2015. március 27., péntek

Vajat készítettem!


Egy fél literes , 30%-os laktóz mentes tejszínből, csak egy keveset használtam fel.

A többit össze ráztam, egy műanyag flakonba öntve ,kb egy fél óráig.
Nagyon finom vaj lett belőle.
A lecsöpögött írót, kalács , kenyér ,sütéshez használtam fel.

Szendvics kenyérkék.


Ma kenyeret sütöttem , és kipróbáltam, a fél adagból, a kis szendvics kenyerek sütését.
Szerintem nagyon praktikus, utazóknak, iskolásoknak uzsonnára...stb.
Lenmag,szezám mag és puffasztott amaránt került a tetejére.
Ilyenek lettek felvágva.

Megpirítva.

A folyadék fele tej , a fele író volt,mert vaj készült a héten. 
Legközelebb kipróbálom rozs és árpa liszttel is.
Készült egy pár amarántos, szezámos grissini is.

Most fehér kenyér készült, fél fogós, rétes és finom lisztből. 
A másik feléből ilyen buci és kenyérke sült.
Mindezek, 50 dkg lisztből.

2015. március 22., vasárnap

Szalvéta hajtogatás.


Szalvéta hajtogatást próbálgattam, ma egy videó alapján. 
Damaszt  és papir szalvétát is hajtogattam.







2015. március 21., szombat

Gombkeksz, süti.


Egy egyszerű linzer szerű tészta készül, alapnak.
25dkg  sima liszt
5dkg rizs liszt
 20 dkg  laktózmentes vaj
5dkg kókusz zsír
12 ek laktózmentes tejföl
 1 tojás
 10 dkg nyírfa cukor
csipet só
 1 kk sütőpor
 Fűszerek :kardamom, tonkabab, fahéj, kurkuma
cukrozott, reszelt citromhéj, levendula szirup és virág.
Ezt három részre osztottam. 
Egy részt színeztem, egy részbe citrom héj, másik részbe levendula szirup és virág került.
Különböző formákban szaggattam. 
Kerek, szögletes.


Most a legújabb és első próbálkozás a gomb alakú.
 Kör alakban kiszúrtam, süti pecséttel rányomtam a mintát.


 Majd egy kisebb kupakkal, újra rászúrtam, de csak a fél vastagságig.
Hús tűvel két lyukat szúrtam rá.
A szívó szál, még jobb, mert vastagabb, nem sül össze a lyuk.
Fém dobozban tárolva, sokáig eláll, és puhul is.
Ilyenek lettek.

2015. március 20., péntek

Kenyeret sütöttem.



A szokásos kenyér recept alapján készült.
Annyit változtattam, hogy került bele 10 -10 dkg rétes és félfogós liszt.
A folyadék fele tej, így szép fehér lett.
Friss, sütőben sült, hasalja  szalonna pörccel ettem a lágy, friss kenyerem.

Valami fenséges együtt!


2015. március 12., csütörtök

Kukoríca ropogós, medvehagymával.


Egy fél doboz  konzerv kukorícát
2 ek rízslisztet
 1 db tojást
 1 cikk fokhagymát,sót, borsot.
1kk kanál feldarabolt medve hagymát.
A késes darabolóba össze daraboltam, kissé pépesre.

Ha szükséges, teszünk még bele lisztet.
Forró kókusz olajban kis, lapos  pogácsákat sütöttem, szép pirosra.

2015. március 10., kedd

Húsleves, pászkával.


Gyerekkorom ízei jöttek vissza.
Édesanyám gyakran sütött pászka tésztát, a csikós spór platniján. 
Nagyon szerettük.
Most én is készítettem tészta gyúráskor egy pár darabot, a mikróban.
A húslevesembe raktam.
 Nagyon finom volt.

Köszönet, a blogom látogatóinak!


2015. március 8., vasárnap

Húsos görcsök,medvehagymás tésztából..


Görcs,  vagy táska leveshez készült , most medvehagymás tésztából a levesbetét.
A medvehagymát, mozsárban kissé szétdörzsöltem, ez került a gyúrt tésztába. 
A tésztanyújtón többször áthajtottam.
Kissé maszatos maradt még ezután is, de ez nem ront az élvezeti értékén.

 A kis téglalap tésztákat megtöltöttem, a pörkölt szerűen lesütött, fűszeres darált hússal, feltekertem, majd , görcsre kötöttem.


Ez lesz egy zöldséges leves alap betétje.
A medvehagyma, különös ízt kölcsönöz a levesnek.

Pestós ,színes, lúdgége tészta..


Házi tojással gyúrt,  zöldre színezett
lúdgége csigákat sodortam.



Cserépben , az ablakban nevelkedett, friss  bazsalikomból készült a pestó.

HÉT hozzávalóból!
 Tengeri só, bors, fokhagyma bazsalikom levél, ,pirított fenyőmag, sajt, olíva olaj  került a mozsárba.
A frissen főt tésztára keverve, csodás szín és ízvilág.
Ropogós bacon került a tetejére.

Almás, rétes kosárkák.


Rétes tésztából készültek.
Minden lapot olvasztott vajjal kentem le.
Majd  , hármat egymásra helyezve, nyolc részre vágva, a kivajazott, muffin sütő formáiba kerültek, egyenként, kissé elfordítva a lapokat.
Így képeztek kis kosárkákat.

 Szárított búza csirával szórtam ki az alját a lapoknak, hogy el ne ázzon a tészta a tölteléktől.
Töltelék.
A meghámozott almát, szeleteltem gyalun, majd a meg karamellízált  3 ek barna cukorban pároltam kicsit, aszalt meggyel,és 5 dkg darált dióval együtt.
 1 dl tejben elkevertem 1 ek  kukoricakeményítőt, 1 tk  utifű mag héjat és ezzel kiforraltam.
Mikor kihűlt, citromlével,és fahéjjal, ízesítettem.
Hozzá kevertem 2 ek rebarbara lekvárt.
A kosárka aljába mascarpone is kerülhet, nagyon finom lesz tőle.
Ezzel töltöttem, meg a kosárkákat.

Tetejükre szeletelt ,pirított mandulát szórtam.
180 C°-on sült 20 percig.
Kimaradt 3 lap és , volt töltelék is, ebből egy rúd lett.

ízletes, pikáns sütemény lett.

Toros káposzta.

Egyik kedvenc ételem.
Házilag savanyította a káposztát az unoka húgom. 
Tőle kapom,nagyon finom.
Háznál vágott , friss sertés húst sütöttem hozzá.
A régi disznóvágások íze jött elő, az emlákeimben.
Ízre, biztosan finomabb volt, az Édesanyám által készített, ami, sokféle , friss húsból készült.
Saját készítésű, vadkovászos , gyökér kenyeret sütöttem hozzá.

Bableves.


Bableves készült.
A receptet ITT találod.
Most nem főtt bele csülök, de így is finom volt.
Kolbász és  füstölt, sonka kockák ízesítették.
Saját termésű, nagy szemű, fejtős bab került elő a fagyasztóból.

Tárkonnyal, oregánóval és borsikafűvel(csombor) ízesítettem.
A kertemben teremtek a fűszernövények,  én szárítom őket., az aszaló gépben.
Majd kis üvegekbe zárva, saját készítésű címkékkel ellátva. várják a felhasználást.

Természetesen a babérlevél sem maradt ki belőle.
Laktató étel.
Házi sütésű, vadkovászos,pirított kenyérrel ettem.