2012. december 7., péntek

Tepertős pogácsa.

A tepertő már régebben elkészítve a fagyóba várta, hogy feldolgozzam.
Most került rá sor.
Jó meleg a konyha, időm van rá, belefogtam.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 db tojás
3 dkg élesztő
2 ek tejföl
1 dl tej
fél dl olaj
1 tk só
1 kk cukor
kevés fehér bors
25 dkg darált tepertő
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést. 
Egy óra után kinyújtottam,  rákentem a 2 ek liszttel,fehér borssal elkevert darált tepertőt.
Rúdba feltekertem.Így pihent 20 percig.
 A rudat kinyújtottam, kétszer hajtogattam 20 percenként.
harmadolva. (balról fel,jobbról rá).
 Az utolsó hajtogatás" "S alakban (balról fel, jobbról alá)
Kinyújtás, szaggatás, bevagdosás.
Tojással kentem le a tetejét, egy részét szezám magba forgattam.
Sütőt 200 C°-ra előmelegítettem.Alsó+felső+légkeverés.
5 perc után mérsékeltem 180 C°-ra.
Kb 25 perc alatt kész.
Frissen egy csésze forró menta teával, fenséges.
Kandírozott narancs és citromhéj került a teába.














Madarak etetése.


A kert alszik! Az örökzöldek díszítik csak a kertet!
Most a madarakra kell figyelnünk. Nem győzöm etetni őket, annyi a cinke, a rigó és a verebek.
 Kicsit haragszom rájuk, mert nyáron egy cinkét sem látok, hogy pusztítanák a kártevőket.
 Igaz ilyenkor dolgoznak, látom az ágak rései között is kutakodnak. 
Nehéz őket fényképezni, mert minden pici neszre elsuhannak.
Az etető alatt vizet is találnak.
 Náluk már karácsony van, fenyőágakat raktam a vizes itató táljuk köré.Így könnyebben is megkapaszkodnak.
 Meleg vízzel próbálom a vizüket pótolni. Időnként cserélem is.
 Tepertős kukorica golyókat és szalonnát is kapnak.különböző magvakat.
Egy másik helyen kivájt lopótökben találnak eleséget.
 Van úgy, hogy éjszaka benne alszanak.
Van még egy borostyánnal befuttatva az az éjszakai szállásuk. Volt már benne fészek is.
A köcsögfa csuporjaiba is bekuporodnak éjszakára.És mindenhova ahol puha menedéket találnak.
Faleveleket rakok a csuprokba,etetőkbe, látom a z otthagyott "nyomokból", hogy ott jártak. 
Egyszer a nagy nézelődés közben repült ki egy cinke, majdnem a fejemre repült!
Az ablakból kb. 40 db cinkét számoltam meg.
 A rigóknak almát, körtét rakok ki.
A vadszőlő bogyóit is megeszik.
Öröm nézni őket, ahogyan csipegetik a szalonnát, még fejjel lefelé is képesek enni.






2012. november 24., szombat

SÁRGARÉPÁS LAPÓTYA!

Nyáron cukkinivel készül, most az őszi zöldségek kerültek bele.
Darált zöldség, amiben minden  található, ami a kertben megterem. Le van darálva és fagyasztva.

Fagyasztott zöldség képe, leírása itt!
4 db burgonyát le reszelek.a káposzta reszelőn szálasra. 
hozzá reszelek 
1 db sárgarépát.
 2 db tojást.
1 Ek kukorica lisztet.
4-5 Ek sima lisztet.- a mennyiség a burgonya keményítő tartalmától függ. Ne legyen kemény a massza.
Sót és borsot.
1 fej vöröshagymát és 3-4 cikk fokhagymát1 csokor petrezselyem zöldet, (Ezeket gépi aprítóval apróra darabolom.)
Jól összedolgozom a hozzá valókat.
Forró olajban popogós, pirosra sütöm.
Most szemcsés  Cheese sajt készítménnyel fogyasztottam.
Nagyon kiadós, laktató, gyorsan elkészíthető. 
               
                                             ÍGY NÉZ KI!



2012. november 17., szombat

Majomkenyér!



      Nagyon szerettem volna már megsütni.
Limaránál olyan szép szabályosat láttam.
Ma rákészültem. Tésztába kis kurkuma is került, mert a tojások nem voltak szép sárgák.
Tészta nagyon jól kelt.
Minden jól indult. Töltelék nagyon finom lett. Elő vettem a régen használt kuglóf formámat, kivajaztam, liszteztem.
Előírás szerint kelesztés, pihentetés, darabolás .
Batyuknak megtöltve.
Már láttam, ezek nagyok az én kis kuglóf sütőmhöz, de azért 2 sor belefért.
Elvettem a tésztából kb a harmadát.,belőle lekváros diós gyűrű lett.
A kimaradt batyukat, ami nem fért a kuglóf formába, a muffin sütőbe gyömöszöltem, de szó szerint. Alig fért bele. Sütő előmelegítve.
Rácson, légkeverésnél  180C°, szavarin forma és a kuglóf forma.
A felső sor lefordult, azt a muffin formába raktam,ott sült meg.
Alatta tepsin a muffin forma, mert csak egy rácsom van.
És ez volt a szerencsém, mert folyt a  cukros lé a kuglóf formából.
Ha nincs a tepsi alatta , sikálhatom a sütőt.
Most a tepsi ázik, azt könnyebben elmosom.
Az , hogy füstölt az égett cukros lé, páraelszívó, ajtónyitás megoldottam.
Nagyon finom lett, a tészta egy csoda.
A töltelékről is csak jót, különlegesen pikáns az alma levében főtt puding,barna cukorral, fahéjjal fűszerezve.
Végül is minden finom, csak nem mutatós.

 recept innen: http://limarapeksege.blogspot.hu/

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 tk. só
3 ek. cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő-nálam saját kovász 20 dkg

Töltelék a tészta közé:

egy csésze olvasztott vaj
egy csésze barnacukor
két teáskanál őrölt fahéj
Töltelék a tésztába:
4 nagyobb alma
egy tasak vaníliás pudingpor
2 ek. barnacukor
1 tk. őrölt fahéj
A töltelékkel kezdtem. Lereszeltem az almákat, majd kinyomtam a levét. Ezt a lét elkevertem a pudingporral és óvatosan besűrítettem. Hozzáadtam az almát, a cukrot és a fahéjat. Jól elkevertem, majd kihűtöttem.
Míg hűlt, összeállítottam a tésztát.
A kenyérsütő gép üstjébe mértem az összes hozzávalót és a gépre bíztam a munkát. Amikor végzett a dagasztással a tésztát áttettem egy kelesztő tálba, és harminc percig hagytam kelni.
Míg kelt megolvasztottam a vajat,  elkevertem a cukrot a fahéjjal és a kuglófformát is kikentem vajjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam. Levágtam belőle két, 120 g-os darabot, ezekből tényleg fahéjas rudakat készítettem, szintén az almás töltelékkel, hogy holnap elvihessék a fiúk uzsonnára.
A maradék tésztát négyzet alakúra igazítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam és 25 négyzetre vágtam egy pizza vágóval (öt-öt csíkot szabtam hosszában és keresztben is).
Minden kis négyzet közepébe tettem egy-egy teáskanál vaníliás almát, majd kis batyukat formáztam belőlük:
A tésztagömböket először olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba mártottam és a kuglófformába rendeztem. A tetejére kentem a maradék vajat és rászórtam a maradék cukrot.
30 percig hagytam ismét kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Ha a sütési idő végén nagyon pirulna a teteje, egy fóliával le kell takarni.

A megsült tésztát azonnal átfordítottam egy nagy tortatálra.

Nálam ezek sikerültek.

Frissen nagyon finomak. 

Azóta , beszereztem egy nagyobb kuglóf sütőt.


                                            FORMÁZÁS
KELESZTÉS


                           A TÉSZTÁJA CSODÁLATOS!


             MUFFIN FORMÁBAN SÜLTEK!

A SZAVARIN (GYŰRŰ) FORMÁBAN SÜLT!
BARACK LEKVÁROS DIÓVAL TÖLTVE!











2012. november 16., péntek

Kenyérkék!

E-heti kenyereim. 
Most a bab konzerv dobozában kis kenyérkéket is sütöttem, kerek szendvics kenyérnek.
A megszokott kenyér recept szerint készült!

                                         Ilyenek lettek!



Pavlova torta és habcsók!


Édesség hiányom volt! Kell a boldogság hormon!
Kéznél volt 4 db tojás fehérje!
Nem mindig kell a tojás fehérje a receptekbe.
Lefagyasztom őket kis celofán anyagú zacskókba.
Ráírom hány darab.
Sok összegyúlt már, püspökkenyérhez, vagy habcsókhoz használom fel őket.
Most habcsók és "Pavlova" torta készült belőle.
            RECEPT ÉS ELKÉSZÍTÉS
Egy tojásfehérjéhez 7 dkg cukor
A fehérjéket  egy csipet sóval habosra keverem, fokozatosan megy bele kanalanként a kristály cukor.
Ha már kemény, 2 tk étkezési keményítő kerül bele.
A továbbiakban gőz fölé rakom, és ott verem tovább, amíg jól átmelegszik.
Sütő papiros tepsibe 2 kört rajzoltam a papírra,  erre simítottam a masszából kb.. egy ujjnyi vastag kört.
A többi anyagból habcsók lett. 
A felébe diót tettem, nagyon pikáns,és kissé üreges lett a belseje, akár krémet is lehetne bele rakni, vagy pudingot. 
Sajnos a habcsókok hamar elfogytak, nincs kép.
Egy maradt, amit a Pavlova tetejére raktam.
A többit megettem!!!


            PAVLOVA TORTA

Az egyik  kerek lapot megkentem cseresznye dzsemmel (saját készítés és termés)
Rá a másik lap,megint dzsem és rá a habcsók. 
Így lett kis torony szerű, egyszemélyes tortám.
Most spray tejszínhab  volt itthon, azt nem kentem rá a dzsemre,hozzá raktam fogyasztáskor.
           
            










2012. november 4., vasárnap

Képviselő fánk!

Már nagyon régen sütöttem.
 Akkor ott maradt, ahova raktam a tepsiben, nem jött fel!
Kicsi izgalommal kezdtem hozzá. 
Előbb csak egy fél adagot kevertem össze. 
Az új villanysütőmet még nem tapasztaltam ki teljesen,ezért is szurkoltam.
Aztán láss csodát, mind szép üreges lett belül!
A recept.
Hozzávalók.
20 dkg vaj-teavajat használtam
2 dl víz
csipet só
20 dkg liszt
1kk cukor
5 db tojás

Elkészítés.
A vizet a vajjal, sóval,cukorral felforralom.
bele öntöm a lisztet,és addig keverem, amíg elválik a lábas aljától, jól összeáll.
A tűzről levéve elektromos habverővel bele dolgozom egyenként az egész tojásokat,simára keverve.
Lágy, fényes, krémszerű a tészta!
Sütőpapírral bélelt tepsibe,közepes halmokat raktam.
( a sütőpapír szilikonos legyen, mert máskülönben kaparhatod a papírról) 
Nejlon zacskóba raktam és az egyik sarkát kivágva nyomtam a halmokat, nem túl közel egymáshoz.
Itt már bíztam benne, hogy jó lesz!
A sütőt 180C°-ra elő melegítettem,(légkeverés+alsó+felső)így sült kb 20 percig.
Egy lábasba vizet raktam a sütő aljába , hogy gőz legyen.
Ezután a hőfokot 160C°-ra vissza vettem, megint 15 perc.
Vízzel be is spriccelem kicsit.
Aztán még 5 percig félig nyitott sütő ajtónál szárítottam.
Jó ízű, és belül üreges lett.
Krém: 
Házi krémes porból készült.
Fél adagból, 15 db lett!
Legközelebb egész adagból, és nagyobb halmokat rakok!


2012. október 28., vasárnap

Gyors ebéd!

Akkor készül, ha a kerti munka, vagy más elfoglaltság miatt, csak délben kerülök be a konyhába.
Csirkemell és burgonya szükséges hozzá
A csirke mellett felcsíkozom kisujjnyi szeletekre.
Egy serpenyőbe kevés olíva olaj és diónyi vaj kerül.
 Gyros fűszer sóval , színes borssal ízesítem.
Alacsony hőfokon megolvasztom, hogy a vaj elolvadjon.
Ebbe kerül a hús és már sül is.Most  kevés rozmaring is került mellé.
 Közben 4 db közepes burgonyát megsikálok, egy tányéron a mikróba teszem.
700 watton, kétszer 3 percig sül
Az első 3 perc alatt rajta van a mikrós tál, egy kicsit párolódik.
Majd megfordítom a burgonyákat és ma második 3 perc alatt készre sül. 
Kiveszem, egy konyha kendőt teszek rá.
Így jól feladja a héját.beleszúrok egy villát és még melegen meghámozom.
A hús megsült. A burgonyát a fűszeres olajjal meglocsolom.
Savanyúsággal fogyasztom..
Most gomba is sült mellé. A húst kiszedve, a gombát párolom készre, 
A sült burgonya a gyerekkor ízeit hozza vissza!
Minden íz benne marad, nagyon szeretem!
Nagyon laktató, gyors étel!


Az "emberes" hónapok!

Szeptember,november,december...
Nagyon rideg hónapok.
Az elmúlásról, a tél kezdetéről, mind erről szólnak. 
Egyedül a szép őszi színek, a termések hoznak egy kis vigaszt.
Betakarítottam, majdnem mindent.
Egy pár körte és alma maradt még a fán. 
Esőben szélben nem lehet dolgozni.
A dísztökök szép színeikkel, mintázatukkal, egy kis üde foltok az őszben..
A lopótököt, kabaktököt, dísztököt évek óta termelek,és szárítom is, amit lehet.
A komposztom ezzel van befuttatva.
A lopó és kabaktökök hasznos használati tárgyak alapjai. 
A lopótökből a bor leszívásához szükséges cél szerszámot alakítottak ki. 
A kabaktököt, tölcsérként használta a boros gazda.
Nálam a lopótök télen madár búvó hely, a belsejében alszanak a madarak éjszaka.
Virágtartóként is szolgált már. 
Most  csak díszek. Egy pár kifaragott Halloween . 
Másokat kifestettünk az unokámmal téli napokon.
A terasz sarkában húzódnak meg, a valamikor jobb sort megért "tökeim". A mángorló  a sulykoló, a zurboló(vajköpülő)  a rokka,az orsó, a szakajtó kosár társaságában.
Párat el is ajándékoztam.
Halloween tök az idén is termett 3 db. 
Még van egy, amit szeretnék kifaragni, ha lesz rá időm.
            DÍSZTÖKÖK


 SZÁRAZ TÖKÖK









2012. október 20., szombat

Kenyér variációk!

Fél kg lisztből, a jól kipróbált receptből sütöttem .
Nemcsak kenyeret, zsömlét, bagettet, kis lángost.
A kenyérke most trapéz formában sült, szendvics kenyérnek.
A fotó már hiányos, van amit már elfogyasztottam.
Mindegyiknek más az íze.
Ez olyan, mint amikor gyúrunk egy tésztát, és készül belőle cérna metélt és csiga is. 
A csiga mennyivel másabb ízű!
2 zsömlét,és a bagetteket elajándékoztam, a kenyér napja alkalmából, utólagosan!




Recept.

Fél kg liszt
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
2 kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
1 kk sikér
1 kk aszkorbítum.

Receptem egy újságban!

Megjelent a RECEPTTÁR újságban egy süti receptem.
Sőt még a fotóm a címlapon is ott van. 
Nagyon jó recepteket gyűjtenek össze ebben az újságban.
Aránylag olcsón, elfogadható áron kapható!
Ilyenkor, ha jelenik meg receptem, küldenek egy tisztelet példányt nekem.
Egy kis öröm a mindennapokban.


2012. október 16., kedd

A kenyér Világnapja!


Kenyér napja alkalmából, szeretettel...

                                    Petőfi Sándor: Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! Csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízű énnekem,

A fekete, mint máshol a fehér.


Október 16. a Kenyér Világ napja és egyben Élelmezés Világ nap is.
A Világ nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld legjelentősebb élelmezési cikkének a jelentőségére.
Ezen a napon a pékek karitatív jelleggel ünnepelnek, adományaikkal segítik a rászorulókat.
A mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!
Igen, minden nap.
Ha nincs a nap sem teljes, hiányérzetünk van.
Nem nagyon pótolható semmivel.
Mennyien nélkülözik a világon, naponta.
Gyerekkoromban, ha elfogyott a kemencés kenyerünk, és csak  pár nap múlva sütött Édesanyám,"püfögő" volt a reggelink.
Ez egy liszt,  tej.,tojás, szódabikarbónával futtatott ,  forró olajba csurgatott lepény szerűség.
Nagyon finom.
Pótolta a kenyeret.
Csodálatos dolog kenyeret sütni. Ahogyan emelkedik, megkél az élesztő, vagy a kovász dolgozik.
Átalakul a kezünk között.
Az  az illat, ami belengi a lakást, semmihez nem hasonlítható.
Olyan felhívás született, süss még egy kenyeret és ajándékozd el.
Ma nem volt módomban ezt megtenni, de a héten még pótolom.
Azt is tudom, kinek fogom adni.
Egy kedves három gyerekes család kapja majd.
Közel állnak a szívemhez.
Szorgalmas emberek, gyakran szorulok a segítségükre. Meglepem őket, megérdemlik.
Házilag sütött kenyerem fotójával adózom ennek a szép napnak.




Október 16. a Kenyér Világ napja és egyben Élelmezés Világ nap is.
A Világ nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld legjelentősebb élelmezési cikkének a jelentőségére.
Ezen a napon a pékek karitatív jelleggel ünnepelnek, adományaikkal segítik a rászorulókat.
A mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma!
Igen, minden nap.
Ha nincs, a nap sem teljes, hiányérzetünk van.
Nem nagyon pótolható semmivel.
Mennyien nélkülözik a világon, naponta.
Gyerekkoromban, ha elfogyott a kemencés kenyerünk, és csak  pár nap múlva sütött Édesanyám,"püfögő" volt a reggelink.
Ez egy liszt,  tej.,tojás, szódabikarbónával futtatott ,  forró olajba csurgatott lepény szerűség.
Nagyon finom.
Pótolta a kenyeret.
Csodálatos dolog kenyeret sütni. Ahogyan emelkedik, megkél az élesztő, vagy a kovász dolgozik.
Átalakul a kezünk között.
Az  az illat, ami belengi a lakást, semmihez nem hasonlítható.
Olyan felhívás született, süss még egy kenyeret és ajándékozd el.
Ma nem volt módomban ezt megtenni, de a héten még pótolom.
Azt is tudom, kinek fogom adni.
Egy kedves három gyerekes család kapja majd.
Közel állnak a szívemhez.
Szorgalmas emberek, gyakran szorulok a segítségükre. Meglepem őket, megérdemlik.
Régebben sütött kenyerem fotójával adózom ennek a szép napnak.

 Orgoványi Anikó: Hogy készül a kis cipó?


Mondd el nekem nagyanyó,
Hogy készül a kis cipó?
Elvetették a búzát,
Nap cirógatta,
Eső öntözgette,
Szél fújdogálta,
Jött egy csapat ember,
s mind learattaMolnár megőrölte,
Lisztté porította,
Be is csomagolta,
A boltban eladta.
A lisztet megvettem,
Meg is szitálgattam,
Meg is kovászoltam,
Megsóztam, vizeztem,
Összekevergettem.


Most aztán
Gyúrom, gyötröm, dagasztom,
Nincsen semmi panaszom.
Megkelesztem, pihentetem,
Kemencébe beleteszem.


Sütögetem, nézegetem,
Idejében ki is veszem.
Keresztet is rajzolok
A fényes aljára,
Így teszem a kis unokám
Kicsi asztalára.