2012. szeptember 8., szombat

Diós duda




Diós duda-vagy másképp, mini kürtős kalács.
A  nyári strandolásokon,  kiránduláskor, a gyerekek elmaradhatatlan kérése a kürtős kalács.
Több gyereknél ez nagy kiadás. Megelőzve ezt, készítettem miniben, ami szállítható.
Otthon frissen ettük, az utazás alatt, strandon, még hidegen is jó.
Még játszottak is vele, dudáltak.
Innen a diós duda elnevezés.

Tésztához
50 dkg liszt
.3 dl tej
3 EK vaj-vagy2 ek zsír+5 dkg a kenéshez
3 dkg élesztő-nálam saját készítésű-élesztő nélküli kovász.
3 ek cukor.

2 db tojás+1 sárgája
 pici só

Forgatáshoz
20 dkg darált dió.
15 dkg kristálycukor.
Elkészítés:
1.A hozzávalókat összekeverjük.
2. Jól kidagasztjuk.(Rá bízhatjuk a kenyérsütőre is.)
3.Duplájára kelesztjük.
4. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal.
5.Kétujjnyi csíkokat vágunk belőle.
6.Az olajjal megkent  fém habroló formákra tekerjük. Fedjék egymást, ne legyen hézag.



7.Felvert tojás fehérjével megkenjük.


8.Cukros darált dióba forgatjuk.


9.Tepsibe helyezzük, fél órát kelesztjük.
10.Sütőt 200C°-ra elő melegítjük.
11. A megkelt tekercseket 180C°-os sütőben 30 percig szép barnára sütjük.

Habroló formák.

Mini kürtős kalácsnak is nevezhetjük.
Lehet kakaós, fahéjas cukorral is készíteni.
A tojásfehérje elhagyható. 
Akkor olvasztott vajjal kenjük le, mielőtt a cukros kakóba forgatjuk.
A kisült "dudák" le is fagyaszthatók.
Ebből az adagból 24 db készíthető.
Forma hiányában, a folpak papír gurigáját daraboljuk fel, kicsit vizezzük  be, meg ne égjen, és tekerjük alufóliába.
Régen a kukoricacsutka szárát daraboltuk fel és kifőzve, megszárítva arra tekertük.

A fóliába csomagolt sörös doboz is alkalmas a sütéshez.

2012. szeptember 6., csütörtök

MESE FÁNK.



Kertem "unokás"része a "MESEFÁM".
Ez a gesztenye fa a patika udvarán állt. Ekkora üreg a törzsében.
Dobáltuk bele a gesztenyét és szőttük a mesét esténként.
Bele költözött a mókus első este.
Aztán kopogott a cinege. Gyere lakjál velem...és így tovább...
Nagyon kedves kis mese alakult.
A fát kivágták, és én elhoztam belőle egy szeletet.
Az unokám már 18 éves , de ez a fa még mindig kedves számára.
És még tudja a mesét...

Már a kisebbik unokámnak is elmeséltem!
Remélem tovább adják majd.

Káposztás, meggyes béles!

Nem most készült!
Már régebben, csak most találtam meg a fotót.
Alap kelt tésztából,káposztás batyu (béles),és meggyes bukta. 
Tészta:
50 dkg liszt
3 ek olaj
 3 ek cukor 
3 dkg élesztő 
3 dl tej
csipet só
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást és a kelesztést.
Nyújtás, darabolás és töltés után olajjal megkentem minden darabot.
Tepsibe duplájára kelesztettem.
Megkentem a tetejét egész felvert tojással.
A sütőt 200 C°fokra elő melegítettem. 
Behelyezés után mérsékeltem 180C°-ra
25 perc, alsó+felső+légkeverés.
Egy nagyon puha , kalács tészta!

2012. szeptember 2., vasárnap

Kenyerem.

Fél kg BL 55-ös  liszt.
1 EK zabliszt
1 EK búza korpa
1 Ek búzacsíra.
3 dl tej
fél dl víz
1 EK olaj,
1 EK ecet
2 tk só
1 kk cukor
3 dkg élesztő
A kenyérsütő dagasztja.
Ha megáll a dagasztás, egy fakanállal jól felhúzogatom a tésztát, hogy jó levegős legyen.
Ha megkelt, újra átforgatom , kiolajozott lisztezett jénaiba rakom.Tetejét is ráteszem
Duplájára kelesztem.
Két oldalról megtámogatom  egy-egy db papírtörlő hengerrel, hogy ne terpeszkedjen el.
 Ezt sütés előtt, természetesen kiveszem.
Zsilettel bevágom a tetejét.

Megspriccelem vízzel,.
A jénai tetőt kiöblítem vízzel, ráteszem.
A sütőt közben elő melegítettem 200 fokra.
Mikor a kenyér bekerül 180c°-ra mérséklem a hőfokot.
Alsó+felső+légkeverés.
25 perc alatt sül. A jénai tetejét 10 perc után leveszem.
A sütő aljába víz van egy kis lábasban, az adja a gőzt.
Sülés után is megspriccelem vízzel.
Így néz ki! Puha és nagyon finom.



Kemencés kenyerem!


Az Édesanyám mindig a kemencébe sütött kenyeret.
A boltban nem is volt, csak később. Édesapám meg nem ette volna a "bóti" kenyeret.
Nekem is van kemencém, már többször próbálkoztam a kenyér sütéssel, de nem igazán sikerül. 
Pedig még "szakajtó" kosaram is van a kelesztéshez.
Tegnap elégettem a kemencébe összegyüjtött gallyakat, krumplit sütöttem, de olyan jó melegnek találtam a kemencét, hogy az éppen megkelt kenyértésztából(kenyérsütőben kelt) elszakítottam két kis darabot és sült -mit sült, majdnem megégett két "vakaró". Nagyon finom lett, kaprot tettem rá, meg zsírt.
A kenyér már bennt is volt a villany tüzhelyben, de kivettem és átvittem a kemencébe.
Na ennek is megkapta a tetejét, az alja meg sületlen lett, de megfordítottam és megsült.
Elbabáztam velük egy fél napot.Jó füstös lettem.(aznap voltam fodrásznál)
DE KENYERET SÜTÖTTEM KEMENCÉBE ÉS VÉGIG AZ ÉDESANYÁMRA GONDOLTAM.
Láttam, a verejtékes homlokát. Hajnalban már dagasztotta, az előző este bekovászolt kenyeret. Mindig hármat sütött.Meg a vakarókat.
Láttam az Édesapámat, aki felfűtötte a kemencét.
Nem akácfával, hanem szőlő venyigével, kukoríca csutkával...szóval lommal.
Én voltam velük a malomba annak idején, vittük a búzát,hoztuk a lisztet.
Ezért ízlik nekem ez a pernyés kenyér!!!
Épp olyan az íze, mintha az Édesanyám sütötte volna.
De többet nem próbálkozom, szebb, finomabb sül a villany sütőmbe. 
Igaz nincs rajta pernye!
A tepsit egy éjszaka áztatás után, még a mosogató gép sem tudta lemosni, most sikálni fogom.
De, ha újra rámtörnek az emlékek, még lehet próbálkozom.
Sült már az én kemencémben sok pizza, egész malac, lángos, kalács, a kenyérnek meg ott a sütő.
Hát így jártam, nem vagyok büszke a kemencés kenyeremre, de megmutattam nektek.

Vakarók!


2012. augusztus 19., vasárnap

Mikrós süti

Valahogy ebben a melegben, a sütő melege már nem hiányzik.
Kipróbáltam a mikrós sütit.
Hozzávalók:
4 ek tej
4 ek olaj
2 db tojás
8 ek liszt-rétes lisztet használok
5 ek cukor
fél cs sütőpor- nálam 1 kk szódabikarbóna
Át alakítottam kicsit .
Adtam hozzá 3 ek darált diót és még 1 ek tejet.
Egy jénaiban össze kevertem a hozzávalókat, ez kb egy másfél -két literes edény
800W-on  4 perc.
Karamell öntettel és saját főzésű sárga barack lekvárral fogyasztom.
            Ilyen lett!


I




2012. augusztus 13., hétfő

Sodort croissant.

 "Limara pékségé"-nél találtam ezt a receptet!
Ki kellett próbálnom.Pár napig lesz nassolni valóm!
Az összes hozzávalót a kenyér sütő gép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy, jól nyújtható tésztát dagasztottam.
A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal.
A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy bejglit.
Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag, kb. 30 cm széles tégla lapot nyújtottam belőlük.

