2014. március 16., vasárnap

Reggelire sós, palacsinta



Ha nincs a reggeli készítéshez, sok időnk, és a kenyerünk is elfogyott, ezzel pótolhatjuk. 
Egy csésze finom kakaóval már meg is reggeliztünk.
Az Édesanyám a kenyérsütés napján ezt sütötte nekünk reggelire, mert aznap már nem volt kenyerünk a reggelihez.
Akkor ezt "püföggőnek" hívtuk.
Most amerikai palacsinta a neve.
Most az ő általa szőtt, vászonba varrt terítő került a tányér alá.
Elkészítés.
Egy tojást habosra keverünk.
2 ek liszt, 
 csipet himalája  só, 
 fél kk szódabikarbóna
 1 ek zabpehely 
És annyi tej kerül bele, hogy folyós legyen.
A forró serpenyőbe , kevés olajon, kis kerek, 1 cm vastag palacsintákat sütünk.


Almás csirkemell, zöld dióval.


A leggyorsabban elkészíthető egy tál étel.
A csirkemell egy fél órát áll felcsíkozva a kevés, kb 1 ek, fűszeres olajban, abban a serpenyőben, amiben sütni fogjuk.
Most Toscana, és gírosz fűszer került az olajba és durvára őrölt citrom bors.
Közben a héjas burgonyát megmossuk, a mikróba kerül 800 W-on 5 percre.
Ha forró a serpenyőben az olaj és pörösödik a hús, egy diónyi vajat teszünk hozzá.
Mindkét oldalán pirosra sütjük. 
A forgatás után alma cikkeket adunk hozzá és együtt készre sütjük.
Kiszedjük a húst és az almát.
 A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a lehámozott, felezett burgonyát.
Piros kéreg sül rá, ropogós lesz a külseje.
Zöld dió sziruppal csöpögtettem meg a tányéron a húst.  Zöld dió karika és lucerna csíra került még mellé.
Az alma savanyú, a dió édes íze  kellemesen keveredik ebben az ételben.

2014. március 15., szombat

Ötperces mikrós süti.


A tavaszi, kerti teendők miatt kevesebb időt töltök a konyhában.
Jó előre gondoskodtam róla, hogy legyen kész, vagy félkész étel lefagyasztva az ebédhez.
 A süti viszont hiányzik.
Megoldásként,a mikrós süti jöhet számításba.
A héten már kétszer készült.

Egy jénai tálban keverem össze a hozzávalókat, abban is fog sülni.
 5 perc 800 W-on.
RECEPT
3 ek liszt
 3 ek  instant kakaó
 1  kis  tasak kapucsínó port
1 db tojás
 1 kk sütőpor
1.5 dl tej
2 ek olaj
3 ek barna cukor
 1 ek búzacsíra
 2 ek zabpehely.
A tej mennyisége  a hozzávalók minőségétől is függ.
Jól össze keverjük, folyós legyen, folyjon le a kanálról.
Ha kell még teszünk bele tejet.

Lekvárral, darabos dióval , akár  vajas krémmel, vagy pudinggal is fogyaszthatjuk.
Készülhet a kakaó helyett kókusszal, vagy dióval is.
Süthetünk bele csoki darabokat.
A tetejére kerülhet csoki máz is.
A számtalan variációt, az ízlésünk határozza meg.


2014. március 14., péntek

Gyors csirke sült.


A tavaszi munkák idején, amikor késő jutsz be a konyhába, jó egy ilyen gyors étel.
A  darabokra  szeletelt csirke mellet előző este befűszereztem, egy zacskóban a hűtőben várta a másnapot.
Kevés gírosz  és Toscana fűszersó került rá.
Forró olíva olajon átforgattam mindkét oldalát, majd fedő alatt puhult, pár percig.
Közben 4 db megmosott, héjas burgonya kerül a mikróba.
5 perc 800W.
Kiveszem, konyhakendővel letakarom, így jól feladja a héját.
Egy villát beleszúrva, meghámozom,negyedekre vágom.
A zsiradékból kiveszem a megsült húsokat, a burgonyát a vissza maradt zsiradékon hirtelen pirosra sütöm.
Magához veszi a lábasban lerakódott pörös anyagokat, nagyon ízes lesz.
Zöld dió szeletek kerültek még hozzá.

2014. március 9., vasárnap

Havas háztető.


Havas  háztető készült.
Most kisebb adag készült, kb a recept fele.
Most igazi háztető alakra formáztam.
A kimaradt masszából formáztam kis kekszeket is.

A piskóta ebben a kerámia bevonatos tálban sült.

A héten nyertem egy receptemmel.
Hólabdát is sütöttem és annak a piskóta masszájából vettem el keveset.

Alma rózsák.





Nálam így készül.
A  saját készítésű fázisfotókat ITT találod.
A sütőpapir kör alakúra vágására is találsz egyszerű módszert, fázisfotókkal.
Egy csomag leveles tészta és pár alma kell csak hozzá.
A receptet a "mindmegette" oldalon találtam.
Hozzávalók.
1 csomag vajas-leveles tészta (fagyasztott)
3 alma
5 evőkanál cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
csipet szerecsendió
1 teáskanál reszelt citromhéj
4 csésze víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál citrom
Elkészítés:
1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.
2.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelyemetszővel. 
legjobb az előre kinyújtott fajta.
Megszórjuk a cukor - fahéj - szerecsendió - citromhéj keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.


3.) A csíkokat jobbról balra kirakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk. A végét kissé nedves ujjal odacsíptetjük az oldalához (én fogpiszkálóval is megtűztem), sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 

Én a tetejét megkentem barack lekvárral és szeletelt mandulával szórtam meg.

4.) 220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja.


2014. március 8., szombat

Pizzás csiga.




Fűszeres pizza alap tésztából készült.
50 dkg liszt
2 ek kacsa zsír
 2 dl kókusztej
1 dl víz.
 1 db tojás
 3 dkg élesztő
 2 kk só
 1 kk cukor
1 mk őrölt tárkony.
1 mk girosz fűszer
1 mk oreganó
csipet majoránna
1 kk sikér
 csipet aszkorbitum
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.

Kétfelé vettem a tésztát.
feléből KOMBE készült.
A másik felét kinyújtottam ujjnyi vastagra, 
lekentem kacsa zsírral.


 Rá került a saját készítésű pizza szósz.



Apróra vágott bacon szalonnával, füstölt tarjával,  szeletelt bambuszrüggyel elkeverve.
Csíkokra szeletelt sajttal szórtam meg.

Feltekertem, közben a külsejét is lekentem mindenütt kacsa
 zsírral.

Így a tepsiben , ha érintkeznek nem ragadnak össze, és jó ropogós lesz a külsejük is.
Két ujjnyi csíkokra vágtam,és így kerültek a szilikon lappal bélelt tepsibe.
Újra kelesztettem 20 percig.

Forró 200C°-os sütőbe került.
10 perc után 180 c°-ra mérsékeltem a hőfokot.
Így sült még 20 percig.

Nőnapra!


Nőnapra! Zorán:Kell ott fent egy ország....

Kombe .II. Medvehagymás, kókusztejes, bambuszrügyes töltelékkel.



Kombe készült.
Fűszeres, pizza alap tésztából készítettem.
50 dkg liszt
2 ek kacsa zsír
2 dl kókusztej-tej is jó
1 dl víz.
1 db tojás
3 dkg élesztő-nálam saját kovász 20 dkg
2 kk só
1 kk cukor
1 mk őrölt tárkony.
1 mk girosz fűszer
1 mk oreganó
1 kk sikér
csipet aszkorbitum
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Ez, most laktóz mentesen készült!
Kétfelé vettem a tésztát.
A másik feléből pizzás csigák készültek.
Most a tölteléken változtattam.
Került bele bambusz rügy is-helyette használható a párolt mangold szár-nagyon ízletes.
 a hagyma
 a sonka
a sajt
a bacon szalonna 
a kukorica mellé.
Most is kacsazsírral kentem le a lapokat, de most a tejföl helyett a jó sűrű kókusz tejjel kevertem össze a tölteléket.
Maszkarpónéval is finom.
Saját készítésű pizza szósz alapomból is került hozzá.
Már máskor is készült, másképpen!
https://bloggeranyo.blogspot.com/search?q=kombe









Legközelebb babos töltelékkel próbálom ki.
Az előző gombás volt, és nagyon finom.
Így hajtogattam.










Köszöntés.


