2013. szeptember 1., vasárnap

Házi tyúkból.

Nálunk az igazi tyúkhúsleves, kapirgálós  egész házi tyúkból készül. 
Vagyis a fejétől a lábáig minden bele kerül.
Legutóbb, a szembe szomszédból kaptam egy jó kövér példányt. 
A tyúkhájból 4 dl zsír sült. 
Természetesen ebben sült a máj is.
A mája, az , mint a hízott libáé.
Tört , hagymás burgonyát készítettem a tepertőhöz és a májhoz.
Még kis tojásokat is találtam benne.
Egy ebéd meg volt belőle.

A sült vére hagymásan, a reggelit adta.
A húsok magukért beszélnek.
Ilyen színű egy jó kapirgálós házi tyúkhús.
Ennyi fért a vágó deszkára belőle.



2013. augusztus 26., hétfő

Fordított körtés, karamellel.



20 dkg cukrot meg karamellízálok.
Bele öntöm egy kivajazott közepes tepsibe. (pecsenyesütő).
A meghámozott szeletelt körtével kirakom. 
Nálam egy pár szem őszibarack és szilva is került közé.
 Ráöntöm a tésztát.
 Tészta:
2 dl joghurt
1,5 dl olaj
15 dkg kristálycukor
 4 dl liszt
 1 cs sütőpor( a foszfátmentes sütőporból fél cs)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
 pici só.
A tojást a cukorral kikeverjük
Hozzá adjuk a joghurtot a sót az olajat  apránként, és a végén a sütőporos lisztet.
A sütőt 200C°-ra  előmelegítem.
 10 perc után mérsékelem 170 C °-ra  így sül még 20 percig.
Még melegen egy  fém tálcát teszek a tepsi tetejére és kifordítom a tepsiből. 
A körte lesz felül. 

Gazdagíthatjuk a tetejét főzött, vajas krémmel, olvasztott csokival megcsurgatva.
A karamell, nagyon finom a tetején.


2013. augusztus 25., vasárnap

Tepertős pogácsa


Adva volt a friss tepertő.
A mangalica, lisztes háj lefagyasztva várt sorsára.
Az alap tészta :
70 dkg liszt
1 dl joghurt(vagy tejföl)
2 dl tej
1 kk só
2 ek. cukor
2 tojás

5 dkg élesztő
Kenéshez:
  10 dkg darált tepertő
20 dkg mangalica háj+ 3 ek liszt
Az élesztőt a cukorral, kevés tejben megfuttatom. 
A tészta hozzá valóit jól összedolgozom, másfél órát hideg helyen pihen.
Kerek lappá nyújtom.
 Erre kentem a 20 dkg lisztes hájat és a darált tepertőt.
A tepertőt a gépi darabolóval daráltam át, kevés liszttel vegyítve.
Aztán a tésztát feltekertem , mint a bejglit.

 Pihent félórát.
Megint kinyújtottam, pihenés.
Ezt még egyszer megismételtem.
Ezután 2 ujjnyi vastagra nyújtottam,  bevagdostam, szaggattam és lekentem tojással.
Megszórtam szezám maggal.

A tepsibe kelt még, amíg a sűtő 200C°-ra melegedett.
10 perc után 170C°-ra mérsékeltem és aranybarnára sült 20 perc alatt.
Nagyon finom lett.
A rétegek szépen látszanak.



2013. augusztus 14., szerda

Cukkinis lapcsánka.

Egy könnyű étel, amit mindenki el tud készíteni.
Most cukkínivel készült.
Cukcsánkának is hívjuk !

1 cukkini 
                                        3 db burgonya 
(Burgonya nélkül is készülhet, a lapcsánkához hasonlóan! )
1 db tojás
2 cikk fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
3 ek liszt-kukorica liszttel is finom
                                     1 tk delikát.  (nálam ez is saját készítés)
csipet bors,só
kaporlevél
A káposztareszelőn reszelem le a burgonyát a cukkinit, hagymát, szép szálasra(robotgépben is készülhet a megfelelő tárcsával) a fokhagymát préselem.
Késes darabolóval is lehet aprítani, de akkor lágyabb lesz a massza, több liszt kell hozzá.
Ételizésítővel, kevés liszttel, 1 db tojással, a borssal, kaporral össze keverem.
Forró olajban sütöm.
Most kókusz zsírban sült.
Mellé, tört uborka is került.
Már kipróbáltam a racklette (raklett) sütőn is jól megsül.
Nem kell hozzá zsiradék, csak egy szilikon ecsetel az elején lekenem a sütő lapokat.
Így egészségesebb az izén semmit nem változtat.



 Kitelepülhetünk a konyhából a teraszra a sütéssel. 
Nem lesz olaj szag a konyhában.
Fogyaszthatjuk tejföllel, sajttal.
Most zöld fűszeres sajtkrémmel és szintén zöld fűszeres gomolya sajttal ettem.
Egy finom limonádé, vagy jeges menta tea kíséretében remek főétel is lehet.

