2024. január 21., vasárnap

Női szeszély!

 

Egy kissé elfeledett sütemény!
Én is nagyon régen sütöttem, pedig a család nagyon szerette!
Most egy kedves poszt a nagyi süteményéről, igencsak megérintett , és megsütöttem.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2274899109367813&set=gm.901427711741883&idorvanity=169181311633197
A hozzávalók, szerintem minden konyhában kéznél vannak, ahol rendszeresen sütnek.
Nálam igy készült: 
 Hozzávalók a tésztához:

15 dkg vaj
2 ek olaj-elhagyható
15 dkg porcukor
4 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja -1 kk leve
25 dkg liszt- fele rétes
 1 kk sikér
1 pohár joghurt ivólé
1 cs sütőpor
Tetejére hab, alá lekvár.
Habhoz:
 4 tojás fehérje
 1 ek citromlé
 20dkg átszitált porcukor
csipet só
1 ek kukoríca keményítő.

A vajat a cukorral tojás sárgájával habosra keverem.
Bele kerül a sütőporos , sikéres, citrom héjas liszt és a joghurt, szinte kanalanként keverem bele a kézi mixerrel.

Kivajazott, lisztezett tepsibe elkenem.
180 fokon 20 perc sütés.
Még melegen megkenem a lekvárral.
Mivel nem volt barack lekvárom, összekevertem őszibarack, birs és a savanykásságért rebarbara házi ,saját készítésű lekvárokkal. 
A tojás fehérjét, a sóval, citromlével, előbb lassú, majd magasabb fokozaton dolgozta a robotgép. 
Ha már fél kemény, kanalanként kerül bele a porcukor, a végén a keményítő. 
Jó kemény hab készüljön.
Rákentem a lekváros rétegre, kissé felhúzgáltam a habot a habkártyával(villával is jó) 
Most nem dió, hanem mandulaszelet került a tetejére. 


Vissza került a sütőbe 150 fokra 10 perc légkeverés. 
Majd 15 perc alsó, felső sütés, szinte szárítás. 

A végén a sütő ajtót nyitva hagytam ,és még hagytam szikkadni a habot.
Legközelebb olaj nem kerül a tésztába, mert kissé morzsókás tőle, de igy is finom.


Nincsenek megjegyzések: