuhul.
  • Unokahúgomnál készítettük. 
  • Mi most szögletes jénaiba raktuk.
  • És csak tálaláskor raktunk rá tejszínhabot.
  • Banán és eper is került mellé.







2018. október 21., vasárnap

Petrezselyem levél, szár,télre, a fagyasztóba!


Az idén nem sikerült a petrezselyem, nem kelt ki csak kevés, pedig sokszor vetettem újra.
Így meg kell becsülni minden szálat, levelet, gyökeret.
Paprikába is szoktam tömködni a leveleket!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/09/paprikaba-bujtatott-zold-levelek.html

1500ft-ért láttam 1 kg petrezselymet!
  Össze gyűjtöttem az előfőzött rizs, lyukacsos tasakjait és abba került a levél, erős szára, amit máskor eldobok. 
Most a gyökeret fogja helyettesíteni.

Jól megtömködtem a zacskót, és egy cérnával elkötöttem!

 A leforrasztása nem járt  sikerrel, szét nyílott.
Ez a zacskó bírja a hőt, kerülhet a levesbe.
Fűszernövényeket is ebbe rakok, bírja a főzést, és nem fő szét a levél, nem úszkál az ételben, egybe marad. Lényeg, hogy az íze kifő. 

2018. szeptember 30., vasárnap

Pár adat a blogomról!



Pár gondolat, a főzős, blogomról.
2007.október 21.én kezdtem el írni. 11 éve.
823 bejegyzés található benne, saját fázis fotókkal, recept leírásokkal.
Köszönöm, ha benézel hozzám! 
Ennyien látogatták eddig:403 649
Ezekből az országokból vannak,rendszeres  olvasóim:
Érdekes, hogy az Egyesült Államokban többen olvassák, int idehaza.
Igaz ez a rendszeres,olvasókat jeleni.
A múlt hónapban,több, mint  300 olvasóm volt.


Egyesült Államok

                                                  286
Magyarország
                                                 204
Ismeretlen körzet
                                                    23
Románia
                                                       20
Szlovákia
                                                      15
Belgium
                                                        8
Németország
                                                       5
Portugália
                                                       3
Írország
                                                       2
Ukrajna
2

2018. augusztus 19., vasárnap

Az új kenyér ünnepére! 2018



Több éve már, hogy mindig készül nálam új kenyér augusztus 20.-ra.
 Régebbi kenyereim, egy albumban!
https://goo.gl/photos/RYcnKcr9v7iD3S6f8


Most sem maradhatott el. Annál is inkább, mert ígéretet tettem a falunkban működő, Aranyos sziget Gyermek és Ifjúsági tábor  vezetőjének, hogy templomi szentelésre sütök egy kenyeret.
Hét közben megmutattuk a kovászolást az itt táborozó,  magyar,ukrán és erdélyi gyerekeknek.

Sőt, Szabóné Marika néni dagasztott is nekik, amit a szomszéd falu kemencéjében megsütöttek.
Nálam, már nem bolti élesztővel, hanem saját erjesztésű kovásszal készülnek a kenyerek
Állandóan van belőle a hűtőben, hetente "etetem" (liszt víz hozzáadásával), hogy el ne fogyjon.
Minden héten sütök egy kenyeret.
Kenyérsütőre bízom a dagasztást, de légkeveréses sütőben, samott lapon sütöm meg, vas lábasban.
 Kenyér receptem ITT
Vadkovász receptje  ITT
Nálam ezek a kenyerek készültek.



Templomi szentelésre.

Ismerősöknek ajándékba.
Jött is a visszajelzés, hogy ilyen a bélzete, és finom.

Egy kis áttekintés az ünnep eredetéről!
"Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. Méghozzá nem is egy, hanem számtalan dolgot, ugyanis ez a nap több vallási és világi eseménynek is emléket állít. A nemzeti ünnepen az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez utóbbiról azonban kevesen tudnak.
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. De vajon honnan ered ez a szokás és mit jelképez az Új Kenyér ünnepe?
Az ünnep eredete
A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.
Az első nagyszabású, országos eseményként meghirdetett kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották. Ekkor még június 29-én, Péter-Pál napján rendezték meg a mulatságot. Országszerte hirdették a napilapok az eseményt, melyre végül százötvenezer ember érkezett Magyarország egész területéről.
A második világháború után kapott új dátumot a magyar kenyér ünnepe. 1945-ben az országgyűlés meg akarta változtatni az augusztus 20-ai ünnepnap jelentését, ezért megtette azt az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. A politikai erők ezzel próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét."