2022. január 7., péntek

A tökéletes porcukor elkészítése!

         

Gyakran találkozunk a darabos porcukorral.
Így bizony nem használható fel sütemények, krémek készítésére.
Sokáig szitáltam, ha nagy darabos volt, reszeltem.

Ennyi rög, még vissza maradt.
Most, a késes daraboló segít, nagyon hamar átforgatja, és utána már csak egy laza szitálás kell, ha pl. krémet készítünk.

2022. január 4., kedd

Tippek a főzött krémekhez!


 
A legkedveltebb krém az édességekhez.
Könnyen elkészíthető, ha betartunk ,pár szabályt, és alkalmazunk pár trükköt.
Nálam kukorica keményítőből készül, de a pudingpor is remek hozzá. 
4 dl tejhez, 2 púpozott evőkanállal teszek.
Kevés hideg tejben simára elkeverem a keményítőt, majd a langyos tejhez adom.
Állandóan kevergetem, habverővel.
Alacsony hőfokon készüljön, többször is leveszem a tűzhelyről, és úgy kevergetem.
Villany tűzhelyen kerámia lapon 1-es fokozaton-
Gáznál, takarékon, és jó, ha egy alátét kerül alá.
Vastag falú, csak erre a célra használt lábasban készítem.
 A lényeg, hogy főzzük ki, ne legyen liszt ízű, legyen sűrű.
Amig még meleg, rakok bele diónyi vajat, hogy később ne bőrösödjön.

Nem kell megijedni, furcsa ,nyúlós, És darabos állaga lesz, a vajtól, de szép sima lesz a kevergetéstől.



Amig hűl,  folpakkal takarom le.

Hideg helyen hűtöm. 
A cukorral kikevert vajhoz, kanalanként adom. Ezt a robotgépem végzi.
Szerencsés, ha azonos hőmérsékletüek, igy nem ikrásodik ki a krémünk.

 





Hagymák hajtatása a lakásban!

Remek vitamin forrás!  Ezenkívül, jó dekoráció az ételekhez.
A hagymaszárból kis pálmafát lehet késsel kialakítani. 
Nálam már sorakoznak az ablakpárkányon, a hajtató edényben a vörös hagymák, és a fokhagymák.

Fokhagymát virág cserépben is lehet hajtatni, védi a növényeket a kártevőktől.
Nálam, most egy kis citromfa mellett növöget.
Amint látható a képen, már levágtam a leveleket róla, megettem, de újra hajt, folyamatosan hoz levelet.

2022. január 2., vasárnap

Karobpor, kakaó helyett!

                                                                                   



" A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karob port a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő.
A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény.  
A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is."  

 Szentjánoskenyér fa!
"Mi ez a csodaszer?
A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.
A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.
Ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógy készítmények egyik elemeként. 
Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, gyomorgyulladás ellen ajánlott.
A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt
 kipréselt sűrű levét
 súlycsökkentő étrendekben – a napraforgó-
fehérjével és a
 rizskeményítővel együtt –
 étrendkiegészítőként alkalmazzák. A
 csecsemőknek és a terhes nőknek az 
ismétlődő hányás csökkentésére adják.
Ható anyagai, gyógyhatása:
A szentjánoskenyér termésfalában mintegy
 30% szacharóz, pektin,
cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav
 található.
A magvak galaktomannán nyálkaanyagokat
 (karubint) tartalmaznak.
A szentjánoskenyérmagból készült
 liszt hasmenésgátló és védi a 
beleket az izgató anyagoktól.
 Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt
 leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető,
 ugyanakkor
 csökkenti az éhségérzetet."
A karob por élettani hatása nagyon kiváló. Részletesen itt olvashattok róla.
https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szentjanoskenyerfa.html?fbclid=IwAR3kKuHsO8MHQ07D0BjDj3EhRxBzDzd2tM5JrmIkfZ6X010yV2ZXYM7HzGc
Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.
A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar.
Készül belőle „ hamis” csokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek – szinte bármi, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz.





2022. január 1., szombat

Sonkás muffinok!




Egy fűszeres kelt tészta készült!

Kelt tészta:
60 dkg liszt
 3 dkg élesztő-nálam saját kovász 25 dkg
 3 ek kacsa zsir-1 ek vaj
1.5 dl tejföl
 1.5 dl tej
 5 ek savó
2 tkk só
1 kk cukor
1 ek sikér
 1 ek oregánó
1 ek kakukkfű
1 kk kurkuma
Kenyérsütő dagasztotta, pihent fél órát.
 Majd feltekertem, mint a bejglit, 20 perc pihenés.
Ezt még kétszer megismételtem. 

Egy kevés tésztát kivettem, ,zöld árpafű porral színeztem, díszítéshez.
Muffin formákba kapszlik kerültek.
A  kb 3 mm-re kinyújtott tésztákat cakkos szaggatóval kiszúrtam.
 bele kerültek a kapszliba.
Az aljára mozerrala sajt darabok, majd a sonkás töltelék, és reszelt sajt került. 



Egy kisebb cakkos lukas közepű tésztával lezártam, tojással lekentem.
Szezám maggal megszórtam.

Készült malacfej formájú is.
A malackák szeme, piros lencse!


Egy pár darabra a zöld tésztából 4 ágú lóherét formáztam.
Sonkás töltelék:
 angol szalonna
 füstölt tarja
 kevés császár szalonna
karamellizált hagyma, fokhagyma 
Ezeket késes aprítóval pépesítettem
került bele még 1 db tojás és reszelt sajt is.
 Rózsa bors és kakukkfű ízesítette.
180 fokos sütőben 10 perc légkeverés, majd 20 perc alul-felül sütés.
 Ebből a tésztából készült még sajtos rudacska, mini kuglóf, és pogácsa is.
Pár virslit is betekertem  a tészta Csikokkal, egy párra fekete erdei sonka is került.






2021. december 30., csütörtök

Szilveszteri falatkák!

Malackát fogok készíteni, meg muffin szerű kosárkákat, sonkás, sajtos töltelékkel, és virslit bundában!
A tésztát szárított oregánóval, és kakukkfűvel ízesítem, egy sós kelt tészta lesz.
A tészta receptje ITT található!






2021. december 27., hétfő

Harcsapaprikás, és túrós csusza!

 
Nálunk a Szenteste, elmaradhatatlan étele, a halászlé, és a harcsapaprikás ,túrós tésztával.
A halászlevet a fiam készíti. 
A harcsa paprikást, a túrót én készítem.
A  tésztát is én gyúrom.
A menyem állítja össze a túrós csuszát, tejföllel, jó sok szalonna tepertővel, és sütőben átpirítja kicsit.
Házi csusza tésztám.
Szép sárgájú, házi tojással gyúrtam.
Ez a harcsa paprikás alapja.
 Ez már a kész halpaprikás, tejfölös habarás előtt.




2021. december 26., vasárnap

Karácsonyi süteményeim!


 Ezek készültek!

Hólabda, transzfer fóliával díszítve!

Zserbó!

Sajtos tallér, szezámmaggal, szelénes szezám pehellyel.

Mézes tallérok!

Mézes figurák, dióval, mogyoróval.

                    




Töltött káposzta , cserép edényben , sütőben, samott lapon főzve.


 
Cserépedényben, sütőben, samott lapon főzve.
Van egy vastagabb samott lap a sütőmben, ez még egyenletesebben, és tovább tartja a hőt.
Kelkáposzta levélbe tekerve, sertés dagadóval gazdagítva, készült a karácsonyi töltött káposzta.
És még sokkal ,kisebbeket is tekerünk!
Főleg a lakodalmas káposzták kicsik, szinte falatnyiak!

Elkészítését ITT olvashatod!

Nagyszüleink kemencében főzték!

Az edény tetejét agyaggal letapasztva, minden íz az edényben maradt.