2015. február 27., péntek

Töltött fasírt készült.


Szeretem készíteni, mert szapora, laktató és előre is elkészíthető.
Most rúdban sült, kétféleképpen.
Száraz kenyér mindig van, saját sütésből. 
Mostanában élesztő nélküli vadkovászos kenyeret sütök.
Fokhagyma termett a kertben.
Egy fej vöröshagymát is reszelek bele.
 Frissen őrölt bors , házi tojás.
Ez a lelke a fasírtnak.
Ráadásul a darált hús is házi vágásból van.
Minden részéből van a disznónak, ezért jó ízű lesz a fasírt.
8 tojást megfőztem lereszeltem, egy nyers tojással és kevés  fasírt masszával,fűszerekkel  össze dolgoztam.
Folpakra simítottam az alap masszát, erre rákentem a főtt tojásosat és feltekertem.

Egy másik rúd úgy készült, hogy ráhalmoztam a tojásos masszát és befedtem az alap masszával.

Vizes kézzel átsimítottam a rudakat.
A tetejükre házi zsírból raktam keveset.

Forró 200 C°-os sütőbe kerültek 15 percre, majd 160 C°-on sültek egy órát.
Közben kenegettem a lefolyt zsiradékkal.
A végén légkeverésen jól felgrilleztem.
Most burgonya főzelék is készült hozzá.




Narancsot, almát, aszaltam.


Elfogyott az őszi aszalás. 
Kellett az utánpótlás.

Nagyon jó esténként elrágcsálni egy pár szeletet.
Különösen finom, elpárolog belőle víz és a tömény ízvilág marad benne.
Jó, döntés volt az aszaló beszerzése.
Sok minden megszárad rajta.
A gyúrt tésztákat is ebben szárítom.


2015. február 25., szerda

Teakeverék készítése, házilag.


A teázás nagyon fontos szerepet játszik a folyadék háztartás egyensúlyban tartásánál.
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
"A tea származásáról kínai és japán eredetű legendát is ismerünk. A két monda közös vonása, hogy a véletlennek tulajdonítják ennek a frissítő, különleges aromájú italnak a felfedezését. Időszámításunk előtt 2700 körül Sen-nung kínai császár egészségügyi okokból elrendelte az ivóvíz fogyasztás előtti forralását. A császár kertjében hatalmas üstökben forralták a vizet, és ebbe a vízbe sodorta a szél a tealeveleket. A császár megkóstolta és ízletesnek találta az italt, így megszületett a tea."
Saját termesztésű és szárítású tea  levelekből készítek egy keveréket és azt fogyasztom.
A keverék összetevői:
akácfavirág, bodza, katáng virág, csalán, 3 fajta menta,hárs,cickafark, kakukkfű,aranyvesszőfű.
Rendszeresen kerül hozzá:
darált len és kapor.
Újabban filterezem is a teákat!
http://bloggeranyo.blogspot.com/2020/01/teat-filtereztem.html


Alkalom és szükség szerint rakok még hozzá:
fekete ribizli levelet
fehér babhéjat
ginko biloba levelet
diófa levelet
gyömbért
 kardamomot
matcha tea port
izsópot
zsályát
articsóka levelet
orsósarkot
levendulát
aranyvessző füvet
Sok munka van vele, de megéri.
A leszedés, mosás, szárítás  elég munkaigényes .
Aszalógépben nagyon szépen, és gyorsan szárad.
Ha gyümölcs ízűt szeretnék, nyáron friss, télen a befőtt gyümölcsökkel ízesítem
Alma, őszibarack, szilva, szeder, málna.
Ezen kívül csak méz és citromlé kerül bele.

                    Katáng és mályva virág szárad.


A  fehér babhéj,saját termés.
Felénk "kanpaszulynak" hívják!
Az ivólé készítéskor visszamaradt Izabella szőlő montot is megszárítom, a szőlő mag, nagyon értékes, ebből is kerül a teába.De le is darálom, ez a por is megy a teába, vagy éppen gyúrt tésztát színezek vele.







2015. február 22., vasárnap

Céklával színezett tésztáim.


Megsütöttem 3 db céklát.
Át turmixoltam kevés szűrt vízzel, majd a pürét lecsöpögtettem.

A levét és egy kis gyümölcshúst is felhasználtam a gyúrt tésztához.
                                             csíkos -csigák


masnik- csíkosan




A sárga szint, most egy kis  indiai sáfránnyal mélyítettem.

Pihennek a tészták

Elcseppent cékla lé,olyan szép recésen terült.

Tészta nyújtás előtt
Géppel nyújtottam, így hajtogatom egy újabb nyújtáshoz, mindig a recés szélek kerülnek befelé.
De nagyon praktikus ez a nyújtófa is, állítható a vastagság, a  megfelelő korong felhelyezésével.

Szárítás abroszon.
Darabolás vonalzóval. Csigához négyzetekké,masnihoz téglalappá.


2015. február 21., szombat

Vadkovászos kenyerem.4.


A vadkovász  a fagyasztóba pihen 20 dkg-os csomagokban.
Sütés előtti napom kiveszem, felélesztem, etetem.
Most egy kis  szárított búzacsíra is került bele, meg 2 ek joghurt.
Sima Bl55-ös lisztet használok, egy kevés rétessel.
Semmit nem mértem, csak az állagát figyeltem, amikor a kenyérsütőbe raktam.


Víz helyett, most fele tejet használtam.
 Kevés sikér,kacsa zsír,is került bele.
Dagasztás után lemértem 146 dkg volt.
Ez egy nagyobb kenyér lesz gondoltam.
Elővettem az Édesanyám rendbe tett szakajtóját, kendővel kibéleltem, és a dagasztás után ebben kelt a radiátor előtt.


Nehezen indult meg.
A sütőt 40 C°ra állítottam és bekerült kosarastól a sütőbe.
Szépen megindult.
Egyszer átdagasztottam, de nem formáztam, csak alá hajtogattam.
Újabb kelesztés, majd bevagdostam a tetejét egy kisebb tapéta vágó késsel.
Átraktam egy kerek jénaiba, amibe vizes  sütőpapírt raktam. 
Bele tettem egy nejlonba és ismét kelt vagy fél órát.
Még most sem voltam megelégedve a magasságával, ezért nájlont levéve, a sütőt 250 C°-ra állítva, elindítottam a sütést a kenyérrel együtt. 
A sütő aljában egy lábasban víz, de spriccelgettem is egy flakonból.
Későn vettem észre, annyira megindult, hogy hozzá ért a felső grill rácshoz, lejjebb raktam.
Ez a kovász, nagyon öntörvényű, nehéz kitapasztalni kikor indul meg.
Egyszer látom akkora"forradás" van rajta, jól kicsücsörödött, szinte felemelkedett az egyik oldala.


Hatalmas lett, megindult , a kovász dolgozni kezdett.
Nagyon szép a belseje is.

Aznap sült  friss,kacsa tepertővel ettem, a lágy kenyeret. 
Gyerekkorom emlékei jöttek elő.
Láttam, ahogyan Édesanyám a dagasztó teknő fölé hajol, majd bele rakja a szakajtóba. 
Nagyon fárasztó munka volt 3 kenyeret és egy kis lepényt kidagasztani.
A vakaróból, meg 2 kis kapros lángost sütött.
De szerettem gyerek koromban ezeket a "kemencés" napokat.
Rakattam is egy igazi kemencét az udvaromra. 

Nyáron gyakran sütünk, ha össze jön a család, a barátok.
Főleg pizza sül benne, meg malac hús.
Ebben a kis teknőben a kalácsot dagasztotta, és a gyúrt tészta is ebben állt össze.
Kis gyúró teknőnek hívtuk.
Ebben a házi pamut vászonból varrt stanicliban tartom egy papír zacskóban a kenyeret.
A papír zacskót egy ismerős kenyeres pajtás,Rigó Katica küldte nekem Németországból.
Sokáig friss marad benne a kenyér.


2015. február 16., hétfő

Macaron készült.


