Káposztás batyu, birsalma lekváros bukta, lekváros -diós csiga,és tepertős pogácsa készült.
A kelt tésztába nem kerül sok cukor, így alkalmas arra, hogy tepertős is készüljön belőle.
Kelt tészta
50 dkg liszt
3 ek koronás cukor
3 dl tej
3 dkg élesztő.
4 ek olvasztott vaj(vagy 2 ek liba zsír)
2 egész tojás
1 tojás sárgája
1 kk kurkuma-szép sárga lesz a tészta tőle
2 ek burgonya pehely
jön még hozzá a gyors kovász
gyors kovász.
3 ek liszt pici cukor,1 ek olaj
1 dl tej, a 3dkg budafoki élesztő.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
Legalább egy óráig pihen,meleg helyen, többször átkavarom a kovászt.
Levágok egy kisebb darabot a kelt tésztából.
A kinyújtott darabot, kacsazsírral megkentem, .
A tepertőt a késes aprítóban kevés liszttel felaprítottam. Sóztam, fehér borssal ízesítettem.
20 perc pihenés a pulton.
Újra nyújtás, zsírozás , megy rá a tepertő másik fele.
Újból feltekertem. Megint pihen.
Kinyújtottam, hajtogattam S alakban, nyújtás, 3 ujjnyi vastagra
Megkentem tejjel kevert ,felvert egész tojással, berecéztem. megszórtam sóval, szezámmaggal és darált római köménnyel
Most szögletesre vágom, így jobban megemelkedik, mintha szaggatnám kerekre, és hulladék sincs.
160 C°-on sül 30 percig, légkeverésen.
Gyönyörűen kinyiladoztak, magasra feljöttek. Némelyik el is dőlt.(részeges pogácsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése