2015. szeptember 27., vasárnap

Fátyol kalács.


Hetek óta kering a receptje a neten.
Csak nem hagyott a buzgóság, elkészítettem.
Tényleg finom.



Az eredeti recept ITT
 leírással, fázis fotókkal.
.
Készült a tészta másik feléből diós duda és,káposztás batyu is.



Mézes, mustáros oldalas.


Sültre vágyott a család, főleg a nagylány unokám, ez a kedvence.
Előző este befűszereztem grill fűszerrel az oldalast a csirke szárnyat és combot.
Tepsibe grill fólia került rá a húsok, hagyma, héjas fokhagyma, egész paprikák, zöld, sárga, piros..
Só, bors most citrombors.
Mustárral bekentem minden szeletet.
Fóliával betakartam.
220 C °-on sült 20 percet, majd mérsékelve a hőfokot 180 
C °-on egy órát .
A vége felé  levettem a fóliát és  szilikonecsettel bevontam  finom napraforgó mézzel.
5 perc grillezés és kész lett.
Porhanyós, piros és ízes.
Ugye kislányom finom volt?
 A családnak tepsis krumpli, a nagylánynak párolt zöldség volt a köret.

2015. szeptember 20., vasárnap

Cukkinis, tojás lepény!


Annyi variációja van a cukkini felhasználásának.
Most reggelire készült tojásos lepény.
Káposztareszelőn lereszeltem a meghámozott cukkinit.
Kevés kókusz olajon megfuttattam, hamar megpuhul. Megszórtam kapor levéllel, só, bors került rá.
Már mehet is rá a  kevés tejszínnel, felvert tojás.
Megfordítható, mint a palacsinta.
Egy finom, és gyors reggeli.
Lehet hagymásan is készíteni, akkor előbb a hagymát megfonnyasztjuk a zsiradékon.

Májgombóc leves II.


Szétnéztem e kertben, találtam kevés zöldbabot, egy kis mangoldot, petrezselyem is ki került a földből. 
Minden alapanyag megvolt. 
Most ezekkel gazdagítottam, a májgombóc levesemet.
Kuktában készült, csekély 10 perc alatt kész.

Krumpli lángos.


A maradék burgonya püré hasznosítására , jó példa.
Hozzá kevertem egy tojást, morzsányi élesztőt,pici cukorral.
Szárított oregánót adtam még hozzá.
Nagyon szeretem a fűszeres tésztákat .
Jól kidolgoztam fakanállal, annyi liszttel, hogy nyújtható tészta legyen majd kelés után.
Most a napon kelt, jó idő volt.
Le is dobta a kelesztő tál tetejét, hatalmas durranással landolt a kövön.
4 kis gombóc lett belőle.

Jól átgyúrtam és pihentek.

Kb. egy fél óra után nyújtottam.
Lisztezett táblán  nyújtsuk, mert nagyon ragad.
Van egy nagy palacsinta sütő serpenyőm, ami egy vasúti  kocsi ütközőjéből lett kialakítva, kovácsolással.
Ebben sült.

Most a nyári konyha gáztűzhelyén sütöttem ki a lángost.
Ezt a serpenyőt nem raktam a kerámia lapos tűzhelyre.
Különben is a liszt kicsit égett szagot áraszt, praktikusabb volt a nyári konyhába sütni.
Olaj és tyúkzsír keverékében sült.
Nagyon finomra sikerült.
Aznap must készült, egy jó pohár must  jólesett utána!


Gyermekkorom ízeit éreztem!
Édesanyám a csikós spór platniján sütötte zsiradék nélkül.
Sütés után, még melegen kentük meg fokhagymás kacsa zsírral.
Na az volt az igazi!
Párolt káposztával is nagyon finom.

2015. szeptember 19., szombat

Hagymás cukkini, tökvirággal.



Most nemcsak a cukkinit a virágját is felhasználtam.
Olaj és vaj keverékében sült a hagyma és a cukkini, kakukkfű , oreganó ízesítette.  
A sarkantyúka levele, a borsot helyettesítette.
A végén került bele a cukkini virág.
Érdekes íze van, különösen a bibés részének.
Készítettem már bundázva is a cukkini virágot.

2015. szeptember 14., hétfő

Szőlő ivólé készült.




Korai érésű, apró szemű kék szőlőm, már érett.
Nem tudom,  a nevét. Talán oportó.
Nagyon édes, cukor sem kell hozzá.
A befőző automata lékészítője mindent elvégez, egy csapon leengedem a kész levet. 
Tartósító nélkül készül.
Üvegekbe töltöm, még kiautomatázom(csirátlanítja a gép.)
Felcímkézés után, mehet is a helyére.


Már nagy befőttes üvegekbe is került, mert már az 50 liter ivólénél tartok. 

Készült,sárgabarackból, őszibarackból, szilvából, körtéből, és vegyes gyümölcsökből is.
A gyümölcsök is saját termések.
Mind tartósító és cukor mentes.


A címkéket is én készítem, írom, nyomtatom.

