2015. március 8., vasárnap

Zabpelyhes, rizslisztes keksz.


A héten már 2 adag készült, annyira finom.
Egy csésze teával, kiváló.
Egy bögre rizsliszt
egy bögre zabliszt
 fél csésze tk liszt
 2 ek kukorica liszt
 2 ek eritrit(édesítő)
15 dkg  kókuszzsír
 1 kk szódabikarbóna
1 db tojás
1 tk mézes fűszerkeverék
1 tk  zöld kardamom
1 ek méz
 Kevés laktózmentes  tej, vagy joghurt,hogy nyújtható legyen.
Került még bele, saját aszalású meggy, mazsola
 1 csésze  aprított müzli 
A  müzliben van: zabpehely,  mazsola, mogyoró, lenmag, banán és csoki darabkák..stb-
Sokáig eláll dobozban! HA , MARAD BELŐLE!
A müzlit késes darabolóval durvára daráltam.
Gyúrás, majd nyújtás után, kerek és szögletes, kekszmintázóval szaggattam.
Egy muffin formában is kipróbáltam, de nem igazán jó benne, vastag.
Lehet a hátoldalán kellene sütni.


180C°-os sütőben 20 perc alatt sült meg.



2015. február 28., szombat

Gyümölcsbőr készült.


Birsalma sajt készítésekor ezt is gyártottam.
De, már elfogyott.
Most újra elkészítettem, birsalma lekvárból.
Jobb, mint a gumicukor, vagy a rágó.
Egészséges és finom.
Most az aszalógépben készült.
 Cikkekre vágott sütő papírra kentem a lekvárt és már ment is a gépbe.


Még melegen kell a papírról lehúzni, különben rászárad.Most  három adag készült.
Először kör alakban vágtam ki a sütő papírt. 
De rájöttem, jobb  cikkere vágni, mert így , a hézagokban jobban jár a meleg levegő.
Egyszerűbb levenni is róla.
Készült egy adag rebarbara alma lekvárból is.
Ez sokáig száradt, mert nem volt elég sűrű a lekvár,(pedig raktam bele egy kevés útifű
 mag héjat) és a színe sem igazán jó, nagyon fakó lett.
Legjobb a birsalmából és az automatázáskor, a lékészítésnél visszamaradt vegyes gyümölcshúsból.
Főleg, ha sárgarépa is van benne.
Tekerhető, darabolható.

Cakkos ollóval vágtam, így szebb.



Egy gyors ebéd!


Két szelet csirkemellet, a kés fokával ellapítottam. 
Sózom, borsozom, egy kevés gírosz fűszerrel megszórom az egyik oldalát.
Kevés, forró kókusz olajban sült ki.
Közben 3 db burgonya sült a mikróban, 5 perc alatt kész.
Meghámoztam, negyedeltem , és átforgattam a hústól vissza maradt zsiradékban.
Vegyes savanyúság került mellé .(saját készítésű.)
Tényleg gyorsan elkészül.

2015. február 27., péntek

Töltött fasírt készült.


Szeretem készíteni, mert szapora, laktató és előre is elkészíthető.
Most rúdban sült, kétféleképpen.
Száraz kenyér mindig van, saját sütésből. 
Mostanában élesztő nélküli vadkovászos kenyeret sütök.
Fokhagyma termett a kertben.
Egy fej vöröshagymát is reszelek bele.
 Frissen őrölt bors , házi tojás.
Ez a lelke a fasírtnak.
Ráadásul a darált hús is házi vágásból van.
Minden részéből van a disznónak, ezért jó ízű lesz a fasírt.
8 tojást megfőztem lereszeltem, egy nyers tojással és kevés  fasírt masszával,fűszerekkel  össze dolgoztam.
Folpakra simítottam az alap masszát, erre rákentem a főtt tojásosat és feltekertem.

Egy másik rúd úgy készült, hogy ráhalmoztam a tojásos masszát és befedtem az alap masszával.

Vizes kézzel átsimítottam a rudakat.
A tetejükre házi zsírból raktam keveset.

Forró 200 C°-os sütőbe kerültek 15 percre, majd 160 C°-on sültek egy órát.
Közben kenegettem a lefolyt zsiradékkal.
A végén légkeverésen jól felgrilleztem.
Most burgonya főzelék is készült hozzá.




Narancsot, almát, aszaltam.


Elfogyott az őszi aszalás. 
Kellett az utánpótlás.

Nagyon jó esténként elrágcsálni egy pár szeletet.
Különösen finom, elpárolog belőle víz és a tömény ízvilág marad benne.
Jó, döntés volt az aszaló beszerzése.
Sok minden megszárad rajta.
A gyúrt tésztákat is ebben szárítom.


2015. február 25., szerda

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.







2015. február 22., vasárnap

Céklával színezett tésztáim.


Megsütöttem 3 db céklát.
Át turmixoltam kevés szűrt vízzel, majd a pürét lecsöpögtettem.

A levét és egy kis gyümölcshúst is felhasználtam a gyúrt tésztához.
                                             csíkos -csigák


masnik- csíkosan




A sárga szint, most egy kis  indiai sáfránnyal mélyítettem.

Pihennek a tészták

Elcseppent cékla lé,olyan szép recésen terült.

Tészta nyújtás előtt
Géppel nyújtottam, így hajtogatom egy újabb nyújtáshoz, mindig a recés szélek kerülnek befelé.
De nagyon praktikus ez a nyújtófa is, állítható a vastagság, a  megfelelő korong felhelyezésével.

Szárítás abroszon.
Darabolás vonalzóval. Csigához négyzetekké,masnihoz téglalappá.


2015. február 21., szombat

Vadkovászos kenyerem.4.


A vadkovász  a fagyasztóba pihen 20 dkg-os csomagokban.
Sütés előtti napom kiveszem, felélesztem, etetem.
Most egy kis  szárított búzacsíra is került bele, meg 2 ek joghurt.
Sima Bl55-ös lisztet használok, egy kevés rétessel.
Semmit nem mértem, csak az állagát figyeltem, amikor a kenyérsütőbe raktam.


Víz helyett, most fele tejet használtam.
 Kevés sikér,kacsa zsír,is került bele.
Dagasztás után lemértem 146 dkg volt.
Ez egy nagyobb kenyér lesz gondoltam.
Elővettem az Édesanyám rendbe tett szakajtóját, kendővel kibéleltem, és a dagasztás után ebben kelt a radiátor előtt.


Nehezen indult meg.
A sütőt 40 C°ra állítottam és bekerült kosarastól a sütőbe.
Szépen megindult.
Egyszer átdagasztottam, de nem formáztam, csak alá hajtogattam.
Újabb kelesztés, majd bevagdostam a tetejét egy kisebb tapéta vágó késsel.
Átraktam egy kerek jénaiba, amibe vizes  sütőpapírt raktam. 
Bele tettem egy nejlonba és ismét kelt vagy fél órát.
Még most sem voltam megelégedve a magasságával, ezért nájlont levéve, a sütőt 250 C°-ra állítva, elindítottam a sütést a kenyérrel együtt. 
A sütő aljában egy lábasban víz, de spriccelgettem is egy flakonból.
Későn vettem észre, annyira megindult, hogy hozzá ért a felső grill rácshoz, lejjebb raktam.
Ez a kovász, nagyon öntörvényű, nehéz kitapasztalni kikor indul meg.
Egyszer látom akkora"forradás" van rajta, jól kicsücsörödött, szinte felemelkedett az egyik oldala.


Hatalmas lett, megindult , a kovász dolgozni kezdett.
Nagyon szép a belseje is.

Aznap sült  friss,kacsa tepertővel ettem, a lágy kenyeret. 
Gyerekkorom emlékei jöttek elő.
Láttam, ahogyan Édesanyám a dagasztó teknő fölé hajol, majd bele rakja a szakajtóba. 
Nagyon fárasztó munka volt 3 kenyeret és egy kis lepényt kidagasztani.
A vakaróból, meg 2 kis kapros lángost sütött.
De szerettem gyerek koromban ezeket a "kemencés" napokat.
Rakattam is egy igazi kemencét az udvaromra. 

Nyáron gyakran sütünk, ha össze jön a család, a barátok.
Főleg pizza sül benne, meg malac hús.
Ebben a kis teknőben a kalácsot dagasztotta, és a gyúrt tészta is ebben állt össze.
Kis gyúró teknőnek hívtuk.
Ebben a házi pamut vászonból varrt stanicliban tartom egy papír zacskóban a kenyeret.
A papír zacskót egy ismerős kenyeres pajtás,Rigó Katica küldte nekem Németországból.
Sokáig friss marad benne a kenyér.