A leleményes falusi ember , amikor még nem fejesedett be a káposzta, a torma levélbe tekerte a tölteléket.
Tormás töltikék
Tormás töltikék
Nem voltak még fóliás kertészetek, hogy korán lett volna fejes káposzta.
A savanyú káposztával együtt savanyítottak egész fej káposztákat is, de az nem tartott ki tavaszig.
A prizmában , veremben, pincében való tárolás is segített.
A torma levelet, üvegbe, ecetesen rakták el, és szárították is.
A fagyasztó megjelenésével aztán, minden megoldódott. Lehetett a torma és káposzta leveleket fagyasztani is.
A karalábé, és a szőlő levél is számításba jött a töltikék készítésénél..
Eddig én is fagyasztottam.
A gép csírátlanítja, tartósítószer nem szükséges.
Ez nagy előny.
A leveleket lecsumáztam, vastag erétől megszabadítottam.
Többszöri alapos mosás után, sós ecetes forrásban lévő vízbe került.
Mikor felforrt, jól átforgattam, elkapcsoltam a tűzhelyet.
Lefedve egy éjszaka ebben a lében állt.
Másnap kiszedtem a léből, lecsöpögtettem.
Egyenként ki simogattam.
Tízesével feltekertem kis hengerekké.
Üvegekbe került.
Egy üvegbe 3 "csutak" került, plusz egy kevés apró.
Ez fontos, hogy főzéskor a lábas aljára kerüljön belőle.
Erre rakjuk a töltikéket majd.
Tízesével a megszokás miatt, hogy tudjam egy üvegben mennyi van.
Most 4 üveggel lett, ez kb 120 db levél.
Most 4 üveggel lett, ez kb 120 db levél.
Egy kávés kanál ecet a tetejére és felöntöttem szűrt vízzel(vízszűrő kancsó).
A kupakkal lezárt üvegeket fejtetőre állítva ellenőriztem jól záródnak-e.
Kész mehet a befőző automatába.
Kochen 120 perc.
Ezt magamtól döntöttem el, mert a használati útmutatóba nincs a torma levél megjelölve.
Úgy gondoltam, ha a spenót, sóska ezt a programot kívánja, jó lesz a torma levélnek is.
Ha kihűlt felcímkézem, mehet a spájzba a polcra
Már elkészültek a címkék, felragasztásra várnak.
Itt már a dunsztolás után az üvegben, felcímkézve
.
Fagyasztóba is így kerül.
3 megjegyzés:
Várom a levelek növését,hogy neki álljak én is.
Levàgtam a vastag szàrat es ugy tettem ecetes sos vízbe! Lehet nem kellett volna? Olyan keserű lett ez az ecetes sos viz és a levelek is hogy leontottem rola es ismét megmosas utan ecetes sos vizbe raktam.most màr nem annyira de még mindig keserű! Mit tegyek? Dobjam ki?
Le kell gerezdelni,vagyis a közepét kivágni,az a keserű.Vagy már nagyon erős volt a tormalevél.DE maga a tormalevél kicsit keswernyés is.Az ecetes lébenállni hagyjuk,az elveszi.Akár egy éjszakátis benne állhat.
Megjegyzés küldése