2008. október 19., vasárnap

Káplán krémes

Tésztához
30 dkg sima liszt,
1 tojás sárgája,
5 dkg porcukor,
5 dkg vaj,
2 dkg szalalkáli (ammóniumkarbonát),
1 dl langyos tej.
Krémhez
3 tojás sárgája,
4dl tej,
3 EK liszt.
20 dkg porcukor,
15 dkg vaj
Elkészítés: Elkészítés: a lisztből, tojássárgájából, cukorból, vajból a tejben megfuttatott szálikából, kissé keményebb rétestésztát gyúrunk. 3 részre osztjuk, kinyújtjuk, villával megszurkáljuk,és külön-külön lisztezett tepsi hátán megsütjük, (világosra).A kihűlt lapokat megtöltjük, és másnapig állni hagyjuk.
Töltelék, krém:
Hozzávalók: 3 tojás sárgája, 4dl tej, 3 EK liszt. 20 dkg porcukor, 15 dkg vaj
1 dl tejben a lisztet csomómentesre keverjük, a 3 tojás sárgájával. A cukrot meg karamellízaljuk, felengedjük a tejjel. Ha a karamell jól szétfőtt, a tűzről levéve, apránként hozzá keverjük a tejes lisztet, folytonos keverés közben. A tűzre visszatéve sűrűre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat, jól átdolgozzuk. Ha kihűlt a lapokra kenjük.
A tetejére kerülhet, porcukor, vagy karamellmáz.
Folpakba tekerve , másnapra puha lesz.
Származási hely: Sütemények

Nincsenek megjegyzések: