2016. február 10., szerda

Cavatelli tésztát formáztam.


Gyakran készítek, gyúrok házi tésztát. 
Tisztatészta blogjában láttam ezt a fajtát. 
Ő egy spaklival formázta, én egy késsel.
Én egy régi szövő bordát négyfelé fűrészeltem.
(Még maradt egy emlékbe, 2 volt.Ezeket használta Édesanyám a szövéshez.)

 A mosogatógép jól átmosta a bordákat, majd ki is mikróztam. A csúnya részeket leragasztottam, már kopottas kicsit. 
Így gusztusosabb rajta dolgozni.
Van csiga készítőm, de ez jobb, nagyobb bordát nyom a tésztába.
Ezen fogom készíteni ezután a lúdgége, nagy csigát is, bordásabb lesz.

A cavatellihez, vastagabb tésztát nyújtottam.
bejelöltem egy több soros kis szerkezettel, (eperlevél készítő).
Majd késsel elvágtam .

Kis négyzeteket kaptam, ezt sodortam a késsel, felpördül, ahogyan rá nyomom a tésztát a bordára, szinte felhajlik és ilyen kagyló szerű alakja lesz.



Gyorsan ki is főztem egy pár darabot.
Nem nyílik ki főzéskor, megtartja az alakját.
Éppen pelmenyi készült, azzal együtt.
Egy vajas kapros öntetet kapott.
Nagyon ízlik ez a tészta .

A tészta alakja meghatározza az izét. Ugyanabból a tésztából, ha cérnametélt , vagy csiga készül, mennyivel finomabb a csiga.
Az aszalógépben szárítom a tésztákat.


Legközelebb  nem lisztezem meg ennyire!
Tegnap, készült még, széles metélt, vékony metélt, 2 féle reszelt.
Egyik a reszelőn, másik fajta a késes darabolóval.
A tarhonya is ezzel készül. 
Sodrott hosszú csigák is készültek a hullámos szeletelőn átsodorva egy késsel.



Újabban készítek paprikával ízesített tarhonyát is.
Már zacskóban pihennek, mennek a menyemhez.





2016. február 9., kedd

Pelmenyit készítettem.


Ma "gyúrós" napom volt.Házi tojást kaptam,ilyenkor gyúrok.
Többféle tészta készült.
Széles és keskeny metélt, két féle reszelt tészta. 
És cavatelli, most először.
Bordáztam egy régi szövő borda darabon.



És egy adag pelmenyi.
A tésztába most saját  termelésű,szárítású oreganó, kakukkfű,és tárkony került,

Kevés kacsa zsírt is gyúrtam bele.
Lágyabb, formázható tészta lett, a szélekből egy pár nagyobb pelmenyi készült.


Finom pörköltszerűen lesütött darált húst raktam bele.

Miután kifőtt, kapros vajjal locsoltam meg.A kapor is saját.
A maradékot fokhagymás, kapros, sajt szósszal fogyasztottam.

2016. február 7., vasárnap

Színes tarhonyával.


Tarhonya készült a nálam  szokásos módon, késes aprítóval , de színezve, piros paprikával.
Az aszalógép szárította.
Ma vaddisznó pörkölthöz készítettem el.

Megtartotta a tészta szép színét, máskor is készítek.
 A tarhonyát(őseink gombódának hívták).
Kókuszzsíron megpirítottam.
Felengedtem kétszeres forró vízzel.
Házi, saját készítésű ételízesítőt tettem bele, egy púpos kávés kanállal.
Sóztam, és citrom borssal ízesítettem.
Került bele még fél fej vöröshagyma, egyben.
Szép lassan főtt, fedő alatt, időnként megkavartam.
A vaddisznó pörkölt a fagyóból került elő, az egyik családom készítette, és kaptam belőle kóstolót.
Isten tartsa meg a szokásukat!
Automatázott, tartósító mentes ,kovászos uborkát bontottam hozzá.
Finom ebéd volt!







2016. január 26., kedd

Kelt tésztából,többféle.


Káposztás batyu, birsalma lekváros bukta, lekváros -diós csiga,és tepertős pogácsa készült.
A kelt tésztába nem kerül sok cukor, így alkalmas arra, hogy tepertős is készüljön belőle.
Kelt tészta

50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
4 ek olvasztott vaj(vagy 2 ek liba zsír)
2 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle
2 ek burgonya pehely
jön még hozzá a gyors kovász

gyors kovász.
3 ek liszt pici  cukor,1 ek olaj
1 dl tej, a 3dkg budafoki élesztő.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
Levágok egy kisebb darabot a  kelt tésztából.
A kinyújtott  darabot, kacsazsírral megkentem, .
A tepertőt a késes aprítóban kevés liszttel felaprítottam. Sóztam, fehér borssal ízesítettem.
A tepertő felével megkentem a tésztát,össze tekertem , mint a bejglit.

