2014. február 14., péntek

Almás pite másképpen.



Nem igazán hagyományos pita tésztából készült.
Ez a "szemre, marékkal, bögrével" stílusban van mérve.
Tésztához
2 bögre liszt,
3 ek pálma zsír
1 tojás
2 ek tejföl
3 ek porcukor
fél cs sütőpor
1 ek mézes fűszerkeverék
1 kk kardamom
 fél kk kurkuma
Töltelékhez
5 db alma
fél citrom leve
3 ek barna cukor
1 cs banán puding. 
1 ek búza keményítő
2 dl ananász ivólé
1 dl tej.
1 ek expressz zselatin.
1db tojás+egy fehérje.
A kenéshez egy tojás sárgája.
A lisztben elmorzsolom a zsiradékot,aztán minden hozzávalót bele rakok, jól összegyúrom.

Folpakba csomagolva a hűtőbe pihen, amíg az almát lehámozom, megreszelem.
A pudingot  a keményítőt csomómentesre keverem a tejben.
A tejben, ivólében , a cukorral, megfőzöm, a reszelt almával együtt.
Még melegen elkeverek benne 1 ek expressz zselatint.
Ha langyosra hűlt bele keverem az egész tojást és a fehérjét, amit kissé felvertem.
A tésztából két kerek lapot nyújtok. 
Kerek tortaformát kibélelem az egyik lappal.
Megszórom keksz morzsával, darált dióval és kristály cukorral.
Sütéskor ezek jól össze karamellizálódnak.

A kihűlt pudingos almát elterítem rajta. 

Befedem a másik lappal.
A túl lógó széleket levágom, kézzel  körben össze nyomkodom a széleket.
A közepén  keresztben nyílást vágok, az eltávozó hőnek.
Kis  tészta levél díszekkel rakom ki a tetejét.

Lekenem tojás sárgájával.

180C°-on 30 percig sül.
Télen a hóban hűtöm ki a pudingot, ezzel is időt takarítok meg.








Nincsenek megjegyzések: