2015. január 24., szombat

Virágfánkot sütöttem.



Itt a farsangi szezon, fánkot sütöttem.
Virágfánkot.

Régóta vágyom  ilyen formákra.

Egy kedves ismerősöm, most kölcsön adta és kipróbáltam.
Már van sajátom is. (2017)

Így sikerült.
Nekem nagyon ízlik.
És nem is túl bonyolult.
2 egész tojás
3ek rizsliszt vagy rétesliszt
3 ek sima liszt
 1 dl tej
1 kk sütőpor
 Sűrű palacsinta tészta készül. 
Ajánlatos fém edénybe készíteni, mert a forró forma ha hozzá ér, a műanyag edényt megolvaszthatja.

Fél órát pihen.
A sütőpor csak ezután kerül bele.
Olajat felforrósítok, bele állítom a formát. 

Ezután a masszába mártom, és megy az olajba.
Hamar megsül, egy késsel rásegítve azonnal lejön a formáról.
Megmértem étel hőmérővel 70 fok volt az olaj.

Ez nagyon forró volt, 60 fokra mérsékeltem a sütéshez.
A héten készített fedő fogóm, jó szolgálatot tett, ugyanis a forma nyele nagyon felmelegszik,  nem ajánlatos csupasz kézzel megfogni.
Fahéjas porcukorral szórtam meg és házi sárgabarack lekvárral fogyasztottam.


2015. január 23., péntek

Pár perces ebédem.


Ha, elszalad a délelőtt és nincs ebédem, ez készül.
2 db burgonyát héjastól a mikróba teszek, 
5 perc 800 Watt-ra.
Közben a csirkemellet feldarabolom, keskeny és vékony csíkokra.
Egy kisebb serpenyőben megpirítok pár szem diót. 
Nálam általában van készen.
Kiszedem.
Ugyanebbe a serpenyőbe kerül, kókuszzsír, gírosz fűszer és kevés fehér bors.
A húscsíkokat megforgatom benne és jól átsütöm.
Közben forgatom is a húscsipesszel.
Mire a burgonyát meghámozom a hús is kész.
Gyors és finom egy tál étel.
Most őszibarack befőtt került mellé. 
A barack saját termés, saját befőzés.
Különben, a csirkemell is saját nevelésű csirkémből van.
A bazsalikom levél díszítés az ablakban, cserépben nevelkedik.
Magról vetettem.

2015. január 21., szerda

Vadkovászos, kelt tészta.


Elfogyott a bobájkám.
Vadkovásszal állítottam össze egy adag kelt  kalács tésztát.
Természetesen az élesztőt kihagytam, helyette 20 dkg vadkovászt használtam, ami  fagyóba pihent eddig.
Ilyenek lettek.
Nagyon jó puha a belseje.



Soknak bizonyult a tészta , így lett belőle sonkás töltelékkel kifli és egy tekercs.
Ezt a tésztát kacsa zsírral kentem és feltekertem, nem hajtogattam.













Sonkás töltelék:
 kapor, tejföl, sonka.,zakuszka, kukorica, sajt.,hagyma, fokhagyma , oraganó, kakukkfű és majoránna.

De még egy bár zsömle és buci is  készült.

Húsklopfolás, másképpen.

Tarját bundáztam.
A csoportomban
https://www.facebook.com/groups/praktikus/
mutatták a lányok ezt az okos  kis húspuhító szerkezetet.

Mivel nekem nincs ilyen., kipróbáltam az eperlevél készítővel.
Sertés tarját gyötörtem vele, és nagyon jól bevált. 
Nézzétek csak!

Bundázott hal, zöldségekkel.


A hal nálam hetente készül.
Finom tengeri halat készítettem.
Most bundáztam, és sült zöldségekkel fogyasztottam.
 Cékla, padlizsán, gomba és egy pár burgonya sült mellé.
A céklát és a burgonyát a légkeveréses, halogén sütőmben  sütöm.


