2018. november 13., kedd

Almás torta, sütés nélkül!


Egy finom, gyors édesség, amit nem kell sütni.

Gyorsan elkészül, de legalább 2 órát álljon.
 Recept.
Hozzávalók:
  • 1 kg alma
  • 2 dl víz
  • 1 csomag babapiskóta-legalább 25db
  • a pudinghoz 4 dl tej.
  • 2 csomag vaníliapuding
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
  • 3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • Egy cs habfixáló a tejszínhabba.
  • Elkészítése:
    Az almát meghámozzuk, 2 dl vízzel megpároljuk, majd 4 dl tejjel összekevert pudingporral sűrűre főzzük.
    Kapcsos tortaformát kirakunk felezett babapiskótával, rátesszük az alma felét, erre a babapiskóta másik felét, és végül a maradék almát.
    Tetejét a felvert tejszínnel díszítjük, és a végén hűtőben pihentetjük legalább 2 órát. Addig a babapiskóta megpuhul.
  • Unokahúgomnál készítettük. 
  • Mi most szögletes jénaiba raktuk.
  • És csak tálaláskor raktunk rá tejszínhabot.
  • Banán és eper is került mellé.







2018. október 21., vasárnap

Petrezselyem levél, szár,télre, a fagyasztóba!


Az idén nem sikerült a petrezselyem, nem kelt ki csak kevés, pedig sokszor vetettem újra.
Így meg kell becsülni minden szálat, levelet, gyökeret.
Paprikába is szoktam tömködni a leveleket!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/09/paprikaba-bujtatott-zold-levelek.html

1500ft-ért láttam 1 kg petrezselymet!
  Össze gyűjtöttem az előfőzött rizs, lyukacsos tasakjait és abba került a levél, erős szára, amit máskor eldobok. 
Most a gyökeret fogja helyettesíteni.

Jól megtömködtem a zacskót, és egy cérnával elkötöttem!

 A leforrasztása nem járt  sikerrel, szét nyílott.
Ez a zacskó bírja a hőt, kerülhet a levesbe.
Fűszernövényeket is ebbe rakok, bírja a főzést, és nem fő szét a levél, nem úszkál az ételben, egybe marad. Lényeg, hogy az íze kifő. 

2018. szeptember 30., vasárnap

Pár adat a blogomról!



Pár gondolat, a főzős, blogomról.
2007.október 21.én kezdtem el írni. 11 éve.
823 bejegyzés található benne, saját fázis fotókkal, recept leírásokkal.
Köszönöm, ha benézel hozzám! 
Ennyien látogatták eddig:403 649
Ezekből az országokból vannak,rendszeres  olvasóim:
Érdekes, hogy az Egyesült Államokban többen olvassák, int idehaza.
Igaz ez a rendszeres,olvasókat jeleni.
A múlt hónapban,több, mint  300 olvasóm volt.


Egyesült Államok

                                                  286
Magyarország
                                                 204
Ismeretlen körzet
                                                    23
Románia
                                                       20
Szlovákia
                                                      15
Belgium
                                                        8
Németország
                                                       5
Portugália
                                                       3
Írország
                                                       2
Ukrajna
2

2018. augusztus 19., vasárnap

Az új kenyér ünnepére! 2018



Több éve már, hogy mindig készül nálam új kenyér augusztus 20.-ra.
 Régebbi kenyereim, egy albumban!
https://goo.gl/photos/RYcnKcr9v7iD3S6f8


Most sem maradhatott el. Annál is inkább, mert ígéretet tettem a falunkban működő, Aranyos sziget Gyermek és Ifjúsági tábor  vezetőjének, hogy templomi szentelésre sütök egy kenyeret.
Hét közben megmutattuk a kovászolást az itt táborozó,  magyar,ukrán és erdélyi gyerekeknek.

Sőt, Szabóné Marika néni dagasztott is nekik, amit a szomszéd falu kemencéjében megsütöttek.
Nálam, már nem bolti élesztővel, hanem saját erjesztésű kovásszal készülnek a kenyerek
Állandóan van belőle a hűtőben, hetente "etetem" (liszt víz hozzáadásával), hogy el ne fogyjon.
Minden héten sütök egy kenyeret.
Kenyérsütőre bízom a dagasztást, de légkeveréses sütőben, samott lapon sütöm meg, vas lábasban.
 Kenyér receptem ITT
Vadkovász receptje  ITT
Nálam ezek a kenyerek készültek.



Templomi szentelésre.

Ismerősöknek ajándékba.
Jött is a visszajelzés, hogy ilyen a bélzete, és finom.

Egy kis áttekintés az ünnep eredetéről!
"Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. Méghozzá nem is egy, hanem számtalan dolgot, ugyanis ez a nap több vallási és világi eseménynek is emléket állít. A nemzeti ünnepen az államalapítást, az államalapító Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét is ünnepeljük. Ez utóbbiról azonban kevesen tudnak.
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. De vajon honnan ered ez a szokás és mit jelképez az Új Kenyér ünnepe?
Az ünnep eredete
A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.
Az első nagyszabású, országos eseményként meghirdetett kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották. Ekkor még június 29-én, Péter-Pál napján rendezték meg a mulatságot. Országszerte hirdették a napilapok az eseményt, melyre végül százötvenezer ember érkezett Magyarország egész területéről.
A második világháború után kapott új dátumot a magyar kenyér ünnepe. 1945-ben az országgyűlés meg akarta változtatni az augusztus 20-ai ünnepnap jelentését, ezért megtette azt az egykori aratóünnepeket, aratóbálokat idéző új kenyér ünnepévé. A politikai erők ezzel próbálták ellensúlyozni a Szent István nap szakrális jellegét."

2018. július 30., hétfő

Zöldséges cukcsánka!


Szép sárga cukkinim  is terem az idén.

Egy arasznyit levágtam a végéből, lereszeltem, egy burgonyával együtt.
Liszt, tojás, kapor levél, zöld és piros spenót levél, fokhagyma került bele, aprítva. 

Só, bors,jól átkevertem, és már sütöttem is.
A vasárnapi hús sütés után vissza maradt pecsenye zsírt is felhasználtam. 
Így még ízesebb lett.
Még forrón ,reszelt csedár sajt került a tetejére.

2018. július 28., szombat

Sárgarépát aszaltam!


Kiritkítottam a sárgarépát és megszárítottam, aszalógépben.




Majd az őszi ételízesítő része lesz.
Ez a kis gép segített a szép darabolásban.
 Zsülienre szeletelte. Nagyon praktikus segítség.


2018. július 1., vasárnap

Habroló!





Tegnap egy volt tanítványom meglepett egy igencsak gazdag mangalica csomaggal.
Kaptam húsokat, szalonnákat, tepertőt, bőrt, kolbászt,hurkát, zsírt, toros káposztát.
Mennyei ételek készülnek majd belőle. 
Az történt, hogy rákérdeztem, az általa felrakott képnél, (amikor is perzselik a disznót), hogy mangalica? 
Ennyit kérdeztem. 
És jött a válasz,hogy az. 
Utána kérdés: kér belőle tanárnő?
Én szépen leadtam a rendelést, mintha boltban lennék.
Megérkezett a kibővített csomagom.
Régen nem láttuk egymást, jól elbeszélgettünk, vele volt a kislánya is.
Mikor is indulóban megkérdezem, mennyivel tartozom?
Hogy képzelem , ajándékba hozta.
Próbáltam a kislány zsebébe csúsztatni a pénzecskémet, de tiltakoztak.
Így jártam, törhetem a fejem, hogy hálálom meg.
Beszélgetésünk közben kiderült, nagyon szereti a habrolót és a képviselő fánkot, de házilag nem tudják készíteni, a bolti meg nem ízlik.
Másnap reggel korán keltem, elkészítettem a habroló tésztáját, amíg pihent a hűtőben, a hab is elkészült.
10 órakor üzentem kész van, gyere érte.
A képviselőfánkot is el fogom neki készíteni, még egy házi kenyérrel is meglepem majd.
Olyan öröm,és visszaigazolás ez számomra, hogy régi tanítvány így kedveskedik, ilyen önzetlenül.
Talán, valamit jól csináltam annak idején?
Mindenesetre nemcsak a finomságoknak, de a gesztusnak is nagyon örültem, és ebből töltekezem  most.
Habroló receptje!
Tészta 
45 dkg liszt
25 dkg margarin-laktózmentes
1 egész tojás
1 sárgája
1 kk só
20 dkg tejföl
A robotgép dagasztotta össze. 
Átgyurtam, hogy levegősebb legyen.
Folpakba pihent másfél órát a hűtőben.
Töltelék hab.
Közben 6 db tojás fehérjét(mindig van lefagyasztva)
 15 dkg cukorral, csipet sóval, 1 ek citromlével kevert a robotgép.
Eközben 30 dkg cukrot, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.
Nem főztem fel, csak hagytam, olvadjon el a cukor.
A kemény habhoz csurgattam a szirupot.
Jó kemény lett.

Egy részt kivettem, rózsaszínre színeztem,  folyékony ételfestékkel. (a kislánynak kedveskedve.)


A habokat gőz fölött még átforgattam így nem esnek össze.
Nylon zacskóba kerültek,majd ebből nyomjuk a rolókba.
 A tésztát háromszor hajtogattam, félórás pihentetéssel.
Vékonyra nyújtottam.

Már nyújtáskor szépen hólyagosodott.

 Derelyemetszővel csíkokra vágtam, és feltekertem a bevajazott habroló formákra. 
(Utolsó adag).
Tetejét felvert egész tojással kentem le. 
Volt benne pici tej is, ettől barnább és puhább is a tészta teteje.
Egy párat kristálycukorba is megforgattam, sütés után a karamellizáló pisztollyal (zsebsárkány) még meg barnítottam kicsit.
180 C°-on, légkeveréssel 15 perc alatt kész.
Ebből az adagból 33 db készült.
Azt a visszajelzést kaptam, képpel illusztrálva, hogy nagyon finom.
Ezentúl,  kész leveles tészta helyett, csak ebből a tésztából készítem, sokkal finomabb.







2018. június 1., péntek

Piskóta, epres, maszkarpónés krémmel.



Piskóta: 
5 db tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
2 kk sütőpor.
1 ek olaj.
Robotgép keveri az egész tojást a cukorral habosra.
A végén kanalanként megy bele az átszitál, sütőporos liszt.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kerül.
 Egy kevés masszát hagyok , elkeverem 1 kk kakaóval, és  ezzel márványozom a tetejét-
 180 C° 25 perc,légkeverésen.
Krém:
 15 dkg laktózmentes margarin, 4 ek porcukor
 1 db  laktózmentes mascarpone.
Vajat a habosra keverem, végén bele keverem a maszkrapónét is. 
A ketté vágott piskótára kenem,  negyedelt eper  szemekkel, ribizlivel beborítom, megy rá a másik lap. 
kevés hűtés után,  aránylag, szépen szeletelhető.


2018. május 17., csütörtök

Kenyérsütés, samott sütőlapon!


Vettem egy samott sütőlapot! 
Csodásan sül rajta, még a piskóta alá is beraktam.
Ott is jól működik. 

A kenyér ebben a vaslábasban sült! 
Természetesen kovásszal! 

Bodzalé és szörp, készítése.


Készülhet csak bodzavirágból, de más fűszernövényekkel is keverheted.
Ma mentával, citromfűvel, bodzavirággal, gyömbérrel készült az ivólé!
Folyékony édesítővel!

A citromot kicsavartam, a háját spirálosan vágtam, így , egyben,könnyebben el lehet távolítani.
Elkészítése:
15-20 db bodzavirág, megmosva, legerezdelve.
20 dkg cukor, vagy édesítő, ízlés szerint.
2 db citrom, kicsavarva a leve, a héja karikára vágva, 5 szem citrompótló, vagy egy kk citromsav kerül az üvegbe
A cukrot jó, ha 1 l vízben felfőzöd, lehűtöd és úgy adod hozzá.
Felöntöd vízzel az üveget.
Én vízszűrő kancsóval szűrt vizet használok.
Nálam ez 4 l-es csapos üveg.

Hidegre rakod,Időnként megkevered, egy éjszaka legalább álljon.
Egy nap után már fogyasztható.
Hűtőben sokáig eláll.
Aki szeretné, hogy sötétebb színe legyen, kevés cukrot meg karamellizálhat, vízzel felengedve, felfőzi és a léhez öntve, sötétebb levet kap.
Ez, most nem szörp, csak ivólé, cukor nélkül, édesítővel.
Ha szörpöt szeretnél, a cukorból(tetszés szerinti mennyiség) vízzel szirupot főzöl, lehűtve adod a leszűrt, bodza léhez.
A lé, álljon legalább egy éjszakát.
Leszűröd és akkor adod hozzá a szirupot,különben a bodzavirág sokat felvesz.
Likör is készíthető belőle.
Leírását ITT Rigó katicánál megtalálod a blogjában.