2015. szeptember 13., vasárnap

Grillezett marha szelet.


Szép húst kaptam.
Borjúnak titulálták, de a rostokból ítélve már nem volt valami fiatal.
Bepácoltam: grill fűszer,  fokhagyma,hagyma karikák, olaj, citrombors.
Ebben a pácban állt 24 órát.
Grillezés előtt sóztam.
Egy kontakt , elektromos grillen sütöttem meg..
Grilleztem még hozzá céklát, burgonyát és a hagyma karikákat.

2015. szeptember 12., szombat

Pizza alap készült.





Rendhagyó módon, most a sütőben sültek a zöldségek.
Egy grillfóliával bélelt tepsiben került :
a kimagozott paradicsom
paprika, hagyma, fokhagyma
3 csokor zöld fűszer:
 sok oreganó
majoranna, 
rozmaring
izsóp
kakukkfű
lestyán levél
zsálya
rukkola levél, só, bors
Nálam többfajta  paradicsomterem, jó húsosak, parázsak.







 A bazsalikom levelet a  sütés végén szórtam rá.
Tetejét megszórtam kókusz zsír forgácsokkal.
Jó órát sült, közben párszor megkavartam.
A zöld fűszer csokrokból kioldódtak az ízek, a lében.
Mikor kihűlt, a tepsit megdöntve, hogy a lé egy helyre gyűljön, késes darabolóba szedtem és össze keverte a gép.
Mivel nem hámoztam meg a paradicsomot, áthajtottam a tekerős paradicsom, passzírozón.
 Így a héjat eltávolítottam és pépesebb is lett a massza.
Kis üvegekbe, a befőző automatában csírátlanítottam.(90/40 )

Már a kamra polcán, megcímkézve, várják a felhasználást.
Frissen, spagettivel próbáltam ki, nagyon ízletes  a szósz, tésztára is.



2015. szeptember 10., csütörtök

Pelmenyi, sütve.



Ma főzős napom volt.
Élesztős tésztát gyúrtam, tojással, olajjal.
Tepertős pogácsa  készült a feléből,szezám magosan.



Másik feléből pelmenyit készítettem.

Most hagymás, zöld fűszeres, piros paprikás vajban forgattam át, egy kevés főzővízzel és csedár sajt került a tetejére.
A töltelék is más, párolt káposzta is került a hagymás, fűszeres darált húshoz.
Legutóbb kapor volt a pelmenyi  tésztájában és rá is az került.
Kipróbáltam sütve is, a lángos után, az olajban szép pirosra sültek.

Nagyon jó így is.
Kenyér is  sült ma.
Újból a kenyérsütő géppel készült.
Előkovászolással.
Kevés korpával, búzacsírával, zabliszttel.

Elvettem belőle két lángosra valót.
Amíg készül a pelmenyi el is fogy.
A jó ropogós végét, még langyosan, szőlővel ettem. 
" Jó a szőlő, lágy kenyérrel"


Darált zöldség, a fagyasztóba.



Az eredeti receptet ITT találod 

Elkészült az idei darált zöldségem, 2.5 kg lett.

Van benne: 

sárgarépa
petrezselyem
karalábé
kelkáposzta
káposzta
hagyma
paprika-zöld, sárga-fehér
paradicsom
petrezselyem,lestyán és zeller levél
mangold levél és szár---piros és zöld
Az elektromos, késes aprítóra bíztam a darabolást.
Fagyasztóba került.
Finom leves alap lesz, télen.

2015. szeptember 6., vasárnap

Krémest sütöttem!


Kész, nyújtott, leveles tésztából sültek a lapok.
A felsőt már fel kockázva tettem a sütőbe.
Krém:
2cs tejszínes pudingporból, 6 dl vízzel, 3 ek cukorral pudingot főztem.
Eredetileg vanília pudingot ír a recept, de én allergiás vagyok a vaníliára, ezért, egy mandula esenc kerül bele.
 Kevés étel színezéktől lesz sárga.
Még melegen bele kevertem 5 tojás keményre felvert fehérjét.
Jól átforgattam, szinte megfőztem.
1 ek expressz zselatin is került bele.
Most egy karamellkrémes réteg került előbb a lapra.
Kevertem hozzá keveset a krémből és ez került alulra, majd rá a krém.


Ezután a felső lap.

Mindig bajban vagyok a fogyasztásával, villával, kanállal, kézzel? 
Mikor, hogy esik jól.

2015. szeptember 5., szombat

Paprikás krumplim, tört uborkával!


Jó lecsós alappal indítottam, kis  füstölt sonka darabokkal.
Saját ,sárga burgonyával, a kertemből.
 Került még bele:
.2 szál mangold  2 cikk fokhagyma és zöld fűszerek, meg köménymag is
Majd a végén egy marék, saját készítésű tarhonya  főtt bele.

Tört uborkát készítettem mellé.

Valami fenséges étel.
Jólesik utána egy pohár, saját készítésű  gyümölcslé.
Természetesen cukor és tartósító nélkül.
Saját készítésű címkével ellátva.