Pizza vágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket.
 Egyikre sajt és sonka, másikra pesztó és sajt töltelék került.
Még barack lekváros is készült.
 Lisztezett tepsin  duplájára kelesztem.
A sütőt elő melegítettem 200C°-ra, majd 24 percig 180 fokon sült, alsó+felső+lég keverés-en.
Limaránál szebbnek, levelesebbnek látom.
 Én sajtot nem tettem a tetejére, elnéztem.
Az az igazság nem vártam meg, amíg a megformázott kiflik újra duplájára kelnek.
majd legközelebb.
Ha lesz legközelebb, mert elég sok időt vesz igénybe  a kelesztés, formázás, újrakelesztés.


2012. augusztus 5., vasárnap

Pudingos almás.


Először készítettem ezt a sütit.
Egy csomag leveles tésztát (a már kinyújtottat használtam) kétfelé vágtam.
Közepes tepsibe raktam.
Megkentem vékonyan barack lekvárral.
Erre került a párolt alma(egy lime leve+héja került bele+5 ek barna cukor)
 Baba piskótákkal fedtem be.
Erre kocára vágott édes szilvát szórtam.
A 2 cs tejszínes pudingból, 6 dl tejjel,3 ek cukorral főzött masszát ráöntöttem, szétkentem, még langyosan.
Diónyi vajat is elkeverek benne, ettől nem bőrösödik.
Erre került a másik tészta lap.
200C°-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt kész.
Por cukorral szórom meg a tetejét, ha kihűlt.
A recept sütő papírt ír a tepsi kibéleléséhez, de ez nem jó rátapad a tészta aljára.
Legközelebb az alsó lapot félig elő sütöm, mert elázik nyersen.
Aránylag kevés idő alatt kész.
                         

2012. augusztus 4., szombat

Gyümölcstorta.

Egyszerű gyümölcs torta nagyobb , tepsis kivitelben.
Egy 4 tojásos piskóta készült, nagy tepsiben.
Erre került 2 cs  főzött puncs puding.
 Még melegen hozzá kevertem 5 dkg vajat, így nem bőrösödik be és selymesebb is lesz.
Ráraktam magozott cseresznyét(fagyasztott) és szeletelt kivit.
A hűtőbe került, hogy a gyümölcs kocsonya hamarabb dermedjen meg rajta.
Gyümölcs kocsonya:
1 cs zselatint 3 dl vízben beáztattam,.
Kb 10 perc után felforraltam és 1 EK menta sziruppal színeztem.
Ez a szirup most bolti, mert a színe mélyebb zöld, mint a házi készítésűnek.
Ez a pont az, amit nem szeretek, figyelni mikor hűlt le megfelelően a zselatin.
Természetesen megdermedt, így újra kellett melegítenem.
Ilyen lett a végeredmény.
Mindenkinek nagyon ízlett.
 Fél literes  kiszerelésben a LDL-be kapható a menta szirup.
Végül is koktél alapanyagnak gyártják.
Sok mindent lehet vele színezni. Pl . cukor mázakat, krémeket.
Eper és citrom ízesítésűvel is találkoztam már.
Nem kedvelem a mesterséges színezéket,de időnként bele akadok.



Vízszűrés.

Karácsonykor "került" hozzám egy LAICA víz szűrő kancsó.
Azóta csak szűrt vizet iszom.
Nagyon kellemes,lágy az íze.
Nincs palack emelgetés,taposás,szemét nem képződik.
Főzéshez is szűrt csap vizet használok. 
Pl.a húsleves íze össze hasonlíthatatlan a csap vízben készültével.
Tésztát, burgonyát, mindent ebben főzöm.
Még a szobanövényeket is ezzel locsoltam télen, meg tavasszal az ablakban nevelt palántákat.
A konyhai csapomra is évek óta fel van szerelve egy egyszerű  szén betétes víz szűrő.
Ez már eleve elő szűri a vizet.
Flexibilis mozgása a gyümölcsök mosásánál  ,körkörösen, zuhanyszerűen adja a vizet,tehát még praktikus is.
Víz szűrő kancsóm.