20 perc pihenés a pulton. 
Újra nyújtás, zsírozás , megy rá a tepertő másik fele.
Újból feltekertem. Megint pihen.
Kinyújtottam, hajtogattam S alakban, nyújtás, 3 ujjnyi vastagra
Megkentem tejjel kevert ,felvert egész tojással, berecéztem. megszórtam sóval, szezámmaggal és darált római köménnyel 
Most szögletesre vágom, így jobban megemelkedik, mintha szaggatnám kerekre, és hulladék sincs.
160 C°-on sül 30 percig, légkeverésen.
Gyönyörűen kinyiladoztak, magasra feljöttek. Némelyik el is dőlt.(részeges pogácsa)


2016. január 23., szombat

Fűszeres, sajtos tojáslepény.




2 db tojást villával habosra keverek.
kerül bele, reszelt laktózmentes sajt, 

szárított kakukkfű, tárkony és oreganó.
1 ek rizsliszt
3 evőkanálnyi, laktózmentes főző tejszín.
Kevés fehér bors és Himalája só.
Simára keverem.

3 szelet füstölt  kakastaréjra vágott szalonnát pirosra sütök.
Kiszedem, a zsírjában sül ki a lepény.
Fokozatosan öntöm a serpenyőbe, mindig újabb réteget, ha az előző megszilárdul
Egyben megfordítom, szép pirosra sül.

Nálam most saját készítésű édes paprika zselé került mellé és hagymaszár, ami az ablakban ,üvegben hajt.
Kiadós reggeli lehet.
A lepényt nagyobb serpenyőben vékonyabbra sütve, kockára szeletelve, levesek betétje is lehet.

2016. január 20., szerda

Pizza, kenyér tésztából.


Ha kenyeret sütök, elveszek 2 kis cipót a tésztából, és pizza lesz belőle.
 Van, amikor csak serpenyőben sütöm ki, mint a lángost és még forrón kerül rá a feltét.
Elő sütöm a hagymát sonkát,és a sajtot csak rá mikrózom.
De, sütőben az igazi.
Van saját készítésű pizza alapom,tartósító nélkül elrakva, kis üvegekbe.

Most lenmagpelyhes, és búzacsírás kenyér sült.
Finom lett a kenyér és a pizza, és egészséges, mentes minden adalék anyagtól.


Baklavát sütöttem.


Életemben először készítettem.
 Már rég vágyom megkóstolni.
A paprika TV-ben láttam, és  elkészült.
A diót a késes aprítóval durvára daráltam.
A rétes tészta bolti volt.
Kész levendula szirup várakozott a hűtőben.


 Egy kis barna cukorral és  repce mézzel javítottam fel.
 Alulra 4 réteg réteslap került, egyenként megkenve olvasztott laktózmentes margarinnal.
Ezt egy réteg dió követte, megszórtam kevés barna cukorral.

Újból 4 réteg tészta, megint dió, és végül az utolsó 4 tészta réteg.
Sajnos nagyon vékony és töredezett volt a rétestésztám.
Vastagabb jobb lenne hozzá.
Legközelebb én készítem.
Felszeleteltem.
Előbb  négyzet  majd háromszög alakúra,  de csak a felét, mert nagyon kicsinek találtam a háromszögeket.
Jól döntöttem.

180C°-os sütöben sült légkeverésen 30 percet.
Félidőben meglocsoltam a szirup felével. 

A végén mind rákerült, pár percre grilleztem.
A sütőből kivéve még rásegítettem a széleken a zsebsárkánnyal .
Finom, édes csemege,  a ropogós tészta és a dió, mennyei!

Egyszerre csak keveset fogyaszt belőle az ember.
A teteje ropogós piros, a dió, szinte karamellizálódik  a sziruppal.

Máskor is elkészítem.
Egy kis citrom,  vagy fahéj fogja ízesíteni a diót.
Szerintem sokáig eláll,kivétel,ha nem csapnak le rá naponta többször is.
Reggeli kávéhoz is remek.

2016. január 15., péntek

Kacsamáj burgonyával, sült almával.


Gyors egyszemélyes, és ízletes.
 Burgonyát megmostam, egyet meghámoztam beirdaltam, de úgy, hogy ne essen szét.
 Mikróban, tál alatt 6 perc 800W-on
Ezalatt a megborsozott, hízott kacsamáj szeletek , saját zsírjukban megsülnek.
A burgonyákat hámozás után felezem és ebben a finom zsiradékban pirosra sütöm.
Kovászos uborka volt mellé, fehér
 céklával.

2016. január 10., vasárnap

Korhely levesem.


Szilveszterkor készült.
Finom pecsenye lé maradt a karácsonyi sültek után, lefagyasztva várta a felhasználást.
Hagymát dinszteltem, pecsenye zsírban.

Felengedtem kevés vízzel.
Piros paprika és füstölt sonka kockák, kolbász karikák kerültek bele.
Kicsit össze főztem, ment hozzá a savanyú káposzta, házi, unokahúgom készítette.


 2 db burgonya kockára vágva.

Még volt saját termésű paradicsom, az is bele került.


Fűszereztem: tárkony, izsóp, oregánó, római kömény, színes  bors, csombor, fokhagyma, babérlevél.

Felöntve szűrt vízzel k 30 perc alatt kész.