Grillezés.

Egy délelőtti kerti munka után, jól esnek a finomságok.
Az energia utánpótlást, most egy asztali grillezés biztosította a teraszon.
Nem nagy fáradtság, gyorsan elkészül.
A kép elmondja mi készült.
A burgonya előbb a mikróban 4 perc 800 watton elősült héjában, majd felszeletelve  a grillen kapta a szép piros színét egy kis grill fűszertől és a szalonna lecsurgó zsírjától.
Ezen a kontakt grillen készült.


"A grill készülékek közül azok az elektromos grill készülékek a kontaktgrillek, melyek 200˘C feletti sütést tesznek lehetővé és a grillezendő étel felületével mindkét oldalon érintkezik, alulról és felülről is nyomást gyakorol a grill készülék. Hirtelen átsütésre alkalmasak a kontaktgrill készülékek, ideális a 240˘C sütésre is képes kontaktgrill."

2013. augusztus 8., csütörtök

Szilvás, krémes lepény.



Sárga ringló szilvát raktam be.
Befőtt és dzsem készült belőle.

Adva volt az alapanyag.
A szilvát megcukroztam barna cukorral.
4 tojásból piskótát készítettem.
4 db tojás
4 ek liszt
1 ek olaj
 4 ek cukor
1 tk sütőpor.
1kg szilva
barna cukor ízlés szerint
Egy közepes tepsit vastag, grill alufóliával kibéleltem, megvajaztam.
Erre került a cukrozott , lecsurgatott, szeletelt szilva.

Ráöntöttem a piskóta masszát.
220 C°-ra előmelegített sütőbe került.
10 perc után 180 C °-ra mérsékeltem, sült még 15 percig.
A sütőből kivéve egy sütőpapírral  bélelt fém tálcára borítottam, a szilva került felülre.

Mikor kihűl, egy pudingos vajkrém kerül rá.
Most fele tej, fele szilva lével főztem a  tejszínes pudingot.
Olvasztott csokit csurgattam a tetejére.
A szilva savanykás íze, a krém édessége , nagyon jó összhangban van. 
Tejszínhabbal, még finomabb.

2013. augusztus 3., szombat

Egérdinnye- befőzés.


A befőzések szinte minden naposak.
kezdődött a cseresznyével, meggyel, eperrel.
Más naponta 2-3 üvegre való uborka érik be.
Aztán a sárga barack, szeder, ringló és veres szilva.
Most 5 kg sárgabarackot azért vásároltam, mert nekem nem termett az idén, lefagyott, még nem is virágzott.
 Már csak az őszibarack van hátra.
Nem lesz sok gond vele, alig van a fán.
Az az elvem, csak azt rakok be, ami megterem. 
Ha pénzért kell venni a gyümölcsöt, már nem éri meg elrakni.
Már az idén a befőző automatában, tartósító szer nélkül rakom el a gyümölcsöket.
A tormalevél elsőnek , már ebben készült.

Az üzletekben tartósító nélküli befőttet , csak nagyon drágán tudok vásárolni.
Ezért a legkevesebb gyümölcsöt is befőzöm.
Cukor nélkül készült , bodza,szeder ivólé, lekvár. 
Bár a lekvárt édeskével ízesítettem, hogy legyen édes a sütibe, palacsintába.
Tegnap szeder, uborka, veres szilva,
ma  sárga ringló szilva befőtt és dzsem készült.
Egérdinnyét raktam még el.
Két kis üveggel lett, nem sok , de különlegesség.
Az automatában 90 C° -on, 30 perc.
Most egy szlovák ízesítőből raktam bele, így só nem, de cukor és ecet került bele.
Ebben a tartósítóban magvak is vannak.
 Borsikafű és 2 levél bazsalikom került mellé.
Kaprot nem raktam bele, had maradjon meg a saját íze.
Az íze  a dinnyéhez hasonlít.
Ilyen a növény és a termés.
Két bokrot ültettem,erről szedtem.








2013. július 31., szerda

Sült csirke máj, barna rizzsel, "tört uborkával."


Egy héten egyszer mindig készül máj.
Most csirke májat sütöttem.
Lenmag olajon pirítva, színes borssal és majoránnával fűszereztem.
Zöld dió karikák is kerültek mellé.
Hagymás, gombás barna rizs volt a köret, sok zöldség levéllel.
Tört uborka készült, hozzá.



Egy török étel, egy TV műsorban láttam. 
A megmosott közepes uborkákat zacskóba raktam és a hús klopfolóval össze törtem darabosra.
Tengeri só, kevés olíva olaj, 1 kk méz, 1 kk lime citrom lé,és zöld kapor levél került hozzá. 
Joghurttal kevertem össze.
Különösen jó íze van.
A törés egész más ízt hoz ki belőle. 
Az aprítás formája meghatározza az ízvilágot.
Ez olyan, mikor tésztát gyúrunk. 
A cérnametélt és a csiga íze, egész más.
 Az alak, más ízt ad az ételnek.

