Burgonya fánk
4 db
közepes burgonya
35dkg liszt
1 db tojás+1
sárgája
1 ek tejföl.
2 dkg friss élesztő+fél deci tej+1 kk cukor-nálam élesztő helyett saját készítésű kovász.
Csipet só
Csipet só
1 kk kacsa zsír
Olaj a sütéshez.
A burgonyát héjastól megfőzzük, sós vízben, hámozás után
krumplinyomón átpasszírozzuk.
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral elő futtatjuk.
A liszthez hozzá adjuk az áttört burgonyát, a tojást az élesztőt, a
zsírt, a tejfölt, a sót.
Összegyúrjuk.
Ha lágy lisztet, ha kemény még tejet teszünk hozzá.
Ez mindig a burgonya keményítő tartalmától függ.
Fél órát kelesztjük.
Másfél ujjnyira kinyújtjuk, szaggatjuk, és újból kelesztjük 20
percet.
Forró olajban, előbb fedő alatt, majd megfordítva a nélkül szép
aranysárgára sül.
Gyönyörű szalagos fánkunk
lesz.
Lekvárral fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése