2010. február 27., szombat

Egy kis nasi.

Nagyon finom körtére akadtam.Volt kivim, almám,és gondoltam kandírozok.
Elő a lábaskát. Barna , és kandis cukor, kevés vaj, 1 kk ecet, 1 dl tejszín és jó sűrűre befőztem. És bele a gyümölcsök. Előbb a körte, aztán a kivi, őt hamar ki is vettem.
Az almának sem kellett sok.
Ugye ők engednek egy kis levet. A körte kissé meg is puhult és beleitta magát ez a sok finom édesség. 
A gyümölcsök savas nedve a cukrok aromájával összekeveredve!! Hmmm...
A visszamaradt masszát is befőztem és rá kanalaztam a gyümölcsökre.
Hát nem kevés kalória, de ínyencség.
Megszórtam jégcukorral, nád kockacukor is került mellé, jól felszívta magát a nedvekkel.
          Egy kellemes édességet  alkottam!!!
             Kedvencem a karamell íz!

2010. február 21., vasárnap

Sült libacomb.

Előző este bepácoltam, egy szép libacombot.Rajta volt a háj rész is.
Bors,saslik,grill fűszerek olajban ,ezzel bedörzsöltem.
Fokhagyma cikkekkel megtűzdeltem.
Fóliába csomagolva pihent.Sütés előtt egy kevés húspuhító sóval megszórtam.
Serpenyőben libazsíron mindkét oldalát átsütöttem.Előbb a bőrös rész, amit  a pácolás előtt bekockáztam.
Ezután kuktába téve, kevés vizet hozzáadva 10 perc alatt puha lett. Zsírjára sütöttem. 
Alma sült még mellette.
Azért nem tudom egészben megmutatni, mert elcsipkedtem, amíg a köret, zelleres burgonya megfőtt, meg a hagymalekvár elkészült.
Így már csak a maradékot szeleteltem a fotóhoz.

                   Torkoskodtam!



Vélemény:
Nagyon jól néz ki, finom lehet!Emoke

2010. február 20., szombat

Hagyma lekvár.


Hagyma lekvár
A gyors darabolóval, felaprítottam 5 fej lila hagymát, 2 db almát.
2 ek barna cukorral, 1 ek vajjal, 1 ek ecettel, egy szál zeller levéllel a gázon állandóan kevergettem, amíg kissé összeesett.
Felöntöttem 1.5 dl vörös borral, és puhára főztem. A végén 1 ek sütő rum és fehér bors került bele.
Holnapra libacomb sült, azzal fogom tálalni .
Holnap lesz fotó is róla.

Hagyma lekvár.


Hagyma lekvár
A gyors darabolóval, felaprítottam 5 fej lila hagymát, 2 db almát.
2 ek barna cukorral, 1 ek vajjal, 1 ek ecettel, a szál zeller levéllel a gázon állandóan kevergettem, amíg kissé összeesett.
Felöntöttem 1.5 dl vörös borral, és puhára főztem. A végén 1 ek sütő rum és fehér bors került bele.
Holnappra libacomb sült azzal fogom tálalni .
Holnap lesz fotó is róla.

Sütögetés

Szombat délelőtt , nyitott ajtónál, jó friss levegő, és főzőcskéztem.
Begyújtottam a sütőt és egy leveles vajas tésztát kinyújtottam.
Nagy köröket szaggattam ki belőle, amit a muffin sütő kis vájataiba igazítottam.
Gondoltam kis kosárkák lesznek belőle, ami majd főzött krémmel megtöltök..De akkora golyók lettek,mint egy fánk. Csak az újra nyújtott tésztából lett egy pár kosárka.
Holnap készül krém a nagy golyókba.
Kénytelen vagyok magamnak sütni, mert a cukiba vett sütikre allergiás vagyok.Illetve a benne lévő vaníliára. Kipirosodik tőle e bőröm.
A gofrit meg már meguntam, egy időre.
De az a a baj, ha megsütök egy  adag tésztát és megeszem, csak rakódik rám.
Legtöbbször elajándékozom a felét. Vannak kis barátaim, gyerekek, akik szívesen elfogadják.
Vagy ha, olyan lefagyasztom és viszem a gyerekeknek, ha megyek.
          A belseje ilyen szép leveles lett.


Derelye készült!

 Szombati ebédem. Lefagyasztottam a múltkor vagy 15 db derelyét. 
Volt saját készítésű zsemlemorzsám.
Magozott meggyel, barna cukorral és darabos dióval dúsítottam.
Nagyon jól esett a húsos napok után.

2010. február 14., vasárnap

Gofri készült.

