2020. január 20., hétfő

Mákos guba, másképpen!


Kovászos tészta készült,sült tökkel,főtt burgonyával.

Késes darabolóban pürésítettem. 

Ment hozzá a saját készítésű madre kovászból,és rétes liszt.

Közepes nudlikat szaggattam, vízben kifőztem.

Kókuszos,  mákkal szórtam, most eritritet használtam cukor helyett.


Egy mandulás ízű szósz (aromával)
készült mellé, étkezési keményítő, tej,eritrit és tojás sárgájából.
A szósz egy részét meggy pürével ízesítettem.
Remek kísérője a mákos gubának.

Medvehagymás, gyúrt tészta.


Medvehagymás tésztát gyúrtam.
A tojást,2 egész 1 sárgája, a medvehagymát, kevés réteslisztet a késes darabolóval, jól átforgattam.
A medvehagymát is szépen eldarabolta.
került még liszt hozzá, párszor átforgattam a készülékbe, majd a gyúrótáblán kézzel átgyúrtam, pihentette,
 A nyújtógépen 3 fokozatban át engedtem.
A vastagabb r fokozatnál, vágtam belőle széles metéltet, amit egyenlő hosszúra feldaraboltam, majd a spatulával a csiga csinálón leforgattam. 
Ez egy jó széles bordázatú ,fa csigakészítő.
Ilyen szép bordás, egyenes csigák készültek.



 Kacsazsíron fonnyasztott, fűszeres, almás, lila káposztával  fogyasztottam.



A többi tésztából készült, széles metélt és nagy pörkölt csiga.




2020. január 18., szombat

Aszalva,porítva, szárítva, fagyasztva!


A zord téli napok ,főzéseinél, nagyon jó elővenni őket!
Boltban nem árulnak hasonlókat.
megtermeltem, elraktároztam.
Aszalva, szárítva, porítva, fagyasztva!
Megterem!
Szárítva,porítva, aszalva.







Teapor filterezve!

Fagyasztóba!






Szűrés egyszerűen, praktikusan!


Egy praktikus kis eszköz, tészta, vagy burgonya szűréshez.
Egyszerűen , csak az edény széléhez pattintjuk.
Megdöntjük az edényt, a víz kifolyik, a tartalma a lábasban marad.
Filléres dolog.

2020. január 7., kedd

Teát filtereztem!


Vegyes ,szárított gyümölcspor,  zöld matcha tea por, és kakukkfű került a filterekbe.

Aromás, illatos, egészséges tea készül belőle.
Már filtereztem előzőleg is, csak gyümölcs porból.
Most kevertem.


Új szerzemény a konyhámban.--Elektromos, diócska sütő.





A diócska receptjét ITT találod!
Kis formákban sütöttem eddig a sütőben, vagy a nyeles változattal a gázon.
A diócska receptjét itt találod


Most kényelmesen, ülve, egy elektromos sütőben készítem.
Bár a forma inkább a mandulára hasonlít, de gyorsabban, kényelmesen készítem


A masszát kinyújtom vékonyra, kiszaggatom és megy az alsó mélyedésre, ráhúzva a felső domború részt, pár perc alatt kész is 12 db fél dió.


2019. december 28., szombat

Héjas, töltött burgonya.


A maradék kacsa sülthöz készültek, ezek a töltött burgonyák.
A megmosott  egész burgonyákat, héjában megsütöttem,.
Most ebben a halogén izzós készülékben, 200C° -on 40 perc alatt sültek meg.
3 alma is megsült a burgonyák mellet,alufóliába csomagolva.





Félbevágtam, kivájtam.
A kivájt tölteléket 1 egész tojással,  1 ek tejföllel,
zöld fűszerkeverékkel, sajttal, párolt hagymával(A maradék töltelék, a  burgonya mellett párolódott alufóliában, pár karika kolbásszal, zsiradék nélkül) petrezselyem levéllel, hagymaszárral , őrölt piros paprikával, sóval borssal ízesítettem.
Összetörtem villával, jól kikevertem.
A Kacsa sült pecsenye levéből 1 ek-al raktam bele, egy kevés kacsa zsírral együtt.


A zöld levelek mind a kertemből valók.
A kivájt burgonyákat is megszórtam a zöld fűszer keverékkel.

Vissza töltöttem a burgonyákba, tetejére sajt került.
Jó érett sajtom volt.

200 C°-on 10 perc alatt meg  is pirult.
Tetejére kerültek a sült kolbász karikák is.
Még volt a kertemben rukkola, azzal együtt fogyasztottam.
Laktató, kiadós köret.