2014. december 26., péntek

Kacsa sültek.


Nemcsak Karácsonykor készítem,  kedvenc máskor is.
Most egész kacsa ,kacsa comb és mell is sült.
Olajban elkeverem a fűszereket és ezzel dörzsölöm át a húsokat.
Egy kanalat bedugok a bőr alá és elválasztom a bőrt a hústól, így a húsra is tudok kenni a fűszeres olajból.
FŰSZEREK
 oregánó
kakukkfű
izsóp
tárkony
 jó sok majoránna
 római kömény
 1 narancs leve
  zsályás só
 színes bors.
Az egész kacsát a melle csontjánál  felvágom.
Szét terpesztem a  kizsírozott tepsibe tepsibe.


Alá helyezek egy almát ketté vágva, egy hámozott narancsot, egy vörös hagymát, egy egész fej fokhagymát egyben, a cikkeket kissé bevágom, hogy az íze ki tudjon párologni.
Egy nagy csokor zöld fűszert. 
Most még karácsonykor a kertből tudtam szedni frissen.
A kacsa bőrét tengeri sóval sózom .
A mellet, a combot kacsa zsírban megpörösítem, bezárom, aztán kerül a tepsibe.

Most 2 db combot és  nyak bőrét megtöltöttem sonkás, hagymás, párolt savanyú káposztával.

Fél dl víz került alá és lefóliázva sült 200C°-on 10 percet, majd 160 C°-on másfél órát.
A végén légkeverésen sült, így lett szép piros.

Zselés szelet!


Érdekes az elnevezés, a benne lévő kevés zselés cukorról kapta a nevét.
Már nagyon rég meg van a recept, csak ritkán készítem.
Két db 4 tojásos piskóta készül, ők lesznek alul és felül.
Középre, egy 10 tojás fehérjéből készült lap kerül.
10 tojás fehérje
30 dkg porcukor
10 dkg darabos dió
10 dkg tördelt csokoládé
10 dkg zselés cukor, darabolva
10 dkg liszt

 A tojás fehérjéből kemény habot verünk, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot.
A végén kerül bele a dió, csoki, zselés cukor és a liszt
 Sütőpapiros tepsiben elsimítva, 20 perc alatt sül 160 fokon.



KRÉM
fél liter laktózmentes tej
10 tojás sárgája 
6 ek liszt
 A 10 tojás sárgáját kevés tejjel, a  liszttel elkeverjük  simára,
felöntjük a többi tejjel.
 Állandó keverés mellett, sűrűre főzzük.
Még melegen elkeverünk benne egy diónyi  laktózmentes margarint.

Így nem bőrösödik be.
20 dkg laktózmentes margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral ,és fél citrom levével,habosra.
Ezt a robotgép elvégzi helyettünk.


Ha kihűlt a főzött krém és azonos hőmérsékletű a margarinnal, kanalanként hozzá keverhetjük a margarinhoz.
Egy nagyon szép sárga, és könnyű krémet kapunk.

Egyik piskóta lapot megkenjük a krém felével,erre kerül a zselés lap.
Ezt is megkenjük a krémmel.
Jó szolgálatot tesznek ezek a kis célszerszámok, a
 habkártyák.


Különösen a recés szélű, ezzel simítva a krémet, jobban tapadnak meg a lapok a krémhez.
Erre kerül a második piskóta lap.

Tetejére rózsaszín mázat készítettem.

MÁZ
20 dkg porcukor
2 ek bodzalé
(3 ek meggylé is jó, ha nincs bodza levünk)
3 ek olaj
Fényesre, simára kikeverjük. 
Elsimítjuk a sütemény tetején.

Nem túl vékony szeletekre vágjuk.

Csodás, ahogyan roppan a középső részben a csoki, a sült dió, és a püspök kenyérhez hasonló sült tojás fehérje.
A lágy zselés cukor teszi még pikánsabbá.
Akár születésnapi tortának is megfelel.



2014. december 17., szerda

Túl, a százezer látogatón!


Hálásan köszönöm  látogatóimnak, hogy megtisztelnek  a blogom olvasásával. 
 A mai napon a számlálóm szerint több, mint
 SZÁZEZREN 
olvasták a 7. éve nyitott blogomat.
Ez volt az első bejegyzésem 2007.okt . 21.-én.
Amióta facebook-os oldala is van a blognak, a látogatóim száma nagyon megemelkedett.
Ennek nagyon örülök.
Nem a legelejétől van számláló a blogomon, biztosan többen is látogatták, 2 évig nem számláltam a látogatókat.
Kapok visszajelzéseket, kérdéseket is bőven.
 Konyhámban nagyon egyszerű ételek készülnek.
Igaz, időnként kipróbálok bonyolultabb és új dolgokat is a család kedvéért.
Szívesen látok ezután is minden látogatót.
Az oldalsávban megtekinthető, hogy milyen országokból jönnek a látogatók.

Oldalmegjelenítések száma országonként

A blogok nézői között legnépszerűbb országok diagramja

Egyesült Államok
778
Magyarország
261
Románia
18
Oroszország
12
Ukrajna
12
Szerbia
8
Szlovákia
8
Németország
6
Egyesült Királyság
6
Indonézia
6
Új arculatú a blogom, forgatható kártyákon találhatóak a receptek.

Ezt a blogot a nagylány unokámnak ajánlom.
Legyen iránymutató neki ,ha  főzésre adja a fejét.
Ezért is igyekszem fázis fotókat készíteni, hogy el ne akadjon majd az ételek készítésénél.
Remélem hasznos dolgokat rögzítek mindenki számára.
Szeretettel köszöntöm további látogatóimat.
Olgis.



Nyúlgerinc, paraszt tarhonyával.


Tényleg egyszerű, paraszti étel.
A juhászok bográcsban készítették, mindig volt náluk szárított tarhonya.
A tarhonyát zsiradékon átpirítom, kétszeres vízzel felengedem, bele kockázok 2 db burgonyát.
Teszek hozzá 1 fej hagymát egészben és csipet őrölt borsot, sózom is.
Fedő alatt, időnként kevergetve fő.
Bográcsban csak rázogatják. 
Most sült nyúl gerinc és bacon került rá feltétnek.

Vadkovászos kenyerem.4.


Újabb  vadkovász készült, amiből frissen kenyér készült, élesztő nélkül.
Most, mázas,  cserép edényben sült.
A többi kovászt 20 dkg-os adagokban lefagyasztottam.
Újításként 1 ek méz is került a kovászba,.
Na, ez aztán megindította rendesen, nem győztem , kavargatni és etetni a kovászt.
Gyönyörű szerkezetű lett a bélzete.


Rétes kosárkák.


A rétes tészta egy más formában való felhasználása.
A muffin sütő mélyedéseibe kerülnek a  négyzetre vágott kis rétes lapok, 4 rétegben, elforgatva, hogy a csúcsok ne essenek egy irányba.
Minden kis lapot olvasztott vajjal,  szilikon ecsettel bekenek.
Mindegyikbe negyed babapiskótát morzsolok, hogy a töltelék ne áztassa el a rétes lapokat.

Egy kk kanál maszkarpónét helyezek rá.
Erre kerül a lekvárban elkevert gyümölcsös, zabpelyhes müzli.
Ez a lekvár most almás ,rebarbara. 

Nagyon passzol a savanykás íze a maszkarpónéhoz.
Ebben a müzliben,  gyümölcsök, és magvak találhatóak. 
Zabpehely, len és tökmag, mazsola, banán, és más gyümölcs pelyhek.

Tetejére szeletelt mandula, és színes puffasztott rizs (ZIZI) kerül.

Falatnyi finomságok.
Bármilyen töltelék kerülhet bele.
 Vékonyra nyújtott, leveles tésztából is készítettem már.

180 C °-on , légkeveréssel,15 perc alatt kész


Asztaldíszek , mézes tésztából.

Már készen, írókázva várjuk a Karácsonyt.
Egy részük már útra is kelt.







2014. december 14., vasárnap

Sült hal, vegyes körettel.


A sütögetés napjain , egy gyors egy tál étel készül.
Most halat sütöttem.
Sóztam borsoztam és kukorica lisztbe forgatva, forró olajban sült.
Közben a mikróban 800W-on, 5 perc alatt megsült 5 kisebb burgonya.
Előző nap cékla sült benne, abból is maradt.
A hal után,gomba és padlizsán sült, majd a meghámozott  burgonyát is át pirítottam.
Végül a cékla karikákat sütöttem át hirtelen.
Bőséges, laktató és egészséges ebédem volt.

Mézesek.



Adventi koszorú, mézesből.
Már kisült egy fél és egy egész adag.
A fél már el is fogyott.
Még nem dekoráltam,fehérrel fogom írókázni.
Sok új formát kipróbáltam.
Mézes tészta
 1kg liszt
3 egész tojás
30 dkg méz
30 dkg porcukor.
30 dkg margarin
1 kk kurkuma+1 kk kardamom
1 ek szódabikarbóna
csipet só
1.5 cs mézes  fűszerkeverék.
 A mézet a fűszereket forrásig hevítem, megy bele a vaj.
Hozzá adom a szódabikarbónás, porcukros liszthez.
Csipet só is kerül bele.
A kenyérsütő dolgozta össze.
Hideg helyen pihen zacskóban, egy éjszaka. 
Másnap átdolgozom, nyújtom, szaggatom.
180C°-on 15 percig sül,sütőpapiros tepsin, légkeveréssel.
Most kerek lapok is sültek erre dolgozom majd a szarvas, házikó és fenyő figurákat. 


Csillagokat is használtam rátétként.
 Horgolt csipkével mintáztam a lapokat.




A figurákat majd írókázom fehérrel, egy részüket zselatinos , színes mázzal kenem át.





Egy tál is készült,szívekből raktam össze egy tál külsején. de igen béna lett,  magasabb hőmérsékleten kellett volna sütni, így lecsúszott egy része.
Mindenesetre tele raktam figurákkal és már úton is van.
Végül is ehető.
Minden évben elbénázok valamit.