2014. október 20., hétfő

Kókuszos süti golyók.


Ha piskótát sütünk és levágjuk a széleket, finom golyókat formázhatunk belőle.
A maradék krémmel,kevés cukros instant kakaóval összekeverve, golyókat  formázunk belőle.
Közepébe kerülhet marcipán, zselés cukorka, vagy szárított barack, esetleg mazsola, meggy, vagy áfonya is.
Ételszínezékkel megfestett,színes kókusz reszelékbe forgatva , tetszetős, gyors sütink lesz.
Ha biztosra akarunk menni, hogy ne legyen lágy, jól megszilárduljon, keverhetünk bele expressz zselatin port is.
Akár csokiba is márthatjuk.
Édes keksz, vagy babapiskóta összetörve is jó megoldás.

Kenyér gofri.






Amikor nincs egy szelet kenyér sem a háznál, és még csak készül a kenyér. 
Épp, hogy megkelt a gépben, akkor  kiveszek belőle 2 gombócnyit.
Próbálom kézzel, szögletesre kihúzgálni, igazítani.
Már meleg a gofri sütő és hamar elkészül a kenyér gofri.
a szükség így szül újabb recepteket.
Szoktam még lángost, vagy  sós szezám, és köménymagos rudakat is sütni, a kenyér tésztából.


Sült nyúlgerinc,paraszt tarhonyával.

Házi nyulat vettem, frissen,konyhakészen került hozzám.
A gerincet egészben, beirdalva sütöttem meg.
Himalája só és frissen őrölt színes  bors került rá.
Forró disznó zsírban megpörösítettem,
kevés vizet öntöttem alá.
Egy csokor zöld fűszert tettem mellé.
Oreganó, kakukkfű, majoránna, izsóp, tárkony és 2 db babérlevél.
Raktam mellé még,egy nagy fej vöröshagymát egészben, 3 cikk fokhagymát héjastól
Fedő alatt egy félóra párolás után zsírjára sült, szép piros lett.
Paraszt tarhonyát készítettem köretnek.
A tarhonyát olajon megpirítottam, felengedtem másfél szeres forró vízzel.
2 db közepes burgonyát kockáztam bele.
1 nagy fej vörös hagyma, csipet citrom bors és egy evőkanál saját készítésű darált zöldség  is ízesítette.
Ha szükséges,még utána öntjük vízzel.
Laktató, igazi falusi étel.
Készült már rizzsel és burgonyával is.

2014. október 19., vasárnap

Almás süti,blogkóstolóra.



Kávé és csokoládé blogját kaptam a sorsoláson.
Egy almás sütijét választottam ki.
Itt az ősz és az alma beérett.
Nálunk Szabolcsban, ilyen szép almák teremnek.
 
Karamellizálva, szeletekben, mentásan  is ilyen szép piros.

Ez a szabolcsi Jonatán.
Zamatos, piros, és édes.
Ez a recept volt az irányadó.
Nem változtattam rajta sokat, csak annyit, hogy rácsoztam a tetejét, és tojással kentem le.
Jól látszik a mi Szabolcsi almánk ilyen színes, szinte piros, sütés után.
Nekem is van egy hasonló receptem, „Porlós almás” a neve.
Talán azért, mert a tésztájába több vaj kell.
Régi családi recept.
 Köszönöm, hogy szét nézhettem a blogodban.
Nagyon sok érdekes dolgot és különlegességet találtam.
Üdvözlettel, Olgis.


2014. október 14., kedd

Rántott kel káposzta levelek.


A leveleket lisztbe forgatom.
Sűrű palacsinta tésztát készítek,bele mártom, majd forró olajba kisütöm.
Zöldséges rizs volt a köret.

Mentás, karamellás alma.



A mi Szabolcsi piros Jonatán almánkból nagyon ízletes dolgokat 
lehet kreálni. 

Gyönyörű piros színe van, ennek a fajta almának.

Aszaltam is belőle egy jó adagot.



Ma mentás , karamellás almaszeleteket készítettem, a "lapcsánkámhoz" nagyon jó kísérő volt


Az almákat héjastól cikkekre szeletelem.
Egy szélesebb,. nagyobb átmérőjű lábasban
2-3 evőkanál cukrot karamellízálok.
Rádobom az almákat.
4-5 levél menta is kerül mellé.
Pici citrom sav is kerülhet rá, az alma savasságától függően.
Az alma savanykás nedve fellazítja a karamellt.
Ha mégsem enged az alma eléd nedvet, pici víz is kerülhet alá,.
Fedő alatt párolom.
Azért, jó a nagyobb edény, hogy egy rétegben terüljön el az alma,így jobban átveszi a karamell izét.
A fedőt levéve vissza redukálom, elpárologtatok minden nedvességet.
Nagyon ízletes alma szeleteket kapunk. 
Akár palacsinta tölteléke is lehet.
Pudingba, joghurtba keverve is nagyon finom.

2014. október 13., hétfő

Birsalmasajt és gyümölcsbőr.




Az idén is készült birsalmasajt.
Egyenlőre csak kis mennyiségben.
A többi félkészen, üvegbe várja a további sűrítést, jó sűrű lekvár formájában.

2014. október 6., hétfő

Képviselőfánk. II.



                                                    Gyakran megsütöm.
                                Receptet ITT találsz.
Gyorsan elkészül és igazi ínyencség.
A krémek variálhatók .
Most karamell szósz került a tetejére.
Tej és tojásmentes krém készült hozzá.



Vadkovásszal sült kenyerem.


Ezt a kenyeret már vadkovásszal sütöttem.

60 dkg liszt
3 dl tej
2 kk só
1 ek olaj.
1 kk cukor.
1 kk sikér
fél kk aszkorbin
20 dkg vadkovász
Kenyérsütő dagasztotta, aztán kelesztő tálba kelt kint az udvari  asztalon, a napon, 50 percet.


Ezután ott a tálban átdagasztottam, formáztam, újból kelt 25 percet.

 Jénait nedves sütő papírral béleltem ki így raktam bele , a tetejét bevagdostam, újabb 20 perc pihenés.


10 perc a sütőben 200C°-on, majd 170C°-on 45 perc.
A jénai tetőt sajnos késő vettem le, kicsit lenyomta a kenyér tetejét.
Vízzel spicceltem be, egy lábasban víz is került mellé.
Nagyon szép lett. 
Most az olajt kihagytam belőle..
Eddig még egy kenyerem sem beszélgetett velem.
Vajon ő fog cserepesedve beszélgetni? 
Mindjárt kiderül.
És beszélgetett!

És csodás a belseje,az íze.

A végét, a "durcáját", (mi farának is neveztük.) még melegen megettem.
Ilyen finom és szép kenyeret még nem sütöttem.
Szeltem egy jó vastag szeletet, mint gyerekkoromban.
 De haragudott érte az Édesanyám!
Szerinte meg becstelenítjük a kenyeret, ha ilyen vastagot vágunk belőle.
Eltenni is csak az alján fektetve szabad, mert ha másképp rakjuk," megfájdul a háta annak, aki sütötte".
Ezt tartotta a közmondás.
Édesanyám minden sütésből adott a tyúkoknak is.
Megkentem Erdélyből kapott házi vajjal, olvadt rajta.
Zöld húsú saját termésű paprikát ettem hozzá.

Aki nem kóstolta el sem tudja képzelni ezt a fenséges íz világot.



2014. október 4., szombat

Vadkovászom.


Nagyon régen készülök, vadkovászt készíteni, hogy élesztő nélküli kenyeret süssek.
Most rászántam magam.
Egy hete kezdtem.
3 literes befőttes üvegbe következő alapanyagok kerültek.

2 ek fehér rozsliszt
2 ek árpaliszt
2 ek szójaliszt
2 ek búza korpa
 2 ek búzacsíra
2 ek zabliszt
 2 ek burgonya pehely
 2dl vízzel elkevertem és vártam

Este megetettem még 2 ek bl 55-ös liszttel.
Másnap reggelre így nézett ki.

5 napon át etettem 2-3 ek liszttel és 1 dl vízzel
Egy 3 literes üvegben így helyezkedett el.

A 6. napon 20 dkg lisztet kapott és 1 dl vizet.
Az üvegnek a kétharmadáig telt meg.
 Ki vettem belőle kb 30 dkg-ot, a többit a hűtőbe raktam, ott pihen.
 A kivett adaghoz került
20dkg  liszt ,
 1 kk cukor
fél dl tej.
Másnapig kelt.
Reggel újra megetettem 10 dkg liszttel, és 1 dl tejjel.
Délután ezzel sütöttem a kenyerem.

2014. október 3., péntek

Túrós nyögő.

Gyakran  készítek nyögőt, vagy másképpen sztrapacskát.
Most túróval ,mangalica tepertővel ,és sült kolbásszal készült.

2014. szeptember 28., vasárnap

Diós kosárkák.2


 Kosárkák készültek.
 Receptet ITT találsz.
A család kedvence, gyakran készítem.
50 db formám van.
Ezenkívül van még 8 db csillag alakú szilikon formám, most ezekben is kipróbáltam.
Két tepsi sülhet egyszerre.
 Az összeállításban most ez a kis praktikus szerkezet segített a vajat eldolgozni a liszttel.
Így nem melegszik fel a vaj a kezünk melegétől.


 New Yorkból küldte egy kedves internetes ismerős Andrea. Rita hozta haza Magyarországra és küldte el nekem csomagban. 
Egy főzős csoportban mutatták meg és mivel tetszett nekem , kaptam egyet.
Tündéri teremtések, majd a Jézuska küld nekik egy kis ajándékot.


Kókuszos hab
 Diós hab

 Szilikonos csillag formában is sült.
Kisülve.

Kínai csirke bundában.

                                 
A csirke mellet kétujjnyi vastagra, kockázzuk, vagy csíkozzuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Megforgatjuk a bundában. Egyszerre többet is rakhatunk a tésztába, szaporább.
Bő forró olajba helyezzük,  szinte azonnal megforgatom, hogy le ne folyjon róla a bunda.
Aztán fedő alatt, majd a nélkül sütöm.
Még egyszer forgatom.
A bunda:
Sűrű palacsinta tésztát készítünk, sütőpor is kerül bele, vagy szódabikarbóna, az szelídebb.
 Víz, tojás liszt 1 ek olaj.
Víz helyett tejjel is finom.
A mártogatós:
Ketchup, (szója szósz), méz (csili),pirított szezám mag.
Össze is forralhatjuk, akkor jobban tapad a meleg húsra.

A kisütött húsokat még forrón bele forgatjuk a mártogatósba.