2021. augusztus 12., csütörtök

Paradicsom befőzése! 2.


 

Sokan panaszkodnak vízes, leves a befőzött paradicsomuk.

Jó sokáig és sürüre kell főzni. 
Befőzésre,olyan fajtát kell termelni, vagy vásárolni, ami nem leves.
Nálam ez a paprika alaku és egy nagy lila.és az üreges(ezt aszalom is) a megfelelő.
Parázs, kevés leve van.
A korai paradicsomok levesek, nem jó befőzni őket.

2021. augusztus 11., szerda

Vitamin bomba!



A címkéket is én készítem!


Minden megterem a kertemben.
Apró magvasakat nem fogyaszthatok, ezért levet készítek belőlük.
Az idei első lé, 25 liter,  nyári alma , búzával érő körte, 


   A befőző automata lé készítőjével.




Berakom a gyümölcsöt,  gép kosarába, alul víz, amiből gőz lesz, a gőz szét robbantja a sejteket, és a levet leengedem egy csapom,.
Üvegekbe töltöm, 80 fokon 30 perc alatt csírátlanítja a gép.
Cukor és tartósító nélkül készülnek.
Napi fogyasztásra a frissen, a gyümölcscentrifuga segítségével nyerem a leveket.
A héten, cékla, josta,  fekete ribizli, szeder, köszméte, alma körte került turmixba.
.

Vagy csak össze turmixolom, lecsepegtetem.

A vissza maradt gyümölcshúst,  teának megfőzöm.
Szoktam a gyümölcshúsból szárítani is, az aszaló gépben. 
Kávé darálóval porítom, filterezem, és  télen tea lesz belőle.

2021. augusztus 10., kedd

Paradicsom befőzése, felhasználása!

 


Az idén ilyen szépek és több fajta is termett. 
Nyersen ledarálom a késes darabolóval, majd átpasszírozom egy passzírozó darálón.
A levet jó sűrűre befőzöm, bazsalikommal, vagy zeller levéllel, pici cukorral, sóval, ízesítve . 
 Majd üvegekbe teszem, és befőző automatában 80 fok 30 perc alatt csírátlanítom.
De eltehetjük feldarabolva a fagyasztóba is kis adagokban. Lecsóhoz, töltött káposztához, pörköltbe kiváló!
Szoktam a kuterrel durván össze turmixolva, üvegbe, darabosan is elrakni, 
Van egy fajta paradicsomom, ami üreges (Erdélyből kaptam a magját) 

Alig van magja, belül üreges!
Ebbe reszelt káposztát  is savanyítok, a szokásos ecetes, cukros, sós lével.
Ezt a fajta paradicsomot, körözöttel is lehet tölteni.
 Bazsalikommal nagyon finom.
nagyon jól aszalható!
Igy egészben is rakok el ecetes lében, és ha káposztát töltök, ezt is megtöltöm, a húsos ,rizses töltelékkel.

2021. július 23., péntek

Gyümölcslé, saját termésekből!

 


A gyümölcscentrifugába került:
piros-fekete-fehér -RIBIZLI
 alma
körte
cékla
 köszméte
A gyümölcsök saját termések!
A képen búzával érő körte és nyári alma!

Befőző automata lé készítőjével, tartósító és cukor nélkül készítem az ívólevet.
Épp most fogok üvegekbe rakni  egy adagot, kb 10 liter lesz, alma és körte vegyesen.
Egy csodás színű ,vitamindús lé készült belőle.
A visszamaradt gyümölcsből tea főtt.
Meg is szoktam szárítani a  vissza maradt gyümölcshúst, aszaló gépben, télen teának kiváló.
Ledarálom, filterezem






2021. július 19., hétfő

Grilleztem!

 

Kicsit enyhült az idő, a teraszon grilleztem, egy  elektromos kontakt grillen.
Előző nap bepácoltam egy szép szelet tarját, 2 db csirke szárnyat. kevés  olaj, bors, saját készítésű,  zöld fűszer por. 
https://bloggeranyo.blogspot.com/2020/07/fuszernovenyek-szaritasa-poritasa.html
Grilleztem még céklát, burgonyát, hagymát, gombát, piros  kápia paprikát.
Minden zöldség a kertem ajándéka.




Köretnek, hagymás, zöldséges párolt rizs készült.


2021. július 1., csütörtök

Mikrós, túrós!


 Ebben a melegben a sütőt nem gyújtom be! 
Igy marad a mikró. 
Nagyon gyors és finom süti süthető 5 perc alatt.
Most kakaós készült, de szoktam:
kapucsinó porral,
 dióval, 
vagy kókusszal  ízesíttetett is készíteni.
Itt, a lenti linkeken találod a leírásukat a blogomban!
https://bloggeranyo.blogspot.com/2013/05/gyors-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2017/04/egy-gyors-kaves-mikros-suti.html
https://bloggeranyo.blogspot.com/2012/08/mikros-suti.html
Most túrós krém került mellé, fagylaltos kanállal kiadagolva, és tejszínhabbal fogyasztottam.
TÓRÓKRÉM
15 dkg túró
 2 ek porcukor
2 ek habtejszin
 1 doboz maszkarpóne
1 kk agar- agar- növényi zselésító anyag
 GYÜMÖLCSÖK: málna-ribizli-földi eper.
A túrót villával áttörtem, és jól kikevertem a többi hozzá valóval.
A zselésítő agar-agar  a végén került bele.
A gyümölcsöket a legvégén adom hozzá. 
Finom, pikáns krém lett!

2021. június 23., szerda

Praktikus eszközök, a főtt kukorica fogyasztásához!


 

Közeleg a kukorica szezon!

Ilyen kis tüskéket is lehet kapni.

Beszúrjuk a meleg kukorica cső két végébe, és fogóként szolgálnak.



Szereztem, ilyen morzsolót is.
Végig vezetve a főtt kukorica csövén ,lemorzsolja a szemeket.


2021. június 16., szerda

Palacsinta, epres, maszkarpónés túróval!



 
Rendhagyó palacsintát sütöttem!
Palacsinta:
2 ek burgonya keményítő
1 ek kukoríca liszt
3 ek sima liszt
3 db tojás
pici só. 
1.5 -2 dl tej- de a hozzávalók minőségétől változhat
1 ek olaj
édesítő
A tojásokat, kevés tejjel, a száraz hozzávalókkal simára kevertem, majd került hozzá a többi tej is.
Hűtőbe pihen 2 órát
Töltelék:
 Házi készítésű túró- ma készült.
maszkarpone
 cukor
 eper dzsem(éppen akkor lett kész az idei dzsem)
Kevés mandula aroma.(vaniliára allergiás vagyok)
Jól kikevertem, és ezzel töltöttem a palacsintákat.



Jó nagy palacsinta sütőm van, két darabot tudtam csak megenni, annyira laktató!

Fűszeres rudak, kenyér tésztából!



 

Fűszeres, szezám magos, rudacskák!(saját készítésű fűszer porral) kovászos kenyér tésztából.

2021. június 7., hétfő

Cserépedényben ,sütőben ,készült tormás ,mángoldos töltike, !



Először használtam a sütőben, ezt a káposzta főző, cserép edényt. 
Torma ,és mangold levélbe tekerve készült.
Házi darálás, saját szitálás a kukorica kása.
Füstölt, kockázott tarjával, és darált sertés dagadóval.
Zöld fűszernövények kerültek az edény aljára:
izsóp, kapor, majoranna, oregánó, metélő fokhagyma szár.
 A sonka bőre és kolbász is ízesítésnek került bele. 


A sütőmben van egy vastag samott lap az alján, ez sokat segít az egyenletes főzésben, sütésben.
A töltelék a szabolcsi töltött káposzta receptje, csak rizs helyett kukorica darával készül.
. Elő melegítettem 200 fokra a sütőt.
Ezután kerültek bele a vízzel felöntött tekercsek, később a paradicsom.
Egy kisebb tányérral nyomtattam le a töltikéket, a fedő is rákerült.
40 perc alatt kész lett.
A cserép edény nagyon jól tartja a hőt, még a kivétel után is  puhult, és minden levet felszívtak a tekercsek.
Nagyon finom lett.


2021. május 30., vasárnap

Kenyér tésztából, többféle!

                                                                                      

 


Kovászos kenyér sült!
A tésztából elvettem egy kis adagot.
Került bele még:
1 db tojás
 kevés szódabikarbóna
zöld fűszer poromból-saját készítés!


szelénes szezám pehely
fokhagyma por
kevés tej
só, bors
1 ek olaj
lágy, de nyújtható tészta lett
Kis lángosokká nyújtottam, meg készültek kis párnácskák is.
Olajban sült ki.
Szép  sárga a házi tojástól, és ízletes lett, a fűszerektől.!
Készült már, húsosan is !Darált, fűszeres, spagetti alappal!
 Sajttal, só pehellyel a tetején!


2021. május 26., szerda

Fenyőrügy szirup készült!

 A  saját kertem fájáról leszedett fenyő rügyeket cukorral rétegeztem. 

Naponta átrázom.
A cukor kivonja a nedvességet a fenyő rügyekből.
Több héten át érik össze.
Ez a hideg készítés.
Mikor folyós átszűröm .
A visszamaradt rügyekből finom tea készíthető.
Melegen  is készíthető, akkor 1 liter vízből, 1kg cukorból(de lehet cukorpótló édesítőszerből is) 1 kk citromsóval szirupot főzök. 
Ha lehűlt, bele rakom a fenyő rügyet.
Jól átkeverem.
 Áll benne, 2 napig hideg helyen.
Időnként átforgatom.
Leszűrés után kis adagokban lefagyasztom.
Most a jégkocka készítő tasakokba is kerül, lefagyasztásra.


Téli időszakban köhögésre kiváló.
https://egeszsegter.hu/cikk/1437/a-fenyoszirup-magiaja
"A friss ágakat, hajtásokat április-májusban gyűjtjük, a fenyővirágot májusban.

A fenyővirág emeli a vitális energiát, a friss hajtások gyógyítják a bőrbetegségeket, a rühet és a köszvényt, hajnövesztőként is kitűnő.

A tűlevél gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat és illóolajokat is tartalmaz.

A tűlevelekben hatszor több a C-vitamin, mint a citromban vagy a narancsban.

A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok rejtőzködnek, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják.
A természetes keverékben nagyon sok C-vitamin van, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még a betegségek kialakulása előtt a szervezet védekezőképessége résen legyen, és elejét vegye a bajnak. Emellett még remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik kimerültnek, stresszesnek magukat, és nyugodtan használjuk a gyógyteák édesítésére is."
"Kiemelkedő hatásfokkal gyógyítja a légúti betegségeket. Csillapítja a köhögést, a torokfájást, nyugtatja a légutakat. Hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nyákoldó, enyhe vizelethajtó hatása is széles körben ismert. Rendszeres alkalmazása során növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtatja a légutakat. Tüdőerősítő hatásáért köhögéscsillapítóként használják
A fentiek mellett reumatikus bántalmakra, köszvény kezelésére is eredményesen alkalmazható
Ennek a szirupnak az, az áldásos hatása, hogy a kezdődő bakteriális fertőzéseket teljesen visszaszorítja, az influenzás betegek lázát csillapítja, valamint a száraz köhögést váladékoldó hatásával segíti."

Kekszet sütöttem!

 


Mindenből volt egy kevés maradék, adta magát, hogy egy keksz készüljön.

rizsliszt
tojás
 zabliszt
pirított zabpehely
 kókuszvirág cukor
lótuszgyökér por
karob por (kakaó helyett)
vaj
1 ek méz
mazsola ,áfonya (őket gyümölcs teába áztattam.)
kókuszreszelék
 szezám pehely
pici só
sütőpor
Kevés tejföllel nyújthatóvá dolgoztam.
Keksznyomókkal szúrtam ki.