2019. augusztus 29., csütörtök

Kenyérsütés volt!


Minden héten egyszer sütök kenyeret! 
Most fehér kenyér készült.
Samott kövön, vaslábasban sült, légkeveréses sütőben!

fél kg liszt
 3,2 dl tej
15 dkg  madre  kovász-saját nevelés-élesztő nélküli
1 tk cukor
 2 tk só
 csipet aszkorbitum.
Kenyérsütő, dagasztotta, kelesztette.
Egyszer átgyúrtam, háromszor hajtogattam, formáztam.
Sütés előtt bevágtam, tetejét sablonnal díszítettem, liszt szórással.
A héja cserepesedett, pattogott(azt szoktam mondani, beszélget a kenyér)
 A bélzete is szép lett.


Mindig elcsípek a kenyér tésztából két lángosra valót. 
Tejfölösen, kaporral ,metélő fokhagyma szárával,  kevés kecsappal, sajttal fogyasztottam.

2019. augusztus 15., csütörtök

Paradicsomot aszalok!


Több fajta paradicsom terem nálam.

Van egy nagyon jó fajta paradicsomom, aminek alig van magja, szinte üreges a belseje.
Erdélyből kaptam a magját.

Ők reszelt káposztával töltik meg, ecetesen rakják el üvegekbe.
Kipróbáltam, nagyon ízletes.
Tölteni is lehet, körözöttel, a töltött káposzta közé is szoktam rakni,megtöltöm a töltelékkel, mint a paprikát.
Aszalni meg kiváló, mert nem leves. 
A magja csak annyi, mint egy földi eper,fent a szárnál középen helyezkedik el, a belseje teljesen üreges.Szívesen ajánlom mindenkinek.

Most ebből a fajtából aszaltam, aszalógépben. Hosszú folyamat 18 órát száradt, amíg ilyen lett.
Az alsó tálcán bazsalikom levelek száradtak, hogy átjárják a paradicsomot.
Még teljesen kiszárítom, és ledarálom, paradicsom por lesz, bazsalikomosan.



2019. augusztus 11., vasárnap

Rántott,fűszeres,sajtos, rizsgolyók.


A maradékokat szeretem felhasználni, semmi nem megy kárba.
Most maradék rizsből készült köret.
A hagymás,fehérboros, rizottó szerűen elkészített maradék rizshez tojást, reszelt csedár sajtot , kevés  barna rizst,saját készítésű szárított FŰSZERKEVERÉK-et, őrölt citrom borsot, parajdi sót  adagoltam.
Jól kikevertem, kicsit állni hagytam a masszát.
Fagylaltos kanállal golyókat formáztam, a közepébe:

 Paníroztam,liszt, tojás házi zsemlemorzsa.
Mangalica zsírban sütöttem ki.
Ízletes golyókat készítettem köretnek,, mézes mustárral és majonézzel tálaltam a sült törpe harcsához.

2019. július 23., kedd

Rostos ivólé, szárított gyümölcshús, és por készült!

 



Készült pár üveg rostos lé, gyümölcs centrifugával, vegyes gyümölcsökből, alma, szilva, ribizlik, josta,és cékla.

Most a fagyasztóba kerültek az üvegek, nem hőkezeltem,hogy megmaradjon az igazi ízvilága.
 A visszamaradt gyümölcshús ma száradt az aszalóban, tea lesz belőle télen.

Az aszalóba sütőpapírt vágtam, elterítettem a gyümölcshúst, középen rést vágtam, a papírt hústűvel átszurkáltam.
Így keringett a levegő.
Pár óra után, szépen le tudtam szedni a
papírról.



Majd a tálcákra helyezett szúnyoghálón száradtak tovább, jó csörgősre.


Durvára fogom ledarálni és tea lesz belőle.

Most pornak daráltam, rendeltem tea filtert ,már úton van,és tea filter készül majd belőle.
Finom gyümölcs teám lesz!



2019. július 21., vasárnap

Zöldségeket szárítottam!




Étel ízesítő is készült, saját recept alapján!



Az idén szépen keltek a zöldségek,: hagyma, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, paszternák.

A fűszer növények is  hamar megnőttek: lestyán, majoránna, oregánó, izsóp,  kakukkfüvek, tárkony, rukkola. Megvolt az első aratás.
 Zeller, zöld hagyma szár, metélő fokhagyma szár,és metélő hagyma szára is száradt.
Válogatás, mosás után, az aszalógép tálcáira kerültek.
Száradás után a késes darabolóban aprítottam, majd a kávé darálóval porrá őröltem.
Ez lesz az alapja a húsok fűszerének. 
A felhasználástól függően kerülhet bele, őrölt paprika,  fokhagyma,csili pehely, babérlevél, kurkuma, köménymag.
Attól függően, milyen húst, vagy halat sütünk.



Az ételízesítőhöz már száradt sárgarépa, petrezselyem, paszternák. Még karalábé , hagyma, és kelkáposzta levél fog száradni hozzá.
Petrezselyem levél száradás előtt és után!





Petrezselyem,paszternák, sárgarépa, száradás előtt.


Száradás után a sárgarépa,paszternák és a petrezselyem összekeverve.

A késes darabolóval szépen apríthatóak a zöldségek, aszalás előtt. 

Van egy elektromos kis gépem, ami többféleképpen aprít. 
A hagymát, karalábét, ezzel aprítom, így nem enged annyi levet.
Ez a robotgép is sokat segít, a megszárított növényi részeket ezzel darálom, a  zöld fűszer porokat ezzel készítem.



 Fagyasztáshoz is ezzel darabolom!


Jó érzés, a saját zöldségeket használni. Tudom, hogy vegyszermentes,saját nevelésű.
 Sok munka van vele, de megéri.

Üvegbe zárva télen nagy hasznát vesszük.

2019. július 12., péntek

Fagyóba kerültek a zöldségek!


Általában több zöldséget hozok fel a kertből, mint amennyi egy leveshez kell.
A maradékokat felkockázom, bezacskózom és a fagyóba kerülnek.
Télen egy -két tányér leveshez elég lesz az unokámnak.
A maradék húsleves fagyasztó tasakba kerül, a kis kockák, egy rizst, mártást ízesíthetnek, mint alaplevek.

Vert kenyér sült, kemencében!


Az udvari kemencémben sok tüzelni való összegyűlt és begyújtottam.

Aznap kenyeret dagasztottam, gondoltam elveszek belőle egy kis tepsi kapros lángosra valót,megsül gyorsan a kemencében.
Így is történt 5 perc alatt megsült, nyitott kemence ajtónál. 
A lángost mi gyerek korunkban törtük, és nem vágtuk. 
Most én is így tettem.
Kacsazsír, sült hagyma,mangalica tepertő és kapor került rá.
Az Édesanyám régi lemez tepsijében sült!


Ezen felbuzdulva a két kis forma kenyeret is beraktam.
De, olyan forró volt a kemence, hogy a héja feketére sült.
Így lett vert kenyér.
Őseink sokszor sütöttek  szándékosan ilyen kenyeret, egy bottal verték le a fekete héjat. 
Én egy kést vettem segítségül.
 A madarak örültek a kemence mellett a ropogós héj daraboknak!
A kenyér belül nagyon szép és finom lett!
Most  két kis fehér  formakenyér sült, madre kovásszal, fele tej hozzá adásával,mindössze 25 dkg rétes és 25 dkg sima lisztből.


És még mindig forró volt a kemence!
Ezen felbuzdulva, 3 db mangalica hasalja szalonnát, gyorsan tepsibe raktam!
Ropogós,pirosra sült!
Gyerekkorom, finom ízei jöttek vissza aznap!