2013. július 28., vasárnap

Tésztát gyúrtam.Reszelt tészta és társai.


Nagyon régen gyúrtam tésztát.
Amikor görcs levest készítek, ahhoz szoktam frissen gyúrni.
Reszelni valót meg még régebben.
 Nem sikerül keményre gyúrnom. 
Pedig nagyon szeretem levesbe.
A darált zöldséges leveshez, meg kiváló.
Csak neki kezdtem és sikerült , olyan keményre összeállítanom, hogy le tudtam reszelni.
Szép sárga házi tojásom volt.



Pihentettem a nyújtáshoz. 

 Két fajta is készült.




Aztán már, ha gyúrok, összeállítottam 2 egész tojás és egy sárgájából cérnametélthez.
De ebből is két fajta készült. 

Szélesebb metélt, és vékony cérnametélt.
Van egy olasz gyártmányú, tészta nyújtóm és szeletelő is egyben
.Széles metélt és vékony metélt készíthető vele.
Ezzel készül a szélesebb.
Az Édesanyám hagyományos tésztavágójával, a vékony cérnametélt.


Nagy segítség.
Kézzel, nyújtófával soha nem tudok szép kerek tésztát nyújtani.
Házi tyúkleves főtt aznap a friss tésztával.
Mit mondjak, megkönnyeztem.
Gyerek korom vasárnapjai jöttek elő, amikor Édesanyám frissen gyúrta a tésztát a vasárnapi ebédhez.
Aki nem evett ilyet, nem tudhatja miről beszélek. 
Az aranysárga húsleves és a frissen gyúrt tészta, csodálatos ízvilág.
Máskor is rászánom magam, és frissen gyúrom a tésztát.

2013. július 24., szerda

Havas háztető,



Az egyik családom érkezett.
Nekik kedveskedtem ezzel a sütivel.
Már régebben is leírtam itt a blogban.


2013. július 21., vasárnap

Palacsinta zöld dióval.

Egyszerű sós  palacsintát sütök.
Töltelék:
Félzsíros túró krém, vagy körözött, zöld dió darabokkal, és 1 ek zöld dió sziruppal kikeverve.
Jól lehűtve zöld dióval fogyasztható.



2013. július 18., csütörtök

Szedres süti.


4  db tojás
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
1 cs sütőpor
20 dkg ráma
Tojás sárgáját a rámával habosra keverni.
Bele a porcukor, ezzel tovább keverni.
Hozzá adjuk a sütőporos lisztet.
A végén a keményre felvert tojás habot.
A tetejére kerül a szeder.
Bármilyen gyümölccsel készíthető.
Ez nem az én fotóm, ismerős készítette.

2013. július 17., szerda

A zöld dió befőtt!

Még júniusban leszedtem.
Előtte tűpróbát csináltam, átszúrtam rajta egy fokpiszkálót,
ha még könnyedén átmegy rajta , akkor jó berakni a dió.
Megszurkáltam villával 4 helyen.
Tehát , minden dión lett 16 lyuk.
Egy csavaros 3 literes befőttes üvegbe került a 80 szem dió.
Felöntöttem vízzel és 3 hétig, minden nap cseréltem, átmostam több léről a vizet.


Csak arról meg feledkeztem, hogy a dió viaszos héját  le kellene sikálni. 
Erre a 2 . héten került sor.
Látszik, hogy ezelőtt 10 évvel készítettem utoljára. 
Van is még belőle .
Három hét és pár nap után egy lábasban felfőztem, éjszakát állt. 
Ezt még kétszer meg ismételtem. 

Egy l vízből és 80 dkg cukorból szirupot főztem.
darabos fahéjjal, kardámommal, szegfűszeggel és szerecsen dióval ízesítettem.

Ebben jól átfőztem a diókat, egy éjszaka állt a szirupban.
Többszöri kóstolgatás következett.
Majd leszűrtem.
Az átszűrt lében újra felfőztem.
Hagytam kicsit benne állni. 

A belseje még zöld, de idővel a szirupban megbarnul.
A 10 évesemből egy szem van már csak, de nagyon szép sötét színe van.
Üvegekbe, majd a befőző automatába került.
90 C °30 perc
 Már itt vannak a többi befőtt között!

Üzemileg így készül a Goldenfoodnál.
Nálam, már a polcon sorakoznak.

A szirupból maradt, a dióból is feldaraboltam 4 db-ot. 
Egy  7,2 dl-es befőttes üveget félig öntöttem sziruppal, bele a darabolt barack és felöntöttem házi pálinkával.
3-4 napig ért, kavargattam naponta.
Leszűrtem és kis  üvegekbe került.
Ez az üveg különleges.
A dugóba a tetején van zöld dió és likőr is.
Megcímkézve jutnak  majd el megérdemelt,
 tulajdonosaikhoz.


Nagyon finom lett.