Nagyon szerettem volna már megsütni. |
Limaránál olyan szép szabályosat láttam.
Ma rákészültem. Tésztába kis kurkuma is került, mert a tojások nem
voltak szép sárgák.
Tészta nagyon jól kelt.
Minden jól indult. Töltelék nagyon finom lett. Elő vettem a régen
használt kuglóf formámat, kivajaztam, liszteztem.
Előírás szerint kelesztés, pihentetés, darabolás .
Batyuknak megtöltve.
Már láttam, ezek nagyok az én kis kuglóf sütőmhöz, de azért 2 sor
belefért.
Elvettem a tésztából kb a harmadát.,belőle lekváros
diós gyűrű lett.
A kimaradt batyukat, ami nem fért a kuglóf formába, a muffin sütőbe
gyömöszöltem, de szó szerint. Alig fért bele. Sütő előmelegítve.
Rácson, légkeverésnél 180C°, szavarin forma és a kuglóf
forma.
A felső sor lefordult, azt a muffin formába raktam,ott sült meg.
Alatta tepsin a muffin forma, mert csak egy rácsom van.
És ez volt a szerencsém, mert folyt a cukros lé a kuglóf
formából.
Ha nincs a tepsi alatta , sikálhatom a sütőt.
Most a tepsi ázik, azt könnyebben elmosom.
Az , hogy füstölt az égett cukros lé,
páraelszívó, ajtónyitás megoldottam.
Nagyon finom lett, a tészta egy
csoda.
A töltelékről is csak jót, különlegesen pikáns az alma levében főtt
puding,barna cukorral, fahéjjal fűszerezve.
Végül is minden finom, csak nem mutatós.
recept innen: http://limarapeksege.blogspot.hu/
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
1 tk. só
3 ek. cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő-nálam saját kovász 20 dkg
Töltelék a tészta közé:
egy csésze olvasztott vaj
egy csésze barnacukor
két teáskanál őrölt fahéj
Töltelék a tésztába:
4 nagyobb alma
egy tasak vaníliás pudingpor
2 ek. barnacukor
1 tk. őrölt fahéj
A töltelékkel kezdtem. Lereszeltem az almákat, majd kinyomtam a
levét. Ezt a lét elkevertem a pudingporral és óvatosan besűrítettem. Hozzáadtam
az almát, a cukrot és a fahéjat. Jól elkevertem, majd kihűtöttem.
Míg hűlt, összeállítottam a tésztát.
A kenyérsütő gép üstjébe mértem az összes hozzávalót és a gépre
bíztam a munkát. Amikor végzett a dagasztással a tésztát áttettem
egy kelesztő tálba, és harminc percig hagytam kelni.
Míg kelt megolvasztottam a vajat, elkevertem a cukrot a
fahéjjal és a kuglófformát is kikentem vajjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam. Levágtam belőle
két, 120 g-os darabot, ezekből tényleg fahéjas rudakat készítettem, szintén az
almás töltelékkel, hogy holnap elvihessék a fiúk uzsonnára.
A maradék tésztát négyzet alakúra igazítottam, ujjnyi vastagra
nyújtottam és 25 négyzetre vágtam egy pizza vágóval (öt-öt csíkot szabtam
hosszában és keresztben is).
Minden kis négyzet közepébe tettem egy-egy teáskanál vaníliás
almát, majd kis batyukat formáztam belőlük:
A tésztagömböket először olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba
mártottam és a kuglófformába rendeztem. A tetejére kentem a maradék vajat és
rászórtam a maradék cukrot.
30 percig hagytam ismét kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Ha a sütési idő végén nagyon pirulna a teteje, egy fóliával le kell takarni.
A megsült tésztát azonnal átfordítottam egy nagy tortatálra.
30 percig hagytam ismét kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Ha a sütési idő végén nagyon pirulna a teteje, egy fóliával le kell takarni.
A megsült tésztát azonnal átfordítottam egy nagy tortatálra.
Nálam ezek sikerültek.
Frissen nagyon finomak.
Azóta , beszereztem egy nagyobb kuglóf sütőt.
FORMÁZÁS
KELESZTÉS |
A TÉSZTÁJA CSODÁLATOS!
MUFFIN FORMÁBAN SÜLTEK! |
A SZAVARIN (GYŰRŰ) FORMÁBAN SÜLT! BARACK LEKVÁROS DIÓVAL TÖLTVE! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése