2015. november 14., szombat

Libaaprólékból.


Nagyon olcsón jutottam friss liba farháthoz. 
A hájból, püspökből finom libazsír lett.
A gerdójából levest főztem 
A többi részből, majd később ludas kása készül.
Arany színű leves lett csiga tésztával, saját zöldségekkel a kertemből.

A hájból kisült zsírban sült  pirosra a  4 db püspökfalat is, a kedvencem.
A Márton napi köles és kukorica kása maradék ,pont elég volt  a tepertőhöz és a püspökhöz köretnek.
Még egy kis gombás lecsó is került mellé.
Friss sóska a kertemből és kész a  tejszínes,sóskamártás.
Ez még a novemberi kert ajándéka.


2015. november 11., szerda

Márton napi ételem.


A Márton napi szokásoknak,
tájegységenként más a jelentése, hagyománya.
Nálam ma, libatepertő sült.
Nagyon jó, húsos hájat kaptam.

Még szedtem is le a húsból és káposztát fogok vele tölteni.
Több. mint 2kg volt a háj.
Lett jó kis zsír is belőle.
Vaslábasban, sütőben sütöttem ki, jó ropogósra.
A tepertőhöz köretként kukoricás, köles kása készült,fele-fele arányban.
A liba zsírban egy kicsit átforgattam a kásákat.
Vízzel felengedtem, só, bors , 2 szem kockázott burgonya 
1  ek saját készítésű  fagyasztott, 
darált zöldség(delikát) és egy pici ág friss tárkony ízesítette.
Abban a vas lábasban készült, amelyikbe a háj sült.
A lábas alján visszamaradt jó kis pöranyagok is ízesítették a kását.
A vizet lehet pótolni főzés közben, ha szükséges.
fedő alatt főtt.
Házi savanyúság került mellé.

Az idén koktél paradicsomokat, és egérdinnyét is 
savanyítottam, ez kóstoltam, most meg.

2015. október 31., szombat

Tört paszuly!

Sült,lila hagymával is finom.
Többször is készítek.
 Tört bab I .
Tört bab II.
Az idén kevés termett, a szárazság miatt.
Hiába locsoltam.
2 kg lett az összesen.


Száraz nem is lett, csak fejtős.
Ebből készült,törtpaszuly.

Ételízesítős, borsos, sós vízben főtt, babérlevéllel.
Kuktában hamar elkészül. 
Leszűrtem, és bormixerrel pürésítettem.
Kacsa zsíron 3 nagy fej hagymát  jól megpirítottam, ez került a tetejére.
De, sült szalonna, vagy sonka sem rontja el.
A nagylány unokám, most evett először tört paszulyt és ízlett neki.

2015. október 23., péntek

Kenyér lángosom!


Ha kenyér sül, mindig elveszek a tésztájából 2 gombócot és lángost sütök belőle.

Most is így volt.
Nagyon finomak lettek.


Szárított kapor,fokhagymás libazsírban, és sajt került rájuk.
 Pizza alappal megkenem, egy kis rukkola is akad a kertben és a sonkától is finom.



2015. október 21., szerda

Tökvirág,zöldségek, sörös bundában!


Ez most a 

Sörtésztában is finomak a zöldségek.
Sörtészta bunda.
2 tojás
1 dl sör,
 3 ek rizsliszt
Jó simára keverem habverővel.
A sörtől laza lesz a tészta.
Olyan, mint egy sűrű palacsinta tészta.
A zöldségeket lisztbe forgatom, így jobban tapad rá bunda.
Forró kókusz olajban sütöttem ki.
Puffasztott amaránt, vagy szárított búza csirát is keverhetünk a bundába.
Sok mindent készítek a cukkiniből, de a virágját eddig még nem használtam fel.
Most ez is megtörtént.


Bundáztam még, karfiolt, cukkinit,  céklát, mángold nyelet, gombát is.
Most rizslisztet használtam a bundázáshoz.

2015. október 20., kedd

Hal,cukkini, burgonya, sörös bundában.


A hal szeleteket sózom borsozom, rizs lisztbe forgatom, aztán a sörös palacsinta tésztába.
1 dl sört, 3 ek lisztet, 2 db tojást , simára keverek habverővel
 Mindig a liszt és a folyadék határozza meg az állagát, hogy kell-e még bele liszt, vagy esetleg sör.
Most a masszából maradt, és cukkini karikákat is sütöttem.
Kókusz olajban sültek. 
Köret.
2 nagyobb burgonyát héjastól megsütöttem a mikróban, 800 W-on 6 perc alatt.
Meghámoztam, félbe , majd a feleket cikkekre szeleteltem
A burgonyákat átforgattam az olajban, pirosra sültek.
Egy párat a sör tésztában is megforgattam, nagyon jó lett.
Körte, alma, birsalma kompótot készítettem hozzá, fahéjasan, citromosan,édesítővel.

