2022. október 8., szombat

Pizzát sütöttünk, kemencében!


 
A nyár elmaradhatatlan eseménye nálunk, a kemencés pizza sütés!
Családunk nő tagjai készítették a tésztát.
A kenyérsütőre bíztuk a dagasztást, kelesztést. 
A formázást a lány unokám végezte, a menyem az unokám a feltéteket helyezte rá.
A fiam a kemencét fűtötte fel.
Nekem most csak a tészta összeállítása és az irányítás, ellenőrzés, majd a kóstolás maradt.
Tőbbféle feltéttel készültek, mindenki kedve szerint.
Szeretem ha ,igy együtt a család. 
Feltölt egy időre a közelségük.









Búzát vetettem, búza füvet neveltem!


 
Kaptam búza vetőmagot, egy jó ismerőstől.
Beáztattam, elvetettem, virágládába és cserépbe..
Gyorsan kikelt és a nyári melegben szépen fejlődött.
Ollóval learattam, amikor jó arasznyira nőtt.
Az első aratásomból búza fű lé készült, amit lefagyasztottam. 
Ásványvízzel össze turmixoltam a feldarabolt búza füvet, leszűrtem, és jégkocka készítő tasakban, kis adagokban lefagyasztottam.

A második aratást aszalógépben megszárítottam, és ledaráltam pornak.
teának filtereztem.
30 db filter készült a családnak!
Forró vízzel, ebben a kis tea készítőben, jól fel oldódik a por.


Jótékony hatásairól, itt olvashatsz.
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_buzafu_ezert_egeszseges

2022. szeptember 23., péntek

Chili zselé.




A receptet annyiban módosítottam, hogy  több kápia paprika került bele, és átpasszíroztam a megfőtt paprikát.
A csilik magját is bele raktam, amit utólag ki szűrtem belőle az átpasszírozáskor.
 Ezt a fajta chili paprikát termelem, és használom, tulipán paprika. 
Tartós, a karácsonyi halászlébe még friss  tulipán chili került!
Cukor helyett folyékony édesítőt is használhatunk,  fél decinyit.

  • 4-5 db kápia paprika
  •  chili izlés szerint  
  • 4,5 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1/2 mk só
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 tasak Haas 3:1 zseléfix (2,5 dkg)
  • A chilit (kesztyűben) kimagozzuk és a kisebb darabokra vágott kápiával együtt robotgépbe tesszük, 1 dl vízzel
  •  Alaposan összedaráljuk, puhára főzzük. Átpasszírozzuk.
  • Feltesszük főni a cukrot, ecetet, sót és a maradék vizet.(3.5 dl)
  • Az átpasszírozott masszához (léhez) hozzákeverjük a zselésítőt és hozzáadjuk a felforrt cukorsziruphoz.(nálam édesítővel készült)
  • Még 5 percig hagyjuk forrdogálni, a képződő habot leszedjük róla, majd csírátlanított üvegekbe töltjük a zselét.
  • Folpackot és tetőt teszünk rá, pár percre fejre állítjuk az üvegeket, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A  család imádja a csípőset.

Ez az átpasszírozás után visszamaradt rész, ő is üvegbe került, majd felhasználják a gyerekek gulyáshoz, pörkölthöz.
Nem tudom milyen ízű, mert nem szeretem a csípőset, de már megkaptam a visszajelzést, hogy " egy csoda".
Magamnak natúrban, csili nélkül készítem.
Tavaly saját nevelésű kápia paprikából, készült!

 Cserépben nevelt, tulipán paprika volt a csípős csili.


Szendvicsekhez, grillezett, sült húsokhoz  kiváló!
Kemencés sültekhez is nagyon illett!





2022. szeptember 10., szombat

Befőzés automatával, tartósító nélkül!

 


Régóta használok befőző automatát, 9 éve!

Tartósító, és akár cukor nélkül is készülhetnek benne a gyümölcs befőttek, vagy, az uborka is.

Lékészítő részét is remekül lehet használni, a megtermett fölösleges gyümölcsökből ivólé készül, pl: szőlő, őszi barack, alma, körteszilva...bármilyen gyümölcs, cukor és tartósítő nélkül.
Az idén már őszibarack,(5 l) és vegyes ivólé készült(11l)
Címkéket is én nyomtatok az üvegekre!
Bővebben itt a blogomban olvashatsz erről!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2015/06/tartositasbefozo-automataval.html

2022. augusztus 5., péntek

Homok tészta!

Régmúlt idők receptje, kis formái!
Még a régi Csehszlovákiában vettem!
Nagyon régi, elrongyolódott, saját kézzel írt szakács könyvemben találtam a receptet!
40 dkg liszt
20 dkg porcukor,
1 db ráma ,
15dkg darált dió.
1 db tojás.
Összegyúrjuk, a kis fémformákba tömködjük.
Sütés, kihűlés után ,vajas krémmel ragasztjuk össze. Gyakran vérnarancs aromával, rózsaszínre színeztem a krémet, így mutatósabb volt.
Ezekből a formákból van mindből 3-4 db.
Elég aprólékos művelet a sütés, de nagyon finom, megéri elkészíteni.
Madeleine vagy diócska formában is süthető.

Legutóbb, már ilyen formákkal és keksz nyomóval készítettem, szaporább.





2022. július 30., szombat

Túrós, baracklekváros gofrim!

 
Ebben a melegben a sütő pihen, de édesség igénye azért van az embernek.
Ilyenkor készül a palacsinta, a csöröge,  a madártej, a pohárkrém és a gofri.
Most egy baracklekvárral kevert, túrós töltelékkel készítettem. 

Nagyon jó párosítás a túró és a barack lekvár együtt
Az én gofrim igy készül.
 2 db tojás 
3 ek olaj
 3 ek nyírfa cukor
pici só
fél dl tej
5 ek liszt
1 kk szódabikarbóna
A tojásokat a cukorral, olajjal habverővel jó habosra összekeverem, hozzá adom a többi alapanyagot, állni hagyom.
Töltelék:
A  25 dkg túrót 2 ek por cukorral és kb 5 ek barack lekvárral össze keverem, ez lesz a töltelék.
A túró és a lekvár saját készítés.
Készült már több rétegben is, amikor egymásra helyezve töltöttem meg a gofrikat!.





https://bloggeranyo.blogspot.com/2022/06/turos-rakott-gofri.html

2022. július 18., hétfő

Túros palacsinta, zöld dióval!

 


Palacsinta zöld dióval.

Egyszerű palacsintát sütünk.

Töltelék: Félzsíros túrókrém, zöld dió darabokkal és 2ek zöld dió sziruppal kikeverve.
Jól lehűtve, zöld dióval fogyasztható.
Zöld dió befőtt: a blogomban olvashatsz róla.

2022. július 4., hétfő

Levendulás pohárkrém.


Nálam egy gyors édesség készült


Pohárkrém pudingos babapiskótával, sárgabarack 

darabokkal.

Levendula sziruppal , és levendula virágokkal a kertemből.

A tejszínhab is frissen készült, levendula sziruppal.

Egy tejszínes pudingot főzök, 2 ek cukorral.
Még melegen kerül bele 5 dkg vaj(maszkarpónéval is készülhet)
 egy tk  zselatin, 
 1 ek  levendula szirup és pár friss levendula virág.  
Rétegezem még langyosan, baba piskótával és friss sárga barack darabokkal.
A tetejére tejszínhab készült. 
Kevés levendula sziruppal vertem habosra.
Fagylaltos kanállal gömbölyítettem a tetejére.

2022. június 30., csütörtök

Cseresznyés, fehércsokis, levendulás muffin!


 
Gyakran készítem! 
Szeretem az, ilyen kis apró sütiket, kézbe valók, és ízletesek!
A meggyes csokis muffin receptjét használtam fel.
Csak most , fehér csoki, és cseresznye került bele, és kevés levendula virág!
Tetejét mandulával és darabos dióval szórtam meg.
Gyümölcs szósszal fogyasztottam!
Szósz: fekete-piros-fehér ribizli, josta, köszméte, cseresznye, málna.



Most nemcsak muffinok, más formák is készültek-mini kuglóf, és virág -szilikonos formákkal.


2022. június 22., szerda

Sípoló tejforraló!


 

Ki emlékszik erre a tejforralóra?

Nekem még meg van!

Bár már nem használom, kerülöm az alumínium edényeket!

Dupla falú, a két fal közzé vizet kell önteni.
Van rajta egy sípoló, ami jó hangosan jelzi, ha felforrt a tej.
Igy soha nem futott ki, ha a jelzést figyeltük!
Hasznos kis edény volt, csak kár, hogy az anyaga alumínium.

2022. június 20., hétfő

Grissini, másképpen!


 Kenyér tésztából készítettem,!
Nálam, most bagettek sültek. 

 


Tejjel dagasztottam a tésztát.
fél kg liszt-harmada rétes liszt 
3 ek teljes kiőrlésű liszt

20 dkg kovász-csipetnyi élesztő 

3.5 dl tej
2 teáskanál só
 1 teás kanál sikér
1 kk cukor
 csipet aszkorbitum.
Kenyérsütő dagasztotta.
Kézzel, jól átgyúrtam.
Háromszor hajtogattam.(feltekerem, mint a bejglit)
Ebből készültek a bagettek.
Egy kis részt elvettem, kinyújtottam.  durvára őrölt, színes bors, 
aprított paprikás tepertő,(unokámtól kaptam)
                 fekete köménymag,
      zöld fűszerpor keverék(sajátkészítés) került rá.

 Feltekertem, mint a bejglit, (ettől réteges lesz!) 

 A  tepertős kenést ,nyújtást, tekerést, háromszor ismételtem, félórás pihentetéssel.
Végül 1 cm-esre kinyújtottam.
Tetejét megkentem, só és liszt keverékével, beszórtam fekete köménymaggal.
Csikokra vágtam, egy részét meg is tekertem.
Jó ropogósra sütöttem.
180 C°-on ,légkeveréssel, 25 perc. Finom, rágcsálni való!