A burgonyát negyedekre, a céklát karikára szeletelem, sütöm a légkeveréses készülékemben, és utána, kicsit átforgatom a a zsiradékon, a gomba és padlizsán mellett.
A hal, most palacsinta tésztában, pici sütőporral, kukoríca liszttel, kevés szárított búza csirával és puffasztott amaránttal készült.
A halat előbb rizsliszt és kukorica liszt keverékében forgattam meg, utána a palacsinta tésztában.
Kókuszolajban sütöttem.


2015. január 19., hétfő

Nyúlpaprikás, gombóccal.


Nem pácolom a nyulat.
Hagyományos pörkölt készül belőle, pikáns fűszerekkel.
ITT olvashatod.
A gombóc készítés lépései. 
Tojás,tej, liszt összekeverése
Pirított kenyérkockák hozzá adása.

 Bő sós vízben fő, 1 ek olajjal

MÁRTÁS
 A pörkölt szaftját fel forrósítom.
Lisztet a tejföllel kikeverem+1 kk piros paprika.
Hőkegyegyenlítés .
(egy kevés forró szaftot keverek a habaráshoz)

Összekeverem, jól kiforralom.

Bele forgatom a kifőtt, leszűrt gombócokat, szeretem, ha jól átjárja a szaft.


2015. január 15., csütörtök

Házi tészták készítése.


Ha már van szép sárga  házi  tojásod,akkor elő a  gyúró táblát ,és a tésztanyújtó géped.
Ha nem szép sárga a tojás, egy kis kurkumával megjavíthatod.
Máris készülhet a házi tészta.
Nálam a gyúrt tészta, úgy készül, hogy 2 sárgája és 2 egész tojás, amennyi lisztet felvesz.
Részletesen ITT olvashatod.
A kimaradt tojás fehérjéket lefagyasztom.
És attól függ, hogy reszelt tészta, vagy metéltek készülnek, keményebbre, vagy lágyabbra hagyom.
Most őket "gyártottam"
Nagy pörkölt csiga- kínai evőpálcával sodorva.


Kavatelli- bordásítva, már majdnem kagyló formája van.
Rudakat sodortam, majd daraboltam és sodortam a bordán.

Gnocchetti -kicsit formázva, a bütyök ujjammal.
Ezekből a fajtákból csak minta készült első kipróbálásra.

Apró reszelt


Szélesebb reszelt-tarhonya szitán szárad.

 Széles metélt-Keskeny metélt




Sült kacsacomb, savanyú káposztával töltve.


A kacsa combokat fűszerezés utána állni hagyjuk, legalább fél órát.
A kacsa fűszerei:
só, bors, majoránna, oreganó és tárkony.
A savanyú káposztát, ha nagyon szálas ,össze aprítjuk., átmossuk, ha savanyú nagyon.
Finom házi paraszt sonka kockákat kisütünk olajon,ropogósra. Kiszedjük.
 A vissza maradt olajon,kockázott hagymát dinsztelünk.
A káposztát átforgatjuk rajta nem sütjük le teljesen. Borssal,római köménnyel ízesíthetjük.
Hozzá adjuk a sonkát, átkeverjük és a kacsa comb bőre alá töltjük.
Hústűvel le is rögzíthetjük.
Forró olajban meg pörösítjük, bezárjuk a hús rostjait.
Kacsazsírral kikent tepsibe sül egy órát 180 C -°-on, lefóliázva, kevés vizet öntve alá.
Előbb a bőrével lefelé, majd félidőben megfordítjuk.
Finom szilveszteri, ünnepi fogás.
 Almával párolt , lila káposzta illik hozzá.
Körete burgonya, vagy rizs lehet.
Ez most burgonya főzelék körítést kapott.

2015. január 11., vasárnap

Kelt tésztából.


Egy adag kelt tésztát készítettem.
A dagasztást, kelesztést, a kenyérsütőre bíztam.

Káposztás batyuk és diós dudák készültek belőle.

Egy pár tepertős pogácsa is készült.
Most római köményt raktam a tetejére.




3 batyuba  került tepertő, és rá egy kevés dió és római kömény.
Nagyon jó barátja a dió a tepertőnek!!



 Kacsa zsírral kentem le.
Most nem hajtogattam,  többször feltekerve lett leveles.


Szögletesre vágtam, így nincs hulladék.