2015. október 9., péntek

Diós, mézes tallér.


Az édességrajongók oldalon találtam ezt az egyszerű és gyors receptet.
Sok dió kell hozzá, de megéri.
Liszt és cukor mentes.
 Recept,  ITT-Heni blogjában.
Nagyon finom, máskor is elkészítem,biztosan.
Igazi csemege!

Fagylaltos kanállal alakítottam a gombócokat, majd kanállal lapogattam  szét.



2015. szeptember 27., vasárnap

Fátyol kalács.


Hetek óta kering a receptje a neten.
Csak nem hagyott a buzgóság, elkészítettem.
Tényleg finom.



Az eredeti recept ITT
 leírással, fázis fotókkal.
.
Készült a tészta másik feléből diós duda és,káposztás batyu is.



Mézes, mustáros oldalas.


Sültre vágyott a család, főleg a nagylány unokám, ez a kedvence.
Előző este befűszereztem grill fűszerrel az oldalast a csirke szárnyat és combot.
Tepsibe grill fólia került rá a húsok, hagyma, héjas fokhagyma, egész paprikák, zöld, sárga, piros..
Só, bors most citrombors.
Mustárral bekentem minden szeletet.
Fóliával betakartam.
220 C °-on sült 20 percet, majd mérsékelve a hőfokot 180 
C °-on egy órát .
A vége felé  levettem a fóliát és  szilikonecsettel bevontam  finom napraforgó mézzel.
5 perc grillezés és kész lett.
Porhanyós, piros és ízes.
Ugye kislányom finom volt?
 A családnak tepsis krumpli, a nagylánynak párolt zöldség volt a köret.

2015. szeptember 20., vasárnap

Cukkinis, tojás lepény!


Annyi variációja van a cukkini felhasználásának.
Most reggelire készült tojásos lepény.
Káposztareszelőn lereszeltem a meghámozott cukkinit.
Kevés kókusz olajon megfuttattam, hamar megpuhul. Megszórtam kapor levéllel, só, bors került rá.
Már mehet is rá a  kevés tejszínnel, felvert tojás.
Megfordítható, mint a palacsinta.
Egy finom, és gyors reggeli.
Lehet hagymásan is készíteni, akkor előbb a hagymát megfonnyasztjuk a zsiradékon.

Májgombóc leves II.


Szétnéztem e kertben, találtam kevés zöldbabot, egy kis mangoldot, petrezselyem is ki került a földből. 
Minden alapanyag megvolt. 
Most ezekkel gazdagítottam, a májgombóc levesemet.
Kuktában készült, csekély 10 perc alatt kész.

Krumpli lángos.


A maradék burgonya püré hasznosítására , jó példa.
Hozzá kevertem egy tojást, morzsányi élesztőt,pici cukorral.
Szárított oregánót adtam még hozzá.
Nagyon szeretem a fűszeres tésztákat .
Jól kidolgoztam fakanállal, annyi liszttel, hogy nyújtható tészta legyen majd kelés után.
Most a napon kelt, jó idő volt.
Le is dobta a kelesztő tál tetejét, hatalmas durranással landolt a kövön.
4 kis gombóc lett belőle.

Jól átgyúrtam és pihentek.

Kb. egy fél óra után nyújtottam.
Lisztezett táblán  nyújtsuk, mert nagyon ragad.
Van egy nagy palacsinta sütő serpenyőm, ami egy vasúti  kocsi ütközőjéből lett kialakítva, kovácsolással.
Ebben sült.

Most a nyári konyha gáztűzhelyén sütöttem ki a lángost.
Ezt a serpenyőt nem raktam a kerámia lapos tűzhelyre.
Különben is a liszt kicsit égett szagot áraszt, praktikusabb volt a nyári konyhába sütni.
Olaj és tyúkzsír keverékében sült.
Nagyon finomra sikerült.
Aznap must készült, egy jó pohár must  jólesett utána!


Gyermekkorom ízeit éreztem!
Édesanyám a csikós spór platniján sütötte zsiradék nélkül.
Sütés után, még melegen kentük meg fokhagymás kacsa zsírral.
Na az volt az igazi!
Párolt káposztával is nagyon finom.

2015. szeptember 19., szombat

Hagymás cukkini, tökvirággal.



Most nemcsak a cukkinit a virágját is felhasználtam.
Olaj és vaj keverékében sült a hagyma és a cukkini, kakukkfű , oreganó ízesítette.  
A sarkantyúka levele, a borsot helyettesítette.
A végén került bele a cukkini virág.
Érdekes íze van, különösen a bibés részének.
Készítettem már bundázva is a cukkini virágot.