 Egyszerű víz szűrőm.
A mosolygó víz oldalon többet lehet olvasni a szűrő kancsóról.


http://mosolygoviz.hu



Kenyér sütés.

A megszokott módon kezdtem el sütni a kenyerem.
De...
Került bele:
1 ek búza csira
1 ek zabliszt
1 ek búza korpa
1 tk mangalica zsír
DE...
A kenyér sütőre csak a dagasztást és kelesztést bíztam.
Az újra kelesztést már egy sütő papírral kibélelt jénaiba folytattam.
Két oldalról"megtámogattam" egy-egy összehajtogatott konyha kendővel, hogy ne terüljön szét a jénaiba, hanem magasabbra terjeszkedjen.
Természetesen a sütő papíron kívül. 
A kendőket  sütés előtt kivettem.
ÉS...
Előmelegítettem 230°C°-ra , alul, felül sütés +lég keverésre a villany sütőt.
Ide került a kb 30 perc alatt duplájára kelt kenyerem, 30 perce.
A jénai tetejét megvizezve raktam rá.
Ezután mérsékeltem a hőfokot 200C°-ra és itt sült 35 percig.
Előtte a jénai tető le került róla.
Kivéve még forrón megspricceltem vízzel, így a héja kissé megrepedezik.
Szinte"beszélget" recseg-ropog.
Rácsra helyezve hűlt ki.
És az az illat a konyhába, leírni nem lehet.
Igaz ez a módszer több figyelmet igényel, de össze sem lehet hasonlítani a kenyér sütő gépbe készülttel.
Uzsonnára egy kis mangalica zsírral megkenve, paradicsom+bazsalikom+paprika hozzá.
A még langyos kenyéren megolvad a zsír!
           Mennyei!!!
Na igen egy kis pörc is volt mellé.
Csak egy falatnyi!




2012. július 15., vasárnap

Egyszerű egytál étel.

Apró sertés hús(lehet csirke is) darabokat kissé ki klopfolok, bors só, kerül rá.
Olíva olajon, diónyi vajjal,mindkét oldalukat megpörösítem.
Zöld paprika , hagyma, fokhagyma, gyros és curry fűszer kerül még rá. 1-2 percig fedő alatt párolom.
Majd fedő nélkül zsírjára lesütöm.
Kiszedem, és a visszamaradt zsiradékon csíkokra vágott cukkinit és egy pár alma cikket átforgatok.
1 EK méz, szója szósz kerül rá, ezzel is átforgatom.
A húsokat is vissza rakom a serpenyőbe és együtt felsütöm. Az almától , méztől és a szója szósztól nagyon pikáns lett.
Vízben főtt burgonya  a köret, meglocsolva a hús zaftjával.
Egy csokor zöld levél:(petrezselyem, oreganó, tárkony,1 levél zsálya,zeller és lestyán )1 Ek olaj ,só, egy darab hagyma, egy cikk fokhagyma kerül a   burgonya főző vízébe.
Kovászos uborkával, igen ízletes.
Talán aprólékosnak tűnik, de hamar elkészül.

PESTÓ.

Itt a nyár, szépen zölddel a bazsalikomom.Mit is készíthetnék, mint pestót.
Mosás, csepegtetés után a leveleket szépen sorjában , egyenként leszedem.
Két fajta bazsalikomom termett az idén, a hagyományos zöld és a pirosas görög.
A gépi darabolóban sok fokhagymával, olíva olajjal, durva szemcsés tengeri sóval, kevés citrom borssal össze darálom, jó simára.
Csodálatos zöld színe van!
Kerülhet még bele ízlés szerint kevés oreganó levél, kapor, tárkony és 2-3 menta levél.
Nálam ez az alap.
Ez tovább ízesíthető  pirított fenyő maggal, dióval, most  mogyoró került  bele(nem a földi, az amerikai) és  pár csepp lime  lé.
Ez teszi pikánssá.
Joghurttal is kipróbáltam, nagyon ízlett.
A reszelt sajtot csak használatkor rakom bele.
Hűtőben, 1 hétig friss marad, de le is fagyasztható, kis üvegekbe rakva.
 Vajas kenyérre, lángosra kiváló, tésztákat ízesíthetünk vele.
A vajas kenyeremen.