Ma megint gofri készült, most nem fotóztam.
Az alapreceptbe kevertem,áfonyát, darabos diót,reszelt almát.
Jutus-szót fogadtam és az ajándék cukrokat is felhasználtam.A tetejére szórtam jégcukrot, aztán a fahéjas szórócukorból is.Olyan illat volt a konyhába, mint a Karácsonyi mézesek sütésekor.
Szombaton a felét, ma a többi részét sütöttem ki frissen.
Újítottam is.Együtt vertem habosra a tojásokat a robot géppel és nagyon jó lett így is.Nem fontos a fehérjét külön felverni.A vajat meg kissé felolvasztva kevertem bele a legvégén.
Én a piskótához is együtt verem fel.mindig szépen feljön.
Hát mit mondjak! Oda a heti fogyókúra!

2010. február 8., hétfő

Nyereményeim!

Egy Karácsonyi receptversenyen nyertem ezt az a Koronás cukor ajándékcsomagot, a mézeseimmel.Ma hozta a postás és ráadásul nem csak a cukrokat. Kulcstartót, edényfogó kesztyűt,receptkönyvet,cukorszóráshoz csillag formát, tollakat. Különleges cukrok, van olyan , amit nem is ismertem.Nagyon örültem az ajándékoknak, mint egy gyerek!! 

2010. február 7., vasárnap

Tél, rengeteg hó, hideg!

Felénk ilyen nagy hó van!
 
Azért egy kis tavaszt becsempésztem egy pár som ágat kivirágoztattam!

2010. február 3., szerda

És kaptam egy díjat is, Jutustól!

A hét már csak ilyen.Apró örömök az életemben.
Az érzelmek, a hangulat mindjárt jobban áthatja az embert, ha észreveszik, hogy van , és itt van és olvassák.
Jutus gyakran benéz hozzám. Én is járok nála a blogját olvasni.
Több blognak is rendszeres olvasója vagyok, de nem jelölt vissza mindenki, akit én megjelöltem.
Nem baj.Mindenüvé nem juthatunk el, más is az érdeklődési körünk, lehet..
De , ha már én bejelölöm, igazán benézhetne ő is.
Ez nem panaszkodás, csak jólesne.
                     Ez a díj!

Nyertem!

Karácsony előtt a -Mind megette.hu-ra felraktam a mézeseim fotóját és receptjét.Mézes tál, templom, figurák.
Már  el is feledkeztem róla, amikor kapok egy emailt, nyertem egy koronás cukor csomagot. A napokban várható.Kíváncsian lesem a postást, mint egy gyerek.
Ez is öröm már így a 64-en túl, ebben a zord télben.

2010. január 31., vasárnap

Vasárnapi édesség.

                   Gyors édesség!
Szinte pár perc alatt kész lett.
Egy fél cs puncs pudingot,2 ek cukorral 2 dl tejjel,megfőztem, belekevertem fél marék földiepret(fagyasztóból).Még melegen 10 dkg vajat kevertem el benne.
Az edényke aljára mogyorókrém és gesztenye került.Rá a puding.
Ez a kis tál a szomszéd gyerekeknek készült, nekik színes szórócukor,ostya szív, és csokis ostya rúd,babapiskóta is került , díszítésként rá.

2010. január 26., kedd

Maradékokból, finomság!

A megmaradt csészényi burgonyapürét összekevertem,
1-1 ek kukorica és zabpehellyel,és pörkölt búzacsírával.
1 egész tojással, sóval, borssal, ételízesítővel,zöld levelekkel(kevés menta, citromfű,zeller, hagymaszár, jó apróra vágva.)
És annyi liszttel, hogy két kanál segítségével formázható legyen.
1 kk szódabikarbóna került bele.Állni hagytam.
Felét elmorzsolt kukorica pehelybe forgattam.
Majd forró olajban kisütöttem.
Egyik oldalát fedő alatt, megfordítás után anélkül sütöttem.
Szép piros ropogós lett, különösen a kukorica pehelybe forgatott.
Tejszínes gomba szósszal fogyasztottam.

                                              Gomba szósz!


A szárított, erdei galambgombát(1 cs felét)jól átmostam, vízben áztattam 1 óráig.
Főzővízzel együtt 1 egész kockára vágott hagymával ,ételízesítővel, frissen darált színes
borssal főztem, amíg a levét elfőtte és puha lett a gomba.
Kevés tejszínnel és egy egész tojással sűrítettem. 

       Előkészítés,kukorica pehelybe forgatva.

 
Tálalva.
  
Ebből a szárított gombából készült a szósz.