Szeretettel köszöntöm az ötvenezredik látogatómat.
Hogy ki ő, sajnos azt nem tudom.
Nagy öröm ez számomra.
Lassan 7 éve kezdtem el írni a blogomat.
Eleinte nem nagyon volt látogatóm.
Amióta Facebookos oldala is van a blogomnak, többen megtalálják.
Véleményeket is  többet kapok.
Remélem a továbbiakban is lesz sok látogatóm.
Igyekszem új, és régi recepteket megosztani veletek.
Csak kipróbált recepteket rakok fel, és saját fotókkal.
Még egyszer köszönöm a látogatóknak, hogy elolvassák a recepteket, még a tengeren túl is.
Üdvözlettel:Olgis - bloggeranyó.



2014. március 4., kedd

Borsó főzelék, sült csirkével.




Gyorsan elkészíthető főzelék.
Amíg sül a csirke, ez is elkészül.
Most gombásan sült a csirke comb
1 fej hagyma, 
2 csésze borsó
 2 db sárgarépa.
 1dl tejszín, vagy tej.
só , fehér bors.
 1 ek olaj
Egy késhegynyi piros paprika.
2 ek liszt
1 ek olaj
A hagymát kockázom, kevés olajon megfuttatom. 
Felöntöm 2 dl vízzel.
Bele kerül a borsó és a szeletelt sárgarépa.
 só, bors.
Puhára főzöm. 
A lisztet  az olajon világos barnára pirítom, felengedem a tejszínnel.
Csomó mentesre keverem.
Én habverőt használok ehhez.
Hőkiegyenlítés után elkeverem a főzelékben, felfőzöm.

Sütőtökös lepény.



Gyakran készítek lapcsánkát.
Tökkel, sárgarépával is keverem a burgonyát.
Most tök lepény készült, burgonya nélkül.
Kitelelt egy pár gyenge sütőtök a pincében.
Sütni nem jó, mert gyenge.
Ma lereszeltem, a fagyóba került kis adagokba, későbbi felhasználásra.
Akár főzeléknek is jó.

Most tök lepények sültek belőle..
Édesanyám gyakran sütötte a lapcsánkát is kerek , lepény formába, vagy tepsibe szét terítve a kemencébe, vagy a sütőbe.
Más íze van.
Az étel alakja meghatározza az izét.
Hozzávalók.
4 maréknyi káposzta reszelőn , szálasra reszelt tök.
 2db tojás
 4 ek liszt
2 cikk zúzott fokhagyma
1 fej reszelt vörös hagyma
 só, bors
 Finomra vágott kapor és medvehagyma levél.(fagyasztott)
A hozzávalókat jól össze keverjük.

Kisebb palacsinta sütőben, vagy lábasban, ujjnyi vastag rétegben elterítve,kevés olajon sül.
Egyik oldalán fedő alatt, aztán megfordítva anélkül.
Nálam, most kisebb teflonos lábasban sült.
Sajt krémmel, kehcsappal fogyasztottam.

2014. március 3., hétfő

Pampuska.



Szani blogjában találtam ezt a receptet.
Ciróka-maróka, mit főztél Katóka?
Főztem babocskát, sütöttem pampuskát,
ide tettem-oda tettem,
utoljára jól megettem:
Hammm!
 Nálam most a kenyértészta feléből készült.
Ez az eredeti recept.
Hozzávalók a tésztához.:
40 dkg liszt
2 dl meleg víz
fél kocka élesztő
1 ek. cukor
2 ek. olaj
1 tk. só

Kence:
1 ek. olaj
1 ek. tejföl
1 kk. só
4 gerezd zúzott fokhagyma
pár csepp citrom
Elkészítés:
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, egy evőkanálnyi lisztet,
majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Felfuttatjuk.
Ezután a többi liszthez öntjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és jól összegyúrjuk, ill. megdagasztjuk.
Kb. egy órát kelesztjük meleg helyen, ezt követően ismét dagasztjuk.
Lisztezett deszkán kisebb gombócokat formázunk a tésztából,  olajjal kikent formába tesszük Őket.
15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 175 C°-on sütjük.
Húsz perc múlva kiemeljük a sütőből, lekenjük a kencével és
további 2 percig sütjük.
Kivéve a sütőből, némi pihentetés után fogyasztjuk.