Első próbálkozás a macaron világában.
A receptet innen választottam ki, a Troll a konyhában-blogból.
Nagylány unokám készített mindent, rám csak a hab felverése maradt.
Igazán finom lett, elsőre.
Egy kis gondunk volt a  macaron készítő szilikon lappal. 
Le kellett vágni belőle 2 sort, mert nem fért bele a legnagyobb tepsibe sem.

De ebben a levágott részben is tudtunk sütni.
Az adagolónk sem működött, kitüremkedett belőle a massza. 
Maradt a kiskanál.
Egyedül biztosan nem készítem, csak , ha segítség van.
Igen aprólékos munka.


2015. február 15., vasárnap

Hagyma hajtatás télen, az ablakban.


Minden télen van az ablakban.
Nagyon szeretem a zöld levelét.
Vajas kenyéren, nagyon ízletes.
Jó téli vitamin forrás, és  ételek díszítésére is kiváló.
A szár csúcsát éles késsel bevagdosva, vissza kunkorodik, mint egy kis pálmafa.
Ehető díszítés.

A gyökerét is elfogyasztom, ha már a hajtatás véget ér.
Praktikusak ezek a kis hajtató üvegek, a hagyma nem ér a vízbe, csak a gyökere.

Kisebb szájú üvegek is megfelelnek.
Az öblösebb üvegeket alufóliával szűkíthetjük,vagy
 legumizhatjuk nejlonnal, rést vágva a közepén, ahova a hagymát helyezzük.
Az a lényeg a hagyma maga , ne érjen vizet, mert elrohad.
Fokhagymát is lehet így hajtatni!

2015. február 9., hétfő

Puskatészta készült.




Így hívtuk régen a nyomós keksz sütit.


Régen, gyakran sütöttem.
Évek óta elő sem vettem a nyomót.
Most  megláttam a Gabi blogjában és ,nagyon meg akartam sütni.
Végül előkerült az én receptem is, de az nagyon nagy adag, inkább ezt választottam.
Fűszermánia receptjét használtam.
Felébe diót raktam, 10 dkg-ot.

Nagyon finom lett


2015. február 8., vasárnap

Szezámmagos háromszögek, a nagylány unokámtól.


Úgy örülök, hogy a nagylány unokám szeret sütögetni, és főzni is.
Ez a blog is azért tartalmaz , olyan részletes leírásokat, fázis fotókat, hogy neki adjon majd útmutatást, ha én már nem leszek.
Most is sütögettek a barátnőjével.
Egy kis kikapcsolódás a vizsgaidőszakban.
A testet is táplálni kell.

A tésztához
80 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
1 ek cukor (csapott)
1 ek  (csapott)
0.5 l tej
A töltelékhez
30 dkg sonka (vagy füstölt-főtt tarja)
30 dkg sajt (reszelt)
2 nagy fej lilahagyma
450 g tejföl
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
 ízlés szerint
A tetejére
2 ek tejföl
1 ek szezámmag
1 ek napraforgómag (hántolt)
10 dkg kockákra vágott sonka, vagy bacon
 Kevés langyos, a cukorral ízesített tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. 
A sót belekeverjük a lisztbe, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, valamint apránként a többit is. Ha összeállt a tészta, az olajat is beledolgozzuk. 
Hagyjuk duplájára megkelni.
Amíg a tészta pihen, felaprítjuk a belevalókat, a tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, ici-picit megsózzuk.
A megkelt tésztát kettévesszük, egyszerre nehéz lenne elnyújtani. 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföl felével, rászórjuk a reszelt sajt és a többi hozzávaló felét. 
Feltekerjük, mint a bejglit.

Lekenjük a tetejét a tejfölös tojással, megszórjuk a magokkal. Cikk-cakk alakzatban daraboljuk (/\/\/\). A másik adag tésztával ugyanígy járunk el. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ne közel egymáshoz, mert nőni fognak.

Hőlégkeverésen és 180 fokon 25-30 percig sütjük.
 De ez sütőnként változik, érdemes időnként ránézni.